Ce analize trebuie sa imi fac pentru hepatita?

09-12-2009
lgeorgyana
Nu este medic/terapeut
lgeorgyana
Acum 2 ani am avut un prieten care avea hepatita, banuiesc ca C, am aflat abia acum si as dori sa imi fac analizele pt a afla daca am vreun fel de hepatita.
Momentan medicul de familie este plecat, as vrea sa merg cat de curand la laborator sa le fac, dar cum se numesc va rog? Am inteles ca anti HAV, anti HBs si anti HCV, doar acestea?

Va multumesc foarte foarte mult,
Georgiana
6 comentarii
0
09-12-2009, ora 20:54
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Pe lângă acele analize pe care le-aţi menţionat dvs., mai adăugaţi şi:
-transaminazele AST/ALT, GOT/GPT, GGT (alaninaminotransferaza, aspartataminotransferaza, gamaglutamiltranspeptidaza, transaminaza glutamico-oxaloacetică, transaminaza glutamico-piruvică);
- Bilirubina directă, indirectă şi totală;
- Fosfataza alcalină... (analizele pe care vi le-am recomandat evidenţiază integritatea celulară a ficatului).

Mai multe informaţii despre testele pentru hepatită:

"Hepatita A

Pentru hepatita A se pot identifica anticorpii antivirus A, iar markerii sint utilizati pentru a arata daca a existat sau exista si in prezent o hepatita acuta de tip A.

Hepatita B

Pentru hepatita B exista mai multe tipuri de markeri care depisteaza prezenta virusului sau a anticorpilor. Fiecare dintre acesti markeri are un rol important in stabilirea tratamentului si se face numai la indicatia medicului specialist. "Exista o ordine a efectuarii acestor markeri. Primul dintre acestia este antigenul HBs (Ag HBs). Daca acest test este pozitiv, inseamna ca infectia virala B exista. In aceasta situatie, trebuie consultat un specialist infectionist sau gastroenterolog, care va decide daca este necesara efectuarea celorlalte teste pentru virusul B", precizeaza dr. Manciuc. Pentru depistarea virusului hepatitic B, cel mai important, dar si cel mai costisitor marker se numeste viremie (ADN viral). Cu ajutorul lui se poate determina cel mai fidel replicarea virusului. In functie de acest test, medicul specialist va putea stabili tratamentul antiviral.

Hepatita C

Pentru hepatita C, testul de prima linie este cel de depistare a anticorpilor antivirus C (anticorpii anti-HCV). Pentru stabilirea gradului de replicare (inmultire) a virusului hepatitic C, se efectueaza ulterior viremia (ARN VHC). Acest test este cerut de medic pentru a stabili necesitatea tratamentului antiviral. Costul lui este foarte ridicat, dar pentru pacientii care necesita tratament antiviral testul este suportat de firme
, pe baza unui contract cu CNAS.

Hepatita D

"Virusul hepatitei D nu traieste fara virusul hepatitei B, deci testele pentru acest virus sint recomandate doar la pacientii cu infectie virala B (Ag HBs pozitivi). Testele recomandate sint antigenul D (Ag HD) si anticorpii Anti-HD tip IgM(Ac anti-HD). Daca aceste teste sint pozitive, inseamna ca exista infectie asociata cu virusuri B si D", mai spune dr. Manciuc.

Markerii tumorali

Laboratoarele efectueaza si alte tipuri de markeri, cum ar fi cei imuni sau tumorali, care nu trebuie confundati cu markerii virali. Markerii tumorali sint foarte importanti, pentru ca reflecta posibila existenta a unui cancer
. Pentru depistarea cancerului de ficat se foloseste markerul AFP, pentru tumorile digestive (esofag, stomac, pancreas, colon) se foloseste antigenul CEA, pentru prostata markerul PSA, iar pentru tumorile genitale oncologii folosesc foarte frecvent markerul CA 125." - copyright - Ziaruldeiaşi!


Toate cele bune şi sărbători fericite;)



În speranţa că v-am putut fi de folos, cu plăcere şi deferenţă,
Mister NICK;)
0
03-01-2012, ora 12:52
Iuliana.A
Nu este medic/terapeut
Iuliana.A
Buna ziua! Am o mare nelamurire si sper sa ma ajutati, va rog. Sotul meu are un prieten pe care l-am suspectat ca ar avea hepatita. Pana la urma ne-a recunoscut ca are dar nu stiu de ce tip e hepatita lui. Problema este ca a fost o cearta intre ei si acesta sa taiat la mana din greseala inclusiv pe sotul meu il zgariase, amandoi intrand in contact cu sangele unu altuia. In perioada asta noi am intretinut relatii fara a ne proteja. As dori sa stiu ce analize putem face pentru a depista daca avem hepatita si daca avem de ce tip este? Si daca am merge sa donam sange ni se poate depista acolo? Astept un raspuns urg va rog.
0
08-01-2012, ora 04:26
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Stimată dnă Iuliana.A, în situaţia dv. ar fi indicat ca dv. şi soţul dv. să consultaţi un medic internist/hepatolog.
Puteţi face următoarele analize:
* Transaminaze (AST/ALT/GOT/GPT/GGT)
* Anti-HCV
* ARN viral hepatită C
* Ag HBs
* Anti-HBs
* Anti-HBc
* Anti-HBc - IgM
* AgHBe
* Anti-HBe
* Ag HD
* Anti-HD
* ADN viral hepatită B

Multă sănătate!
Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Un an nou fericit cu/în Lumină!
Toate cele bune, cu iubire creştină şi respect,
Mr. Nick
0
08-01-2012, ora 15:55
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Doamna Iuliana.A, va rog, fiti responsabila si NU mergeti sa donati sange in conditiile date!!! Pentru ca, de multe ori, sange infectat ajunge la pacientii care au nevoie de transfuzii in spitale, chiar daca teoretic ar trebuie sa i se faca acestui sange toate analizele mai inainte. Cunosc un caz al cuiva apropiat care, recent, in urma unei interventii chirurgicale la Spitalul Militari din Bucuresti a avut nevoie de o transfuzie de sange si s-a ales cu o hepatita C de pe urma acestei transfuzii! Probabil ca intreg lotul era infectat.
0
09-01-2012, ora 16:22
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
@the_eye, sunt perfect de acord cu ce ai scris în mesajul (tău) anterior, mai ales că (şi) mama, din păcate, s-a infectat cu virusul hepatitei C, după ce i s-a făcut o transfuzie fără de care ar fi murit.
Mulţumesc, practic informaţiile tale au completat mesajul meu adresat dnei Iuliana.A ;)
Numai bine,
Mr. Nick
0
10-01-2012, ora 08:38
Iuliana.A
Nu este medic/terapeut
Iuliana.A
Multumesc Mr. Nick pentru raspuns. the_eye, nu voi face o greseala ca asta din trei motive: 1 pt ca sunt constienta unde merge mai departe sangele donat, 2 am unde sa le fac si 3 oricum nu indeplinesc unele conditii. Intrebasem pentru ca am vazut multe discutii de acest gen, ca le poti face gratuit dar doar donand
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semne de hepatită - cum recunoaștem hepatita
  • Tipurile de hepatită și gravitatea fiecăreia
  • Hepatita - clasificare, tipuri, diferențe și întrebări frecvente
  •