Cancer prostata- metastaze coloana vertebrala

344 comentarii 1 2 34 ..... 11 12 Înainte ›
0
06-10-2011, ora 10:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai e foarte simplu: orice ti-as zice eu ca e indicat sa faci, nu poti face decat trimisa de la oncolog. nu iti poti cumpara cele mai multe medicamente de durere fara reteta, unele cu reteta speciala DE LA ONCOLOG, iar scintigrafii si alte investigatii tot asa, nu poti sa fac, decat fie cu bani foarte multi foarte des sau tot asa, unele numai cu trimitere de la oncolog. deci intrebarile pe internet au un rost foarte limitat fata de colaborarea cu oncologul.
ce zice scintigrafia despre genunchi ? exista si artroza mai ales la nivelul genunchiului si mai ales la anumite varste. poate trebuie sa-l vada si un alt medic.
daca nu avea dureri la nivelul bazinului, nu prea inteleg de ce a facut iradiere acolo...
0
06-10-2011, ora 16:03
marin111
Nu este medic/terapeut
marin111
Bună Amalia,
Mulţumesc pentru informaţie.
Sunt sigur că ştiai că aproape orice tratament pentru cancer se poate lua doar pe bază de reţetă de la medic.
Tu ai întrebat pentru a te informa, pentru a afla părerile altora, şi eventual pentru a sugera medicului un anumit tratament.
Noi ne informăm pe internet tocmai pentru că medicii nu ne explică mai nimic, şi nici nu ne inspiră prea multă încredere. M-aş bucura să găsesc un medic care să-mi inspire atâta încredere încât să pot sta liniştit şi să nu-mi mai tocesc nervii şi să-mi pierd timpul căutând răspunsuri pe internet. Aş veni doar la controalele programate de el şi când apar probleme suplimentare.
Tatăl meu este înscris la un medic oncolog din Buzău. Tratamentul cu Casodex i l-a prescris medicul urolog din Bucureşti. Ne-am înscris la acest medic tocmai pentru că aveam nevoie să ne dea lunar reţeta pentru a putea lua tratamentul de la farmacie. Când au apărut durerile de şold, am fost la acest medic oncolog şi a prescris un alt tratament care să înlocuiască tratamentul cu Casodex. M-am interesat despre acel tratament şi am aflat că era pentru cancer de prostată care nu mai răspunde la tratament hormonal (cancer de prostată hormono-independent). Bine înţeles că nu am luat acel tratament (nu-mi amintesc acum denumirea acelui medicament) pentru că PSA-ul era OK (ultimul PSA a fost 0.327). Când s-a terminat Casodex-ul şi am mers să-mi dea reţeta pentru încă o lună n-a mai zis nimic despre acel tratament şi mi-a dat reţeta, nu pentru Casodex pentru că nu mai este pe lista de tratamente compensate, ci pentru Calumid care este un înlocuitor al Casodex-ului (are aceiaşi substanţă de bază - bicalutamida).
Medicul de familie... altă specie... De-astă iarnă tot zice să-l lăsăm în pace că mai are 2-3 luni şi moare.
Nu vreau să generalizez, dar astfel de medici ne fac să căutăm singuri soluţii, sau măcar răspunsuri la anumite întrebări/probleme medicale.
Nu ştiu dacă este reală povestea aceia - o femeie şi-a făcut mai multe investigaţii pentru că nu se simţea bine, şi medicii au diagnosticat-o cu cancer, după care s-a constatat că nu era nici un cancer, ci că defapt era însărcinată (simptomele erau de la sarcină). Am înţeles că acesta a fost un caz real dat la TV la ştiri. Mărturisesc că eu nu l-am văzut, ci l-am auzit de la cineva.

Referitor la întrebările tale, pentru calmarea durerilor provocate de metastazele osoase cele mai bune rezultate le are radioterapia. Dar, aşa cum spune şi RaulDuke, este posibil să fie altceva. Pentru articulaţii trebuie să consulţi un medic reumatolog, iar pentru oase trebuie să consulţi un medic ortoped. Dacă ajungeţi la concluzia că durerile sunt de la metastazele osoase, ar trebui să insişti pentru radioterapie la metastazele de la nivelul picioarelor.
Referitor la scintigrafie, tatălui meu i s-a recomandat repetarea scintigrafiei la 6 luni. Durerile de şold au apărut după 3 luni şi ceva. Medicul care a făcut scintigrafia iniţială a zis că e prea devreme repetarea scintigrafiei după doar 3 luni, totuşi a zis că se poate face dacă durerile sunt foarte mari, însă ne-a recomandat să facem investigaţiile următoare în această ordine: radiografie, densitometrie dexa, RMN. Între timp durerea de şold s-a mai estompat, a făcut totuşi radiografia şi dexa. La radiografie a ieşit osteoscleroză (depuneri de calciu), iar la dexa a ieşit osteopenie (densitate scăzută a oaselor, dar nu atât de scăzută încât să fie osteoporoză). Totuşi rezultatele nu au fost concludente pentru acele dureri de şold, şi medicii (endocrinologul, ortopedul şi urologul) au zis să aşteptăm şi rezultatul de la scintigrafie. Scintigrafia o vom face luna aceasta. Dacă nici la scintigrafie nu va ieşi că sunt metastaze osoase vom face şi RMN-ul.
Care este ultimul PSA al tatălui tău? Stagnează, este în scădere, sau este în creştere?
0
14-10-2011, ora 18:20
marin111
Nu este medic/terapeut
marin111
Iata o inregistrare video recenta despre metodele de tratament ale cancerul de prostata.

Research on Aging: What's New in Prostate Cancer Treatment:
http://www.youtube.com/watch?v=m22vx-kSIWY
0
21-10-2011, ora 15:51
amalia66
Nu este medic/terapeut
amalia66
Buna,

PSA -ul este in limite normale; el contiunua sa ia Flutamida, si LIv 52 pentru a-i proteja ficatul.

Durerile s-au estompat; nu stiu exact cum si de ce ! cert este ca luna trecuta nu i s-a facut Zometa la Bucuresti caci nu mai aveau in stoc, asa ca i s-a dat niste pastile care inlocuiesc ZOMETA;
Am gasit luna aceasta o asistenta binevoitoare la Campulung Muscel care i-a facut si niste calciu concomitent cu Zometa si dupa asta i-au disparut durerile !

nu stim cauza, asa ca nu stim nimic ! noi mai asteptam pentru scintigrafie! poate ne ajuta Dumnezeu si o vom face la un an!

sanatate multa!
0
13-11-2011, ora 13:27
marin111
Nu este medic/terapeut
marin111
Am revenit cu noutati despre cazul tatalui meu.
Pe data de 27.10.2011 a facut scintigrafia osoasa (la 6.5 luni dupa cea initiala). A iesit bine - nu sunt metastaze osoase.
Aceasta este vestea buna. Vestea proasta este ca PSA-ul a inceput sa creasca:
11.04.2011 - PSA 107.76
14.04.2011 - Operatia de castrare (orhiectomie)
17.05.2011 - PSA 1.79
14.07.2011 - PSA 0.10
29.08.2011 - PSA 0.33
28.10.2011 - PSA 0.60
Singurul tratament luat este Casodex 50mg 1/zi.
Aceasta evolutie a PSA-ului este suficienta pentru schimbarea tratamentului, sau este necesar sa mai asteptam?
Cu ce se poate schimba Casodexul? Am inteles ca una din variante ar fi Ketoconazolul, dar fiindca acesta este hepatotoxic, ar trebui inlocuit cu Abiraterone (un medicament mai nou, cu un mecanism de actiune similar Ketoconazolului, dar cu mai putine efecte secundare). A fost aprobat Abiraterone in Romania?
In alta ordine de idei, ne-am hotarat pentru radioterapie. Mai exista si varianta prostatectomiei, urmata de radioterapie pe eventualele ramasite tumorale ramase in urma prostatectomiei. Avand in vedere agresivitatea crescuta a cancerului in cazul tatalui meu, care din cele doua optiuni, hormonoterapie+radioterapie sau hormonoterapie+prostatectomie+radioterapie este mai indicata in cancerul de prostata local avansat (cu invazie locala, fara metastaze la distanta)?
Din cate am inteles, chiar daca vom obtine recomandarea pentru radioterapie de la medicul oncolog, in Romania pacientii sunt programati peste o luna, sau chiar mai mult. Pentru a evita aparitia metastazelor osoase in intervalul de pana la momentul inceperii radioterapiei, avand in vedere faptul ca PSA-ul este in crestere, se recomanda tratamentul cu Zometa. Totusi am observat ca medicii din Romania recomanda Zometa doar dupa aparitia metastazelor osoase. Ce sanse avem sa obtinem tratamentul cu Zometa pentru prevenirea metastazelor osoase?

@amalia66
Dupa cum vezi, este importanta si evolutia PSA-ului, nu doar daca se incadreaza sau nu in limitele normale.

Multa sanatate.
0
13-11-2011, ora 14:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
momentan valorile PSA-ului nu ma edifica prea tare. varianta pe care as merge eu ar fi repetarea PSA-ului in decembrie, eventual pe la inceput. daca e tot in crestere, singurul lucru pe care l-as face ar fi sa recomand INTRERUPEREA TRATAMENTULUI CU CASODEX si inlocuirea lui cu NIMIC. stiu ca suna ciudat, si eu m-am mirat la fel, dar dupa ce am studiat cateva zile prolema si am discutat cu un oncolog cu mult mai multa experienta, m-am edificat. are legatura cu instalarea unei depedente fata de CASODEX a tumorii, care o face sa creasca atata timp cat pacientul ia acest medicament. la intre 33 si 66% din pacienti, dupa intreruperea casodexului, se observa o scadere a PSA-ului care dureaza in medie 6 luni.
nu conteaza ca intelegeti asta sau nu, dar in orice caz, daca dati peste un oncolog care stie bine meserie, si va propune chestia asta (sau i-o amintiti voi) si voi nu pareti socati ci zambiti a intelegere, o sa-l dati pe spate si o sa devina mandru ca va are drept pacienti :D
totusi nu e singura varianta de lucru, oncologul vostru poate lua si alte decizii echivalente.
una din ele ar fi repetarea si a unui IRM tot prin decembrie, mai ales daca PSA e tot asa, in crestere, apoi sa vada daca chiar nu se poate face o operatie. daca nu se poate face, iradierea ramane prima optiune.
abiraterone nu a primit aprobare inca in romania, dar cand o va face oricum va fi pentru tratamentul DUPA progresia sub chimioterapie (cu taxani), care taxani vin in tratamentul bolii METASTATICE care nu mai raspunde la terapie hormonala. deci suntem departe de discutia despre abiraterone.
momentan nu cred ca are nici un rost tratamentul cu zometa. nu l-as recomanda. nu are nici un beneficiu dovedit statutat in prevenirea aparitiei metastazelor.

concluzie: ce as face eu - repetarea PSA in decembrie si luarea unei decizii ATUNCI. daca e in crestere as scoate casodexul, daca NU, as continua asa. in conditiile actuale iradierea ramane o optiune, dar nu as apela la ea pana la aparitia/progresia simptomelor.
0
14-12-2011, ora 11:01
paseroto
Nu este medic/terapeut
paseroto
Buna ziua,

Am si eu nevoie de un prognostic pentru tatal meu diagnosticat cu un cancer de prostata.
Am facut si un istoric al bolii pentru o intelegere a cazului. Vreau sa va spun din capul locului ca tatal meu se simte foarte bine si a facut primul control doar asa, la insistentele mamei mele care a observat la el o problema de urinare. Este o persoana cu psihicul foarte tare care s-a mobilizat si incearca sa lupte cu boala pe toate fronturile: medicatie, repetarea analizelor, grija in alimentatie, etc..

Pacient - 67 ani


Mai 2010 - tuseu rectal: prostata marita, PSA =11, 25; (spitalul Panduri)

Mai 2010 - rezultat punctie biopsica din fragmente foarte mici: stroma fibromatoasa, glande cu aspect atrofic;

Martie 2011 - PSA =9 ng/ml (sub tratament AVODART si OMNIC)

Martie 2011 - repetare punctie biopsica: ADK prostatic grad III de diferentiere Mostofi, scor Gleason 4+3 = 7;

27 aprilie - scintigrafie: nesugestiv pentru prezenta de leziuni secundare osoase;

04 mai 2011 - CT abdominal si pelvin cu contrast: hipertrofie de prostata cu calcificari, cu amprentarea fundului si corpului vezical; fara alte leziuni

5 Mai 2011 - 15 iunie : hormonotratat cu CASODEX de 150 mg, volum prostata: 63, 4/54/61 mm;

15 mai 2011 - operatie micsorare prostat: TUR-IS + plasma vaporizare prostatica;

15 iunie 2011 - operatie : terapie High Intensity Focused Ultrasound- HIFU (Cluj); se pare ca nu s-a reusit eliminarea completa a focarului.

27 iulie 2011 - PSA= 2, 99 ng/ml;

27 iulie 2011 - 28 august 2011: tratat cu AVODART;

27 august 2011 - PSA= 1, 15 ng/ml;

18 sept 2011 - PSA = 1, 8 ng/ml;

15 oct 2011 - PSA = 2, 77 ng/ml;

15 oct 2011 - punctie biopsica : fragmentul din varful lobului drept contine 5 glande
tumorale cu arhitectura corespunzatoare gradului Gleason 3; nu se gasesc: extensie extracapsulara, invazie angiolimfatica, infiltrare perineurala, HGPIN.
Diagnostic: microrelicvat tumoral de tipul ADK prostatic acinar scor Gleason 6;

15 oct 2011 - in prezent, tratament cu: ELIGARD injectabil (1/luna) + CASODEX 50mg (1/zi);

21 nov 2011 - PSA = 0, 74 ng/ml;

24 nov 2011 - ex. RM whole-body: fara mase tumorale cranio-cervico-toraco-
pelviene. Suspiciune determinare secundara iliaca stanga, leziune de 17 mm; volum prostata: 39 /24/32 mm;

25 nov 2011 - ex. RM SOLD+IV: aspectul RM este sugestiv de determinare secundara os iliac stang, leziune de 14 mm;
29 nov 2011 - scintigrafie whole-body: aspectul scintigrafic nu este sugestiv pentru prezenta de leziuni secundare osoase constituite in prezent. Leziunea descrisa IRM la nivel sacroiliac stang - fara corespondent scintigrafic in prezent (examinare comparativa cu scintigrafia facuta cu 6 luni in urma);

12 dec 2011 - PSA= 0, 14 ng/ml;


Ideea este ca dupa tratamentul HIFU de la Cluj se pare ca a mai ramas ceva in prostata si de aceea am fost sfatuiti sa repetam HIFU sau sa incepem un rand de sedinte de radioterapie pe care le vom incepe la Coltea in Februarie 2012. Am ales sa nu mai facem HIFU datorita faptului ca chiar daca repetam procedura era indicat un tratament cu radioterapie pentru "sterilizarea zonei de celule canceroase".

Am doar cateva intrebari si sper sa-mi raspundeti:

1. De ce la RMN facut acum o luna a iesit o leziune pe osul iliac si la repetarea scintigrafiei (de data asta comparativa) nu a iesit nimic in neregula? Am inteles de la oncolog ca de obicei metastazele osoase se formeaza sub forma de puncte multiple nu formatiuni de genul celei mentionate in rezultat.

2. Este pozibil ca doar cu tratamentul hormonal boala sa fie tinuta in loc pe perioada nedeterminata?

3. Cat de grave sunt reactiile adverse in cazul radioterapiei?

4. Poate radioterapia sa vindece afectiunea sau doar este o procedura care tine pe loc avansarea bolii?

5. Ce prognostic imi puteti da in legatura cu cazul acesta si tinand cont de varsta pacientului?


Multumesc anticipat,
0
14-12-2011, ora 22:34
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
1. pentru ca exista, mai ales in cancerul de prostata, metastaze osoase care SE VAD la RM dar care NU SE VAD pe cintigrafie.

2. da.

3. reactiile adverse ale iradierii pelviene nu sunt mereu la fel. pot fi de la usoare pana la suparatoare si chiar severe. pot fi legate de reactii la nivelul pielii, arsuri radice, sau diaree prin prinderea in campul de iradiere a unor anse intestinale, pot fi reactii hematologice, date de afectarea maduvei osoase, care sa dea anemie (scaderea hemoglobinei) sau scaderea altor celule sangvine, ca numar, trombocite, celule albe; pot fi efecte adverse date de atingerea practic a tuturor tesuturilor din zona respectiva, ca cistita radica sau afectarea potentei, etc. repet: in diverse grade. de cele mai multe ori fara probleme majore, totusi.

4. radioterapia nu poate sa vindece afectiunea, este un tip de tratament PALIATIV, care spera sa controleze dimensiunile tumorii, sa o micsoreze, si sa controleze simptomele, daca de exemplu exista si sunt suparatoare simptome urinare. vindecarea in cazul cancerului, cu sau fara tratament oncologic, nu poate fi sperata decat acolo unde se poate practica rezectia chirurgicala a tumorii.

5. chiar daca acest caz pare a fi unul de cancer de prostata METASTATIC, cu metastaze osoase, cu tratament adecvat se poate spera la chiar si ani de zile de viata, mai ales in conditiile aparitiilor de noi tratamente. speranta medie de viata a unui pacient cu cancer de prostata diagnosticat cu metastaze este de aproximativ 4-5 ani, repet MEDIE, deci deja destul de mare. cancerul de prostata este o boala care progreseaza de obicei lent si exista destul de multe solutii de tratament, chiar si paliativ.

in alta ordine de idei vreau sa va spun ca apreciez foarte mult modul in care ati prezentat cazul, cu toate investigatiile si tratamentele in ordine cronologica. este cu adevarat impresionant si prima oara cand vad asta pe aici. dincolo de asta, vreau sa va spun, desi nu m-ati intrebat, ca am niste mici rezerve referitor la abordarea acestui caz si modul in care a fost tratat. nu inteleg de ce nu a fost operat, de exemplu. de asemenea nu inteleg de ce, atunci cand initial i s-a dat CASODEX, acesta nu a fost insotit si atunci de ELIGARD ? de asemenea nu inteleg de ce ati facut sau cine v-a recomandat sa faceti HIFU, care chiar daca promite, nu este o metoda certificata de tratament, nu are beneficii dovedite. nu este inca aprobata nici de FDA in statele unite si nici prin europa... pana la proba contrarie, ramane o metoda NEDOVEDITA CA EFICIENTA, care chiar daca se va dovedi utila, in momentul de fata nu merita sa fie facuta datorita costului mare (probabil v-a costat foarte mult) si faptului ca nu este platita prin casa nationala de sanatate prin programul national de oncologie. altfel, tratamentul pe care il urmati acum reprezinta standardul pentru stadiul actual al bolii, deci e bine. iradiere pelvina... cine v-a recomandat si in ce scop ? de vindecare nu poate fi vorba, deci nu are rost sa fie facuta decat pentru ameliorarea unor eventuale simptome. vi s-a spus ceva vreodata de un medicament numit Zometa, sau bifosfonati, pentru oase ?
0
19-12-2011, ora 01:05
zburi
Nu este medic/terapeut
zburi
Am citit cu atentie toate postarile de pe acest forum.
Nu am gasit, totusi, un caz identic cu cel pentru care vreau sa va cer parerea. Il prezint mai jos, cu speranta ca eventualele raspunsuri ma vor ajuta sa iau o decizie. Multumesc anticipat pentru atentie.
Tatal meu - 60 de ani
Febr, 2011 - diagnosticat cu ADKP, in urma unor simptome de golire incompleta a vezicii.
PSA initial: 19
Febr. 2011 - TURP, se preleva tesut pt. biopsie.
Rezultat biopsie: tumora moderat diferentiata, Gleason 6 (3+3)
Martie 2011: CT pelvin arata invazia veziculelor seminale, fara adenopatii.
Incepe tratament hormoal: Zoladex si Bicalumida - timp de 3 luni
PSA-ul scade sub 1
Iunie 2011: RMN pelvin - tumora nu a depasit capsula prostatica (sau cel mai probabil s-a retras in urma tratamentului hormonal).
Scintigrafie osoasa: fara determinari secundare
Ne decidem pt. operatie.
Iunie 2011: prostatectomie radicala (DaVinci).
Biopsie dupa operatie: margini negative, dar Gleason up-gradat la 7 (4+3)
PSA la 3 sapt dupa operatie: 0, 01
PSA la 3 luni de la operatie: 0, 04. Urologul de recomanda sa il masuram luna de luna.
La 4 luni: 0, 04 din nou.
La 5 luni 0, 08.

Aici suntem acum.
PSA-ul e in crestere. Pare ca se dubleaza la fiecare 2 luni.
Stiu ca pragul standard la care se ia vreo masura este de 0, 2. Deocamdata nu ia nici un fel de tratament.

Intrebarile mele ar fi asa:
1. Are rost sa facem scintigrafie? La valori asa mici avem sanse sa se vada ceva? Sau mai degraba fosfatazele?
2. Dat fiind noul Gleason (4+3), care da un cancer mai agresiv decat ne-am asteptat initial, situatia aceata nu arata mai degraba un inceput de metastazare, decat o extindere locala?
3. Daca tumora a inceput raspandirea la distanta, unde si cum sa o cautam, la aceste valori inca mici ale PSA-ului? RMN whole body?? Mie mi se pare un fel de ac in carul cu fan... Dar nici sa stam cu mainile in san, si sa o lasam sa creasca, sperand sa o putem vedea, nu ma incanta.
4. Operatia in sine a favorizat sau nu raspandirea tumorii?
5. In acest stadiu, e mai bine sa incepem tratament hormonal, in ideea de a bloca tumora la dimensiunile mici de acum, sau mai bine il amanam cat putem, pentru a amana, de fapt, inducerea rezistentei la hormoni?

Date medicale as mai avea, insa le-am prezentat pe cele pe care le-am considerat reprezentative.
Va multumesc inca o data pt. atentie.
Sanatate multa!
0
19-12-2011, ora 11:03
paseroto
Nu este medic/terapeut
paseroto
RaulDuke.
Multumesc mult pentru raspunsul sincer pe care l-am primit.

1. In primul rand vreau sa spun ca HIFU a fost efectuata ca o alterativa la operatia clasica datorita riscurilor mai mici pe care le implica interventia si datorita perioadei scazute de convalescenta (aproape deloc).
Partea proasta este ca se pare ca interventia nu a eliminat toate focarele din prostata. Nu stiu daca se mai poate aplica acum operatia clasica ca sa scoata si restul de prostata dar din ce ne-a spus chirurgul prostata este foarte mica acum (s-a atrofiat) dar o sa mai pun o intrebare la Cluj sa vedem daca este posibil. Credeti ca este posibil?

2. Nu pot sa va raspund la intrebarea legata de interzierea inceperii tratamentului cu Eligart. :0)
Poate medicii dupa operatia HIFU au asteptat sa vedem daca PSA-ul scade la zero sau are alta evolutie dar cu siguranta daca cineva ne spunea sa facem si acest tratament nu discutam acum pe acest subiect.

3. In ceea ce priveste radioterapia am fost consiliati ca putem sa repetam HIFU dar ca acum riscurile aparitiei reactiilor adverse sunt foarte mari datorita faptului ca tumoarea se afla foarte aproape de sfinctere si ca alternativa ni s-a spus ca putem sa mergem pe radioterapie pentru ca reactiile adverse apar mult mai tarziu.

4. Stiu ca deja ati dat un raspuns in legatura cu planul de tratament dar vreau sa va intreb foarte sincer: daca pacientul ar fi tatal dumneavoastra ce ati face in locul meu? Si aici ma refer si tot ceea ce inseamna cazul acesta inclusiv tratamentul pentru presupusa metastaza osoasa.


In incheiere vreau sa va multumesc in numele tuturor celor care posteaza mesaje pe acest site pentru timpul acordat acestor raspunsuri. Numai un pacient sau o familie care se confrunta cu acest gen de probleme pot sa inteleaga exact prin ce trecem.

In Romania exista inca o mare problema legata de modul in care sunt tratati si consiliati pacientii bolnavi de cancer. Am vazut batrani care asteapta sa intre la un medic chiar si cateva ore fara a fi siguri ca vor fi primiti. Sunt sigur ca si sistemul este de vina, cu lipsa medicilor care pleaca (pe bune dreptate) spre alte tari in care statutul lor este apreciat si remunerat ca atare.
Cred ca bolnavii de cancer sau cei care sufera de maladii grave ar trebui sa fie tratati in alt mod mai ales ca acestia traiesc deja o criza personala odata cu aflarea diagnosticului. Nu cred ca mai au nevoie de genul asta de tratament!
Sper ca generatia tanara sa inteleaga mai bine ce inseamna sa fii medic si ce ar trebui sa faci ca sa fii un medic exceptional.

Multumesc mult pentru rabdare si astept un raspuns cand se poate.
0
20-12-2011, ora 00:32
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
paseroto: daca pacientul ar fi tatal meu, nu m-as ocupa personal de el. sunt de parere ca un medic nu se poate ocupa cu succes de o persoana atat de apropiata cum sunt membrii familiei. in schimb l-as referi unui coleg in care am incredere si care urmeaza lucrurile dupa protocol si pe ale carui decizii as putea sa le urmaresc. altfel, o ruda apropiata de a mea, daca eu as fi avut vreun cuvant de spus, nu ar fi facut HIFU pentru un neoplasm de prostata localizat. e o opinie personala, nu pot sa pretind ca e adevarul absolut. stiu doar ca HIFU e o terapie inca experimentala. cum am zis, se poate dovedi si intr-un an de zile ca e defapt superioara a tot ce exista, dar nu mi-as asuma riscurile pentru asa ceva acum. la fel de bine se poate dovedi ca e apa de ploaie.
despre sistemul romanesc... da, e deficitar major. in sectiile de oncologie asteptatul este o problema totala. inclusiv in sectia unde lucrez eu, se asteapta zilnic la consultatie de-a lungul a multe ore, uneori chiar peste 10 sau 12 ore. din pacate starea pacientilor, varsta, etc, nu prea constituie si nu poate constitui o prioritate, pentru ca in general cancerul nu reprezinta o urgenta de tratament, iar bolile/afectiunile sau starile colaterale nu fac apanajul oncologiei. tratamentul oncologic specific nu se administreaza de urgenta. lumea nu intelege asta si se nasc scandaluri, stresuri si certuri. nimanui nu-i place sa astepte, dar alternativa este fie mult mai costisitoare (consulturile si tratamentul in clinici private) fie absolut nefasta (renuntarea la tratament).
0
20-12-2011, ora 00:44
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pentru zburi:

1. are rost sa faceti scintigrafie. totusi, cand e cel mai bine si care sunt asteptarile de la aceasta investigatie, asta nu va decide nimeni mai bine decat oncologul care va consulta, care va contextualiza necesitatea acestei analize clinic, si dupa biologie si dupa eventuale dureri, si evolutia PSA etc. nu faceti investigatii din proprie initiativa !

2. un gleason mai mare inseamna un potential mai mare de metastazare, nu inceputul de metastazare. nu are legatura una cu cealalta.

3. daca tumora a inceput raspandirea la distanta, atunci oncologul va decide unde si cum sa caute recidiva, tot in functie de cum am spus si la punctul 1. repet, nu faceti investigatii aiurea si din proprie initiativa! de multe ori in oncologie lucrurile se temporizeaza, si cu rezultate mult mai bune decat cu interventii precipitate, fie ele diagnostice sau terapeutice. in schimb gandeste logic si boolean: daca deja ARE metastaze, oricat de precoce le-ai diagnostica, oricum prognosticul nu-l poti influenta foarte tare si atunci nu are rost sa te grabesti; daca NU are recidiva (fie ea locala sau la distanta) nu trebuie facut nimic, deci rost de graba nu e, iar daca ARE recidiva, atunci trebuie inceput tratament, dar prognosticul oricum nu se schimba de ordinul chiar si al lunilor de zile, deci iarasi nu are rost graba.

4. operatia in sine NU a favorizat "raspandirea", ci dimpotriva!

5. initierea tratamentului (la cum descrii situatia) nu are nici un rost acum, pentru ca, intreaba-te simplu: CE ANUME TRATAM ? o boala recidivata ? o boala metastatica ? nimic, poate doar niste erori de laborator? dincolo de asta, daca e vorba de o recidiva, ea trebuie intai documentata, spre a se vedea CE FEL DE RECIDIVA E, locala, la distanta, etc... si apoi doar se poate adapta tratamentul.

a nu se lua ca substitut la un consult medical oncologic tot ce zic eu pe aceste forumuri! asta repet de cate ori am ocazia, dar vreau sa stie toata lumea ca un consult medical nu poate fi niciodata inlocuit cu o discutie pe internet, nici macar cu Dr. House in persoana! mentineti o legatura buna cu medicii vostri, incepand de la cel de familie pana la specialistul din spital.

numai bine la toata lumea si tinem legatura !
0
20-12-2011, ora 10:03
paseroto
Nu este medic/terapeut
paseroto
RaulDuke:

Din pacate timpul nu mai poate fi dat inapoi.
Chiar am nevoie de opinia ta in legatura cu acest caz: ce ai face in situatia noastra?
Craciun Fericit!
0
20-12-2011, ora 14:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cum am spus, nu m-as ocupa eu de el. ca pacient, as recomanda o conduita in nota a ceea ce am zis pana acum. daca are simptome urinare se poate pune in discutie un tratament local, in principiu cu iradiere. daca nu, as recomanda sa ramana pe monitorizare, sub tratamentul hormonal pe care il urmeaza si acum.
0
21-12-2011, ora 11:12
zburi
Nu este medic/terapeut
zburi
Pt. RaulDuke:

Multumesc pt. raspuns!

Legat de Gleason:
Daca Gleason-ul 7 (4+3) nu are legatuta cu potentialul de metastazare, atunci prin ce este mai "agresiv" (decat un 3+4 - de exemplu)? Asta am gasit in toate articolele care compara 3+4 cu 4+3 ("more agressive cancer, requiering a more agressiv therapy"). Prin evolutia mai rapida, poate?

Legat de posibilitatea ca operatia in sine sa fi provocat metastazarea: inseamana ca teoria aceea cu "In timpul operatiei se elibereaza celule tumorale care pot migra prin vasele sangvine sau limfatice si se pot stabili in alte organe, dand nastere metastazelor" - nu este adevarata? Ca mie mi se parea ca are logica; ce e gresit in ea?. Iar in cazul tatalui meu prea coincide cresterea treptata a PSA-ului, de la 0 absolut, cu evenimentul "operatie".

Caut de mai bine de o luna un indiciu incotro evolueaza boala lui si inca nu am gasit nimic sa stea in picioare. Stiu ca nu avem suficiente date, ca e prematur sa ne pronuntam, si urologul a adus in discutie erorile de laborator la dozarea PSA (in care eu personal nu prea cred) si deocamdata ne-a sfatuit tot sa mai asteptam, insa eu, intre timp, continui sa caut.

Sanatate!
0
21-12-2011, ora 13:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
la gleason, 4+3 este intr-adevar mai agresiv decat 3+4, chiar daca amandoua fac 7. in sa scorul GLEASON indica un POTENTIAL de malignitate, nu extensia bolii, care, cum am zis, e CU TOTUL ALTCEVA. faptul ca o prepelita are aripi si are un potential mai mare decat o gaina nu inseamna ca si zboara mai bine, amandoua se pot afla la cuptor.

despre teoria cu operatia care favorizeaza metastazarea, ei bine, nu e nimic in neregula cu ea, doar ca nu e demonstrata ca atare. pana una alta, ramane doar o ipoteza care in nici un caz nu se poate pune cu o indicatie clara de tratament, cum este chirurgia in cazul cancerului localizat.

cautarile tale nu vor duce nicaieri. singura problema care se pune este daca ele vor reusi sau nu sa-ti aline din tulburari si nelinisti, dar sansele sunt ca NU. tot ce poti face este sa gasesti unul sau mai multi medici in care sa te increzi si cu care sa te intelegi si sa colaborezi foarte bine. altfel nu poti face prea mare lucru, cu exceptia cazului in care esti medic.

mult succes !
0
23-12-2011, ora 16:37
karmen_vali
Nu este medic/terapeut
karmen_vali
Buna ziua,

As dori o parere legata de diagnosticul: cancer de prostata al unchiului meu, varsta: 62 ani.

Pe scurt, in toamna a observat ca nu mai urineaza la fel de mult si simtea ca ar mai avea de urinat. A mers la urologie in Braila, unde pe 21.09.2011 a fost trimis la analize de sange:

PSA = 12.43
Free PSA = 10.6.

Indicandu-i-se biopsie, s-a dus la Spitatul Militar din Bucuresti, la urologie, unde i s-a cerut sa repete analiza si sa faca un ecograf abdominal.
Pe 11.10.2011 rezultatele au fost:

PSA = 11.87
Free PSA = 8.93,

iar la ecograf prostata avea dimensiunile de 48, 52, 51 mm.

Cu noile analize, s-a dus din nou la Spitalul Militar si a fost sfatuit de medicul urolog sa faca o punctie pentru biopsie.
Rezultatul a venit luni, 19.12.2011: adenom carcinom al prostatei, grad Gleason 2, 3, 4 - scor 7.

Doctorul urolog i-a spus ca are de ales intre a face raze, dar ca e posibil sa fie bine pe perioada scurta apoi sa reapara problema initiala, sau sa faca citostatice prin bombardarea zonei prin uretra (dar daca face intai citostatice, nu mai poate fi operat ulterior!) sau operatie, cu sanse de 98% reusita operatie.

Citind cam tot din forumul acesta, l-am sfatuit sa se duca si la oncolog.
A fost astazi, 23.12.2011, i s-a prescris un medicament antihormonal (prevenit ca s-ar putea sa aiba bufeuri), si trimitere pentru 28.12.2011 la RMN abdominal + oase bazin in Bucuresti.

Rugamintea mea este sa-mi spuneti care ar fi parerea Dvs., sa se mearga intai pe tratament oncologic, sau o masura radicala: operatia?
Ce inseamna scaderea PSA-ului? La o valoare sub 4? Ca tumoarea se diminueaza? Sansele de raspandire mai exista in cazul scaderii pSA-ului?

Va multumesc in avans pentru raspuns si va doresc CRACIUN FERICIT!
0
24-12-2011, ora 00:31
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
varianta cea mai buna, dupa parerea mea, este instituirea tratamentului hormonal, asa cum s-a facut deja, si efectuarea neaparata a examenului RMN de pelvis si abdomen. RMN-ul va fi facut pana ce tumora va avea timp sa raspunda la tratamentul nou instituit. astfel RMN-ul va putea pune si diagnosticul de STADIU al bolii. de asemenea poate ca n-ar strica si un examen scintigrafic osos, tot cu trimitere de la oncolog, dar asta e dupa cum considera el.
daca boala este localizata, nu exista metastaze, iar tatal tau are o stare generala buna si nu are alte boli grave, cel mai bine este sa fie operat - o procedura numita PROSTATECTOMIE RADICALA, aceasta fiind singura solutie care ofera sansele unei vindecari adevarate.
daca boala NU e operabila (fie prea extinsa, exista metastaze, etc), atunci tratamentul de baza ramane cel hormonal, de lunga durata, sub monitorizare oncologica si, eventual, daca apar simptome severe de obstructie urinara sau dureri osoase date de eventuale metastaze, RADIOTERAPIE.
tratamentul citostatic de orice fel iese din discutie in momentul de fata, si nici cu capul inainte la o operatie inca nu as recomanda sa va aruncati!
scaderea psa-ului se poate corela si cu o scadere a dimensiunilor tumorale.
mult succes !
0
25-12-2011, ora 14:42
danezu50
Nu este medic/terapeut
danezu50
Ptr. RaulDuke: f f important - veziculele seminale dau PSA? (sunt tesut prostatic sau ceva asemanator)
La 1, 5 ani dupa prostatectomie radicala, la RMN a iesit in evidenta ca veziculele seminale sunt la locul lor si nu au iesit in evidenta tumori sau tesut tumoral in zona. PSA dupa operatie a fost 1, 18. Sa fie acest PSA de la vezicule? Acum sunt sub tratament hormonal datorita PSA-ului restant. Astept raspuns.
0
25-12-2011, ora 18:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
absolut improbabil. veziculele seminale nu secreta PSA. un PSA la aceasta valoare dupa o prostatectomie radicala trebuie tinut sub observatie, pentru ca nu are de unde sa provina decat dintr-o recidiva/continuare de evolutie locala sau la distanta a bolii.
0
27-12-2011, ora 12:40
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Buna ziua.Va scriu si eu din disperare cu speranta ca, poate, voi gasi un raspuns la ceea ce i se intampla unchiului meu de 46ani.Iata care este situatia:la inceputul lunii dec.a fost internat pentru o alta problema ocazie cu care i s-a facut si un PSA=108ng/ml.Ulterior s-a internat la un alt spital la sectia de urologie unde medicul incepe terapia cu Casodex 150mg=1tb/zi(Probabil ca medicul a banuit existenta unui cancer de prostata inca de la inceput).La cateva zile dupa inceperea trat.cu acesta i s-a recomandat sa faca inj.cu Zoladex si apoi punctie biopsie transrectala.La o sapt.dupa inceperea trat.a repetat PSA=95ng/ml(a scazut putin dar nesemnificativ).Vineri a fost externat, iar astazi am luat scrisoarea medicala in care se specifica urmatoarele:
-diagn. principal:C61
-diagn. secundar:1.C79.5
2.N39.81
3.K72.0
-dign.formulare libera:ADKP T4 N3 M os, Gleason 4+5
Ce parere aveti?Ce imi puteti spune vis-a-vis de ceea ce avem de facut in continuare?Mentionez ca pe data de 5.01 mergem la oncolog, dar pana atunci.
Multumesc din suflet!
0
27-12-2011, ora 13:05
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Am revenit pentru ca am uitat sa mentionez ca a facut si CT pentru torace, abdomen si pelvis.Rezultatul a fost:
"-prostata cu diametre axiale de 46.36mm, fara modificari de structura
-Adenopatii situate iliac dr.(diametrul axial max.de 38mm), iliac stg.(22, 19, 18 si respectiv 14mm)si lombo-aortic stg(21, 13, 13 si respectiv 12mm)
-fara adenomegalii patologice mediastinale sau in hilurile pulmonare
-corp vertebral L1 usor tasat neuniform, pe seama suprafetei discale superioare, cu modificari mixte de structura
-zona de osteocondensare situate la nivelul oaselor coxale, sacrului, coloanei vertebrale lombare si toracale, pana la T6(determinari secundare)
-ficat cu dimensiuni normale, cu densitati difuz scazute, cu valori medii de 48HU, continand in lobul drept, un chist cu diametrul de max.de 6mm
-concretiune calcara situata intr-un calice superior drept
-splina, pancreas, rinichi stg.si glande suprarenale cu aspect CT normal
-fara modificari CT pulmonare sau pleurale"
Ce parere aveti?Multumesc inca o data...
0
27-12-2011, ora 13:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, ne pare rau sa auzim despre cazul tatalui tau. este o persoana foarte tanara cu cancer de prostata din pacate in ultimul stadiu, dincolo de orice speranta de vindecare, conform celor spuse de tine mai sus.
ca atare tratamentul cu Zoladex lunar (sau la 3 luni) si Casodex zilnic, ramane standard si principala optiune in momentul de fata. raspunsul la acest tratament insa, in principal scaderea PSA-ului, se vede in medie la aproximativ o luna, chiar 2 luni de la instituire. este absolut normal ca la doar o saptamana ati vazut un PSA practic nemodificat. nici nu avea rost sa fie repetat.
respectati programarea la oncolog, este esentiala pentru aceasta etapa si pentru ce aveti de facut in continuare, inclusiv evaluare a simptomelor si alte tratamente auxiliare conforme.
0
27-12-2011, ora 13:34
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Cum se poate ca asa din senin, fara nici un semn un barbat in deplinatatea fortelor sa cada intr-o luna?Sa i se spuna ca este in stadiu terminal?De fapt noi, familia, nu i-am spus cat de grava este situatia, ci doar ca este cancer si mergem inainte cu tot ce este necesar..Stiu ca cest tip de cancer apare in general peste 60ani care ar putea fi explicatia?Nu poate se faca macar radioterapie sau acea insamantare cu particule radioactive care stiu ca se face si la Fundeni?Multumesc si imi cer scuze daca sunt prea insistenta..
0
27-12-2011, ora 15:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu esti deloc insistenta si intrebarile tale sunt absolut normale. totusi clarificarea lor tine doar de ameliorarea tulburarilor tale interioare, nu au nici un impact in protocolul de tratament al tatalui tau.
cum am spus, intr-adevar, este un tip de boala foarte rar intalnit la oameni de sub 50 de ani, si, una peste alta, pare a fi si o forma foarte agresiva, care a evoluat repede si s-a manifestat foarte tarziu.
din pacate tratamentul nu poate viza decat ameliorarea simptomelor (daca are) si eventual prelungirea vietii. "insamantarea cu particule radioactive" are si ea indicatiile ei si nu se face oricand si oricum. se face, de exemplu, in cazul unor dureri osoase multiple, foarte mari si care nu se poate sau e foarte greu sa fie iradiate din exterior. nu se face cand pacientul nu are simptome sau are dureri usoare, pentru ca nu este o metoda de distructie si anihilare totala a cancerului metastatic.
inca un tratament indicat, tot pentru stoparea/intarzierea progresiei simptomelor osoase, este tratamentul cu BIFOSFONATI.
ce simptome are tatal tau ?
0
27-12-2011, ora 15:40
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Este vorba despre unchiul meu, dar nu asta are importanta pentru ca pentru mine este la fel de apropiat ca un tata.Ca si simptome nu mai are dureri asa de mari de cand a inceput tratamentul cand de abia se putea da jos din pat.Il durea tot bazinul si in special imi spunea ca are o durere sacaitoare in portiunea dintre testicule si anus(aceasta s-a pastrat insa nu este la fel de intensa).Acum durerile s-au diminuat, insa au aparut ceva ameteli, usoare stari confuzionale(intr-una din serile cand era internat in spital a sunat-o pe matusa mea si intrebat-o ce cauta acolo, pentru ce l-a internat in spital..nu stiu daca a fost o R.A.de la Casodex sau ce s-a intamplat), niste bubite pe frunte care il mananca.De alte dureri nu mi-a mai pomenit insa ma gandesc cu infrigurare la ce va fi mai incolo.Ati avut pana acum pacienti cu asemenea diagnostic, cu varsta sub 50ani?Ce prognostic ati putea face?Ce sa facem sa ii putem prelungi cumva speranta de viata?
0
27-12-2011, ora 21:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pacienti cu cancer de prostata sunt foarte multi, e unul din cancerele cu cea mai larga raspandire. totusi, de sub 50 de ani, parca n-am mai intalnit...
prognosticul de viata in cazul cancerului de prostata diagnosticat in faza metastatica este, in medie, totusi destul de lung. de ordinul anilor, global vorbind, undeva intre 4 si 7 ani. repet: MEDIU ! avand in vedere scorul gleason mare, psa-ul la debut mare si varsta neobisnuit de mica a bolnavului, se poate spune ca va este un caz aparte, care poate sa se manifeste si sa evolueze diferit de cele mai multe. totusi este greu de facut o predictie mai clara. lucrurile acum depind foarte mult de cum va raspunde la tratamentul acesta nou initiat. raspunsul, cum am zis, se asteapta in de ordinul mai multor saptamani, poate chiar 2-3 luni.
intre timp el trebuie sa aiba durerile controlate si elucidate reactiile acestea care pot fi efecte secundare la tratament, dar pot avea si alte cauze: eruptia cutanata, stari de confuzie, etc.
de prelungit speranta de viata, asta face tratamentul oncologic, adica in momentul de fata tratamentul hormonal, care are o sansa foarte buna sa scada dimensiunea si chiar numarul tumorilor, lucru care se va putea vedea si prin evolutia PSA-ului.
va urez mult succes, astept sa ne mai scrii cand mai ai vesti !
0
03-01-2012, ora 21:11
OliverS
Nu este medic/terapeut
OliverS
Buna seara si La multi ani!Intre timp am reusit sa trimit analizele si CD-ul cu tomografia unui medic de la o clinica din Turcia(nu cred ca am voie sa spun numele...)si ne-a spus ca ar vrea sa mergem la o consultatie cu medici de mai multe specialitati.Nu stiu ce sa spun...Am reusit sa strangem banii necesari si sper sa primim si ceva vesti bune..Sper sa nu ma imbat cu apa rece, stiu ca situatia este destul de grea, dar totusi poate mai este o speranta, poate se mai poate face ceva..
Intre timp asteptam sa mergem la oncolog pe 05.01 sa vedem ce ne mai spune, iar tratamentul merge inainte.Stiti cumva un regim alimentar care ar trebui sa-l urmeze?Am citit ca ar trebui sa elimine lactatele si carnea rosie din alimentatie, dar din cate inteleg si am mai intrebat diversi medici nu este o chestie standard.
Multumesc mult de tot pentru incurajari!Au insemnat foarte mult pentru mine...
Tinem legatura.O seara buna!
0
03-01-2012, ora 21:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate costurile legate si de o simpla consultatie in turcia vor fi enorme, iar beneficiile... nule. sper sa nu ajungeti sa regretati gestul asta, pentru ca foarte probabil veti avea nevoie pentru probleme obiective de banii respectivi, in viitorul mediu.
daca ati trimis deja informatiile medicale si cd-uri de la investigatii si multe din lucrurile pe care le-ati mentionat si aici, medicul respectiv ar putea sa binevoiasca sa va ofere macar o fractiune din detaliile despre ce poate sa faca (si chiar si cat costa), nu doar sa zica "veniti la o consultatie". asta ar fi rezonabil pentru mine, care la randul meu sunt oncolog si eu, chiar daca nu sunt in turcia si nu cer bani pentru consultatii. orice oncolog, pe baza a cate informatii aveti deja, poate sa va spuna macar in linii mari ce poate fi facut, chiar si pe internet.
despre dieta... lucrurile nu sunt standard. nu s-a demonstrat nici un beneficiu odata ce diagnosticul este pus.
mult succes!
0
04-01-2012, ora 23:40
karmen_vali
Nu este medic/terapeut
karmen_vali
Buna seara si LA MULTI ANI!
In primul rand va multumesc din suflet pentru raspuns. Nu v-am mai scris pentru ca am fost plecata (mi-ati raspuns pe 24.12.2011).
Unchiul meu s-a programat la RMN, dar are un corp strain in pleoapa ochiului drept (de 40 de ani e acolo) si trebuie intai sa faca o mica incizie sa-l scoata, apoi va face RMN-ul.
Pe 11.01.2012 va face si un examen scintigrafic in Bucuresti.
Astazi e ziua lui de nastere si s-a dus dupa 12 zile de tratament hormonal sa mai repete PSA-ul.
Nu stiu daca nu a aparut o eroare, daca a fost un cadou de ziua lui, dar rezultatul e de 4, 44.
Maine se duce la un alt laborator sa repete analiza.
Daca rezultatul ar fi cel real, asta inseamna ca tumoarea se micsoreaza?
Pe 11.10.2011 avea PSA-ul 11, iar tratament hormonal a luat doar in ultimele 12 zile.
Mentionez ca nu sufera de alte afectiuni grave, nu-l doare nimic, se simte excelent.
Astept o parere. Multumesc din suflet.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
344 comentarii 1 2 34 ..... 11 12 Înainte ›

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK