Cancer Prostata

455 comentarii 1 2 ..... 8910 ..... 15 16 Înainte ›
0
21-01-2013, ora 08:39
oanafl
Nu este medic/terapeut
oanafl
Raul multumesc din suflet pt raspuns!!!!
Tatal meu a facut operatia in 19 decembrie 2011.Dupa operatie nu i s-a indicat tratament.Oncologul, dr Kacso, a spus ca, pina nu ajunge PSA -ul la 0, 2 nu trebuie efectuat tratament!!!!!! L-am vazut si in octombrie cind a constatat o crestere a PSA si tot asa a spus : pt radioterapie asteptati pina la valori intre 0, 2 si 0, 5 !?!?!?M-am inspaimintat cind mi-ai spus de metastaze!!!!Crezi ca pot sa apara chiar cind e psa-ul de 0, 095?
0
21-01-2013, ora 17:09
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este improbabil dar teoretic se poate si pentru asta cred ca se indica investigatiile respective.
0
05-02-2013, ora 12:08
angst
Nu este medic/terapeut
angst
tatal meu are de 3 ani cancer la prostata, din septembrie nu mai face tratament si psa este tot 0.01.( adk prostatic, gr 2/3, invazie perineurala, cu radioterapie facuta). acum si-a facut analizele si vsh-ul este 41. credeti ca are legatura cu cancerul? celelalte analize sunt in limite normale, uree crescuta si colesterol 220.multumesc.
0
05-02-2013, ora 12:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este posibil, dar nu neaparat.
0
27-02-2013, ora 21:07
getaa70
Nu este medic/terapeut
getaa70
In urma investigatiilor efectuate tatalui meu in legatura cu prostata, a reiesit un PSA de 2, 09ng/ml si in urma ecografului dupa urinare, retentia de urina a fost de 290 ml. Dupa 2 zile a fost operat endoscopic de prostata in 22.01.2013. Diagnosticul histopatologic: Adenomocarcinom prostatic slab diferentiat( grad IV Mostofi) Scor gleason 4+5=9.
Examen CT, dupa interventie: portiunile intramurale ale ureterelor au 1-1, 5 cm lungime, ingrosarea peretelui vezicii urinare in dreptul meaturilor ureterale, neavand un efect obstructiv/fara dilatatii de cai urinare in amonte; natura benigna sau maligna a acestui tesut va fi diagnosticata histopatologic, conturul extern al vezicii urinare, al prostatei si al veziculelor seminale este net, fara semne CT de invazie in structurile anatomice adiacente. Fara dilatatii de cai urinare.
Prostata are diametrul transvers maxim de 4, 3cm si include multiple calcificari centrale -inferioare.Fara adenomegalii, fara ascita la nivelul abdomino-pelvin.Doi micronoduli osteocondensati, nespecifici, unul de 5mm in aripa iliaca dreapta si unul de 3 mm in diametru in aripa iliaca stanga.
Deoarece am vrut parerea a mai multor medici, am fost pana acum la un oncolog, si 2 mari chirurgi. Parerile acestora au fost total diferite, astfel:
Medicul chirurg care l-a operat: prostatectomie totala sau radioterapie;
Medic oncolog: radioterapie cu aparat 3d sau IMRT la cabinet privat pentru mai multa precizie sau IOB;
Medic chirurg1: l-a programat pentru scintigrafie si apoi o sa ia decizia pt prostatectomie totala sau nu
Medic chirurg 2: tratament cu Cosadex +zoladex
Avand in vedere atatea pareri oarecum diferite, nu stiu ce sa fac... sunt total bulversata, fiindca tata nu vrea operatie clasica. PSA dupa o luna de la interventie este de 0, 84.

Va rog mult sa ma ajutati. Va multumesc
0
27-02-2013, ora 22:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
aproape toate variantele de tratament sunt acceptabile. mai in detaliu, dupa cum ai redat tu:

1) prostatectomie totala - practic ofera singura sansa veritabila de vindecare; insa este un cancer cu agresivitate scazuta si daca simptomele sunt minime sau chiar nule... nu cred ca vrea cineva sa se vindece de asa ceva cu pretul disfunctiei erectile severe sau al incontinentei urinare; de altfel, daca omul refuza asta, iese total din discutie.

2) radioterapie - reprezinta o solutie buna, ca varianta de tratament local, dar are si ea niste riscuri comparabile cu chirurgia de disfunctie erectila si incontinenta (ceva mai mici), dar pe termen scurt mai mari pentru alte lucruri, cum ar fi rectita radica, diaree, etc. tot alegerea lui ramane.

3) scintigrafie - este foarte just ca a cerut asta chirurgul respectiv; si eu as face asta! chiar daca boala este "putin agresiva", metastaze osoase pot sa existe, iar acest lucru exclude din start si prostatectomia si iradierea pe prostata. daca nu sunt prezente metastaze osoase, se revine la decizia intre cele 2 de mai sus, ba chiar si cea care urmeaza.

4) zoladex + casodex (tratament hormonal) - este si asta o varianta buna, care se poate folosi si daca exista si daca nu exista metastaze (in prima situatie este chiar standard); desigur ca are si ea niste riscuri, minore, dar este in general bine tolerata si nu sunt aceleasi probleme de disfunctie erectila sau incontinenta, cel putin pe termen scurt. dezavantajul este ca trebuie continuata la fel de acerb supravegherea, caci tratamentul este de lunga durata, dar rezistenta la el este doar o chestiune de timp (e drept, pentru unii oameni cateva luni, dar pentru altii ani de zile); personal totusi nu i-as face SI zoladex SI casodex; m-as rezuma doar la injectia cu zoladex (cu casodex doar in primele 2 saptamani).

ce vreau sa mentionez, ca oncolog, sub rezerva ca nu cunosc cazul in detaliu, nu stiu ce varsta are, ce alte boli, ce simptome, stare de sanatate si preferinte + nivel de intelegere asupra bolii, este ca mai exista o varianta, care, recunosc, suna cel mai putin acceptabil pentru pacienti, dar mai ales pentru familia lor. de notat insa ca aceasta varianta exista, este medical recunoscuta si sustinuta in aceasta boala si in acest stadiu, respectiv:

5) NIMIC! defapt nu tratament, nici hormonoterapie, nici iradiere nici chirurgie, ci numai observatie cu controale periodice, la 2-3 luni, cu repetarea PSA-ului, a simptomelor si cu ecografie, etc, cu pastrarea oricarei decizii terapeutice doar atunci cand se considera ca boala progreseaza rapid (simptome suparatoare, PSA care creste cu viteza mare, etc).

cum suna toate astea ?
0
28-02-2013, ora 00:19
getaa70
Nu este medic/terapeut
getaa70
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Precizez ca tatal meu va implini 69 de ani in curand.
Faptul ca nu doreste operatia clasica, nu se datoreaza disfunctiei erectile ( pentru ca este ultimul lucru la care se gandeste) ci faptului ca nu concepe sa nu poata munci toata vara (el locuieste la tara, iar gospodaria este in grija lui).
Tatal meu este o persoana foarte robusta, nu stiu sa fi luat vreodata vreo medicatie pentru ceva, pana acum un an si jumatate cand in urma unei insolatii, l-am dus eu la urgenta finndca nu stiam ce sa-i fac. I s-a prescris antibiotic (gentamicina si ampicilina) in urma caruia, la scurt timp, a reactionat foarte urat ( starea a fost confundata cu AVC si hemipareza). Este alergic si la muscatura de albine.
Cateva luni mai tarziu, a avut niste dureri in zona pelvisului, lucru ce l-a determinat sa consulte un urolog, avand probabil si urinari mai dese in timpul noptii ( lucru pe care nu mi l-a spus pana atunci). Era propus pentru interventie la prostata, iar la ecografia abdominala i s-a descoperit o tumora pe ficat.
La Fundeni, investigatiile au aratat ca tumora pe ficat este un hemangiom lob stang, care nu necesita operatie doar monitorizare.
Cu acesta ocazie i s-a gasit si s-a efectuat o polipectomie colonoscopica - polip colon ascendent (examen anatomo patologic extemporaneu: adenom tubulo- vilos cu displazie grad 1 si baza de implanatare conservata );

Deoarece pe data de 04.03.2013, este programat pentru scintigrafie si va veni in Bucuresti, ma intereseaza daca exista o posibilitate sa fie vazut de catre dvs? Va rog sa-mi spuneti daca puteti face asta.

P.S. la varianta "NIMIC" ne-am gandit si noi insa avem rezerve ca este calea de urmat in situatia de fata.

Va multumesc inca odata
0
28-02-2013, ora 22:12
cricriava
Nu este medic/terapeut
cricriava
Tatal meu a fost depistat in septembrie cu cancer de prostata si metastaze osoase, psa 300. Oncologul i-a recomandat zometa o data pe luna timp de 6 luni cu 3 luni pauza si tot asa timp de 3 ani si el a inceput acest tratament. Intre timp a fost la o clinica din turcia si medicul de acolo, dupa scintigrafie i-a recomandat zometa o data pe luna timp de 2 ani, continuu si bicalutamida cate o cutie pe luna. acum tatal meu este derutat pentru ca nu stie ce tratament sa urmeze. Mentionez ca psa a scazut la 1 (analiza facuta in februarie), a inceput din februarie bicalutamida si acum nu stie din aprilie ce sa faca : sa continue zometa sau sa faca pauza de 3 luni dupa recomandarea oncologului din constanta. Multumesc
0
28-02-2013, ora 23:23
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
getaa70: poate ajunge daca prin sansa ajunge fix in serviciul in care lucrez, dar asta tine 100% de noroc pentru ca momentan nu dau consultatii separate sau private si nu folosesc acest site pentru a face programari; de altfel nu voi face nimic pentru a-mi dezvalui identitatea. nu acesta este scopul pe care mi l-am fixat pe acest forum.

cricriava: amandoua relatarile tale cuprind niste recomandari incomplete; zometa TREBUIE sa ia, pentru ca are metastaze osoase; totusi nu stiu ce e cu recomandarea asta, cu pauze. zometa odata inceput se continua pana cand se considera ca nu mai are efect sau pana cand apar niste toxicitati insuportabile la el. asta trebuie facut oricum. despre tratamentul hormonal insa... da, bicalutamida este o parte componenta, dar nu este cea esentiala; aceasta ar fi o injectie care se face subcutan lunar sau la cateva luni, cu un produs numit "superagonist GnRH", cel mai des folosit in romania. nu conteaza denumirea si datele tehnice, ce conteaza ca sunt medicamente care se numesc Zoladex sau Eligard, etc... si sunt critice in tratamentul hormonal al cancerului de prostata inoperabil; se ia impreuna cu bicalutamida. vi s-a spus de asa ceva ? sau are cumva facuta o operatie numita "orhiectomie bilaterala", adica scoaterea testiculelor ? asta ar suplini nevoia de respectivele medicamente, zoladex/eligard.
0
01-03-2013, ora 00:44
cricriava
Nu este medic/terapeut
cricriava
Multumesc mult pentru raspuns.
Am uitat sa specific asta, in octombrie a facut o injectie pentru castrare, dar nu mai stiu cum s-a numit, si nu ni s-a spus ca ar mai trebui repetata. Am citit toate postarile dvs si am realizat ca tratamentul este incomplet. O sa revin cu informatii mai precise, cu rezultatele anaizelor si o sa va mai cer parerea. Tatal meu deja nu mai vrea sa discute cu alt medic deoarece i se par ametitoare diferentele intre schemele de tratament.
0
01-03-2013, ora 17:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
eheeeeeeeeee... aici e o scapare. cu siguranta ca acea "injectie de castrare" reprezinta medicamentul de care v-am spus. totusi acele injectii, in functie de cum se cheama medicamentul, se fac fie LUNAR, fie la 3 luni fie chiar si la 6 luni (exista asa ceva pe piata romaneasca); cred ca trebuie clarificat asta; ori face la 6 luni, ori a facut si nu stii tu ori... "s-a uitat", ca sa zic asa. clarifica asta, te rog !

despre cat de ametitoare i se par diferentele intre recomandarile medicilor tatalui tau, poti sa-i spui ca medicina nu e nici matematica si nici inginerie sau ceva de genul asta, iar biologia in general e foarte variabila. tot ce conteaza este rezultatul, iar in fiecare situatie exista mai multe variante in care se poate proceda, conform standardelor si normelor din momentul respectiv. nu inseamna ca daca 3 medici fac 3 recomandari diferite (total sau partial), cineva se inseala neaparat. deci trebuie sa se calmeze, caci nu are mijloacele de a analiza cat de corecte sunt propunerile, cel mult de cat de confortabile sunt, pentru ca apoi sa vada rezultatele. iar pentru a tine boala sub control, oricum nu are nicio sansa decat sa-si gaseasca un singur medic in care sa aiba incredere, caci daca vrea sa mearga pe 5 carari simultan, va constata ca nu poate.
0
03-05-2013, ora 08:45
Babu 69
Nu este medic/terapeut
Babu 69
Pentru ddd_daniela01, oanafl, dar si altii...
Dupa un an de monitorizare si terapie cu Casodex, dl.dr.oncolog mi-a spus ca s-ar impune pasul urmator de eliminare a prostatei. As dori sa fac acest lucru prin prostatectomie radicala robotica (da Vinci) la SCM Cluj.
V-as fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta cu sfaturi cum sa pornesc pe acest drum, ce fel de demersuri se impun, cam cat costa o asemenea operatie, cu cine ar trebui sa iau legatura, practic cu ce sa incep ?
In speranta ca voi primi unele lamuriri in acest sens, va multumesc anticipat si va doresc tuturor "Un Paste fericit, bucurie si mai ales multa sanatate!"
0
26-07-2013, ora 16:04
sunflower2000
Nu este medic/terapeut
sunflower2000
Pentru Raul Duke
Am citit mai multe posturi ale Dv. si as vrea sa va cer sfatul : tata 70 ani bolnav MCRC cu metastaze osoase, a luat 4 luni Zytiga dar nu a raspuns ( PSA a stagnat prima luna apoi a crescut ), apoi facut 6 sedinte chimio ( taxotere) dar nu a raspuns ( PSA a crescut continuu ), acum are dureri ambele picioare ( suspectat de compresie medulara dar infirmata in urma RMN si CT ) posibil efect chimio ( neuropatie ), durerile cedeaza la ketonal. In tratament in continuare cu Zoladex ( la 3 luni ) si Xgeva, chimio a terminat pe 3 iulie. Nu stim ce urmeaza pentru ca nu a raspuns la abiraterone inainte de chimio, apoi nu a raspuns la chimio. Ar trebui sa incepem din nou ceva in cateva zile, pe 3 august, dar nu stim ce ?!? Unul dintre medici spune ca ar incerca cu Casodex 150 mg, Dv. ce parere aveti ? Starea generala este buna, mai putin durerile de picioare. Multumesc anticipat.
0
26-07-2013, ora 17:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
MCRC... nu cred ca vine de la prostata, desi inteleg ca asta e diagnosticul lui, pe baza tratamentelor folosite. daca pana acum nu a primit casodex, atunci asociatia de casodex cu zoladex este foarte indicata in acest moment. sunt curios de interpretarile examenelor CT si RMN totusi... daca le poti reproduce aici, ar fi minunat. de asemenea: s-a facut un CONSULT neurologic ?
0
29-07-2013, ora 09:58
sunflower2000
Nu este medic/terapeut
sunflower2000
Scuze, era MCRPC ( metastatic castration-resistant prostate cancer ), dar din viteza am scris MCRC...
Da, casodex a avut in doza de 50 mg in faza de Androgen deprivation therapy (ADT).
Da, s-a facut un consult neurologic dar asta chiar inaintea ultimei sedinte de chimio ( 2 iulie ) dar atunci inca nu avea durerile de picioare, poate ar fi indicat sa mai facem acum un nou consult neurologic.
Daca aveti vreo idee sunteti binevenit. Cunosc protocoalele in materie, totusi, asa cum v-am spus unul dintre medici ( oncolog ) ar merge cu Casodex din nou ( 150 mg ).
0
29-07-2013, ora 15:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
atunci nu am inteles secventele de tratament; daca ai putea sa le reiei, in ordine cronologica, cu liniuta, ar fi foarte util, pentru ca initial am inteles ca acum a fost PRIMA DATA cand a primit casodex cu zoladex. listeaza, deci, toate tratamentele, inclusiv cele chirurgicale sau de radioterapie, etc, legate de boala de prostata, te rog! presupun ca boala a fost IN EVOLUTIE dupa fiecare din aceste tratamente. tot ce pot sa spun este ca, odata inceput tratamentul cu Zytiga, el in mod normal nu se schimba strict pe baza evolutiei PSA, principalul considerent fiind cel CLINIC, aka "cum se simte pacientul".
0
29-07-2013, ora 20:41
sunflower2000
Nu este medic/terapeut
sunflower2000
Februarie 2011 : diagnostic de neo prostata std.IV ( Gleason 7, M1OSS; PSA1000 )
- A inceput cu Zoladex 10, 8 q3mo + Zometa 1f q4w.
-PSA normal pana in ianuarie 2012, apoi creste permanent; din iunie 2012 s-a adaugat la tratament Bicalutamida 50 mg, dar PSA-ul a crescut in continuare;
-octombrie 2012-ianuarie 2013 : Zytiga si Xgeva, asa cum spuneam, dar nu a raspuns
-februarie-10 sedinte radioterapie pe femur/cap femural, pentru durere. Radio are efect, dispare durerea dar boala de baza avanseaza
-martie-iulie - 6 sedinte Chimio taxotere, ultima pe 3 iulie 2013; nu a raspuns la tratament; clinic au aparut aceste dureri la picioare, la ambele picioare, descrise ca fiind musculare, atunci cand incearca sa mearga; durerea cedeaza la ketonal; mai facem un control neurologic, in scurt timp.
Ce parere aveti ?
Merci
0
29-07-2013, ora 21:54
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, din pacate nu mai sunt foarte multe optiuni, boala avansand sub tratamentele susmentionate, desi poate ca intr-adevar nu s-a epuizat ce avea de oferit fiecare; de pilda treaba cu zytiga, nu cred ca se poate suspenda tratamentul doar pe baza cresterii PSA. in schimb, la ora actuala, cred ca intr-adevar instituirea unui tratament cu bicalutamida in doza de 150mg/zi in loc de 50, cum a fost anterior, poate reprezenta o solutie. desigur, cu continuarea Xgeva si tratamentului simptomatic, pentru ca nu sunt multe de facut in aceasta etapa, inafara inrolarii intr-un studiu clinic. unde a facut tratamentul?
0
29-07-2013, ora 23:03
sunflower2000
Nu este medic/terapeut
sunflower2000
Ideea mea este sa incercam ( studiu clinic sau procurare ) cu XTANDI, asta caut acum, dar din pacate e destul de complicat ( in Europa a fost aprobat in iunie 2013 abia ). As vrea sa continuam cu bicalutamida 150 mg + xgeva pana gasim Xtandi insa am vazut la studiile clinice din US ca cei care au folosit bicalutamida 150 mg sunt exclusi, nu sunt eligibili. Nu am gasit inca de ce, cred ca exista ceva incompatibilitati intre cele doua. Stiti ceva despre asta ?
Merci
0
29-07-2013, ora 23:30
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu e vorba de incompatibilitati, mai degraba de faptul ca enzalutamida (xtandy) este un medicament din aceeasi clasa, actioneaza foarte asemanator.
0
13-08-2013, ora 19:59
mihai14091950
Nu este medic/terapeut
mihai14091950
pt.oanao.Sint aproape in aceeasi situatie cu tatal tau, te rog mult sa-mi spui cit mai are PSA-ul.Multumesc mult.
0
14-08-2013, ora 17:58
oanao
Nu este medic/terapeut
oanao
Pt Mihai.
PSA-ul tatalui meu este 0, 1 si inca nu face tratamen dar este in crestere.Te rog sa-mi spui daca e posibil ce scor Gleason ai avut dupa examenul histopatologic.Multa sanatate!!!
0
18-08-2013, ora 12:06
mihai14091950
Nu este medic/terapeut
mihai14091950
Pt.oanao.Multumesc pt.raspuns.Toate detaliile le poti citi pe acest forum unde la cancer de prostata sint 64 de mesaje.mihai14091950, -*.(*modificat de admin)
0
23-08-2013, ora 11:03
mihai14091950
Nu este medic/terapeut
mihai14091950
Domnule doctor Raul in data de 20 iunie 2013 mi s-a efectuat o prostatectomie radicala laparascopica asistata de robot.Dupa cum mi sa spus la o luna de la operatie mi-am facut PSA, rezultat 0, 041, la doua luni am facut din nou PSA dar de data aceasta am dat singe la doua laboratoare de analize medicale, rezultatele sint la primul PSA e de 0, 003 iar la al doilea e de 0, 01.Va rog sa-mi spuneti cum se poate interpreta aceste rezultate care ar parea sa fie diferente intre ele intruct sunt in dilema in privinta aceasta. O alta problema care ma framinta e ca inca nu am consultat un medic oncolog si aceasta de ce ca medicul ghirurg de la scmc Clujana mi-a spus pina nu ajunge PSA la 0, 2 sa stau linistit dar am citit pe forum ca un cetatean din Fagaras Brasov care are aproape aceleasi rezultate dupa operatie ca si mine scor Gleason 6, pT3aNxMxLoVoRO a fost la docorul oncolog Ksaco tot de la acelasi spital spunind-i acelas lucru.Intrebare cum e bine de procedat.Va multumesc anticipat pentru raspunsul care sper sa mi-l dati.
0
23-08-2013, ora 11:27
mihai14091950
Nu este medic/terapeut
mihai14091950
Imi cer scuze in comentariul precedent am grest numele doctorului oncolog, corect e Kacso si nu cum am scris eu.
0
23-08-2013, ora 12:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
la o luna de la operatie PSA-ul inca era in scadere. e normal ca el sa scada chiar si in mai mult de o luna, deci faptul ca la o luna era 0, 41 ng/ml nu e ingrijorator. ulterior intre valorile de 0, 003 si 0, 01, mai ales la laboratoare diferite, nu e absolut nicio diferenta, amandoua se considera in spectrul "NEDETECTABIL", unde trebuie sa si ramana, daca nu apar iarasi probleme cu boala. intr-adevar, momentan lucrurile sunt in regula, dar confruntat cu orice tip de cancer, in romania, consider ca e prudent ca o persoana sa aiba cel putin un consult oncologic.
0
29-08-2013, ora 14:32
PaulAdrian
Nu este medic/terapeut
PaulAdrian
Buna ziua Domnule Doctor Raul si dragi colegi de suferinta.

In urma cu vreo 10 zile am aflat ca am intrat in randul celor pe care viata ii pune la o grea incercare: mi-a fost descoperit un cancer la prostata. Surprinzator, am primit cu destula seninanate (daca acesta o fi cuvantul potrivit) vestea, si sper ca si in continuare sa pot spune acelasi lucru. De atunci, am inceput sa ma informez mai in amanunt despre ce umeaza, si asa ma nimerit pe acest site.
In primul rand vreau sa va spun ca am avut o surpriza mai mult decat placuta, vazand cum un doctor (e vorba de domnul Raul) ofera cu atata calm si intelegere informatii amanuntie celor ce le solicita, mai ales ca nu este implicat direct in relatia doctor-pacient. Toata stima domnule doctor!

Acum sa va zic si ce ma "doare" si ce sfaturi va cer.
Am 61 de ani, sunt din Bucuresti, si problemele le-am descoperit acum vreo 4 ani. Iata evolutia lor:
- Iunie 2010: Clinica particulara - PSA = 9, 10; tuseu rectal = normal; ecografie prostata: imagine normala, volum = 52 cmc, fara rezidiu urinar. Recomandat - tratament 12 luni cu Avodart.
- August 2011: Clinica particulara - PSA = 4, 30; tuseu rectal = normal; ecografie prostata: imagine normala, volum = 36 cmc, fara rezidiu urinar. Recomandat - intrerupere tratament 12 luni.
- Noiembrie 2012: Clinica particulara - PSA = 18, 60; tuseu rectal = normal; ecografie prostata: imagine normala, volum = 60 cmc, fara rezidiu urinar. Recomandat - tratament 1 lună cu Avodart şi puncţie.
Intre timp am aflat ca Avodartul "pacaleste" PSA si-l face sa fie in mod fals mai mic, lucru pe care cred ca ar fi trebuit sa-l stie si doctorul, asa ca m-am dus in alta parte, la Spitalul Panduri.
- Ianuarie 2013: PSA = 6, 30 (dupa 1 luna de Avodart).
- Februarie 2013: Spitalul Panduri - PSA = 7, 20; punctie prostatica (in 12 puncte); am ramas internat in spital inca 3 zile, sub tratament, deoarece urinam cu sange (dar sange maroniu, nu rosu, primul jet), ceea ce s-a mai intamplat inca vreo 10 zile; rezultat = in 10 puncte - normal; in 2 puncte - mici acini atipici. Recomandat: Prostamol Uno si repetat PSA dupa 3 luni.
- Iunie 2013: Spitalul Panduri - PSA = 8, 60 (dupa 3 luni cu Prostamol Uno). Recomandat: repetat punctie (in 24 de puncte).
- 3 Iulie 2013: Spitalul Panduri - PSA = 12, 80 (la o lună de la intrerupere Prostamol Uno);
ecografie: prostata - 37/38/40 mm (volum 30 cmc !!!), prostata mica, calcifieri in lobul drept, capsula mai groasa; vezica urinara - destinsa, orificii libere; ambii rinichi fara calcului, fara dilatatii.
- 12 Iulie 2013: Spitalul Panduri - Efectuat punctie (in 24 de puncte); am mai urinat cu sange inca vreo 15 zile (dar sange maroniu, nu rosu, primul jet), iar la 5 saptamani sperma era inca maronie; rezultat: volum 55 cmc (!!! )si adenocarcinom Stadiul II. Din 24 de puncte, in 2 puncte - neclar, iar in 4 puncte - cancer, astfel:
a) lobul stang - punctele 1 si 5: acini mici atipici
b) lobul stang - punctul 10: 2 focare cancer, scor Gleason (4 + 3) =7
c) lobul drept - punctul 17: 1 focar cancer, scor Gleason (3 + 3) =6
d) lobul drept - punctul 18: 2 focare cancer, scor Gleason (3 + 2) =5
e) lobul drept - punctul 10: 1 focar cancer, scor Gleason (3 + 3) =6
Alte afectiuni cunoscute:
- Hepatita cronica B (descoperita in 2000), sub tratament de 4 ani cu Entecavir (Baraclude) de 1mg. De 3 ani si jumatate: viremia este zero, iar transaminazele normale (in jur de 30).
- Insuficienta venoasa - confirmata la eco Doppler (simptome mi se umfla gleznele, doar la caldura si stat mult pe scaun); tratament Detralex.
Alte analize: analize da sange si urina normale, cu exceptia:
VSH = 17
acid uric = 7, 62
glicemia = variaza intre 98 - 120
trigliceride = 215
colesterol = 216

Recomandari medic urolog Panduri:
- Mi-a spus ca, asa cum arata analizele, tumoarea este inauntrul postatei, dar scorul Gleason fiind 7, ar indica rezectia totala a prostatei si mi-a explicat avantajele si dezavantajele.
- Dar, pentru ca am hepatita B, care provoaca o sangerare mai abundenta, trebuie sa fie mai prudent, si mi-a spus ca e de parere sa facem un tratament alternative: tratament hormonal (cu Diphereline 11, 25mg la 3 luni) si brahiterapie.
A fost foarte amabil si cooperant si mi-a zis ca mai multe amanunte discutam dupa ce se intoarce din concediu. E adevarat ca nu mi-a dat prin cap sa-l intreb cine si unde se face brahiterapia pentru ca am presupus ca o fac la Sp. Panduri.

Investigatii pe care urmeaza sa le mai fac:
RMN cu substanta de contrast (pelvis si abdomen) - pe 4 septembrie
Scintigrama osoasa - pe 24 septembrie (cand aduc substanta de contrast)

Am fost la o doamna doctor oncolog (din Sectorul 5, unde locuiesc eu) care mi-a zis urmatoarele:
- ca mai intai ii trebuie RMN-ul sa vada cat de extinsa este tumoarea;
- daca tumoarea este doar in interiorul prostatei nu poate face tratament hormonal prescris pentru ca nu e in protocol si nu e decontat de CASMB si trebuie sa-l platesc; tratamentul hormonal decontat se face doar pentru tumoare extinsa!
- m-a intrebat ca de ce vreau tratament hormonal si nu fac operatie de scoatere a testicolelor, ca-i mai bine asa?!
- mi-a mai zis ca nu stie ca brahiterapia sa se faca in tara?!

Acum, am si eu vreo 1500 de intrebari, dar o sa ma rezum doar la cateva:
1) Am vazut si am citit ca Scorul Gleason e dat de 2 numere ce pot fi intre 1 si 5 si care indica, daca am inteles bine, cat de mult e transformata celula canceroasa fata de una normala. Intrebarile mele sunt:
- cum se face aceasta apreciere?
- ce reprezinta fiecare dintre cei 2 termeni?
2) Am vazut in rezultatul biopsiei ca se indica (pentru materialul analizat dintr-un singur punct) fie un focar, fie doua. Ce inseamna asta?
3) Stadiul II mi s-a spus ca tumoarea nu a depasit capsula prostatica. Cum si-a dat seama medicul anatomopatolog de acest lucru, fara RMN. E doar o presupunere ce urmeaza sa fie confirmata sau nu?
4) E posibil ca RMN-ul si scintigrama osoasa sa spuna si altceva?
5) Ce investigatie arata marimea si dispunerea tumorii?
6) Ar fi nevoie si de un RMN cu sonda endorectala care se zice ca arata cu precizie mult mai mare ce se petrece cu prostata?
7) Ce investigatii, analize spun cat de agresiva sau nu este tumoarea canceroasa?
8) Cum vi se pare tratamentul indicat de medical urolog (hormonal si brahiterapie)?
9) E adevarat ca tratamentul hormonal nu e recomandat si nu e gratuit daca cancerul nu e extins in afara postatei? Daca da, atunci ce alternative exista?
10) Voi consulta si alt medic oncolog, dar stiu ca nu poti fi luat in evidenta decat in sectorul in care locuiesc pentru tratamentul oncologic, asa ca nu prea stiu cum sa procedez.
11) Stiti la ce clinici, spitale se face brahiterapia?
12) Stiti daca acest tratament e decontat de CASMB, total sau partial? Daca nu e, cat ar costa?
13) Aceasta metoda de tratament (radioterapia interna) ce rezultat are? Distruge tumorile canceroase sau doar tine boala sub control? Exista sanse de vindecare prin aceasta metoda, eventual combinata cu tratamentul hormonal?
14) Cum e posibil ca volumul prostatei sa fie de 30 cmc (la ecografie normala) si, dupa 10 zile, sa fie 55 cmc (la ecografie endorectala)?

Si in sfarsit, daca cancerul este asa cum cum arata rezultatul anatomopatologic, coloborat cu PSA, dupa experienta dumneavoastra, atunci:
- care ar fi speranta de viata daca NU fac nici un tratament, ci doar un eventual regim si apa cu lamaie (ma rog, asta impreuna cu seminte de dovleac si un pahar de vin rosu mi-au fost recomandate si la Clinica particulara);
- daca urmez si e posibil tratamentul recomandat (hormonal plus brahiterapie).

Va urez tuturor toate cele bune.
0
29-08-2013, ora 21:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
1. pe lamele pe care le examineaza anatomopatologul, el vede tesut tumoral, respectiv celule aberante, iar zonelor canceroase le acorda o nota de la 1 la 5, in functie de cat de mult sau putin seamana acest tesut tumoral cu tesutul prostatic normal. practic 1 inseamna "foarte mare asemanare" si un lucru teoretic bun ca prognostic, iar 5 inseamna "minima asemanare, o dezorganizare totala a celulelor tumorale si agresivitate teoretic maxima"; el se uita si vede care e aspectul predominant, da o nota, dupa care se uita care e aspectul pe locul 2 predominant, dupa care face suma celor 2 si de aici rezulta SCORUL GLEASON. daca intelegi engleza iti recomand sa citesti entry-ul de pe wikipedia despre scorul gleason, sau sa te uiti cel putin la desenul de acolo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gleason_Grading_System

2. inseamna exact ce scrie, si anume ca din toate acele bucatele prelevate prin biopsie, s-au descoperit 4 bucatele cu afectare de cancer, cu identificarea a respectiv 6 focare, in functie de cum si pe unde a trecut acul de biopsie si de ce a putut sa preleveze.

3. este vorba de diagnosticul HISTOPATOLOGIC, adica ceea ce a vazut el pe ce s-a prelevat la biopsie; este o diferenta intre asta si diagnosticul care se poate pune prin imagistica (de exemplu RMN) sau care s-ar pune in urma prostatectomiei radicale. in schimb, pe orice piesa de biopsie ai si tesut prostatic si capsula, si poti sa vezi daca celulele tumorale au ajuns la ea.

4. da, este posibil, de aceea sunt si indicate. totusi, teoretic, sansele destul de mici, zic eu, tumoarea nedepasind capsula prostatica pe biopsie.

5. investigatiile imagistice, cum ar fi RMN, de exemplu.

6. un RMN cu antena intrarectala poate aduce informatii suplimentare fata de un RMN normal, referitor la prostata, dar totusi un RMN standard este mai util in aprecierea afectarii ganglionilor regionali. standard mai ales in romania ramane cel de-al doilea, cu exceptia situatiei in care recomanda un medic in mod expres.

7. simptomatologia, PSA-ul si evolutia lui, biopsia. cele pe care le relatezi tu pana acum indica o tumoare care se clasifica, dupa cum indica americanii, de exemplu, ca "risc intermediar de recurenta".

8. mi se pare o optiune valabila. insa si mai buna mi se pare o iradiere externa 3D CT sau IMRT (niste tehnici noi de iradiere) insotite de tratament cu diphereline timp de 6 luni, eventual cu (dar nu neaparat) brahiterapie. e posibil ca acestea sa nu fie foarte accesibile in romania, sau in orice caz, daca sunt, sa nu fie complet decontate si sa fie cam scumpe, dar inafara de acest inconvenient, este ceea ce as recomanda eu. altfel, cred ca o optiune standard, daca nu se poate face iradiere, este prostatectomia radicala cu disectie ganglionara pelvina.

9. nu sunt foarte la curent cu cat de disponibil este tratamentul hormonal in romania cand boala e localizata, dar oricum acest tratament nu este prea standard. cred ca cele mai bune optiuni sunt cele mentionate mai sus.

10. cu un bilet de trimitere de la medicul de familie pe care scrie "oncologie" te poti duce la orice oncolog din tara, cel putin pentru consult, la orice spital, policlinica, etc.

11. de stat... nu prea. poate Fundeni. private in schimb, pe bani sau cu coplata/trimitere, cred ca sunt multe, de genul Ametyst sau cum s-o scrie, Gral, etc.

12. nu stiu. daca trebuie sa il platesti integral, de obicei tratamentele cu radioterapie sunt de ordinul miilor de euro.

13. cu oricare din cele 2 exista sanse mari de vindecare.

14. este posibil, pentru ca uneori prostata e marita pur si simplu din cauze inflamatorii nespecifice, ca sa nu mai vorbim de faptul ca avodartul poate chiar sa diminueze tesutul prostatic.

daca nu faci niciun tratament, prognosticul vital poate fi totusi de ani de zile, dar cu siguranta vei avea in scurt timp simptome, iar perioada respectiva va deveni din ce in ce mai suparatoare, iar in momentul in care vei incerca sa cauti tratament, nu se va mai putea decat sa se controleze simptomele, de o maniera temporara. a NU face nimic, mai ales daca acum ai simptome, nu mi se pare o optiune, mai ales dupa istoricul pe care il prezinti. daca ai fi fost abia acum descoperit si nu ai avea NICIUN simptom, as fi de acord ca doar sa supraveghezi situatia, o perioada oarecare de timp, dar asa nu.
cu tratamentul mentionat, in momentul de fata, si daca RMN-ul si scintigrafia sunt negative, repet, sansele sunt ca te vei vindeca.

ai scris ceva, dar si eu la fel. numai bine ! asteptam vesti.
0
30-08-2013, ora 17:07
Lorena05
Nu este medic/terapeut
Lorena05
Pentru Raul Duke
Tatalui meu avand 66 de ani i s-a facut o biopsie la prostata. Rezultatul anatomopatologic este urmatorul: Focare de carcinom de prostata pe 3 din 9 fire, pe cca 20% din suprafata lor.
scorul Gleason este 3+3, iar PSA ESTE 14, 5.
Asi dori o parere in ceea ce priveste un tratament, eventual ce alte investigatii ar trebui sa mai faca.
Multumesc.
0
31-08-2013, ora 21:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
are simptome ? cu ce medic ati vorbit si ce v-a zis ?

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
455 comentarii 1 2 ..... 8910 ..... 15 16 Înainte ›

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK