Ce as putea face? Rămân sau nu cu el într-o relatie?

12-12-2017
NuAiDeUndeSti
Nu este medic/terapeut
NuAiDeUndeSti
Sunt la începutul vietii mele. Sunt într-o relatie serioasa de 3 ani, locuim împreună. El doreste nunta, copii cat mai repede, eu nu, ne-am certat pe baza asta si a înțeles cand il l-am prezentat ca pe un motiv pentru care m-as desparti de el. Nu ma simt fericita, nu a facut ceva special, nu incearca sa imi acorde cata atentie am nevoie, de multe ori prefera sa isi petreaca timpul cu prietenii. Sexul este foarte inconfortabil, este doar sex, iar eu am nevoie de dragoste, dar el nu se straduie sa mi-o ofere, chiar deloc.
Nu ne mai respectăm. I-am fost fidela si o sotie buna la inceput, aveam grija de casa, de el, il asteptam cu mâncarea in farfurie, dar tot ce faceam eu era sa stau in casa, nu aveam prieteni si nici nu il incanta ideea sa am. Eu m-am si îngrășat vreo 15 kg de cand sunt cu el. Nu ma mai plac pe mine, nu ma lasa sa ma machez ca cica n-am nevoie, sunt  frumoasa, dar eu nu ma simteam asa. Au fost momente cand a fost violent, mi-a bagat mana in gat, mi-a spus de 2 ori "Fa te omor cu bătaia.", deși cica nu e genul si nu intelege si da vina pe mine ca ba dormeam, ba na... Ce ma deranja rau, nu avea încredere in mine, facea scandal daca nu raspundeam la telefon. Si daca nu faceam cum voia el, sa mergem unde vrea el se supara si ma simteam prost, asa ca alegeam sa fac ca el desi ma simteam prost pe durata timpului petrecut unde voia el.
Nu am avut o viata roz niciodata, si nici nu am avut parte de o aniversare vreodata. La ultima i-am exprimat dorința mea de a imi canta macar la multi ani, nu imi cantase nimeni, fusese la munca a ajuns abia seara tarziu, si nu a facut nimic, dar imi putea canta la multi ani macar. Eu nu ii ceream multe, nimic de fapt, voiam doar iubire, respect, afectiune. I-am fost alaturi in momente in care el a zis ca se aștepta sa plec. Nu are situatie financiara, doar cat sa traim, si sa fumeze... Dar nu-mi pasa ca nu imi ofera lux, ma deranja ca fuma banii de chirie, dar nu il puteam lasa de ele. Am lucrat si lucrez si eu, toti banii ii dădeam in casa, nu imi luam eu ceva.
Ca sa ne facem situatie el a plecat in afară, mi s-a rupt sufletul de durere, dar l-am lasat sa decida, daca asta voia si ca sa putem avea un viitor l-am lasat. Dar in prima luna nu mi-a trimis niciun ban, ii cheltuiese pe toti. Fuma si manca non stop dulciuri. Dupa aia o luna in care plangeam zi de zi si sufeream, toate greselile, nefericirile fata de relatia noastra mi-au trecut prin fata, atunci am devenit alta, mi-am inghetat sufletul si l-am înșelat. Nu aveam dreptul sa fac asta, dar am facut-o, regret sincer. A venit înapoi ca nu mai suporta, eram rece si simtea ca il insel. A stat plecat doar 2 luni jumatate. Eram reci, m-a iertat ca l-am înșelat, dar imi arunca si in fata ce am făcut la cearta. Eu nu mai eram aceea care avea grija de el, de casa, nu il mai asteptam cu mâncarea in farfurie, nici nu mai gateam mancare, doar prajelii. Inainte gateam mereu, si priveam pe geam pana ajungea, nu ma miscam de langa geam, de la acea sotie am ajuns cea care cand ajungea el statea pe telefon. Deja nu mai incercam sa fac ca el, nu mai voiam sa inghit ce vrea el, si ne certam. El e un om bun, in ciuda a tot, si ma gandesc ca poate nimeni nu mi-ar ierta și accepta cate a acceptat el, imi zice mereu ca nu voi gasi om mai bun, si ca altii sunt mai rai si etc. Recunosc poate nu gasesc, dar mai am 10 ani la dispozitie pana sa incep sa imi fac familie sa nu fie prea tarziu, ani in care as putea gasii pe cineva, caruia poate nu i-as gresi, care poate m-ar face fericita. Inca o chestie care m-a facut sa ii zic ca nu mai vreau viitor cu el este ca nu il mai vad. Voiam sa luptam si sa luam apartament, dar el isi doream sa facem un copil intr-o garsoniera. Nu lupta cu toate puterile pentru mai mult, este cheltuitor. Eu una as putea sa fiu singura si sa trag tare, sa nu cheltuii si sa imi deschid o afacere probabil, stiu deja ce anume, si cred in mine. Dar cred ca cu el n-as putea sa mi-o deschid. Stiu ca nu as putea strânge langa el, si probabil ar vrea el afacerea lui, si a mea ar fi pe locul doi. Acum un an si-a cumparat masina in rate de la cineva, de atunci tot baga bani ba in reparati, ba sa plateasca rata, ba rata la banca. Datorii peste datorii, m-am saturat, el vrea sa ramanem impreuna si imi promite ca se va schimba, eu nu cred asta. Il iubesc ma doare, dar vreau sa fiu fericita. Nici nu am trecut de 20 de ani si sa imi inchid viata crezand ca nu gasesc altul mai bun, uneori cred ca mai bine singura chiar de nu imi gasesc barbat. Nu stiu ce sa fac, eu i-am zis ca ne despărțim si sa plece, oricum eu plăteam chiria. Castig mai mult ca el, si dau toti bani in casa, el in ultimile luni a schimbat 3 job-uri. Mai sunt cateva zile in care i-am dat termen sa plece, încearcă sa faca rost de bani sa mute, dar nu prea are.
Acum ori ii zic sa rămână, dar nu stiu daca pot fi cum vrea el( inchisa in cusca), si el cum vreau eu, ori sa plece si desi exista varianta sa nu imi gasesc fericirea alaturi de altul, dar pana la urma nu e ultimul, pot incerca sa fiu fericita singura, alaturi de Sasha, catelusa mea.
14 comentarii
2
12-12-2017, ora 13:27
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua,
Asta vreti pentru "inceputul vietii": certuri, scandaluri si probleme? In loc sa va distrati, sa va bucurati de propria viata si tinerete stati intr-o astfel de situatie?
Urla deja in Dumneavoastra toate mecanismele de aparare: "FUGI!" Ce mai asteptati? Timpul curge intr-o singura directie
Relatia are toate elementele uneia de tip abuziv, despre care noi psihologii scriem din nou si din nou, poate oamenii devin constienti si mai responsabili in ceea ce priveste viata si viitorul lor.
Mana in gat de acum va deveni bataia de mai tarziu. Acest individ nu cauta o partenera, o sotie, ci cauta o sclava de care sa isi bata joc; comportamentul lui este unul de tip abuziv. Isi cauta victima fata de care sa-si demonstreze puterea (pe care, de fapt, nu o are). Are nevoie de un "slab" ca sa-si demonstreze falsa putere.
Pe de alta parte nu vrea sa plece caci pana nu gaseste alta victima cine il mai suporta, cine il mai intretine? In departarea tuturor lucrurilor care va privesc fac parte din strategia de a va controla si face dependenta de el, din toate punctele de vedere.
Ce este foarte interesant si un mare semnal de alarma pentru dumneavoastra, este ca aveti tendinta de a sta in astfel de relatii, iar asta arata ceva despre dumneavoastra despre care ar trebui sa vorbiti cu un psiholog. Aceasta parte a dumneavoastra va poate duce/tine, in relatii defectuoase, abuzive.
Pacaleala pe care v-o serviti este "este baiat bun" WHAT? inseamna ca habar nu aveti ce inseamna un baiat bun si ce inseamna comportamentul unui baiat bun si il confundati cu mizeriile celui de fata...
Atentie, viata si timpul curg intr-o singura directie. La varsta asta trebuie sa va gasiti calea, sa va ocupati de constructia propriului viitor si propriului bine, nu sa stati sa suferiti. Chiar credeti ca nu mai exista un alt barbat in lumea asta?
Mergeti mai departe!
1
12-12-2017, ora 13:28
Psiholog Mihaela Davidescu
Psihologie
Psiholog Mihaela Davidescu
Daca doriti sa elucidati ce e mai bine pentru dumneavoastra, invitati-l sa mergeti la o terapie de cuplu, in care sa putem elucida compatibilitatea, obiectivele, dorintele fiecaruia si sa luati cea mai buna decizie.
Trebuie sa va redefiniti ca si cuplu, unde sunteti, cine sunteti, ce vreti de fapt. Numai un psiholog va poate ajuta si numai impreuna puteti decide
4
12-12-2017, ora 16:51
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
Nici-o relație nu rezistă atunci când unul dintre parteneri încearcă să îngrădească independența celuilalt, cu atât mai mult acolo unde există abuzuri de orice fel.
