Carie sub obturatie (plomba)

04-07-2017
paul8
Nu este medic/terapeut
paul8
Tocmai m-am intors de la cabinetul stomatologic pe care o prietena de familie mi l-a recomandat, insa mi se pare ca m-am intors mai ingrijorat decat la plecare. Problema era o carie de dimensiuni reduse (la suprafata), din cate stiam eu, insa aveam sa aflu ca dintele fusese plombat si inainte (habarn nu aveam de asa ceva, probabil de pe vremea copilariei) si ca sub plomba veche caria se continua. In final, doctorul mi-a spus ca respectiva carie era mai mare decat credeam noi, amandoi, si ca a curatat aproape tot, insa a mai ramas o linie mica aproape de nerv si ca ar fi fost prea complicat sa o elimine, existand riscul sa atinga nervul si sa provoace durere. Din lipsa de timp, nu se putea realiza nici scoaterea nervului.
Problema mea reala e aceasta: nu e riscant sa se aplice o plomba peste o carie, fie ea cat de mica? Am auzit cszuri care s-au sfarsit cu cangrene. Ma trec toate apele la astfel de ganduri.
Domnul doctor a zis ca ar trebui sa mai fac o vizita la stomatolog pana cam in 6 luni si ca intre timp s-ar putea sa apara dureri.

Va rog lamuriti-ma in legatura cu problematica cariei de sub obturatie.
4 comentarii
0
04-07-2017, ora 13:18
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Buna ziua. Este normal sa va preocupe situatia, dar o asigurare 100% nu o sa gasiti. Cert este ca ne dorim ca dintii/ maselele sa fie cu nerv, sunt mai rezistente. Din acest motiv cred ca a considerat si medicul dumneavoastra normal sa mai lase tesutul acela ''subtire'' pana la nerv. Daca este tesut dur, poate fi in regula fara probleme mult timp. In functie de reactivitatea fiecaruia, nervul poate sa ramana viu sau nervul poate muri si sa se transforme in ''gangrena radiculara''. Se poate monitoriza dintele prin radiografie si clinic, daca apare durere/ disconfort cand mancati pe partea aceea. Cand s-a curatat caria ati avut anestezie sau nu?
0
04-07-2017, ora 14:21
Dr. Geanina Miu
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Geanina Miu
Buna ziua,
Medicul a procedat corect. De cele mai multe ori o carie mica la suprafata se transforma intr- una mare in profunzime pentru ca sub smalt se afla dentina care are o structura mai moale decat smaltul si procesul carios evolueaza mai repede. Se indeparteaza toata dentina alterata, care este moale. Poate ramane un strat modificat de culoare dar dur.
In aceasta situatie se pune plomba si pacientul este dispensarizat la 6 luni. Daca nervul este afectat va incepe sa doara.
Pentru linistea dvs puteti face o radiografie retroalveolara pe care se vede exact distanta dintre plomba si nerv.
Este recomandat ca dintele sa fie lasat vital deoarece este mai rezistent.
Multa sanatate.
0
05-07-2017, ora 01:36
paul8
Nu este medic/terapeut
paul8
Va multumesc pentru raspunsuri! Da, a fost aplicata anestezia in timpul intregului proces. Domnul doctor a sugerat doua variante: fie tratarea dintelui cu medicamente aplicate local, fie extragerea nervului. Cel mai probabil am sa aleg prima varianta si ma voi intoarce in aproximativ o luna in cabinet. Sper sa nu apara dureri pana atunci. In cazul in care tratamentul nu functioneaza, apelam la extragerea nervului. S-ar putea ajunge in aceasta perioada de timp la "gangrena radiculara" respectiva, de care imi e frica?
0
05-07-2017, ora 08:15
Dr. Geanina Miu
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Geanina Miu
Buna dimineata,
Este bine ca ati ales tratamentul medicamentos.
Gangrena dentara este ultima etapa in evolutia afectiunii nervului.
In mod normal cam dupa 6 luni apare pulpita, iar gangrena cam la un an.
Intr-o luna nu se poate intampla nimic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul