Cat trebuie sa dureze o cura cu vitamine?

11-12-2017
Vernus
Nu este medic/terapeut
Vernus
Cat timp, deci?
1 comentarii
0
12-12-2017, ora 14:19
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

In functie de deficitul vitaminic identificat se recomanda suplimentarea pana cand se corecteaza acesta, cu un accent deosebit pe alimentatie si includerea surselor cele mai bogate in nutrienti cheie.

In cazul in care dvs. va referiti prin „cura” de vitamine la administrarea de suplimente de vitamine fara o cauza sau o nevoie care sa o preceada este dificil de stabilit daca e necesara de la bun inceput. Daca nu exista o justificare masurabila, nici durata unei astfel de „cure” nu poate fi apreciata, deoarece nu se cunoaste exact rezultatul dorit (atingerea nivelului optim plasmatic al vitaminei X, efect apreciat obiectiv prin intermediul analizelor de laborator).

Trebuie tinut cont ca exista vitamine hidrosolubile (complexul B si vitamina C), dar si vitaminele A, D, E si K, liposolubile, adica solubile in grasimi, care se acumuleaza in organism si pot determina efecte adverse atunci cand sunt aduse in exces in organism. Atentie si la preparatele cu minerale, care de asemenea pot ridica probleme de toxicitate in organism in doze mai mari decat cele recomandate pentru mentinerea starii de sanatate.

Incercati sa aveti o dieta cat mai echilibrata in principii nutritive. Facand alegerile balansate in calorii, de alimente integrale si dense in nutrienti, din toate grupele alimentare disponibile, puteti sa va aduceti in organism vitaminele, mineralele si substantele bioactive necesare pentru functionarea optima. Nu trebuie sa uitam ca biodisponibilitatea si asimilarea de catre organism este cu mult superioara suplimentelor, atunci cand nutrientii provin din alimente, in care se gasesc sub forme de complexe vitamino-minerale.

De asemenea, alegeti cu grija preparatul, fiti atent la dozele continute, formele active ale vitaminelor prezente care sa poata fi folosite de catre organism. De aceea este indicat sa va consultati cu medicul sau dieteticianul si sa stabiliti impreuna un preparat standardizat care sa aduca beneficii pentru organism si sa nu fie doar bani aruncati pe geam.

Nu sunt in pozitia sa fac recomandari in ceea ce priveste bugetul, insa incercati intai sa investiti intr o alimentatie de calitate care sa acopere nevoile nutritionale, iar unde este cazul, daca sunt obiectivate anumite carente sa se intervina precoce si punctual asupra deficitului.

Multa sanatate va doresc!

Cu stima,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist-dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.