Privită din afară, dacă chiar ne prezentați realitatea, partenerul dumneavoastră stă în această relație numai datorită avantajelor pe care le are, pentru că nu se poate ca o persoană ce nutrește sentimente pentru o alta, să nu fie atentă la nevoile acesteia, să nu simtă ce o face fericită și ce nu, să nu reacționeze în nici-un fel nici măcar de ziua ei de naștere.
Sunt prea multe lucruri care vă separă, nu-ți oferă practic nimic. Ce te face să stai într-o astfel de relație și să nu poți pune anumite limite în situația în care realizezi că mergi într-o direcție greșită?
Lucrez de mulți ani cu cupluri, dar parcă în cazul vostru prea nu funcționează nimic, el nu face nimic să răspundă așteptărilor tale și e și agresiv pe deasupra, tu nu-ți poți impune punctul de vedere în ceea ce te privește și accepți să fii manipulată, nu știi dacă vrei să te desparți sau să continui să fii nefericită, de aceea cred că e nevoie ca fiecare să-și rezolve problemele individual, să învețe să se cunoască, să știe ce așteptări are de la o relație, să-și dezvolte aptitudini de a-și organiza viața astfel încât să se simtă împlinit. Dacă în momentul în care știți ce vreți mai doriți să fiți împreună, atunci putem vorbi de terapie de cuplu care să vă ajute să funcționați.
0
13-12-2017, ora 16:11
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
E clar ca episodul violent, cel cu ‘mana in gat’, e ceva de condamnat. Ca terapeut de cuplu, am invatat insa sa nu pun etichete generale cu ‘vinovat(a)’ cum aud o versiune a unei povesti de viata ce implica doua persoane.

O relatie de cuplu disfunctionala necesita de cele mai multe ori schimbari de ambele parti….asa ca o sa fiu un pic ‘avocatul diavolului’:
- Spui: « nu a facut ceva special, nu incearca sa imi acorde cata atentie am nevoie, de multe ori prefera sa isi petreaca timpul cu prietenii ». Nu face chiar nimic ‘special’ pt dvs ? Poate fi uneori nevoia dvs de atentie ‘peste medie’? Ce inseamna ‘de multe ori prefera sa-si petreaca timpul cu prietenii’ ? e vorba de majoritatea timpului ? De ce crezi ca face asta - e un om rau?.

- Spui : « sexul este foarte inconfortabil, este doar sex, iar eu am nevoie de dragoste, dar el nu se straduie sa mi-o ofere, chiar deloc ». Nu se straduie chiar deloc? Niciodata? Ati discutat suficient de deschis pe tema sexualitatii ? Ati apelat la vreun psihosexolog ?...sau a fost mai la indemana optiunea de a cauta satisfactia in alta parte?

In cazul in care ‘dracu e chiar asa de negru’, de ce mai stai cu el?
Daca nu e chiar asa de negru…si e poate doar nemultumit, de el si de viata...si eventual prea obosit seara dupa o zi grea la munca, pentru a mai avea puterea de a-ti canta la multi ani…poate nu strica sa apelati la terapia de cuplu.
Iti doresti oare cu adevarat relatia asta daca nu incerci sa o « redefinesti » ?

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu - Psihosexolog
0
13-12-2017, ora 19:11
NuAiDeUndeSti
Nu este medic/terapeut
NuAiDeUndeSti
Am discutat de multe ori pe baza sexului, nu are chef sa ma atinga macar, vrea doar sa se elibereze el si atat. Eu am incercat si i-am oferit ce a vrut ca sa se simtă bine, dar reciproc nu a fost. Nu este vorba de nevoia mea de atentie peste medie, doar cat sa imi arate ca ii pasa, daca nu a facut nimic in 3 ani incat sa ma surprinda sau sa faca ceva anume pentru mine nu prea pare a fi ca cer eu mult. I-am fost exact cum si-a dorit, si i-a fost bine. El era fericit, eu nu.
1
13-12-2017, ora 22:34
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Repet intrebarea, atunci de ce mai stai? Ce anume iubesti la el?
0
13-12-2017, ora 22:52
NuAiDeUndeSti
Nu este medic/terapeut
NuAiDeUndeSti
Păi am decis, ne-am despărțit definitiv, v-a pleca până săptămâna viitoare.
0
14-12-2017, ora 09:45
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
Încearcă acum și fă o analiză a ce s-a întâmplat, vezi ce învățături poți trage din această relație astfel încât pe viitor să știi ce îți dorești și cum să gestionezi o relație. E bine ca o perioadă de câteva luni să încerci să lucrezi cu tine și să nu te implici într-o altă relație pentru că ai folosi-o drept pansament ca să poți trece peste suferințele inerente despărțirii.
De-abia când te simți vindecată poți spune că alegi ceva care ți se potrivește și care să nu te mai facă să suferi.
1
14-12-2017, ora 16:45
NuAiDeUndeSti
Nu este medic/terapeut
NuAiDeUndeSti
Exact asta aveam si am de gand sa fac, va mulțumesc.
0
25-12-2017, ora 02:20
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Lasa-l naiba de nenorocit, ce stai cu un om care nu te respecta, care te ameninta cu bataia ?!
Nici nu stiu ce ai mai avea de intrebat cu privire la asta.
Vorba domnului psiholog, asa incepi tu viata cu asa om ? Nu te place, ca daca te placea nu se comporta asa deloc, te foloseste doar, esti fata buna, faci treaba, aduci si bani, esti buna de tinut de proasta dupa mintea lui.
Foarte bine ca l-ai inselat, daca nu a stiut sa se comporte, ai cautat in alta parte ce nu ti-a dat el, sa stea sanatos cu o proasta care-i accepta comportamentul asta infect.
Tu ai nevoie de un om bun care te doreste, te respecta si se comporta ca atare, asa cum si tu cu el sa faci, nu ai nevoie de altele.
Tampitul asta vrea sa se insoare, sa-ti toarne un copil si sa te lege de el pe vecie, stie...ca daca faci si copil, daca te si ingrasi, nu te mai vrea nimeni, de aia zice ca esti frumoasa grasa ! E hot ordinar, nu vrea sa arati bine ptr altii ca sa-l lasi pe el. Dar el NU te mai vede frumoasa in nici un caz.

Nu ai fost atenta la mancare...si eu stau acasa, nu fac miscare si am slabit de la 85, 5 Kg la 62, am fost atent la mancare si s-a rezolvat, asa ca ai grija...mare ! Ia masuri mai repede pana nu e prea tarziu, iti va lua cam in medie 4 luni de dieta zilnica ca sa dai jos cele 15 Kg daca ai grija doar la mancare fara miscare, daca pui mai mult, e mai greu sa dai jos.
Ingrijeste-te si alege-ti un baiat bun.
Spune-ne te rog ce ai decis ! Astept raspunsul tau, daca ai ceva nelamuriri la ce am spus, intreaba-ma ce doresti tu, si te voi lamuri.
0
06-01-2018, ora 11:43
NuAiDeUndeSti
Nu este medic/terapeut
NuAiDeUndeSti
M-am despartit de el.
1
06-01-2018, ora 13:28
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Felicitari! Ati demonstrat putere si hotarare. Invatati din aceasta experienta si nu mai permiteti sa se repete. Prima responsabila pentru propria persoana sunteti dumneavoastra! Intotdeauna si pentru orice situatie. Respectul de sine nu trebuie sa dispara niciodata.
Bucurati-va de viata si lasati sa treaca o perioada pana veti intra intr-o alta relatie. Este nevoie de timp ca sa o incheiati pe "fosta" si este nevoie de timp lentru a va construi independenta si autonomia, ca sa aflati ce va trebuie cu adevarat intr-o relatie.
2
07-01-2018, ora 08:57
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Îți recomand să citești: Federica Bosco-101 rețete. Cum să uiți de fostul(și să mergi mai departe), unde găsești o mulțime de sfaturi interesante ce te vor ajuta să fii pregătită pentru a intra într-o viitoare relație. Bineînțeles, așa cum a spus și colegul meu, lăsându-ți un timp în care să te vindeci după fosta relație și să construiești strategii pentru o relație viitoare în care să te simțiți împlinită.
1
08-01-2018, ora 08:59
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Bravo, bine ca l-ai lasat, nu se merita sa-ti faci draci ptr nimic.
Asa cum zice si doamna Ciuperca, cumpara cartea aia si citeste, chiar daca de fapt iti va trece de la sine ptr ca nu ai cum sa regreti asa o relatie, dar te mai delectezi si tu.
O sa intri destul de rapid in alta relatie daca o sa ai ocazia, se intra greu si sunt traume la relatii unde el era okey, iti placea, dar te-ar fi lasat, altfel e ok.
Succes in continuare si sa gasesti pe cineva care te merita.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul