cancer pulmonar

03-05-2011
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
nu stiu, ar trebui de fiecare data sa scriu diagnosticul ?
are carcinom pulmonar cu celule mici (este vorba despre tatal meu)
iar despre gelul aloe vera, intrebasem ce as putea sa-i dau intre sedintele de citostatice(deoarece am scris ca ieri a facut prima sedinta de citostatice la Cluj) si cineva mi la recomandat ca ar fi bun !
Scuze daca nu am fost inteleasa, dar era continuare la celelalte intrebari ale mele
90 comentarii 12 3 Înainte ›
0
03-05-2011, ora 20:28
laddy
Nu este medic/terapeut
laddy
Trebuie sa-ti scrii intrebarile in interiorul aceluiasi post (primul-acolo unde ai povestit problema ta), pt ca altfel nu o sa inteleaga nimeni nimic, si da, va trebui sa reiei mereu povestea, daca deschizi mereu un nou post. Deci.continua discutiile in acelasi mesaj, nu mai deschide altul nou. Dai click pe "adauga un comentariu/raspuns" si acolo scrii in continuare comentariile si intrebarile tale ulterioare.
0
03-05-2011, ora 21:23
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
tatal meu are cancer pulmonar cu celule mici, are 67 ani, este internat la Cluj si a inceput prima sedinta de citostatice, o sa faca 3 sedinte de cate 3 zile la un interval de 21 zile apoi o sa-i faca din nou analizele
as fi vrut sa stiu daca trebuie tinut un regim alimentar?cum o sa se simta dupa sedintele de citostatice? ce sanse au cei cu un asa diagnostic ?sunt multe intrebari legate de aceasta boala la care nu am un raspuns
0
03-05-2011, ora 22:00
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu trebuie sa tina regim de nici un fel, referitor la boala sau tratament. dimpotriva, daca slabeste in continuare foarte mult, trebuie consultat un nutritionist pentru a se compensa cat mai bine aportul sau proteic si caloric, intru cat pierderea in greutate este un semn de gravitate al bolii si o metoda frecventa prin care aceasta boala se manifesta.
dupa citostatice se va simti destul de rau, cel mai probabil. din moment ce vorbesti de 3 zile la rand, probabil face ceea ce se cheama CISPLATIN si ETOPOSID. cisplatinul este puternic emetogen, adica da greata si posibil varsaturi. da caderea parului, posibila toxicitate renala, posibila toxicitate neurologica aka amorteli, furnicaturi pe la maini/picioare. etoposid cauzeaza destul de frecvent scaderea tensiunii arteriale, dar de scurta durata, trebuie monitorizat/hidratat. desigur ca cel mai periculos si destul de frecvent efect advers e constituit de modificarea hemogramei prin toxicitate hematologica, cu neutropenie, trombocitopenie si eventual anemie. asta inseamna risc crescut de infectii, sangerari si posibila oboseala data de anemie, desi e mai rar si mai greu. trebuie efectuata hemograma periodic pe durata citostaticelor.
sansele celor cu acest diagnostic sunt relativ proaste, in functie de stadiul bolii si de raspunsul fiecaruia la tratament: daca boala este extinsa de la diagnostic, speranta medie de viata este de aproximativ 6 saptamani (statistic vorbind) fara tratament, castigandu-se de ordinul lunilor, chiar pana la un an, cu tratament; daca boala este localizata, fara tratament ar fi vorba de o speranta medie de viata de aproximativ 12 saptamani, iar la bolnavii cu tratament media de viata este aproximativ in jur de 18 sau 20 de luni, cu o rata medie de supravietuire la 5 ani de aproximativ 20%. nu stiu care este extensia bolii tatalui tau si chiar daca as stii, nimeni nu poate prevedea ce se va intampla in viitor cu un anume bolnav, dar din pacate, dupa cum vezi, prognosticul este rezervat...
mult succes! sa ne mai scrii! si spune-mi daca ai inteles ceva din ce ti-am scris!
0
04-05-2011, ora 17:42
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
da, din pacate am inteles
el face citostatice : in I si a III -a zi i se administreaza vepesid iar in a II-a zi vepesid +carboplatid (al II-lea nu stiu daca l-am retinut corect)
astazi a facut a III-a zi, nu i-a fost greata si zice ca nu are nici un alt fel de simptom
e posibil sa-i fie rau urmatoarele zile ?
la cat timp incepe sa-i cada parul?
0
04-05-2011, ora 22:17
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
parul incepe sa cada la de ordinul zilelor de la tratament. totusi inteleg ca face carboplatin si nu cisplatin. carboplatin e tolerat ceva mai bine. totusi e posibil sa-i fie rau referitor la reactiile pe care le-am descris deja. totusi cu privire la greata si varsaturi exista solutii. sigur s-au folosit antiemetice preventive, aveti la dispozitie antiemetice orale (granisetron pastilute) dexametazona, metoclopramid, nu stiu daca exista aprepitant in romania... totusi nu cred ca va avea nevoie si de asta.
carboplatinul e tolerat digestiv mult mai bine decat cisplatinul!
0
19-09-2011, ora 21:07
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
Buna seara, va scriu evolutia tatalui meu bolnav de cancer la plamani descoperit in aprilie, am spus atunci ca a inceput tratamentul cu citostatice la Cluj, a facut 6 sedinte care le-a trecut cu bine (multumim lui Dumnezeu) adica fara sa-i fie rau, iar acum am facut din nou tomograf iar rezultatele sunt :
1.cardiomegalie mai ales pe seama VS,
2. fara mase tumorale sau adenopatice mediastino-pulmonare,
3.nu se constata colectie pleurala,
4.ficatul - nu prezinta leziuni focale
5.glandele suprarenale - fara modificari
rugamintea mea este sa-mi spuneti ce inseamna deoarece d-na doctor astazi la Cluj cand am fost dupa rezultat ne-a spus ca tumora a fost eliminata definitiv adica nu mai exista dar totusi la internat pt inca o tura de citostatice si l-a programat si pt radioterapie, de ce ? nu inteleg daca rezultatele sunt f. bune spunea ea (a spus ca e un caz fericit ca a disparut complet tumoarea atunci de ce in continuare 1 sau 2 ture de citostatice si apoi radioterapie?)
0
20-09-2011, ora 00:48
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ar fi esential de stiut STADIUL initial al bolii tatalui tau. stadiul este exprimat in cifre romane de la I pana la IV, IV fiind cel mai grav. el se compune din stadiul T N M, care arata fiecare dimensiunea tumorii, numarul ganglionilor invadati si respectiv prezenta sau absenta metastazelor.
oricum, daca a trecut direct in citostatice, sunt obligat sa-mi imaginez ca e vorba de un stadiu avansat.
ei bine, da, a facut citostatice, si se pare ca raspunsul a fost bun. eu din pacate nu pot sa compar cu nimic datele pe care le prezinti tu. insa pare a fi vorba de ceea ce se cheama "remisie completa imagistica", adica exact faptul ca, asa cum descrii si tu, pe CT nu se mai vede nici urma de boala. asta din pacate nu inseamna ca boala nu mai exista. exista boala si dincolo de ceea ce poate arata un CT. in orice caz, citostaticele nu pot sa vindece un cancer, pot doar in cel mai bun caz sa obtina ceea ce s-a obtinut aici, lucru care sa ii ofere bolnavului mai mult timp de trait si o calitate a vietii mult mai buna decat cand boala e activa si vizibila.
in momentul de fata exista mai multe optiuni pentru medicul oncolog, in functie de ce considera el ca e potrivit. una e exact asta, continuarea tratamentului "de intretinere"... cum ar veni pentru a se asigura ca boala este tinuta sub control cat mai mult timp, pe o perioada nedeterminata.
lucrurile arata deci favorabil, este un lucru bun! felicitari pentru asta!
totusi trebuie sa tii cont ca, la cum descrii situatia, daca eu inteleg bine stadiul si starea bolii tatalui tau, nu poate fi vorba de vindecare...
0
20-09-2011, ora 22:36
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
Diagnosticul pus tatalui meu a fost : Cc bronhopulmonar stg cu celule mici T4(vase mari) N2(me3diast) M1 (hep) std IV BE
0
21-09-2011, ora 01:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles. lucrurile sunt in mare cum ti le-am descris. din pacate boala nu poate fi vindecata, dar a raspuns foarte bine la tratamentul cu citostatice. ca atare se afla in ceea ce se cheama remisie completa imagistica/radiologica, iar asta e foarte bine, pe termen nedefinit.
riscul reaparitiei este foarte mare totusi, problema punandu-se la modul de "cand" mai degraba decat "daca" si, din pacate, nu poate fi facut nimic in privinta asta, pentru preventie cel putin. totusi cu tratament si controale adecvate, poate castiga multe luni si poate chiar ani de viata practic normala.
va urez mult noroc !
0
12-01-2012, ora 21:10
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
Buna seara, nu am scris de mult despre evolutia bolii tatalui meu, deoarece a avut o perioada destul de buna, simtindu-se bine, a facut 7 sedinte de citostatice (s-a simtit bine in timpul sedintelor ) apoi a facut 10 sedinte de radioterapie la cap in urma carora nu se simte prea bine, nu are pofta de mancare si are (spune el)o apasare in piept si oboseste repede.Noi am fost cu el la control si analizele de sange, ecograful si tomograful au iesit ok, adica nu are nici un alt organ afectat si tumora de pe plaman a disparut.
Eu banuiesc ca a facut o depresie din cauza ca dupa radioterapie i-a cazut parul(si inca nu i-a crescut, ultima sedinta de radioterapie a fost in 02.11.2011) si el crede tot timpul ca o sa moara.
In timpul sedintelor de citostatice nu i-a cazut parul, nu s-a simtit rau, avea pofta de mancare, a fost ok.
Am fost cu el mai repede la control din cauza starii lui (09.01.2012) analizele, ecograful si raza la plamani au iesit bine si de data asta, iar dr a zis sa-i dau niste vitamine pt pofta de mancare(nu mi-a zis de care)
Ce alt tratament as putea sa-i dau pt asi recapata pofta de mancare? Medicul nu i-a dat nici un alt tratament dupa ce a terminat si radioterapia, doar ne-a chemat la 3 luni la control.
0
12-01-2012, ora 22:21
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
asta pentru ca nu e indicat nici un tratament. din pacate diagnosticul si stadiul bolii, cum am mai discutat, sunt profund nefaste, iar faptul ca se simte rau si are simptome respiratorii poate fi un semn de recidiva, care in cazul lui e ceva practic imposiibil sa nu se intample. cand este planificat la o reevaluare oncologica ? ce chimioterapie si cand a facut ? in ce perioada a facut iradierea ? iradiere numai pe cap? cand a fost facut ultimul CT si ce spunea ? afla toate acestea din actele lui medicale, bilete de externare, etc, si scrie-le in ordine cronologica. apoi este important sa-mi spui asta: cand e programat pentru urmatorul consult oncologic ?
0
13-01-2012, ora 20:04
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
a inceput citostaticele pe 02.05.2011, 3 zile -carboplatid si vepesid intre sedinte facea acasa cate 5 zile( 1/zi ) 1 injectie neupogen, a facut total 7 sedinte (de 2 ori nu a facut la 3 saptamani sedinta deoarece nu au iesit analizele bune si l-a trimis acasa cu revenire la o saptamana). In 13.09.2011 a facut tomograf:
-cardiomegalie mai ales pe seama VS
-fara mase tumorale sau adenopatice mediastino-pulmonare
-nu se constata colectie pleurala
-ficatul nu prezinta leziuni focale
-glandele suprarenale fara modificari
din 19.09.2011-21.09.2011 a mai facut1 sedinta de citosatatice
deoarece nu era programat pt radioterapie apoi din 17.10.2011-01.11.2011 l-a internat pt, , RT profilactic la nivelul cutiei craniene'(10 sedinte)
pe 24 noiembrie a fost la control dar in aceea zi dimineata am fost la o clinica privata (cu trimitere de catre dr radioterapeut)pt un Eco abdominal, rezultatul fiind :
-ficat in limite normale
-caile biliare intrahepatice fara modificari, CPB in limite normale
-colecistul apare destins, usor cudat, fara modificari parietale, fara imagini de calculi
-stomacul nu prezinta modificatri parietale, mucoasa gastrica are insa o reflectivitate crescuta
-pancreasul cefalo-corporeal are un aspect normal
-splina dimensiuni normale
-ambii rinichi sunt normal situati si au o conformatie normala
-colonul nu prezinta modificari parietale
-prostata apare marita moderat de volum, aspect HBP grad I cu calcificari la nivelul parenchimului subcapsular
-posibila gastrita
Acest rezultat l-am dus Dr radioterapeut si a spus ca din punctul ei de vedere este OK sa mergem in martie 2012 la control
Dar avand starea de slabiciune si apasare in piept am fost la control pe data de 09.01.2012 i s-a facut un eco abdominal care a iesit bun, analize de sange care au fost bune si raza la plamani care la fel a spus Dr ca este buna, a spus ca pt linistea noastra sa sunam prin data de 20.01.2012 ca sa-l mai programeze pt un CT
Toate acestea ce inseamna, ei ne spun ca este bine, analizele bune dar atunci de ce se simte slabit si nu are pofta de mancare si spune ca are arsuri pe piept?
poate ca are posibila gastrita ?sau are probleme cu prostata din ce am citit eu acolo pe analizele de la Eco abdominal, Dr nu ne-a zis nimic.. nu stim ce sa facem. noi avem sperante ca totusi se face bine deoarece am intalnit acolo pacienti cu aceeasi boala ca si el si veneau la control de 3 si 4 ani, aratau bine si spuneau ca se simt bine, e posibil deci ?
0
14-01-2012, ora 13:23
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
daca dpdv medical tatal tau e urmarit doar de oncolog/radioterapeut, deja e o greseala foarte mare. mai exista si alte boli care pot fi foarte suparatoare, chiar daca nu suna atat de grav ca inexorabilul cancer...
tatal tau este dispensarizat si de medicul de familie ? cand l-a consultat ultima data medicul de familie ? numai el poate sa va ajute si sa va dea un tratament sau sa va indrume catre un alt serviciu, pentru a elucida si alte cauze ale acestei stari. intr-adevar, poate fi o gastrita care sa-i cauzeze durerile abdominale superioare; daca are dureri in piept, pot fi date si de o cauza cardiologica; problemele cu respiratia, la fel; prostata nu prezinta probleme prea mari, insa elementul acela "cardiomegalie pe seama VS" indica puternic spre o cauza cardiaca suprapusa.

e simplu: medicul de familie se ocupa de medicina PRIMARA, deci de indrumarea tuturor cazurilor catre esaloanele de medicina SECUNDARA, care se ocupa fiecare cu cate o boala in parte. de aceea daca de exemplu apare o problema cardiologica, oncologul nu poate sa te ajute prea mult. medicina primara = medicul CEL MAI IMPORTANT !!! tineti legatura cu medicul de familie si nu-l folositi doar ca pe un scriitor/copiator de acte ! daca nu va este de ajutor, schimbati-l !

desigur ca toata starea lui poate fi data si de problema oncologica, desi lucrurile acestea nu sunt aparente pe analizele recente. examenul CT va elucida mai bine aceasta varianta.
va urez sa nu fie vorba de o recidiva (pare sa nu fie), dar trebuie sa-ti spun ca trebuie sa-ti ajustezi asteptarile si chiar sperantele vis-a-vis de aceasta boala si stadiul ei. ca sa ai o notiune vaga, tot ce pot sa-ti spun este ca acest tip de cancer (cu celule mici) este printre cele mai agresive existente, iar bolnavii cu acest tip de cancer in faza metastatica traiesc, fara tratament, in medie numai 6 saptamani din momentul diagnosticului. numai faptul ca din mai a ajuns aici si FARA semne aparente de recidiva, este un succes medical foarte mare! adica eu sper pentru tine sa fie bine mai mult de chiar 3 sau 4 ani, dar trebuie sa intelegi ca sansele ca asta sa se intample sunt foarte foarte mici si sa nu fii luata prin surprindere cand/daca se va intampla ceva rau.

va asteptam cu vesti! numai bine !
0
21-01-2012, ora 21:42
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
Buna seara, din pacate vineri am fost la examenul CT si vestile nu sunt cum ma asteptam eu dupa toate analizele, ecografiile si restul facute pana acum si care au iesit bine.Am asteptat asa de linistita rezultatul caci a fost ca un pumn in fata cand ne-a spus dr ca s-ar putea sa fi aparut o mica tumoare, (celelalte organe a spus ca nu au fost afectate sunt ok), sincer nici nu stiu exact cum a spus dar ne-a dat trimitere sa facem o bronhoscopie si ne-a trecut ca si diagnostic prezumtiv :CC neoplasm pulmonar cu celule mici suspiciune recidiva
-alte diagnostice cunoscute: bronsie lingulara
nu stiu ce inseamna ?, ce se poate intampla mai departe ? dar sunt speriata si ingrijorata,
Dr a zis ca, daca o sa se confirme diagnosticul dupa bronhoscopie o sa-i dea tratament tip pastila(tot un fel de chimio) pe care o sa-l i-a acasa si spunea ceva si ca o sa faca (alt tratament?) la Oradea (daca ii accepta dosarul ), nu stiu caci nu am inteles nu am reusit sa ma mai concentrez pe ce imi spunea
0
21-01-2012, ora 22:09
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
am gresit nu a spus tumoare ci un nodul parca de 2, 4 cm (cred cm nu mm)
ce diferenta este ?
0
21-01-2012, ora 23:58
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu e nici o diferenta, ambii termeni denumesc o "entitate"... pur si simplu trebuie sa existe un cuvant care sa spun ca "acolo se vede ceva de atatia centimentri", care "ceva" nu se poate spune ce este decat (si inca nu sigur) pe baza unei bronhoscopii.

da, din pacate lucrurile nu sunt elucidate vis-a-vis de certificarea sau infirmarea unei recidive, desi vorbim de o boala care aproape INTOTDEAUNA recidiveaza, la un anume interval dupa tratamentul initial, finalizandu-se cu moartea bolnavului. momentan lucrurile nu sunt perfect clare, trebuie investigatii suplimentare. bronhoscopia este urmatorul pas, dar acesta este doar vis-a-vis de boala oncologica. inafara de asta eu, personal, as recomanda si o reevaluare CARDIOLOGICA (fix in ideea diferentierii dintre o insuficienta cardiaca sau recidiva neoplaziei cunoscute). intelegi ?
0
22-01-2012, ora 13:43
adeiana
Nu este medic/terapeut
adeiana
da, o sa mergem si la medicul de familie care probabil la randul sau o sa ne trimita la un cardiolog
multumesc de sfaturi, doar aici am reusit sa mai pricep cate ceva despre aceasta boala crunta, oncologul nu are timp sa explice ne spune ca si cand am fi specialisti si cunoastem, , limba lui"
0
07-02-2012, ora 18:44
liliana mihalache
Nu este medic/terapeut
liliana mihalache
Buna seara. D l Raul, am o prbl similara, mama are 64 ani, iar de 2 ani se chinuie cu cancer la plamini stad 4, meta osoase, suspiciune de meta la glandele suprarenale, meta pukmonar, iar din noiembrie meta cerebrale ! Mentionez ca a facut radio la Elias 30 grei pt femur, iar acum nu mai poate face...cito a facut 2 cure a cite 8 sed, carboplatin cu gemzar, si taxol a 2 a cura. Zometa a facut pina in momentul descoperirii meta cerebrale..Ar afecta supra renalele ?.Acum nu mai poate face nim, zice dr oncolog.nu ex trat pt meta cerebrale ! daca era tumoare la creier, ex citostatic.nu pot crede ca nu ex trat !!!! Ii fac manitol cu dexametazona si B1, B6 si algo, la 2 zile, deoarece are si diabet, glicemia a crescut extr ordinar de tare 590.a inceput insulina Humulin, 4 prize pe zi. Inafara de tramadol de 50 pt durere, dim, prinz si seara, nu ia nim de durere. In schimb, are o tuse seaca de o luna care nu o mai pot opri...a luat codeina.ulta cod, plus leacuri babesti, ridiche, ceai casul popii, varza pe piept, sare calda.Ii mai dau Omega3, ganoderma, Noni, Ca cuD3, Cartilaj de rechin, Ginseng siberian. In speranta ca m am expr bine, va rog sin suflet de copil neputincios in fata mamei mele, ajutati ma cu un sfat ! va muktumesc. Este adev ca ar fi vb de numaratoare in luni, nici macar 1an ? Dumnezeu poate o ajuta mai mult ! Seara buna.
0
07-02-2012, ora 19:33
liliana mihalache
Nu este medic/terapeut
liliana mihalache
din cauza atitor metastaze, cea mai grava, fiind cea primara, in speta plaminul, mamica nu poate respira, drept pt care i am cumparat aparat de oxigen, cam cit timp il poate folosi ? a la long ? are si ceva prbl cardiace, pt care ia dim jum cancor de 5, 1 tb tertensif, jum leridip dimineata, iar la priz cardioaspirin, seara vasilip pt colesterol, a luat alternativ crestor, rosucard. Are fierea scasa laparoscopic de 7 ani.
0
07-02-2012, ora 23:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate problema pe care o descrii pare foarte spinoasa. cancerul bronhopulmonar, la modul global, odata ce ajunge in faza metastatica (nu conteaza unde) tinde sa lase o medie de supravietuire (generala) de aproximativ 10-11 luni. daca mama ta are cancer metastatic de 2 ani, atunci ma tem ca deja lucrurile au fost duse foarte aproape de un maximum a ceea ce se putea astepta dpdv medical, iar concursul medicilor care au participat la tratarea ei a fost unul foarte bun, daca nu chiar excelent.
daca are metastaze cerebrale, cel mai important si imediat lucru pe care ar trebui sa-l faca este IRADIERE CEREBRALA. acesta e un lucru pe care deja medicul ei oncolog trebuia sa vi-l aduca in discutie. dexa si manitol este util sa faca intre timp, tot pentru problema cerebrala.
altfel chimioterapia nu mai are nici o justificare, pentru ca marea majoritate a citostaticelor NU patrund in creier. singura varianta este legata de TIPUL HISTOPATOLOGIC al cancerului (banuiesc ca are o biopsie), existand niste subtipuri de cancer la care se poate administra un tratament numit TARCEVA, care e o pastila pe zi. insa e un medicament foarte scump si nu se poate obtine decat cu aprobare de la CNAS, pe baza unui dosar intocmit de oncolog. pentru asta ar fi foarte util sa luati blocurile de parafina de la biopsie si sa gasiti un laborator privat unde sa lucrati o analiza (din blocurile respective) care se numeste MUTATIE EGFR si sa asteptati rezultatul.
care sunt ultimele vesti primite de la oncolog despre ce trebuie/urmeaza sa faca. starea ei mai permite oricare din lucrurile de mai sus ? oxigen si tratament suportiv e esential sa primeasca pana in momentul in care va muri.
0
08-02-2012, ora 19:18
liliana mihalache
Nu este medic/terapeut
liliana mihalache
Buna seara, dl dr. Am uitat sa va spun ca nu a facut biopsie, ci bronhoscopie la d na dr Crisan, la Marius Nasta, iar rez din lavaj este...MICRO. mase muktiple intracerebrale cu densitate de tesut moale si iodofilie intensa in periferie cu aspect " in chenar", situate supratentorial, cu dimensiuni max de pina la 34 mm, leziunile sunt inconjurate de eden intins fiind sugestive pt MTS cerebrale. Tumora bronho pulmonara maligna de lob superior drept extinsa in lungul santului costo vertebral drept, cu invazia esofagului.Tumora are evolutie net nefavorabila cu crestere marcata in dimensiuni fata de ex anterioara din luna aprilie 2011, cind avea 42/40/50mm(antero-posterior-transversal-cranio-caudal ).MTS multiple, pukmonare drepte si cerebrale supratentoriale. Nodul suprarenalian drept, cel mai probabil metastatic, de asemenea in crestere dimensionala cu aprox 3 mm. TUMORA pare a avea pct de plecare din bronhia lobara superioara dreapta. Tumora se intinde de la arcul aortei pina la marginea inferioara a atriului sting, infiltreaza recesul azigo-esofagian si partile moi prevertebrale toracice si invadeaza vena azigos si esofagul toracic cu ingrosarea peretelui iodofil pina la 20 mm si distensie suprajacenta aerica. Aveti f mare dreptate ! A avut parte de OAMENI DEOSEBITI ! Dr Dediu, dr Tarlea, dr Horwat, toti adevarati profesionisti ! Iar acasa, suntem din Piatra Neamt, d na dr Iorgu, un medic cu fff mult suflet si rabdare, mai ales cu mine, care am pus intrebari peste intrebari ! Daca nu erau dinsii si mai ales dr iorgu.era facut de 1 an. Pt asta nu pot decit sa i spun "sarut mina " pt intelegere si ajutor moral ! si dv va multumesc ! Ce puteti sa mi mai spuneti, dupa ce ciciti si rez ? De iradiere nu mai poate fi vb !
0
08-02-2012, ora 19:29
liliana mihalache
Nu este medic/terapeut
liliana mihalache
Nu pot explica, cit ne am luptat noi cu boala asta, iar faptuk ca sunt disperata as da oricit pe medicament, daca as fi sigura ca iar lungi viata ! I am luat un medicament "UKRAIN" COSTA 5 MIL FIOLA ! si nimic schimbare ! am aruncat 100 mil la gunoi...nu mi pare rau ! am incercat... pt linistea mea... nu consider ca am facut nimic, ci absolut tot ce am considerat omenesc ! Sint disperata !!! Ajutati ma cu sfaturi.ce va urma ? La ce sa ma astept ? cind ? Cit ar mai duce o ? Fiti sincer, va rog frumos.
0
08-02-2012, ora 23:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cum adica "de iradiere nu mai poate fi vora" ? avand metastaze cerebrale, iradierea PE CREIER este singurul lucru care o va mai ajuta, plus lucrurile pe care le-am spus mai sus.
inafara de astea, numai tratamentul suportiv, ingrijirea la pat fie acasa fie in orice spital de boli cronice, pentru ca daca este imobilizata la pat, cu siguranta ca, fara iradiere, nu mai poate trai prea mult, decat de ordinul saptamanilor poate.

de ce sa nu faca iradiere ?
0
09-02-2012, ora 10:51
liliana mihalache
Nu este medic/terapeut
liliana mihalache
buna dimineata. Am spus ca nu poate fi vb de iradiere, deoarece, in vara am vrut sa i facem iradiere pe plamin, cind am aflat ca daduse deja metastaze, iar dl dr Tarlea uitindu se pe dosar a zis ca a facut suficienti grei si nu se mai poate. Dar la raspunsul dv, l am sunat si am programat o pe 20 feb. Va multumesc din suflet pt insistenta de a face iradiere cerebrala ! Ce i va face iradierea pe creier ? Vor fi reactii urite pt inceput ? Ce i pot da pt o rez mai mare ? va rog ajutati ma ! Va multumesc din suflet si astept rasp dv, d ie dr.
0
09-02-2012, ora 21:23
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
heh, ma bucur sa aud ca sfaturile mele chiar au un rasunet si, pe deasupra, din cand in cand, chiar daca rar, chiar sunt utile cuiva. intr-adevar, o anume zona din corp nu poate fi iradiata DINCOLO de o anumita doza. dar cum pe creier NU a mai fost iradiat, se poate. este defapt printre putinele, daca nu chiar singura masura care poate sa-i mai castige o perioada de viata si chiar in conditii bune, fara simptome date de metastazele cerebrale, din pacate sa stii ca si asta va fi un lucru temporar. partea buna e ca nimeni nu stie cat, poate dura chiar mult...
reactii adverse la iradierea cerebrala nu sunt mari, daca se respecta protocolul. exista, desigur, anumite riscuri si posibile (mai frecvente) reactii la nivelul pielii, dar nu ar trebui sa puna probleme mari. nu e nimic de facut aici dincolo de ce faceti deja, inclusiv programarea. de asemenea, comunicati ca lumea cu medicul radioterapeut, inca de la inceput !

imi pare rau ca trebuie sa tin eu loc de medic curant, de exemplu medic de familie, care este cel care ar fi trebuit sa va indrume pe calea asta deja... regret sa constat inca odata disfunctionalitatile din sanatatea din romania.

fie ce o fi acum... va urez noroc cu carul !
0
09-02-2012, ora 21:47
liliana mihalache
Nu este medic/terapeut
liliana mihalache
buna seara. Sa stiti ca ieri am adus dr de fam, chiar daca ma costat 1 mil... dar, am considerat ca ar fi bine pt mamica, deoarece eu zilnic vb cu unul dintre medici, de fam, oncolog, neuro si cu cel de diabet. Dar dinsa nu stie exact ce vb.atunci prezenta unui dr acasa ii intareste faptul ca ne intereseaza starea ei. Si dr de fam ne a zis, chiar si oncologul, dar eu am mers pe ideea ca nu se mai poate.nestiind ca.capul are alte reguli ! pt asta va multumesc inca o data ca ati insistat in toate raspunsurile ! Vroiam sa va mai intreb daca stiti cite sedinte se fac pt irad cerebr ? 10 ? si daca pot aparea st de voma sau dureri ceva mai mari de cap, momentan nu are ! Dar la tura cu radierea pe femur a stirnit dureri groaznice.mi e frica de orice modificare si mi am stirnit o stre de panica, nu mai am ochii uscati si mamica ma vede si ma consoleaza ea pe mine.seara buna.
0
09-02-2012, ora 22:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
direct de la iradiere nu ar trebui sa apara nici greata nici varsaturi si nici macar dureri. cum am zis, ar trebui sa fie tolerat destul de bine. din pacate nu sunt radioterapeut si nu pot sa anticipez cum are de gand radioterapeutul sa faca planul de iradiere, cum si cat sa fractioneze doza pe care vrea sa o administreze. incercati sa va linistiti putin si sa nu mai anticipati ! numai bine !
0
10-02-2012, ora 10:49
liliana mihalache
Nu este medic/terapeut
liliana mihalache
Buna ziua, Ce ma fac cu tusea asta seaca ? Dati mi un sfat va rog.multumesc,
0
10-02-2012, ora 14:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
medicul de familie nu a facut nici o recomandare in aceasta privinta ? exista medicamente antitusive, dar ele trebuiesc prescrise de medic.
0
10-02-2012, ora 15:19
danymezei
Nu este medic/terapeut
danymezei
Buna ziua! Daca puteti sa ma ajutati cu unele sfaturi cu privinta la cancerul pulmonar cu celule mici si metastaze la creier ! Mama mea in varsta 51 de ani are cancer la plamanul stang, iar dupa 3 sedinte de citostatice cancerul s-a extins la creier. Acum a facut 5 sedinte de raze cu cobalt dupa care mama a venit acasa! Problema este ca am folosit un tratament naturist cu aloe vera si sirop Noni, tratament care a pus-o pe piciore, dar in ultimele zile datorita metastazelor la creier are comportament ciudat(vorbeste fara inteles, are inchipuiri, are comportament neadecvat varstei) va rog sa-mi dati un sfat sau o parere: ce mai pot face ca sa o fac bine?, mai pot sa o fac bine?, s-ar putea opera tumoarea!!!??
Ps: Va multumesc si astept raspuns!!!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
90 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.