Cancer la colon si citostatice

44 comentarii 1 2
0
28-02-2012, ora 21:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este absolut improbabil. ma tem ca lucrurile trebuiesc investigate mult mai bine de atat. xeloda este, in general, un tratament chimioterapic destul de bine tolerat, cel putin in comparatie cu alte regimuri.

trebuie sa ne furnizezi mai multe detalii medicale, precum si rezultatul unui ultim consult oncologic si ce vi s-a spus despre aceste simptome si posibila lor corelatie cu boala sau cu tratamentul. de asemenea as vrea sa stiu de ce, daca este vorba despre stadiul III, face DOAR xeloda si nimic altceva. trebuie sa existe un motiv pentru asta, fie ca s-au contraindicat alte medicamente, fie ca defapt nu e vorba de stadiul III, pentru ca standardul de tratament nu este xeloda simpla, la acest stadiu.

de asemenea, atentie ca mai exista si alte boli inafara de cancer, pe care un pacient in curs de chimioterapie le poate avea, si care trebuiesc investigate in paralel si de alti specialisti, cu trimitere eventual de la medicul de familie.
0
15-03-2012, ora 22:23
danacristina
Nu este medic/terapeut
danacristina
As vrea sa va cer si eu parerea in legatura cu boala matusii mele, de 68 de ani. A fost operata pe 18 feb 2012 de tumora de colon unghi splenic la spit militar din buc. Inainte de asta a fost internata in Pitesti, unde i s-a facut colonoscopia si s-a descoperit tumora. In niciunul din aceste spitale nu i s-a facut tomografie. Rezultatul la biopsia postoperatorie suna asa:
Adenocarcinom moderat diferentiat al colonului, invadand peretele in totalitate si seroasa peritoneala. 23 limfoganglioni adiacenti, locoregionali si margini de rezectie fara metastaze. Pentru alt bloc: mica formatiune tumorala (1 cm) cu aspect de GIST
Doctorita oncolog de la Pitesti la care s-a dus a trimis-o cu probele la institutul V Babes, nefiind satisfacuta de rezultatul biopsiei initiale.
De aici, rezultatele au fost urmatoarele:
Bloc 329895 Histopatologic: Proliferare tumorala alcatuita din celule fuziforme cu nuclei aspect relativ uniform, citoplasma eozinofila, dispuse intr-un pattern fasciculat, mitoze absente. Imunohistochimic:
CD117-pozitiv difuz in celule tumorale
CD34 - pozitiv in vase, pozitiv in rare celule tumorale
ACT - pozitiv in vase, slab pozitiv zonal in celule tumorale
S100 - pozitiv zonal in celule tumorale
LEU7 - negativ
Ki67 - pozitiv aproximativ 1-2% in celule tumorale
Concluzii: Aspectul histopatologic si testele imunohistochimice, corelat cu dimensiunile tumorii2 cm si lipsa mitozelor pledeaza pentru diagnosticul de tumora stromala gastro intestinala cu risc foarte scazut de malignitate
Bloc 329889 Histopatologic: Adenocarcinom colonic moderat diferentiat invaziv la nivelul peretelui pe materialul examinat. Imunohistochimic:
Ck20 - pozitiv difuz in celule tumorale, pozitiv zonal in epitelii glandulare
Ck7 - negativ in celule tumorale, pozitiv zonal in epitelii glandulare
CEA - pozitiv difuz in celule tumorale, pozitiv difuz in epitelii glandulare
Ki67 - pozitiv aproximativ 75-80% in celule tumorale
Concluzii: Testele imunohistochimice sustin diagnosticul histopatologic si se vor interpreta corelat cu incadrarea anatomo clinica a tumorii
Desi doctoritei i s-a parut tot insuficient, comisia i-a recomandat citostatice, pe care le va incepe luni (nu stim inca ce)
As vrea sa intreb medicii de specialitate, daca sunt pe forum, care dintre cele 2 tipuri de cancere pare cel mai periculos; daca exista o combinatie de citostatice care sa li se adreseze amandurora; daca ar trebui sa cerem mai insistent sa faca o tomografie si markeri tumorali inainte de citostatice? A, inainte de operatie a facut o radiografie pulmonara, la care s-a vazut o...pata pe plamanul stang, inferior. Nu s-a scris nimic de asta pe biletul de iesire, iar eu am fost singura care am citit in fisa, dar am sperat ca ulterior sa se investigheze natura acestei.. pete (am uitat daca se chema chiar asa sau opacitate). Eu insist acum sa i se spuna oncoloagei, caci ma simt vinovata ca n-am cerut copii dupa documentele medicale din spit militar, dar nu a fost timp, ocazie...
Va rog frumos sa imi raspundeti. Multumesc.
0
15-03-2012, ora 23:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este o situatie rara, prezenta a doua cancere DIFERITE HISTOLOGIC la nivel colonic, unul ADENOCARCINOM unul GIST. avand in vedere cum se prezinta situatia, cel mai important ar fi sa avem si noi o STADIALIZARE a celor dou cancere, separat. intr-adevar, adenocarcinomul este mult mai agresiv, mai ales aplicat la situatia data, decat GIST-ul de aici, care pare sa aiba o rata de crestere foarte redusa. insa chiar mai important decat aceste lucruri sunt EXTENSIA bolii, descrisa prin STADIUL TNM, care nu vad sa fie mentionat pe nicaieri, asta pentru adenocarcinom (pare sa fie T3 N0); e important sa se vada clar ce e cu "pata aceea" de pe radiografie, deci cred ca un CT de torace si abdomen, cu substanta de contrast, este cel putin elementar.
despre cat de extins este GIST-ul... e la fel de important, desi probabil ca e foarte mic. ar fi importanta si cuantificarea extensiei lui. poate ca in buletinul HISTOPATOLOGIC (nu cel de imunohistochimie) scria mai mult decat ne-ai transmis tu.

nu exista tratament valabil pentru amandoua; adenocarcinomul se trateaza cu chimioterapie standard iar GIST-ul cu imatinib, dar nu se indica daca stadiul este foarte mic si a fost operat cu succes; ca atare cred ca cel mai probabil se va recurge la chimioterapie "adjuvanta" (de completare) pentru adenocarcinom.

sper sa ne mai tii la curent. numai bine !
0
15-03-2012, ora 23:59
danacristina
Nu este medic/terapeut
danacristina
Va multumesc foarte mult, domnule doctor! O sa revin dupa ce aflu ce chimio va face si ce alte analize. Stadializarea TNM nu a fost facuta de nimeni! As mai avea o intrebare. Daca oncoloaga nu-i recomanda CT, se poate duce, pur si simplu, la o clinica sau spital, sa ceara sa i se faca, contra cost? Inca o data, multe multumiri!
0
16-03-2012, ora 10:09
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
la spital NU, la orice clinica privata DA. totusi trebuie sa tii minte ca orice investigatie facuta din propria initiativa a pacientilor sunt de mica, daca nu chiar nula, relevanta, daca acestia nu sunt cumva medici. poate ca oncologul tau are un plan in cap, sau cel putin niste motive pentru care nu v-a recomandat CT pana acum, lucruri pe care cel mai bine ar fi sa le clarifici cu el.
0
24-03-2012, ora 00:10
danacristina
Nu este medic/terapeut
danacristina
Matusa mea (68 ani) a facut prima serie de citostatice in Pitesti (4 zile). Pe biletul de iesire sunt urmatoarele inscrisuri:
"Examen laborator
L=6930 mmc
Hb=12.1g %
T=274000 mmc
Gluc=98 mg
Uree=56 mg
Creatinina = 0.93 mg
TGO=20 U/L
TGP = 21 U/L
ALP = 169 U/L
GGT=61 U/L
Sub control biologic s-a aplicat o serie de citostatice (oxaliplatin + fluorouracil) bine suportata.Control oncologic la 14 zile."
Cred ca sunt rezultate ale analizelor inainte de inceperea chimio. Cred ca nu toate au denumirile standardizate, poate si unitatile de masura au vreo problema...Din ce am gasit eu pe net, mi s-a parut ca ALP si GGT ar fi ingrijoratoare. Ce parere aveti? Fiica ei nu a gasit-o pe doctorita la externare, asa ca nu i-a dat nimeni explicatii. A reusit sa-i spuna doctoritei despre pata de pe plamanul stang vazuta la radiografia dinainte de operatie. Nu i-au facut CT, nici ecografie (pt ficat) ci doar inca o radiografie pulmonara. I s-a spus (bolnavei) ca plamanul e in regula (putea sa fie proiectia tumorii pe plaman, ce se vazuse la Rx anterioara?). Multumesc mult.
0
24-03-2012, ora 12:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu e nimic profund ingrijorator in analizele de mai sus.

despre "de ce nu i-a recomandat CT"... mi-e imposibil sa emit vreo ipoteza. poate ca doctorul stie ca nu l-ar ajuta la nimic in deciziile de tratament pe care le are de luat.
0
21-04-2012, ora 12:34
danacristina
Nu este medic/terapeut
danacristina
Multumesc mult pentru disponibilitatea dvs. si scuze ca nu v-am multumit mai repede pentru raspunsul anterior (era noaptea tarziu, m-am linistit, am uitat...)
Matusa mea a facut a 2-a serie de citostatice la diferenta de 2 saptamani de la terminarea primeia, timp de 3 zile. Asta a fost in saptamana mare. Lunea aceasta, la o saptamana, trebuie sa se duca din nou. Ma intreb daca nu sunt foarte dese? Este terapia standard? Este cumva din cauza agresivitatii ridicate (KI 67: 75-80%)?
As transcrie si ce scrie pe biletul de iesire dupa a 2-a sedinta, cu rugamintea sa-mi spuneti daca ceva pare in neregula:
Reinternare cu stare generala usor modificata. Dispnee la eforturi moderate, tuse pred iritativa, cefalee, astenie fizica (avusese o criza de astm in noaptea anterioara, boala cunoscuta de cca 20 ani).
Se administreaza ab, antiinfl, hepatop, vitamine si serie PCT tip folfox, relativ bine tolerata.
Se externeaza cu recom.: tratament cf. Rp si revine pe 23 apr.
Investigatii paraclinice in cursul internarii (cred ca sunt cele anterioare seriei a 2-a de citostatice):
creatinina 0, 87 mg/dl
fosfataza alcalina 195 U/L
GGT 42 U/L
glicemie 108 mg/dl
TGO 20 /UL
TGP 20 /UL
uree serica 53 mg/dl
Hemoleucograma completa:
WBC 5, 84 10^3 /UL
NEU #2, 16 10^3 /UL ; NEU % 36, 9%
LYM # 2.62 10^3 /UL; LYM % 44, 9%
MONO # 0, 478 10^3 /UL; MONO % 8, 18%
EOS # 0, 502 10^3 /UL; EOS% 9, 11%
BASO # 0, 052 10^3 /UL; BASO% 0, 895%
RBC 4, 26 10^6 /UL
HGB 12, 1 g/dl
HCT 34, 3 %
MCV 80, 5 fL
MCH 28, 4 pg
MCHC 35, 3 g/dl
RDW 19, 1 %
PLT 268 10^3 /UL
MPV 6, 81 fL
PCT 0, 182 %
PDW 16, 9 %

Va multumesc mult!
Sanatate tuturor, sa ne dea Dumnezeu speranta!
0
22-04-2012, ora 12:33
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu vad nimic semnificativ modificat.
0
22-04-2012, ora 20:59
danacristina
Nu este medic/terapeut
danacristina
Valorile in crestere ale fosfatazei alcaline (169, apoi 195) au vreo semnificatie? Multumesc mult pentru raspunsuri si tot respectul pentru ca va cheltuiti timpul raspunzand tuturor acestor mesaje de naufragiat.
0
22-04-2012, ora 23:33
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu este o crestere marcata iar alta modificare semnificativa corelata nu vad. desprins dintr-un context clinic, ma tem ca nu pot sa emit mai multe idei. ce as face este (daca nu sunt simptome semnificative) as repeta analiza si la urmatoarea serie, spre a vedea cum evolueaza, inclusiv cu GGT si restul functiilor hepatice, precum si o calcemie.
0
24-04-2012, ora 22:01
danacristina
Nu este medic/terapeut
danacristina
Multumesc mult de tot. O seara buna!
0
26-09-2012, ora 14:21
bodirlau
Nu este medic/terapeut
bodirlau
cum as putea sa iau legatura cu miha bc.?tatal meu are acceasi boala si as vrea sa stiu mai multe detalii.va rog
0
28-01-2013, ora 14:52
sariadna
Nu este medic/terapeut
sariadna
buna ziua,
tocmai ce am primit rezultatul de la institutul victor babes (IMUNOHISTOCHIMIC) care spune urmatoarele:
mic limfoganglion cu structura stearsa prin prezenta parafoliculara si difuza a unei proliferari limfoide polimorfe alcatuita predominant din celule de talie mica de tip limfocitic, limfoplasmotic si plasmotic relativ frecvente( ~10%) celule de talie mare de tip imunoblastic dispersate si in mici grupuri.
L26/CD20 pozitiv difuz in tumora; Kappa pozitiv in foarte frecvente; Lambda pozitiv in izolate; Kappa/lamda~10/1(clonal); CD23 negativ; CD30 negativ; Bcl6 negativ; CD15 pozitiv izolate granulocite; CD25 pozitiv in rare limfocite mici reactive; CD10 negativ, CD3 pozitiv in rare limfocite mici reactive.
Aspectul histopatologic si testele IHC sunt compatibile cu limfom maligh nonhodgkin difuz cu celula mica B limfoplasmocitic. De corelat cu datele clinice de laborator( inclusiv prezenta componentului monoclonal)

Rugamintea mea este urmatoarea: sa mi se spuna si mie in ce statiu este si ce inseamna fiecare combinti de cifre si litere, cat de grav este. am nevoie de o parere pentru ca am programare abia la jumatatea lui februarie la medicul oncolog deoarece sunt din buzau si sunt numai 2 medici. va roc sa ma luminati putin pana ajung cu rezul la oncolog. Este vorba de tatal meu in varsta de 57 ani caruia in urma unei operatii i-au fost descoperiti 2 ganglioni limfatici mezenterici si s-a practicat ileo-transverso-anastomoza, cu extirparea metastazei si examen in ligamentul gastrto-colic.
Multa multa sanatate.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
44 comentarii 1 2

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Nucile ar putea îmbunătăți sănătatea colonului
 • Colonoscopia virtuală 3-D ar putea include și analiza prin holograme
 • STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon
 • Legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon la femei
 • Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK