Cancer laringian si coarda vocala - rog sfat dl dr RaulDuke. si nu numai

12-05-2013
g_ioana
Nu este medic/terapeut
g_ioana
Buna seara!

Mi-am facut acest cont, ca si ceilalti utilizatori, din nevoia disperata a unei indrumari.

Tatal meu, in varsta de 65 de ani a fost diagnosticat (saptamana ce a trecut a iesit rezultatul biopsiei) cu

Formatiune tumorala laringe. Guta. Hipercolesterolemie.
I s-a efectuat biopsie cu excizie partiala a formatiunii tumorale de pe coarda vocala stanga prin laringoscopie indirecta.

Rezultatul biopsiei: Multiple fragmente alb-cenusii cu dimensiuni cuprinse intre 1, 5/0, 5 si 0, 5/0, 5 cm. Fragmente tisulare cu aspect histopatologic de tumora hibrida ce asociaza carcinom scuamos cheratinizat bine diferentiat invaziv cu carcinom scuamos verucos.

I s-a recomandat: operatie cu extirpare totala sau radioterapie.
Doamna doctor ce a efectuat biopsia si i-a urmarit evolutia (incepand cu anul trecut cand i-a mai facut o biopsie ce a iesit atunci fara celule maligne) i-a recomandat radioterapie la clinica Amethyst. Din pacate, noi nu putem permite asemenea costuri, suntem oameni obisnuti, cu venituri normale cu un copil mic de crescut.
De asemenea, nu ni s-a spus stadiul cancerului. Cine trebuie sa puna acest grad? Din ce am citit cuvantul 'invaziv' este cel ce ne arata ca situatia e critica. As vrea sa stiu cum stam ca sa ne putem orienta in ce directie sa o luam.

Suntem din Bucuresti. Nu ne-am orienta spre Fundeni ci spre Coltea, Panduri, Municipal.
Habar nu avem de un doctor oncolog, de un radiolog, chiar nu stim unde sa mergem.

Va rog, daca puteti, am avea mare nevoie de un sfat si o parere!

Multumesc!
14 comentarii
0
13-05-2013, ora 21:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
iradiere se poate face si la spitalele enumerate de tine, desi se asteapta ceva mai mult, nu numai la Amethyst. singura mea intrebare este de ce a recomandat medicul (banuiesc chirurg ORL) iradiere si nu chirurgie ? cumva pentru pastrarea functiei vorbirii, care prin operatie ar fi compromisa ?

altfel: luati un bilet de trimitere de la medicul de familie si programati-va rapid la un consult de oncologie, cel mai bine intr-un spital unde exista si sectie de oncologie si de radioterapie, ca cele pe care le-ai enumerat deja (fundeni si coltea, nu restul)!
0
13-05-2013, ora 22:09
g_ioana
Nu este medic/terapeut
g_ioana
Va multumesc din suflet!
Cred ca ne vom orienta catre Coltea.

Doamna doctor chirurg ORL ce l-a operat i-a prezentat variantele acestea. Nu stiu de ce am senzatia ca i-a fost teama sa ii spuna adevarul si cat de rea e situatia. Voi merge la dumneaei sa o intreb exact cum vede lucrurile. Nu cred ca de teama pierderii vorbirii pentru ca deja abia mai vorbeste.

Astazi a fost la dr de familie care si-a oferit parerea "ca medic si nu ca specialist" (ca sa o citez) si i-a spus ca tinand cont de gravitarea situatiei nu i-ar mai recomanda radioterapie care nu i-ar mai ajuta cu nimic ci operatie cu extirpare totala. Ne-a dat trimitere catre ORL din nou urmand ca dr ORL sa dea la oncologie.

Presupun ca dr-ul oncolog va sti sa ne prezinte exact cum stam, nu?
0
14-05-2013, ora 00:07
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, cu conditia sa aveti un examen ORL scris si un examen imagistic, un CT sau un RMN local, de gat.
0
14-05-2013, ora 09:14
g_ioana
Nu este medic/terapeut
g_ioana
Multumesc frumos!

Da, le avem
0
14-05-2013, ora 20:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
excelent !
0
06-07-2013, ora 17:57
g_ioana
Nu este medic/terapeut
g_ioana
Buna ziua!
Domnule doctor, revin cu continuarea situatiei pe care v-am povestit-o si pentru care v-am solicitat un sfat.
Pana la urma, tatal meu a ajuns la Institutul Hociota unde a fost si operat.
Pe 29 mai a avut loc cordectomie bilaterala, evidare ganglionara jugulocarotidiana stanga, traheostoma T2-T3 temporara cu trimiterea pieselor ablate la examen histopatologic. Evolutia post operatorie a fost complicata in ziua a 2a postoperator de o sangerare moderata la nivel peristomal, pentru care s-a decis ridicarea lamboului cervical anterior si efectuare de hemosta cu cauterul.
In urma examenului histopatologic reiese ca nu au fost afectati ganglionii dar coarda vocala stanga - carcinom epidermoid spinocelular cheratinizat si microinvaziv si coarda vocala dreapta - epidermoid spinocelularcheratinizat invaziv.
Dna. dr. a spus ca a reusit sa elimine tot tesutul afectat, ba chiar mai mult, si ca nu este necesara in faza asta radioterapia.

A ramas in spital 3 saptamani, timp in care a recuperarea a fost destul de dificila si traumatizanta, cu greu a reinvatat sa manance, cu dificultati inca la baut si mari dificultati la dormit.

In prezent a trecut o luna si o saptamana de la operatie si doua saptamani de cand este acasa. Canula este scoasa de 3 spatamani Daca initial mai elimina mucus prin traheostoma (cred ca asa se numeste gaura ce i-a ramas la gat si care s-a strans considerabil ), acum nu prea mai elimina (doar foarte rar) in schimb i-a aparut un harait puternic, respira cu mari dificultati (desi are momente cand simte ca se desprinde ceva din gat si parca se elibereaza si respira mai bine) si nu poate dormi absolut deloc in pozitie orizontala deoarece se sufoca. Obioseste ingrozitor de repede din cauza incapacitatii de a respira corespunzator. La control trebuie sa mearga peste 2 saptamani, Este foarte speriat de faptul ca in continuare nu poate respira normal si dormi decat cate 2-5 ore in semisezut.
Nu ne-a spus nimeni daca aceste stari pe care le are (imposibilitatea de a respira firesc, oboseala, starile de sufocare si imposibilitatea de a dormi orizontal) sunt normale sau nu in aceasta faza a recuperarii, cam cat dureaza in medie recuperarea in aceste cazuri. Fiecare zi trece cu teama pentru toata familia, ne trezim cu frica in fiecare dimineata si tresarim la fiecare harait mai puternic.

Va rog, domnule doctor, oferiti-ne o parere referitoare la cele descrise si rog, daca mai sunt persoane ce au trecut prin aceeasi experienta sa imi impartaseasca cum a fost recuperarea.

Va multumesc din suflet!
0
06-07-2013, ora 18:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
situatia pe care o descrii este cat de departe se poate de normal, chiar in conditiile unei interventii chirurgicale recente de acest tip. trebuie sa-l revada medicul, incepand cu medicul care l-a operat. in rest, pentru oboseala, nu ar strica sa fie chiar internat (nu stiu daca va putea fi internat in sectie de chirurgie pentru asta) si evaluat despre ce se intampla cu oboseala si cu respiratia, caci pot fi o multime de lucruri, de la alte boli la extensie metastatica (sansele sunt mai mici pentru asta) la vreo alta boala, de exemplu de inima sau pulmonara, etc. daca lucrurile nu evolueaza bine, nu cred ca puteti sta acasa pana peste 2 saptamani. incepeti deci cu un consult la medicul de familie, care ar trebui fie sa va lamureasca fie sa va indrume mai departe mai repede.
0
06-07-2013, ora 18:26
g_ioana
Nu este medic/terapeut
g_ioana
Va multumesc frumos pentru raspuns!

Medicul care l-a operat l-a vazut acum o satamana si a zis ca se vindeca bine si ca nu se poate pune problema in acest moment de o evolutie metastazica. Rezultatele analizelor au iesit bine, inclusiv cardiologie. Poate e o intrebare stupida, dar e posibil ca mucusul acumulat sa se fi dus in plamani? Pentru ca haraitul pe care il are (uneori il auzim din cealalta camera) la asta ma duce cu gandul.
Medicul de familie nu si-a enuntat o parere nefiind de specialitate.

El ne spune ca il oboseste foarte tare faptul ca poate respira. In acelasi timp, in medie nu stiu daca doarme 4 ore pe noapte din cauza faptului ca se sufoca (tuseste si apoi isi revine pentru o perioada).

Intr-adevar, ma gandeam sa mergem mai devreme la dna. dr. care l-a operat
0
08-07-2013, ora 20:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
trebuie vazut de un medic, totusi.
0
03-09-2013, ora 16:58
dulau maria
Nu este medic/terapeut
dulau maria
Sotul meu, in varsta de 63 ani a fost diagnosticat cu carcinom scuamos coarda vocala stanga si in urma intervantiei chirurgicale( laringectomie partiala fronto laterala stg, EXCIZIA REGIONALA DE GANGLIONI LIMFATICI CARVICALI-am transcris de pe Biletul de iesire) a facut 30 sedinte radioterapie.Dupa acestea i s-a umflat gatul.Aceasta umflatura la pipaire este tare si se muta din loc in loc in zona gatului.Dupa 7 luni de la operatie respira foarte greu, il doare uneori amigdalita dreapta, zice el prezinta o tusa uscata foarte urata.Va rog foarte mult sa ne recomandati ceva.La control merge peste 2 saptamani, conform planificrii.
Va multumesc mult, Maria
0
03-09-2013, ora 22:43
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
trebuie sa mergi la medic, macar la medicul de familie, pana la data programarii. nu se poate da alt sfat cu viza medicala prin intermediul internetului.
0
12-10-2013, ora 07:45
zaicic
Nu este medic/terapeut
zaicic
Buna ziua!
In ianuarie 2013, tatal meu, in varsta de 58 de ani, a fost operat pe coarda vocala stanga, la spitalul Hociota. Pe biletul de externare, dupa operatie scria :
DIAGOSTIC PRINCIPAL (DRG Cod 1 ): C32, 0 Tumora maligna glota
DIAGNOSTICE SECUNDARE :
1. Ganglioni limfatici mariti localizati
2, Disfonie
3. Hipertensiunea esentiala ( primara )
4. Hipercolesterolemie esentiala
DIAGNOSTICE FORMULARE LIBERA : Neoplasm coarda vocala stanga cu extensie in comisura anterioara op. Adenopatii latero-cervicala stanga. Disfonie. HTA. Hipercolesterolomie
STARE LA EXTERNARE : ameliorata
Dupa operatie, la ceva timp a facut si Radioterapie, a mers iar la control i s-a spus sa faca si un computer tomograf ca doar asa ii pot spune exact daca totul este bine, ca la examen fizic totul arata foarte bine. Computerul tomograf l-a facut acum 4 zile si rezultatul este ?
INVESTIGATIE EFECTUATA : CT regiune gat nativ si cu substanta de contrast
REZULTATUL INVESTIGATIEI : la nivelul cirzii vocale DREPTE se evidentiazao imagine nodulara cu diametre de 16/7mm omogena, nedelimitata, procidenta in lumen extinsa anterior la nivelul comisurii, tangenta anterolateral la cartilajul tiroidian. Cranial e aceasta mucoasa faringiana este ingrosata circumferential neregulat difuz delimitata, lumenul excentric si neregulat conturat. Hipertrofia bilaterala simetrica a amigdalelor palatine. Cateva imagini ganglionare infracentimetrice fara caractere patologice evidentiabile in grupele lateracervicale superficiala. Vasele cervicale evidentiabile au traiect si calibru in limitele normale.
CONCLUZII : aspect sugestiv de recidiva tumorala la nivelul corzii vocale drepte.

Va rog sa imi spuneti ce presupune acest rezultat, la ce anume trebuie sa ne asteptam ? Care este parerea dumneavoastra? Ca noi suntem speriati si nici nu stim ce sa mai credem..
Multumesc!
0
12-10-2013, ora 10:30
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
CT-ul spune ca ar fi vorba de recidiva cancerului respectiv. fara indoiala ca trebuie facut un nou examen ORL si decis daca se poate reopera; altfel trebuiesc luate in calcul toate posibilitatile de tratament ramase, deci trebuie sa vorbiti si cu un oncolog.
0
12-10-2013, ora 11:05
zaicic
Nu este medic/terapeut
zaicic
Multumesc frumos! O sa va tin la curent cu ce se va intampla. O zi buna!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: