Cat timp se face tratamentul pt depresie?:(

18-08-2013
09corina
Nu este medic/terapeut
09corina
buna seara! de 1 an si jumatate iau cipralex 10mg si depakine chrono 300mg ma simt foarte bine dar am si eu cateva nelamuriri: cam cat dureaza tratamentul, adica pe ce durata de timp se face tratamentul pt depresie cu aceste medicamente pt ca medicul meu refuza sa imi spuna :( si a doua intrebare ar fi daca stie cineva concret.nu din ceea ce scrie in prospent pt ca am citit deja, cat de grave pot fi problemele daca dai nastere unui copil in timp ce iei aceste medicamente? Va multumesc si astept raspunsuri.
6 comentarii
0
18-08-2013, ora 23:08
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna seara!
Nefiind psihiatru, nu va pot face recomandari de medicamente, insa fiind psiholog, va pot spune ca psihoterapia cognitiv comportamentala si hipnoterapia ajuta semnificativ la reducerea simptomelor in depresie, anxietate si regasirea unui echilibru. Si acest tip de psihoterapie este unul de scurta durata, in functie de gradul de cronicitate al tulburarii, cauze. Pentru inceput, se foloseste psihoterapia in paralel cu medicatia, insa pe parcurs se poate ajunge la intreruperea medicatiei, deoarece apare o ameliorare evidenta, fapt ce nu poate fi decat benefic, mai ales in cazul unei sarcini. Este de dorit sa existe o colaborare intre medicul psihiatru si psihoterapeut.
Referitor la durata administrarii tratamentului recomandat de medicul dvs, doar el poate fi in masura sa justifice acest lucru si cu siguranta poate sa o faca, insa, din ce ati relatat reiese ca l-ati intrebat deja...

Va pot fi de ajutor, oricand veti simti nevoia.
Psih Cristina Stoian
0
05-09-2013, ora 13:25
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Buna, nu exista o perioada standard pe care se iau medicamentele, aceasta poate varia in functie de simptomatologie si starea pe care o aveti. Daca simptomele dispar, pihiatrul dumneavoastra cu siguranta ca va opri tratamentul iar daca starea se imbunatateste, dozele pot fi reduse. Daca psihiatrul pe care il aveti se fereste sa va dea detalii si nu va comunica ceea ce ii cereti, poate ar fi timpul sa cautati o a doua opinie.
0
12-01-2014, ora 22:21
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
De ce nu incercati psihoterapia?

S-a remarcat deja mai sus ca psihoterapia cognitiv-comportamentala este foarte eficienta in depresie, de fapt la fel de eficienta ca si medicatia, iar efectele se mentin dupa intreruperea sedintelor. Si, desigur, nu da dependenta.
Care este explicatia?

Orice psihoterapie este o farmacoterapie, adica se produc modificari chimice in creier (de exemplu metabolismul serotoninei) prin modificarea starii psihice. Mecanismul este considerat stilul disfunctional de a gandi/ a evalua ceea ce ni se intampla.

Buna ziua tuturor!


DESPRE PSIHOTERAPIA COGNITIV-COMPORTAMENTALA

Ca psihoterapeut format in aceasta abordare pot sa ofer cateva informatii privind modul in care functioneaza si care sunt tehnicile (in general). Mentionez ca sunt deschisa la diverse abordari (cum ar fi psihoterapia existentiala), sunt convinsa ca pentru anumite probleme sau persoane unele pot fi mai eficiente decat altele, in functie si de cauzele problemelor, de implicarea pacientului si de talentul terapeutului. Insa formarea mea imi permite sa fac precizari in principal in acest caz.

In primul rand, se trateaza pacientul, NU boala. Sunt tehnici specifice, insa ele trebuie adaptate fiecarui caz in parte. De aceea este greu de spus ce ar merge la unul sau altul pana nu se face o evaluare riguroasa cateva sedinte) inainte.

Terapiile cognitiv-comportamentale (le voi numi CBT, cognitive behavioral therapies, pentru ca sunt mai multe) sunt o combinare fundamentata stiintific a terapiilor cognitive cu cele comportamentale.

