Capușă la fetița de trei ani jumatate

04-05-2018
maria_suflețel
Nu este medic/terapeut
maria_suflețel
Ieri mam trezit ca fetița mea de trei ni jumatate avea in cap o căpușă. Am fost la urgente imediat cu ea sa io scoata.
Ei iau pus acolo un tifon cu spirt, apoi au scoso cu mana, iar la final au pus pe locul cu pricina un tifon cu betadină.
Ce vreau eu sa va intreb este trebuie facut un tratament cu antibiotic dupa toate astea sau nu. Si ar trebui sa îi fac ceva analize sa ma asigur ca aceea căpușă nu a transmis vreo boala?
3 comentarii
0
04-05-2018, ora 11:28
Dr. Eugenia Vitan
Pediatrie, Alba-Iulia
Dr. Eugenia Vitan
Buna ziua
Doar in procentaj mic capusele sunt parazitate de Borrelia Burgdorfi care ar putea da boala Lyme ( cam 20-30% din totalul celor muscati de capuse), celelalte nu cauzeaza boli. Atitudinea celor de la spital a fost corecta. Copilul se tine sub observatie 1-2 luni dupa muscatura pt decelarea aparitiei vreunui simptom. Analizarea capusei extrase, daca este parazitata cu parazitul enuntat, se face foarte rar, in anumite laboratoare cu dotare specifica. Dupa 3 sapt.-1 luna se pot titra IgM din sangele copilului pt a verifica daca are anticorpi in caz de Borelioza, in situatia ca a fost muscat de o capusa contaminata. Unii medici indica tratament antibiotic fara sa aiba certitudinea ca este cazul, ca preventie. Ar fi intelept sa va adresati unui medic infectionist pediatru pt o parere avizata.
0
04-05-2018, ora 12:40
maria_suflețel
Nu este medic/terapeut
maria_suflețel
Care sunt simtomele? La ce ar trebui sa fiu atenta?

In locul cu pricina am observat ca are o galma, plus ca mia zis că o doare. Cat timp dupa extractie ar trebui sa o mai doara?
0
07-05-2018, ora 10:25
Dr. Eugenia Vitan
Pediatrie, Alba-Iulia
Dr. Eugenia Vitan
Buna dimineata
Roseata si sensibilitatea la locul muscaturii dureaza cca. 1 luna. Indicat ar fi sa faceti consult periodic la medicul Dvs. de familie, care sa monitorizeze copilul, caci in afara de febra, dureri musculare si articulare, oboseala si marirea ganglionilor, Dvs. nu veti putea decela celelalte semne ce tin de manifestarile organelor interne. In plus veti fi tentata sa dati o prea mare amploare unor semne minore, sa va alertati si, implicit, sa creati o stare de teama copilului. Nu uitati ca majoritatea covarsitoare a muscaturilor de capuse nu au urmari. Sanatate !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum scot căpușa - prin tragere sau rotire?
  • Repelente împotriva căpușelor
  • Profilaxia bolii Lyme după mușcătura de căpușă
  • Metode de evitat pentru îndepărtarea căpușei
  • Prevenirea mușcăturii de căpușă
  • Gelul cu acțiune antibiotică ce poate preveni boala Lyme
  • Substanța de tip ciment secretată de căpușă ar putea fi folosită ca bioadeziv pentru țesutul uman
  • Atenție la căpușe!
  • Mușcătura de căpușă ne expune riscului pentru 6 boli extrem de grave
  •