Cancer Prostata | Forumul Medical ROmedic

Cancer Prostata

455 comentarii 1 2 ..... 141516 ÃŽnainte ›
0
23-04-2014, ora 02:28
PaulAdrian
Nu este medic/terapeut
PaulAdrian
Pentru domi88 si nu numai
Desi sunt la curent cu ce se intampla in ceea ce priveste cancerul de prostata, din pacate doar ca pacient, nu ca medic, despre chestia cu testarea genetica despre care vorbeste domi88 nu stiam.

Desi, din punct de vedre stiintific poate fi interesnata, nu prea-i vad utilitatea practica. Asta nu inseamna ca nu exista, dar n-o vad eu, si asta pentru ca:
- Exista destule cazuri, mai ales cum e cancerul de prostata, in care barbatii au cancer, dar mor fara sa stie acest lucru.
- La ce foloseste, practic vorbind sa stii ca de exemplu ai predispozitie sa faci cancer de prostata sau de alt fel? Te poti feri intr-un fel? Poti face ceva ca sa nu te imbolnavesti de un anumit tip de cancer? Pentru ca daca ar exista un tratament, o dieta, o orice preventiv, ar face-o toata lumea cu sau fara predispozitie.
- Daca in urma unor astfel de teste (daca sunt reale, si numai timpul si studii multiple vor putea confirma asta, adica peste vreo 50 de ani) oamenii ar stii ca, de exmplu, ai predispozitie de 70% sa faci cancer de prostata, 20% - cancer de piele si 10% - cancer la gat, la ce ti-ar folosi asta? Doar ai sta toata viata sa te gandesti, cand te loveste si unde, fara sa poti face nimic. Daca nu pot prevenii in niciun fel lucrul asta eu unul b-as vrea sa stiu, caci altfel m-as duce la vrajitoare sa-mi dea in carti. Daca pot primi o explicatie, ma voi mai gandi si poate-mi scjib opinia. Dar o explicatie inteligenta, altceva decat faptul ca tigarile te imbolnavesc de plamani si alcoolul de ficat.

In alta ordine de idei, am vazut ca domi88 spune in comentariul ei (lui): " avand in vedere faptul ca rolul nostru aici pe forum este de a informa cat se poate de corect pacientul...". Daca doamna/domnul ce semneaza domi88 este medic, atunci afirmatia de mai sus este OK, daca nu, mi se pare de tot hazul. Si asta pentru ca numai un medic poate da sfaturi si poate informa corect pacientul. Noi ceilalti, civili, fie ca suntem pacienti, oameni de buna credinta care isi spun o parere sau pur si simplu bagatori de seama ne putem doar sa ne impartasim din experienta noastra, sa prezentam informatii de interes, dar nu putem merge mai departe in ceea ce nu este profesia noastra.
Pe siteul asta avem norocul ca exista un medic care raspunde celor care au o problema, ca uneori o face mai plastic, mie unul chiar imi place. Avem, bineinteles, latitudinea sa-i urmam sfatul sau nu.

S-auzim de bine!
0
23-04-2014, ora 12:02
mihai14091950
Nu este medic/terapeut
mihai14091950
Domnul Paul Adrian la intrebarile puse e foarte simplu sa dai un clic pe domi88 si ai sa vezi singur daca e domn sau doamna, daca-i medic sau nu etc.
0
24-04-2014, ora 00:32
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
PaulAdrian, voi incerca sa iti raspund la toate aspectele abordate de catre tine in mesajul precedent.
1. Sunt convins ca nu stiai datorita faptului ca aceste teste trebuie sa fie recomandate de catre medic in cazul in care se constata o predispozitie la un anumit tip de cancer pornind de la antecedentele heredocolaterale.
2. Iti dau dreptate in ceea ce priveste utilitatea practica intr-o anumita privinta dar totodata te contrazic, Necesitatea pentru un pacient care doreste sa stie daca familia acestuia este predispusa la un anumit tip de cancer sau nu trebuie stiut ca poate fi satisfacuta. In unele cazuri aceasta il va ajuta sa previna aparitia unei aectiuni maligne prin mai multe mijloace care ne stau la dispozitie in momentul de fata, una ditre ele fiind mastectomia totala, cu care dealtfel nu sunt de acord insa se practica. De asemenea alimentatia pacientului si modul in care acesta isi gestioneaza viata poate sa il ajute. Un alt aspect, la care dealtfel faceai referire si tu, este cel de soc psihic prin care ajungi sa te intrebi in continuare daca o sa faci cancer sau nu fiind diagnosticat cu mutatie pe gena x.
2. Studiile exista si acum.. nu e nevoie sa asteptam 50 de ani pentru unele testari genetice. Dupa cum spuneam aceste teste pto sa te ajute doar pentru a evita niste riscuri care au fost demonstrate din punct de vedere epidemiologic in dezvoltarea unui anumit tip de cancer. Nu putem lua in considerare numai predispozitia genetica si sa eliminam in totalitate ceilalti factori. Un pacient informat corespunzator trebuie sa inteleaga faptul ca daca prezinta o anumita mutatie gentica nu o sa sufere obligatoriu de cancer ci este predispus si il ajuta sa elimine factorii care au fost prezentati a fi de o importanta majora in aparitia respectivei afectiuni.
Nu in ultimul rand doresc sa iti spun faptul ca afirmatia mea a venit ca raspuns la solicitarea pacientului in ceea ce priveste riscul pe care il pot avea descendentii si eventualele teste care se pot face. Aici nu vorbim de un test screending care sa ne ajute sa prevenim cancerul ci doar de un test care sa ne faca constienti de un risc si cum putem sa il diminuam.

PaulAdrian referitor la aspectul de a da sfaturi doresc sa iti aduc la cunostiinta faptul ca nu sunt medic dupa cum observi si din profil. Probabil nu esti familiar si cu termenul de terapeut pentru care de asemenea o persoana care solicita un sfat terapeutic este pacient. Cu siguranta unui medic nu i se pare de tot hazul atunci cand un biolog, un chimist sau un genetician vine cu prezentarea unor aspecte care sa aduca un beneficiu celui care este informat despre o anumita problema. Doresc sa fii constient de faptul ca doctori nu exista numai in medicina ci si in alte domenii. Si nu in ultimul rand salut si sunt placut impresionat de aportul pe care il are RaulDuke pe acest forum insa prin prezentarea unor informatii suplimentare nu inseamna ca am contrazis recomandarea unui medic ci am sugerat importanta unor abordari a problemei. Aceasta nu inseamna ca cineva trebuie sa imi impartaseasca punctul de vedere, fiecare fiind liber sa aleaga dealtfel ceea ce considera ca este bine. Ar fi mult peste limite ca medicii sa fie si geneticieni, chimisti sau biologi, motiv pentru care un medic uneori trebuie sa stie unde sa caute si mai ales in oncologie, un domeniu in care nu prea avem tipare sau linii precise de urmat, acestea fiind la latitudinea medicului curant.
0
24-04-2014, ora 03:11
PaulAdrian
Nu este medic/terapeut
PaulAdrian
Pentru domi88

1) Nu am nici o problema cu sfatul sau opinia pe care le-ai postat. Orice informatie e binevenita.

Cunosc si sunt informat mai mult decat crezi despre ce inseamna un terapeut (desi notiunea este mult prea generala), bioterapeut ori bioenergetician, despre metodele practicate si rezultatele obtinute, unele nefiind de neglijat. Cunosc, de asemenea, si multi sarlatani, multi dusi cu capul, iar altii doar oameni de afaceri care profita de suferinta oamenilor, mai ales cand e vorba de cancer, pentru a ne vinde fie cate un medicament miracol - musai tinut secret vreo 100 de ani de multinationalele de medicamente, fie o carticica cu propriile cercetari - cercetari de care s-au apucat cu totii (pentru ca-s mai multi) dupa ce le-au murit cel putin 5 rude sau prieteni.

Numai ca pe siteul asta vorbim de cancer si nimeni n-a adus vreo dovada concreta ca prin metodele astea neconventionale cineva s-ar fi vindecat de cancer.

Spuneai in raspunsul dat mie ca:... Ar fi mult peste limite ca medicii sa fie si geneticieni, chimisti sau biologi... Corect! Mai mult, chiar medicii au specialitati diferite, si un ortoped nu da sfaturi in cardiologie s.a.m.d. Dar, fara suparare, nu vreau sa par rautacios, insa - comparativ cu afirmatia ta - ar fi tot peste limite, peste puterile omenesti, ca un terapeut sa fie specialist in oncologie medicala, dar si in nutritie, fitoterapie, reflexoterapie, oncologie intergrativa, ca sa nu mai spun de masaj terapeutic, terapie biodinamica craniosacrala, na c-am obosit sa le enumar pe toate cele postate in profilul tau. Dumnezeule, nu e o malitiozitate, dar pentru ca stiu ce-i aceea cercetarea (deoarece am lucrat vreo 25 de ani) si stiu ce inseamna sa acumulezi cunostinte si sa le pui in practica, stau si ma intreb cum poate un om sa aiba cunostinte si abilitati terapeutice in atatea domenii. E ceva supranatural! Dar, ma rog, era doar o constatare, pana la urma asta nu-i treaba mea!

2) Revenind la subiectul propriu-zis depre testarea gentica, ceea ce am spus eu in postarea anterioara era doar o opinie. A mea. Nu pretind ca am dreptate. Este doar modul meu de ma raporta la subiectul discutat. Asa ca, pentru a fi mai clar:

Daca e dovedit ca exista o predispozitie genetica de a te imbolnavi de ceva, repet - predispozitie genetica - sau altfel spus: ce ti-e scris, in gene ti-e pus, atunci poti sa te ascunzi in muntii, sa bei numai apa de izvor, sa pasti iarba codimentata cu putin bicarbonat, poti sa stai toata ziua in maini sau in cap, poti sa meditezi la nemurirea sufletului, sa te bioenergizezi, sau sa-ti echilibrezi chakrele, sa te rieki sau sa te yoga - nimic din toate astea nu te va ajuta sa reduci riscurile, daca chestia asta este inscrisa in codul genetic, asa cum zic studiile de care pomensti.

Evident, ca daca chestiile astea cu predispozitia genetica pentru un tip sau altul de cancer sunt adevarate, asta nu insemna ca chiar o sa-l faci, dar ca te poate paste asa ceva mai mult decat pe altii.

Cat priveste utilitatea practica, cel putin pentru mine, ea este zero.
- In primul rand, pentru ca vrei-nu vrei te vei gandi la asta si sa traisti cu chestia asta nu-i foarte confortabil din punct de vedere psihic. Sigur, teoria pe care o faci tu e foarte buna, dar practica ne omoara.
- In al doilea rand, n-ai ce masuri de prevenire sa iei. Pana nu se vor descoperi cauzele diferitelor tipuri de cancer, n-ai ce sa previi. Ma rog, decat daca stai ca un tampit 10 ore pe zi la soare in august, atunci risti sa faci cancer la piele, dar asta n-are nici o legatura cu predispozitia genetica.
Dadeai un exemplu controversat cu mastectomia totala. Mai stii si alte metoede de prevenire, dar numai in cazul unei predispozitii genetice, nu generalitati. Te rog doar sa nu-mi spui ca in cazul meu, care am cancer de prostata, daca as fi stiut ca si tata avea (poate avea, dar a murit la 82 de ani fara sa stie) ar fi trebuit ca - preventiv - pe la 30 de ani, dupa ce am facut repede cativa copii, sa-mi scot prostata de tot, sa-mi rad si ganglionii si, musai, sa-mi tai momitele, chiar daca mi-ar creste tatele (fara ajutorul siliconului) si-as canta mai subtire ca o soprana. Nu, multumesc!

Salutare taica si noroc!, vorba lui Tomazian (daca stii cine a fost amicu"â„¢ - era prin anii 50"â„¢-60"â„¢)


Pentru mihai14091950
Multumesc pentru informatie. Recunosc ca nu mi-a trecut prin cap sa apas pe nume ca sa vad despre cine este vorba

Sanatate tuturor forumistilor si nu numai.
0
24-04-2014, ora 15:49
Lorena05
Nu este medic/terapeut
Lorena05
Domnule Raul Duke,
azi tatal meu a fost la medicul oncolog care il are in observatie. Era si el foarte multumit de evolutia bolii sub tratament.
Reamintesc ca tumora a scazut de la 12-13 mm la 4-5 mm, iar leziunile osteocondensate de la nivelul oaselor bazinului comparativ cu examinarea anterioara, unele dintre ele greu identificabile in prezent. PSA a scazut de la 13, 45 in august 2013 la 0, 03 in prezent.
A avut tratament cu bicalutamida si a facut o injectie cu Eligard. In prezent medicul i-a intrerupt bicalutamida si i-a administrat doar injectia Eligard(a doua, dupa 6 luni.)cu reevaluare la 6 luni.
1. As dori sa stiu si parerea dumneavoastra legat de aceasta optiune.
2. Pe buletinul de analiza primit in urma biopsiei s-a recomandat analiza IHC a lamelor, dar medicul oncolog nu i-a spus sa faca aceasta analiza histopatologica. La ce ajuta o asfel de analiza suplimentara? Ar trebui totusi sa cerem lamele si sa ne interesam unde se fac asfel de citiri?
Multumesc mult
0
24-04-2014, ora 17:45
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
PaulAdrian in ceea ce priveste aspectul referitor la unii terapeuti iti dau perfecta dreptate. Din pacate mai nou, la fel ca in sistemul medical, terapeutii sunt "sclavii" unor companii care produc suplimente alimentare unele la preturi exorbitante iar altele fiind produse care nu aduc nici cel mai mic beneficiu terapeutic si intr-adevar se profita de situatia disperata a bolnavului. Sa nu uitam insa faptul ca primul care trebuie sa verifice este insusi pacientul fapt care de multe ori nu se intampla datorita lipsei de educatie medicala. Tratamentele complementare, suplimentele alimentare dupa cum le spune si numele sunt terapii care vin in completarea tratamentului medical de specialitate nici intr-un caz inlocuindu-l. Un terapeut nu poate face cercetare. Am vazut multe cazuri, nu putine chiar la televizor cand astfel de persoane discutau despre studii clinice pentru produsele lor fara sa aiba cele mai elementare notiuni despre asaceva. In ceea ce priveste calit
0
24-04-2014, ora 18:15
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
In ceea ce priveste calitatea mea bazele sunt in studiile de chimie si de medicina si nu in cursurile de terapii complementare.
Te felcit si iti urez succes pentru cei 25 de ani de cercetare si de asemenea iti doresc multi inainte cu realizari. Cu siguranta stii care este munca depusa si orele petrecute pentru a realiza ceva si in marea parte a timpului nu obtinem ceea ce dorim, fapt care necesita perseverenta ceea ce ne ajuta sa avem intr-un final rezultatul scontat, uneori intr-un an alteori peste 2, 3, 5 sau chiar mai multi ani. Daca stii cum se acumuleaza cunostiinte in aceste domenii cu siguranta cunosti si cat dureaza niste studii in chimie si medicina in comparatie cu niste cursuri in terapii alternative. Nimic nu e supranatural ci totul tine de amploare fiecarui domeniu. daca imi spuneai de genetica, chimie, biologie, biochimie, imunologie, oncologie, radiologie, neurologie, etc probabil, da, era imposibil insa una este studii in chimie si medicina si alta sunt cursurile si cunostintele in terapii complementare cand trebuie doar sa adaugi niste informatii la ceea ce cunosti deja. In timp ce probabil cineva care termina un simplu curs de terapii complementare nu stie de ce rostopasca este antispastic, un chimist stie ca e datorita unor alcaloizi care pe langa rostopasca mai sunt in cateva zeci de plante. Deci PaulAdrian nu, nu e nimic supranatural. Referitor la teste mi-am expus odata parerea. Si un alt motiv care am omis sa il mentionez este cel de a avea posibilitatea de a diagnostica un cancer in faza incipienta, fapt care la americani se intampla, la noi insa, din nefericire mai putin. Deci nu ne rezumam doar la preventie.
0
25-04-2014, ora 15:28
MARIANA MIHALEA
Nu este medic/terapeut
MARIANA MIHALEA
Buna ziua!

Tata a fost operat pe 07 ianuarie de prostata, dupa doua saptamani am primit rezultatul de la biopsie -, , fragmente de tesut prostatic ce include proliferarea cu aspect de adenocarcinom prostatic gleason 7, cand ar fi trebuit sa incep tratamentul cu citostatice a facut infarct, l-am internat a stat in spital doua saptmani, avand si o anemie severa, dupa ce l-am stabilizat putin a facut apa la un plaman, am trecut si peste asta. De miercurea trecuta (16 aprilie)a inceput tratamentul cu YONISTIB o pasttila pe zi si tramadol dimineata si seara plus alte pastile pentru inima si tensiune. Au inceput problemele, dar ce-i mai importan nu v-am spus: are 71 de ani, are isuficienta renala, insuficienta cardiaca predominant stg. cl. F III, anemie secundara, este foarte slab si de la tratament a inceput sa vomite, nu are pofta de mancare si mai nou il doare in gat cand inghite.Astept sugetii de la d-voastra. Multumesc anticipat! Mihalea M.
0
25-04-2014, ora 17:48
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce sugestie ? care este intrebarea ?
0
26-04-2014, ora 05:33
MARIANA MIHALEA
Nu este medic/terapeut
MARIANA MIHALEA
Daca considerati ca tratamentul este corespunzator diagnosticului mentionat anterior.
0
26-04-2014, ora 12:36
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu, nu este, daca nu cumva face si o injectie lunara sau la 3 luni. tratamentul hormonal standard in cancerul de prostata consta intr-o injectie lunara sau la 3 luni de ceva numit goserelin sau Zoladex, Eligard, etc... concomitent, in prima luna doar, cu pastile de tipul Yonistib.
0
26-04-2014, ora 15:06
Pop Eliza
Nu este medic/terapeut
Pop Eliza
Domnule doctor RaulDuke, tatal meu a fost operat de cancer la prostata scor gleason 3+4, in data de 7martie, dupa ce a fost indepartata sonda nu a putut urina decat picuri.A fost repusa sonda inca 10 zile acelasi rezultat.La incercarea de a pune sonda de 18 nu s-a putut si s-a reusit cu sonda de 16. Vineri s-a intervenit din nou pe canal pentru a vedea daca exista ceva care sa blocheze jetul de urina.Mentionez ca la indepartarea sondei exista senzatie de urinare.Suntem foarte necajiti deoarece medicul a spus ca este primul caz asa.Dupa interventie medicul ne-a spus ca pe canal a fost o formatiune albicioasa care bloca urina. Intrebarea mea este poate sa ramana toata viata pe sonda? mai stiti de asemenea cazuri?cert este ca sunt atat de speriata ca eu l-am convins pe tatal meu sa faca aceasta operatie. Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra. Cu multumiri.
0
26-04-2014, ora 15:47
Lorena05
Nu este medic/terapeut
Lorena05
Domnule Raul Duke,
azi tatal meu a fost la medicul oncolog care il are in observatie. Era si el foarte multumit de evolutia bolii sub tratament.
Reamintesc ca tumora a scazut de la 12-13 mm la 4-5 mm, iar leziunile osteocondensate de la nivelul oaselor bazinului comparativ cu examinarea anterioara, unele dintre ele greu identificabile in prezent. PSA a scazut de la 13, 45 in august 2013 la 0, 03 in prezent.
A avut tratament cu bicalutamida si a facut o injectie cu Eligard. In prezent medicul i-a intrerupt bicalutamida si i-a administrat doar injectia Eligard(a doua, dupa 6 luni.)cu reevaluare la 6 luni.
1. As dori sa stiu si parerea dumneavoastra legata de aceasta optiune.
2. Pe buletinul de analiza primit in urma biopsiei s-a recomandat analiza IHC a lamelor, dar medicul oncolog nu i-a spus sa faca aceasta analiza histopatologica. La ce ajuta o asfel de analiza suplimentara? Ar trebui totusi sa cerem lamele si sa ne interesam unde se fac asfel de citiri?
3. In cat timp organismul devine hormonorezistent?
Multumesc
0
27-04-2014, ora 13:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
1. tratamentul respectiv este absolut standard si foarte bine ales.
2. initial ar fi ajutat posibil la detalierea diagnosticului; in conditiile actuale cred ca nu e neaparat indicat, pentru ca evolutia bolii sub tratament certifica si diagnosticul si forma clinica.
3. nu e vorba de organism ci de cancer; de obicei de ordinul lunilor, dar nu poate spune nimeni ca e vorba de 6-10-20, etc.
0
27-04-2014, ora 20:22
Pop Eliza
Nu este medic/terapeut
Pop Eliza
Domule doctor, am observat ca nu mi-ati dat nici un raspuns la ce am postat pt dumneavoastra.Daca v-am suparat va cer scuze dar am cerut o parere un sfat ceva, si am asteptat cu foarte mare nerabdare.Va cer scuze nu o sa va mai deranjez.
1
27-04-2014, ora 20:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu am raspuns pentru ca nu am vazut postarea. cumva nu am reusit sa o vad decat pe ultima si deci nu am raspuns decat la ea. totusi, revazand ce ai scris tu, ma tem ca nu am niciun raspuns. nu este o problema oncologica in sine, ci una urologica, chirurgicala, in aparenta. ce fel de operatie a facut ? poate e vorba de o complicatie postoperatorie. ai niste documente ?
0
27-04-2014, ora 21:38
Pop Eliza
Nu este medic/terapeut
Pop Eliza
V-am relatat exact ce s-a intamplat, dupa extragerea sondei si neputand urina medicul a considerat ca mai trebuie sa incerce sa stea 10 zile cu sonda. Dupa a doua incercare ne-a spus ca nu-si poate explica ce se intampla dar probabil exista ceva pe canal care blocheaza jetul de urina.A intervenit pe canal si ne-a spus ca era obstructie pe canal ( o formatiune albicioasa) pe care a inlaturat-o cu aparatul.Operattia facuta este de scoaterea prostatei(clasic).
T atal meu inca este spitalizat cu sonda.Va multumesc pentru raspuns.
0
28-04-2014, ora 18:55
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere !
0
01-05-2014, ora 13:03
mihai14091950
Nu este medic/terapeut
mihai14091950
Domnule doctor Raul am mai fost prezent pe acest forum, revin cu o intrebare, am fost operat in data de 20 iunie 2013 de adenocarcinom prostatic la Cluj, la 10 luni PSA a fost de 0, 003 dar mai sufar de spondelita lombara si cerficala pt.care in prezent iau doua comprimate pe zi una dimineata si una seara de sulfasalazin EN si cind am dureri deobicei la 5 - 7 zile iau un comprimat de arcoxia de 90 mg.Intrebarea este pot sa merg petru tratament spondelita intr-o statiune balnera(Mangalia), mentionez ca inainte de operatia de cancer mergeam de doua ori pe an.Multumesc anticipat pentru raspunsul pe care sper sa mi-l dati.
0
01-05-2014, ora 16:02
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
fara nicio problema !
0
21-06-2014, ora 17:07
Pop Eliza
Nu este medic/terapeut
Pop Eliza
Domnule doctor, am revenit pentru cateva intrebari daca se poate, tatal meu a fost operat de cancer la prostata scor gleason 3+4, in data de 7martie, in data de 24 aprilie interventie pe canal, dupa 20 de zile de incercari de indepartat sonda a reusit sa urineze fara ea, insa dupa doua saptamani se blocheza si nu mai poate urina. Am mers la urgenta (la noi nu exista urolog noaptea)medicul chirurg incearca repunerea sondei nu reuseste il interneaza dar la administrarea nospa+chetonal reincepe sa urineze mai intai catva picuri si pe urma isi revine.Externare 10 zile foarte bine pe urma acelasi episod. Medicul urolog nu ne mai spune nimic decat ca mecanic nu are blocaj si nu-si explica fenomenul.Aceasta este viata pe care o ducem acum 5-10 zile bine chiar foarte bine pe urma intram in blocaj.Tata ne spune ca are simptome de urinare crampe, transpira i-am administrat nospa tablete, omnic, ketonal, dar tot ajungem la urgenta.Va rog spuneti-mi o parere ce sa mai incercam? mentionez ca am fost si la psiholog si acesta a spus ca nu mai este necesar sa-l ducem.Va rugam daca ne puteti sfatui ceva sa ne comunicati. Operatie facuta indepartarea prostatei clasic. Cu stima Eliza Pop.
0
21-06-2014, ora 17:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
totusi urologul v-a dat un bilet de externare ? ati facut o investiogatie imagistica ? de exemplu un RMN de pelvis ?
0
21-06-2014, ora 18:03
Pop Eliza
Nu este medic/terapeut
Pop Eliza
Da pe biletul de iesire a scris retentie de urina cedeaza sub tratament cu antispastice, doar ecografe cu vezica plina si goala(partial nu se goleste toata) altceva nu ne-a recomandat decat ca daca vrem pune sonda.
0
22-06-2014, ora 08:06
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles! cred deci ca trebuie sa cereti lamuriri de la medicul urolog care l-a operat: de ce nu poate sa urineze ? e o complicatie a operatiei ? a recidivat boala ? ce poate/trebuie facut ? etc. nu vad cum se pot rezolva aceste lucruri prin discutii pe internet.
0
22-06-2014, ora 09:17
Pop Eliza
Nu este medic/terapeut
Pop Eliza
Va multumesc.
0
23-06-2014, ora 10:55
mihai14091950
Nu este medic/terapeut
mihai14091950
Domnule doctor Raul Duke am mai fost prezent pe acest forum dar totusi doresc sa va reamintesc situata mea, am fost operat de cancer la prostata in data de 20.06.2013 la Cluj, la un de zile rezultatul analizei PSA este de o, oo3 acelasi ca la ulimele analize.Intrebarea e daca se poate trage concluzia ca boala na recedivat desi la un raspuns al d-stra chiar si in situatia unor analize bune boala ar putea inainta, care e parerea d-stra., acum.As adauga ca in toata aceasta perioada am fost atent la dieta adica am consumat multe fructe si legume inspirindu-me din cartea medicului american de origine franceza David Servan Schreiber.Am revenit cu aceasta intrebare deoarece in examenul histopatologic se mentioneaza ca infiltreaza muschiul striat anterior(virf lob sting)Ultima scintigrama osoasa o5.02.2014 si IRM in data de 03.05.2013.O adua intrebare ar fi ce sa-r mai putea face pentru a sta cit de cit linistit
0
23-06-2014, ora 12:42
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din punct de vedere medical, nimic, evident, decat tocmai continuarea acestei supravegheri la intervalele stabilite de medici. in rest partea cu "statul linistit" este o problema care vine din interior. este putin probabil sa gasesti o solutie rezonabila din exterior, ca atare.

Mult succes si tine-o tot asa !
0
02-07-2014, ora 20:34
PaulAdrian
Nu este medic/terapeut
PaulAdrian
Pentru Domnul Doctor Raul Duke

Buna seara

Am 62 de ani si sunt un client mai vechi pe acest Forum, mi-ati mai raspuns la anumite intrebari legate de cancerul de prostata de care sufar si, personal, am mai postat niste informatii legate preturile pentru radioterapie.
Am terminat acum 6 saptamani radioterapia externa la Amethyst (nu sunt operat), 38 de sedinte si as avea din nou nevoie de o opinie a dumneavoastra. Pentru o reducere aminte, va prezint:

1) Scurt istoric:
- Ianuarie 2013: PSA = 19
- Februarie 2013: biopsie in 12 puncte = rezultat negativ
- Iunie 2013: repetat biopsia in 24 puncte = adenocarcinom prostatic (4 focare - 3 focare, intr-un lob si 1 focar in al doilea lob), Stadiul 2 (localizat la nivelul prostatei); Scor Gleason 7 (4+3)
- Septembrie 2013: RMN abdomen inferior si superior = rezultat - nu se pot obserava tumorile prostatice (prea aproape de momentul punctiei), ganglioni normali, ficat normal, nu se observa semne de metastaze osoase
- Octombrie 2013: scintigrafie osoasa - nu se observa metastaze
- Noiembrie 2013: tomografie toracica - nu se observa modificari pulmonare si nici osoase.
- Ianuarie 2014: RMN pelvis = rezultat - prostata neomogena, ce contine in lobul stang un proces inlocuitor de spatiu de aprox. 20/16/20 mm neomogen, slab gadolinofil, imprecis conturat, cu aspect infiltrativ - formatiunea nu depaseste capsula prostatei; prostata se delimiteaza ney de vezica urinara si de peretele anterior al rectului; ganglioni normali si vezicule seminale normale; fara determinari secundare osoase la nivelul regiunii scanate

2) Inceput tratament hormonal (septembrie 2013): o injectie la 3 luni cu Diphereline 11, 25 (efectuaet 4 injectii - in septembrie, decembrie, martie, iunie)
- Inainte de inceperea tratamentului: PSA = 14;
- Dupa 3 lunni: PSA = 3, 7; Testosteron = 0, 4 (valoare care s-a mentinut pana in prezent)

3) Inceput tratamentul de radioterapie externa (martie 2014): 38 sedinte - prostata, vezicule seminale si ganglioni)
- Inainte de inceperea tratamentului: PSA = 3, 7
- La 4 saptamani de la terminarea tratamentului: PSA = 0, 28
- La 6 saptamani de la terminarea tratamentului: PSA = 0, 23

4) Mentiune
Doi pacienti care au facut radioterapie in aceeasi perioada cu mine (nu au fost operat inainte) aveau la 4 saptamani de la terminarea tratamentului urmatoarele valori ale PSA: unul (72 de ani) = 0, 08; al doilea (56 de ani) = 0, 13
Medicii oncologi cu care am vorbit au spus ca, in mod normal, PSA trebuie sa fie sub 0, 05.

Coreland PSA-ul meu cu cel al celor 2 pacienti si cu ce mi-au spus oncologii, rezultatul mare al PSA-ului meu m-a descumpanit putin.
Puteti sa interpretati acest rezultat si o eventuala evolutie: e posibil sa mai scada in timp? Exista o valoare sub care trebuie sa ajunga? Orice alta opinie.


Cu multumiri.
0
03-07-2014, ora 18:35
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, este posibil sa mai scada. cand e vorba de radioterapie, atunci pragul este 0, 2 nu 0, 05 (sau "nedetectabil", ca in cazul chirurgiei radicale). daca nu scade sub acest prag, sau daca scade si apoi creste peste acest prag, pot fi facute alte investigatii si considerat alt tratament. pana atunci, cred ca trebuie sa stai linistit si, de asemenea, cred ca nu mai e cazul de continuare a tratamentului hormonal, pentru ca te incadrezi in clasa de "risc intermediar", conform tuturor clasificarilor moderne.
0
03-07-2014, ora 21:10
PaulAdrian
Nu este medic/terapeut
PaulAdrian
Doctore multumesc pentru raspuns, ca si pentru promptitudinea raspunsului.

Cu psihicul cred ca stau destul de bine: nu ma gandesc la asta, ma raportez la boala ca la una 'normala', care se poate trata si poate fi tinuta sub control; doar cand am anumite asteptari ca rezultat al tratamentului, si ele nu sunt in concordanta cu ce cred eu (gresit, cum s-a dovedit in cazul asta), ma mai racaie putin, dar trec repede si peste asta. Ma gandesc ca - cu tratamentle existente in prezent, raportate la stadiul bolii mele - s-ar putea sa prind 80 de ani. Mai ales ca astia de la Politie, cand mi-am schimbat Buletinul, au scris ca data de valabilitate anul 2065, data la care voi avea 115 ani, si n-as vrea sa le insel asteptarile.

Ca sa fiu si mai lamurit, si daca crezi ca nu abuzez, mai intreb cate ceva:
1) Sa inteleg ca daca PSA ajunge sub 0, 20 e OK si ca mai important este sa nu incepe sa creasca?
2) Faptul ca un pacient (si el, neoperat) care a facut acelasi tratament cu mine are PSA 0, 05 tine doar de organismul fiecaruia si ca un PSA de 0, 10 (sa zicem) si unul de 0, 05 e tot una?
3) Diferenta de PSA dintre unul operat si unul tratat cu radioterapie externa provine din faptul ca existand prostata, chiar si radiata, ea mai produce PSA?
4) Prin radioterapie se incearca distrugerea tumorilor canceroase (daca e corect asta). Dupa radioterapie, prostata si veziculele seminale mai sunt functionale (care o fi functia lor)?
5) In timpul tratamentul nu prea au existat efecte secundare (desi, am vazut, discutand cu alti pacienti, ca ele difera de la om la om), dacat cateva episoade usoare de diaree si o anumita greutate la urinare (fara dureri sau usturimi) plus urinari mai dese care au cam disparut. De asemenea, valorile hemogramei au scazut sub limitele minime, dar cred ca se vor regla; maine le repet. Insa acum, dupa radioterapie, am observat ca mi-a cazut o parte din parul pubian, iar piela din zona respectiva pare mai ciudata la atingere (parca n-ar fi pielea mea). Este o cauza a radioterapiei?
6) Peste 2 saptamani (la 2 luni de la radioterapie) sunt programat la RMN si repet si PSA-ul. Poate RMN-ul sa aduca informatii suplimentare?
7) Tratamentul asta de radioterapie externa isi face efectul de distrugere a celulelor canceroase doar pe timpul radierii propri-zise (cel 38 de sedinte) sau el lucreaza si mai departe, in timp, pentru distrugerea celulor bolnave? Altfel spus, doza pe care au primt-o celulele canceroase le-au facut pe acestea s-o mierleasca repede sau radiatia mai lucreaza asupra lor si de acum incolo si le distruge in timp?
8) In cazul fericit cand radioterapia si-a facut treaba, exista posibilitatea de vindecare totala? Daca da, dupa cat timp se poate aprecia asta si pe baza caror investigatii.
9) Exista un stil de viata, vreo dieta speciala in legatura cu boala (care sper ca e pe duca, la boala, ma refer)?
10) Chiar daca radioterapia pe care am efectuat-o a fost una performanta (IMRT-VMAT), o anumita doza de radiatii a ajuns si la organele vecine: vezica, rect, piele etc. Trebuie sa fac ceva pentru ca diminua eventualele efecte ale radiatie asupra organelor sanatoase?

Si, acum, fac si eu ca locotenentul Colombo, ma intorc din drum si mai intreb ceva:
- Am voie sa merg la mare, fara sa ma prajesc la soare, doar cat sa fac o baie si sa ma vada soarele 2-3 minute?
- Am o cunostinta, la vreo 65 de ani, care are, de vreo 2 ani, PSA intre 20, 00 si 40, 00 ; si-a facut punctie de vreo 2 sau 3 ori si zice ca nu i-au gasit nimic. Scintigrafie n-a facut. E posibil asa ceva?

Doctore, am terminat. Toate cele bune iti doresc - la fel ca si tuturor forumistilor - si daca sunt prea multe intrebari, promit sa fac o pauza mai mare la scis.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
455 comentarii 1 2 ..... 141516 ÃŽnainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • CompuÈ™ii din roÈ™ii ar putea preveni afecÈ›iunile prostatei?
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată cu 33% - câte orgasme pe lună recomandă È™tiinÈ›a?
  • BărbaÈ›ii înalÈ›i ar putea fi predispuÈ™i la apariÈ›ia unei forme agresive de cancer de prostată
  • Obezitatea la bărbaÈ›i creÈ™te riscul de recidivă după prostatectomie radicală
  • Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbaÈ›ii fără simptome nu salvează vieÈ›i
  • Când ar trebui să-È›i investighezi prostata?
  •