Cautati pe site-ul lor http://www.eabct.com/ (se gaseste si varianta in romana): aici se relateaza in ce consta CBTul, tehnici, proceduri, organizarea sedintelor.

In cateva cuvinte: in modelul teoretic Stres- vulnerabilitate se considera ca patologia este rezultatul unei vulnerabilitati - genetice, cognitive (stil de gandire disfunctional), interpersonale etc. - peste care s-a suprapus un stresor (cronic sau acut). Astfel s-au depasit resursele percepute de gestionare a situatiei (persoana simte ca nu mai face fata).
In CBT se accentueaza factorul cognitiv (scheme cognitive, convingeri dezadaptative, ganduri automate), privit ca determinant pt producerea si mentinerea simptomatologiei, dar si cel comportamental (principiile conditionarii clasice si operante, pe care nu le detaliez aici).

Exemple de ganduri automate disfunctionale:

- cu referire la propria persoana:"Sunt urat"
- cu referire la viitor: "Nu voi reusi nimic in viata"
- cu referire la lumea in care traim: "Ceilalti sunt profitori, "este o lume plina de pericole"

Exemple de procese prin care se ajunge la ganduri automate disfunctionale:

- gandirea dihotomica (in alb-negru: "Daca nu am luat 10 sunt un ratat")
- inferenta arbitrara (extragem concluzii fara dovezi suficiente: "X nu mi-a raspuns la telefon, deci nu ma mai iubeste")
- suprageneralizarea ("nu am fost acceptat dupa interviu- rezulta ca sunt incompetent si niciodata nu o sa ma angajez")
- gandirea emotionala (ceva e adevarat pentru ca asa simtim noi, fara niciun fel de dovada sau cu dovezi contrarii)

Scheme cognititve (care stau la baza gandurilor automate, acestea din urma fiind situational specifice):

- de autodepreciere/neajutorare (worthless, helpless) ("indiferent ce fac, sunt fara valoare")
- de neacceptare (unlovable) ("indiferent ce fac, sunt de neiubit")

Se considera ca modul in care evaluam stimulii din jur sau din interior ne determina reactiile emotionale, comportamentale si fiziologice. Procesarea poate fi constienta sau inconstienta.

Exemplu: A (eveniment activator) - Maine am un examen la care nu am invatat.
B (beliefs - ganduri) - "Sunt proasta, n-o sa inteleg niciodata nimic, mai bine renunt din start"
C (consecinte) - nu ma duc la examen sau ma duc fara sa fi invatat nimic

Aici convingerea bazala a persoanei este de autodepreciere, tipica depresivilor sau celor care se descurajeaza usor: nu au incredere in abilitatile lor, sunt convinsi ca nu vor reusi oricat s-ar stradui si renunta sau depun efort insuficient, cu gandul ca n-are niciun sens. De aceea performanta frecvent nu le reflecta abilitatile.

In cazul unei tulburari anxioase (cum este anxietatea generalizata sau tulburarea obsesiv-compulsiva), de ex., pot fi prezente scheme de neajutorare, adica putem considera lumea un loc periculos, impredictibil, oamenii tentati sa ne faca rau si in care oricand ceva teribil s-ar putea intampla. Prin compulsii/ritualuri cei care au TOC incearca de obicei sa se protejeze de toate aceste rele (numara in gand, folosesc formule magice, amulete etc.).

Ce se face in terapie? Cum ne ajuta ea?

Mai intai se face evaluarea (se folosesc interviuri ca SCID I si SCID II, pentru a se afla problemele clinice (cum ar fi depresia, anxietatea generalizata sau OCD) si, respectiv, tipul de personalitate (cum ar fi cea obsesiva sau evitanta sau depresiva etc.). Se pune un diagnostic.

Apoi se va familiariza pacientul cu interventia si se va evalua si nivelul de motivatie si de pregatore pentru schimbare (cat de dornic este, cat de mult efort e dispus sa depuna in terapie si in afara ei?).
In depresie de obicei se incepe cu activare comportamentala (vi se va recomanda sa includeti in programul zilnic o serie de activitati placute, recompensatorii, si sa va intalniti mai des cu prietenii/familia).

In urmatoarea etapa se monitorizeaza gandurile pacientul ar putea tine un jurnal al situatiilor in care apar, al antecedentelor (ce s-a intamplat inainte de a aparea) si consecintelor (stari depresive sau anxioase).

Dupa monitorizare urmeaza restructurarea cognitiva, adica vor fi analizate gandurile automate din situatiile relevane si terapeutul impreuna cu pacientul vor incerca sa le combata oferind contraargumente (de ce nu sunt un ratat, ce erori in gandire fac etc.).

Nu ne-ati spus simptomele dvs. inainte de a incepe medicatia. In cazuri severe se iau medicamente de la inceput, insa in celelalte cazuri ar trebui sa fie suficienta psihoterapia (daca este bine condusa). Este la fel de eficace si on-line sau la telefon, in cazul in care nu aveti suficient timp pt. deplasari.

Toate cele bune!

psiholog si psihoterapeut Ana Badita
1
07-04-2014, ora 09:27
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Medicamentele antidepresive luate in perioada sarcinii sunt asociate cu o crestere a nasterilor premature, asa ca in absenta unei nevoi ce nu poate fi indeplinita prin intermediul altor abordari -cum ar fi psihoterapia - nu ar trebui sa fie utilizate de femeile insarcinate. Aceasta e concluzia foarte recenta a evaluarii a 41 de studii avand ca subiect utilizarea medicamentelor antidepresive in perioada sarcinii.

Meta-analiza publicata pe 26 martie 2014 in revista PLoS ONE mai constata ca nasterile premature (asociate unei mortalitati infantile mai mari) au crescut semnificativ in ultimele 2 decenii si in acelasi timp a crescut de 4 ori si rata de utilizare a antidepresivelor in timpul sarcinii. (PLoS ONE, 2014; 9 (3): e92778 DOI:10.1371/journal.pone.0092778)

Controlului depresiei mamei in timpul sarcinii este deosebit de important si nu trebuie ignorat..insa e bine sa apelati initial la sprijinul psihoterapiei pentru aceasta. Pe de alta parte in cazul in care psihoterapeutul considera necesar sa apeleze la sprijinul medicului psihiatru pentru medicatie este bine sa nu ignorati nici aceasta sugestie, intrucat exista si situatii in care beneficiile medicatiei depasesc riscurile.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata familiala & profesionala
0
17-02-2017, ora 21:17
constantin12
Nu este medic/terapeut
constantin12
Eu cred ca nu se poate renunta la tratament, cel putin in cazul meu si am 9 ani de cand il iau.
0
17-06-2017, ora 15:09
hornoi
Nu este medic/terapeut
hornoi
Am si eu o nelamurire. Am mers la psihiatru in urma unei evaluari a primului. Psiholog. Acest psihiatru a zis ca am depresie simpla mi-a dat cipralex si xanax care nu m-au ajutat am inceput sa plang des nu ma opream nu mai putea vorbi cu nimeni. Asa am ajuns de m-am internat am stat 3 saptamani. Apoi am schimbat psihiatrul care mi-a pus diagnosticul de depresie severa si mi-a dat alt tratament. Insa temeri tot am si plang uneori.mie teama sa nu iau o viata intreaga chit ca psihiatra mi-a spus ca nu la fel si psihoterapeutul.Eu nu am incredere in mine. Acum iau sequorel anxiar carmabazepina venlaxafina si nitrazepam. Dar tot cu temeri legate de comunicarea cu parintii si partenerului am ramas si pe langa asta imi trec prin minte ganduri de sinucidere chiar daca sunt sub tratament. Am auzit de tratament cu biorezonanta si cu accupunctura ca ajuta. Mie teama ca nu voi scapa si nu vreau sa imi fac rau
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul