Cancer la san

25-05-2012
adela44
Nu este medic/terapeut
adela44
Buna ziua,
As dori o interpretare a examenului histopatologic, cat de grav e si ce sanse de vindecare exista.
Cacrinom mucinos asociat cu leziuni de carcinom invaziv cu arhitectura solida si ductal cribriforma, trabeculara si non specifica, SBR 3(diferentiere arhitecturala 3, pleomorfism nuclear 2, mitoze 2), invazie perineurala si perianexiala in dermul profund, emboli tumorali in vase limfatice si sangvine, rare microcalcificari la periferia tumorii, leziuni asociate de mastopatie fibrochistica.Tesut glandular mamar cu leziuni extinse de carcinom mucinos, carcinom ductal in situ si invaziv solid si cribriform, mastopatie fibrochistica proliferativa(baza de rezectie infiltrata carcinomatos), 1 limfonodul u micrometastaza subcapsulara.ER=90%, PR=90%, HER2=2+.I s-a facut mastectomie totala stg.Madden cu limfadenectom.PT4bN1MxV1L1Pn1. Face tratament hormonal cu letrozol si 25 sedinte radioterapie. Oare nu era necesar si chimio, sau varsta(82 ani)este o problema! Nici tratamentul pt.HER2 pozitiv am inteles ca nu v-a fi aprobat tot din cauza varstei. Va multumesc.
20 comentarii
0
25-05-2012, ora 13:28
phonix
Nu este medic/terapeut
phonix
Buna ziua, mama a fost diagnosticata cu carcinom ductal infiltrativ de tip trabecular A3, her 2+, ki 67 14 %, emboli tumorali intravasculari. Are 76 ani, ; a facut intai biopsie dupa care 9 luni de Arimidex.A urmat sectorectomie san stang. O viata a suferit de fibroza mastochistica. Tumora la prima biopsie a rezultat hormono dependenta receptori de estrogen si progesteron 90%.
Dupa trei saptamani de la operatie nu poate umbla se imflameaza f tare membrul inferior si o doare de la sold in jos pe partea operata. La patru luni de la inceperea Arimidex a facut scintigrafie; s-a gasit reumatism De asemenea dupa operartie la RX lombar si picior stang nu se vad metastaze osoase. La RMN de asemenea e slab reprezentat poriunea coloanei si nu a fost depistata o compresie..A facut analize LA PATRU LUNI DUPA OPERATIE SI UN AN DE ARIMIDEX - tabloul hematic e bun, VSH crescut 78 si markerul CA 15-3 este 483, 3.
. Ma ingrijoreaza acest marker. Radio si chemoterapie nu a facut nu a fost recomandat.Toti ganglionii vidatii- 34- au avut metastaze.A facut si anticorpii JO-1 si au iesit negativ-m-am gandit la miozita.
Va rog mult o parere si un sfat.Va multumesc.
0
26-05-2012, ora 00:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
adela44: ma tem ca interventia chirurgicala a fost putin spus precipitata; la varsta ei, dar MAI ALES avand un stadiu local avansat al bolii neoplazice, s-ar fi indicat sa faca un tratament NEOADJUVANT inainte de o eventuala operatie (care de principiu nu stiu daca s-ar fi indicat oricum), deci un tratament care sa micsoreze putin tumoara si sa o faca mai abordabila chirurgical; astfel insa ma tem ca operatia a fost facuta suboptim, existand multipli factori de risc care prezic o posibila recidiva. in momentul de fata, ca atare, se indica tratamentul hormonal si iradierea locala; chimioterapia este cel putin discutabil daca are rost, daca nu e un risc prea mare, la varsta asta. asta nu poate spune decat oncologul care se ocupa de ea. la fel tot el poate spune de ce s-a recurs asa de repede la operatie... sau poate nu ati vazut un oncolog inainte de operatie ?

phonix: primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa reiei istoricul bolii, scris in ordine cronologica si cu toate punctele cheie, investigatii si tratamente facute, inclusiv cu evolutia markerilor, pentru ca asa nu ma pot orienta destul de bine. nu stiu ce STADIU initial a fost (stadiul T N M); dar oricum, din pacate, numarul foarte mare de matastaze in ganglionii scosi initial + valoare curenta a markerului (desi e mai importanta evolutia lui) sunt inalt sugestive de recidiva sau continuare a evolutiei bolii canceroase, cu mult inainte oricarei ipoteze de orice alta boala ca miozita sau mai stiu eu ce. nu exista motive pentru a suspiciona asta momentan, doar daca nu iti zice doctorul altceva. de asemenea, as vrea sa stiu ce ati discutat cu oncologul ultima oara.
0
26-05-2012, ora 14:39
adela44
Nu este medic/terapeut
adela44
Buna ziua, medicul de familie ne-a trimis la un chirurg oncolog, de urgenta ni s-a spus, si in 2 zile era operata. Sincer si eu m-am mirat de rapiditatea in care au decurs lucrurile! Ulterior m-am mai documentat si eu si mi-am dat seama ca nu trebuia operata cu o tumora asa de mare, riscul fiind evident mai mare.Am uitat sa va spun ca markerul ki67=30%. Va multumesc.
0
26-05-2012, ora 15:03
adela44
Nu este medic/terapeut
adela44
Si inca ceva, inainte de operatie cu aprox.o luna, au inceput niste dureri in zona inghinala, i-am facut o radiografie, diag-nosticul fiind coxartroza si a primit tratam.tramadol injectabil. Dupa operatie durerile au incetat. E posibil riscul de metastaze osoase? Va multumesc.
0
26-05-2012, ora 15:34
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
probabil ati sarit cu bani din prima. ma tem ca asta e o greseala... chirurgii prin romania nu stiu multe, sincer, si nici nu pot fi acuzati pentru asta. ei sunt niste tehnicieni foarte buni (daca sunt chirurgi buni), dar pe a caror judecata nu te poti baza in proportie de 100% cand e vorba de cancer, din pacate, la ora actuala. odata confruntat cu diagnosticul de cancer, orice om trebuie sa vorbeasca cu un oncolog, altfel se intampla lucruri potential daunatoare.

Ki67% de aceasta valoare reprezinta o limita teoretica intre riscul mediu si riscul inalt, referitor la agresivitatea relativa a tumoriii. inca nu exista un standard pentru aceasta analiza si nici nu este prea utila in fixarea tratamentelor.

ma tem ca riscul de metastaze exista. daca totusi s-au vazut semne certe de coxartoza, sansele sunt ca acesta a fost diagnosticul referitor la acea problema.

acum trebuie sa urmeze tratamentul radeioterapeutic si cel hormonal pe termen lung + urmarire la distanta pentru depistarea eventualei recidive, fie ea locala sau la distanta. luati totusi nota de faptul ca aceasta recidiva este FOARTE PROBABIL sa se intample. totusi cu tratament, acest lucru se poate sa dureze chiar si ani de zile pana se intampla, chiar si mai mult pana apar simptome, iar la varsta ei e posibil ca acest lucru sa nici nu ajunga sa-i cauzeze cine stie ce probleme. tineti legatura cu oncologul si cu medicul de familie si lucrurile vor fi sub control !
mult noroc si numai bine! va urez o remisie completa !
0
26-05-2012, ora 17:29
adela44
Nu este medic/terapeut
adela44
Va multumesc f.mult si sper sa fie asa! Sanatate multa!
0
27-05-2012, ora 00:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
la fel !
0
28-05-2012, ora 09:32
phonix
Nu este medic/terapeut
phonix
Buna ziua, va multumesc mult ; maine ma duc la oncolog din nou si am sa va scriu. O zi luminoasa cu multa sanatate!
0
28-05-2012, ora 13:43
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
mult succes !
0
28-05-2012, ora 14:11
phonix
Nu este medic/terapeut
phonix
In ciuda faptului ca nu am formatie medicala, nu pot sa stau; cu medicul de recuperare medicala ne-am inteles ca ar fii de interes un consult la neurolog. Citeam niste tratate de neurologie si pentru ca examenul RMN nu a evidentiat compresii sau urme de metastaza osoasa (corelate si cu radiografiile la coloana si bazin) am gasit doua variante de sindroame nervoase paraneoplazice: diminuarea fortei musculare ce se opune miasteniei tratabila cu calciu gluconic sau polinevrita metabolica neoplazica. La acesta din urma se indica vit.b+acid lipoic. Fara sa stiu am luat produsul Alanerv format din gama B-eurilor fara B12 (care stiam ca nu e indicat).Pt ca mama are si probleme cu tubul diigestiv operata si de colecist, nu a prea suportat produsul renuntand pt a putea continua tratamentul cu Aridimex.
Pentru ca, pana acum medicul oncolog spunea ca problema piciorului si a locomotiei nu e legata de operatia la san, va cer totusi inca o parere inainte de vizita de maine la oncolog. Stiu ca aceste manifestari neoplazice sunt foarte complexe.Asi vrea sa stiu daca ar trebui consultat si un neurolog.Va multumesc.
0
28-05-2012, ora 14:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ti-am spus, in absenta mai multor informatii ca cele pe care ti le-am cerut mai sus, in ordine cronologica, nu pot sa iti raspund. la fel trebuie corelate aceste investigatii cu simptomatologia si evolutia ei. care sunt problemele ei simptomatice momentane, cand au aparut si cum au evoluat. la fel, despre necesitatea de a vedea un neurolog nu se poate exprima nimeni decat dupa un CONSULT medical premergator.

ai rezultatele acestor investigatii, pe care sa le poti reproduce aici, in ordine cronologica ? macar concluziile ?
0
28-05-2012, ora 15:04
phonix
Nu este medic/terapeut
phonix
Da, scuze, pot reproduce ad literam rezultatele analizelor mai tarziu; le am acasa, acum sunt la servici.
0
29-05-2012, ora 12:56
phonix
Nu este medic/terapeut
phonix
O viata a suferit de hiperfulicolemie, mastoza fibrochistica tratata cu progesteron pana la 72 ani
01.01.2011-durere san stang, simte un nodul
02.05.2011-ecografie D3 doopler- prezenta maligna sanul stang
06.05.2011- Radiografie coloana dorsala - suspect de spondilita anchilozanta
10.05.2011-biopsie san stang - Bioclinica-macroscopic -fragment tisular 1, 4/0.7/0.5 cm, aspect albicios striat (striuri radiare, groase, neregulate) cu zone galbui, consistenta crescuta, orientat in totalitate
-microscopic-fragment tumoral din celule de talie medie, rotunjite, cu nucleu aspect veziculos, paltern cromatinian granulos fin, nucleol mic si citoplasma cantitate moderata, eozinofila; amizokerii moderate;prezente figuri mitotice de aspect tipic si atipic; aspecte de vacuolizare citoplasmatica in unele celule.Celulele tumorale sunt aranjate in structuri glanduliforme, trabeculare si in insule.Stroma cu aspect desmoplazic si cu arii de alterare hiliana.Tumora infiltreaza tesutul gras; emboli tumorali endolimfatici prezenti
-concluzii-aspectul histologic al fragmentului primit pledeaza pt carcinom ductal infiltrativ G2;subtipurile glanduliform, trabecular si solid scor SBR II (2+2+2) C50 8500/3. Fiind un fragment, clsificarea pT este inadecvata
- rezultat receptori Montpellier-Franta- imunomarcajele fata de receptorii de estrogen sunt pozitivi pe 80% din celule si receptorii de progesteron sunt pozitivi pe 95% din celulele tumorale maligne K167 este + pe 14% din celule si cerb-B2 este +
A inceput tratament hormonal ARIMIDEX din data de 25.05.2011 pana in prezent cu intrerupere intre 16.01 si 16.03.2012
Scintigrafie Timisoara -22.09.2011-concluzii-fara determinari secundare la nivelul segmentelor selectate
Operatie sectorectomie san stang-in 16.01.2012 cu excizia tuturor ganglionilor; doua zile de Cfort; 30 de zile cu tub de evacuare
-biopsie -carcinom ductal infiltrativ G3; emboli tumorali intravasculari; 34 de ganglioni in total cu prezenta de metastazae carcinomatoase
La patru zile dupa operatie viroza respiratorie cu oxacilina -e alergica la alte peniciline
Din data de 10.03.2012 progresiv acuza dureri foarte mari la soldul stang cu impiedicarea mersului; a trecut la sprijin pe baston; amorteli, parestezii la piciorul stang si mana stanga cu slabiciune musculara a coapselor; limfedem? la laba piciorului stang si rash; limedem sub bratul operat; nu prea reactioneaza la antiinflamatoare ANS
Medic familie in luna aprilie-presupune zona zooster in zona ganglionara de sub sanul stang cu roseata, dureri-cedeaza la Aciclovir
DXA-07.05.2012-osteoporoza-2.6 in medie.
Ecografie doopler venoasa la piciorul stng- nu e trombolitic ; sistemul venos femural e perfect
Radiografie bazin si picor-11.05.2012-ingustarea spatiului coxo femural, bilateral, mai pronuntat in stanga; osteofite la nivelul sprancenei cotilului-bilateral; reactie periostala lamelara la nivelul metafizei proximale a peroneului; reducerea difuza a intensitatii struct.osoase.Concluzii- coxartroza bilateral si osteoporoza
Euromedica-RMN COLOANA lombo sacrata -concluzii-modificari de tip osteosclerotic cu componenta chistica in interior si slaba priza de substanta de contrast la nivelul corpului vertebral L1 si al acetabulului stang; discrete modificari degenerative discale in etajele L3 la S1.
Chirurgul spune ca convalescenta dureaza 6 luni si daca e un nerv de vina poti face orice; nervii secundari la vidare ganglioni sunt sacrificati fata de cei principlai
Oncologul spune ca piciorul nu e de la operatie si e multumita cu operatia in sine.
Medicul recuperare fiziologica spune ca nu vede motive sa nu poata umbla
In aprilie a facut 7 sedinte cu laser terapie dar nu au cedat durerile; ele devin tot mai insuportabile; piciorul se inflameaza de la sculare in poziti verticala fie e ortostatica fie nu; uneori noaptea cedeaza.Acum incepe sa doara osul coxal si pe partea neoperata.Nu a facut alt tratament in afara de cel antihormonal; datorita HTA si varstei, corelat cu receptorii+, oncologul a decis fara citostatice; la raze nu a insistat; oricum nu se poate deplasa; Herceptin nu crede ca i se aproba.
Problema cea mai mare sunt durerile si dificultatea fff mare in locomotie fara sa se stie cauza. Reflexe are la picior.Va multumesc mult; sper sa nu fie dificila parcurgerea cronologica cam lunga.
0
29-05-2012, ora 13:16
phonix
Nu este medic/terapeut
phonix
Mai vreau sa completez-RMN efectuat in 21.05.2012
medicatie luata; Artrocalcium -ca2 cu magneziu, si d3; Lokren- HTA; antihistaminic Ketotifen; Medazepam
0
31-05-2012, ora 00:30
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am urmarit postarea. din pacate motivul durerilor nu este evident, ma tem ca investigatiile trebuie reluate de catre medic, incepand de la o consultatie de medicina generala, ulterior eventual cu reevaluare oncologica si poate chiar consult neurologic/neurochirurgical.

despre evolutia markerului nu mi-ati spus nimic. stiu doar ca el momentan este foarte crescut, lucru care pare a fi inalt sugestiv pentru o reluare a activitatii cancerului de san. ma tem ca nu e momentul cautarii altor diagnostice, nici pe departe.
0
31-05-2012, ora 09:21
phonix
Nu este medic/terapeut
phonix
Despre evolutia markerului nu va pot scrie nimic; onologul nu l-a cerut niciodata spunand ca ne e relevant; acum in mai imreuna cu celelate analize, a fost efectuat la solicitarea mea.Am fost marti la oncolog, si s-a speriat ca e cam mare.Cu toate ca imagistic nu se vede nimic, a propus daca suntem de acord sa faca o data al 21 de zile perfuzii cu ZOMET bifosfonat, pentru intarirea osului si contra durerilor. Am gasit insa la efecte adverse chiar dureri osoase si osteoporoza nu a atat de mare. Medicul generalist spune ca nu prea avem ce cauta la alte investigatii si oncologul a semnalat o reticenta din partea altor specialisti in cazul bolilor neo.
Ieri am fost la ortoped care, mi-a confirmat asteptarile prin solicitatarea unui consult neurologic ( la care aveam deja programare). Sugereaza o repetare a RMN pt ca ar trebui dupa opinia dumnealui, sa se constate o compresie medulara undeva; ori acum nu se vad modificari secundare. Cu edemul la picior i-a prescris diclofenac cu heparina si repaus la pat cu piciorul ridicat pentur detensionare.Nu s-a exprimat inca altfel pana la noi investigatii. Cert este ca, mama este din ce in ce mai slabita.Pentru imunitate medicul de familie i-a recomandat Ganoderma
Va multumesc pentru sfat si speram intr-o ameliorare si stopare a manifestarilor.Cred ca inati de toate conteaza gandirea pozitiva.Doamne ajuta pentru toti.
0
31-05-2012, ora 09:41
phonix
Nu este medic/terapeut
phonix
Mai completez cu una amanunt daca conteaza; oncologul spune ca nu e o dezvoltare locala a bolii ci la distanta; e posibil sa schimbe tratamentul-in loc de Aridimex- altceva inhibitor de aromataza, poate chiar progesteron, pt ca e posibil ca, evolutia bolii sa fie o consecinta de neraspuns la tratament in cuda receptorilor hormno dependenti pozitivi.
0
31-05-2012, ora 20:47
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu siguranta ca tratamentul cu zometa este indicat. la fel, si schimbarea tratamentului hormonal pe ce cel mai probabil va fi Aromasin, este indicat.

vis-a-vis de problemele osoase, cred si eu ca un consult neurologic e indicat; asta impreuna cu reluarea examenelor imagistice; ce as recomanda eu, daca se poate, ar fi un examen RMN de COLOANA dar si de BAZIN/PELVIS + un examen CT de torace si abdomen + o noua scintigrafie osoasa (daca nu s-a facut in ultimele 3-4 luni); la fel poate fi luat in considerare si un RMN cerebral. probabil ca va fi greu sa se efectueze toate acestea, iar daca nu se poate, in loc de CT de torace si abdomen ar fi util MACAR o ecografie abdominala (cu tinta pe ficat) si o radiografie pulmonara.
0
31-05-2012, ora 22:11
phonix
Nu este medic/terapeut
phonix
In 07.05 2012 a facut si ecografie abdominala "Ficat de dimensiuni normale, echostructura neomogena, existand o lama graoasa de parenchin heptic periferic, cu echogenitate periferica nemodificata si o parte centrala prihilara ce interseaza o supraf. intinsa din lobul drept hepatic, care prezinta echostructura neomogena, cu echogenitate net vrescuta fata de restul parenchimului hepatic.Examinarea Doppler Color si Power Doppler nu releva modificari patologice semnificative din aria hepatica.Stare post colecistomie (a fost la v de30 ani) VP 14 mm CBP 9 mm. Pancreasul nu prez.modific. echomorfol., de dimens.normale. Splina omogena 11 cm/6.5 cm." Mai departe sa nu lungesc, rinichii normali, vezica idem, uter omogen, arii parauterine libere de format.chistice, sac Douglas liber, nu este lichid ascita.
0
31-05-2012, ora 22:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânii
  • Auto-examinarea sânilor
  • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
  • Estetica sânilor
  • Mastopexia - Operatia pentru ridicarea sanilor (lifting-ul sanilor)
  • Mastectomia preventivă
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  •