ce boala are aceste caracteristici? Schizofrenia? | Forumul Medical ROmedic

ce boala are aceste caracteristici? Schizofrenia?

11-06-2009
zgry
Nu este medic/terapeut
zgry
Buna seara! Am facut acest cont in speranta ca voi primi un raspuns cert la o intrebare ce ma macina.Un amic in varsta de 20 de ani a inceput sa se comporte foarte ciudat.Chiar daca in trecut l-am considerat un individ retras si ciudat acum ma intalnesc cu el pe strada si ma sperie.Are o privire pierduta si chiar mi-a spus ca aude voci, simte maini care il ating.Mentionez ca nu era sub influenta substantelor de niciun fel.Stiu ca acum cativa ani el facea niste injectii pentru ca avea depresii si stari de anxietate dar nu stiu detalii cu privire la medicamentele respective.Totodata are anumite idei fixe si utilizeaza termeni pe care de multe ori nu ii intelege si chiar ii foloseste in contexte in care nu se potrivesc.El locuieste cu mama sa si nu stiu daca ea obsera aceste lucruri si nu stiu daca e cazul sa o anunt, plus ca personal nu o cunosc si poate nu reactioneaza in regula.Baiatul respectiv nu este violent dar este de parere ca cei din jurul sau nu-l inteleg si prefera sa stea izolat se plimba singur, incearca sa piarda contactul cu toti cunoscutii sai.Inca un aspect ar fi acela ca zice ca nu poate si ca nu vrea sa doarma si nici sa manance, spune ca lui nu-i poate face rau nesomnul .Astept un raspuns.Va multumesc
13 comentarii
0
11-06-2009, ora 11:46
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
din pacate s-ar putea ca baiatul sa aiba schizofrenie. Din cate spui sunt multe simptome de la halucinatii auditive, perceptive in general la izolare
Nu ii prea poti ajuta. duar sa ii spui lui sa mearga la medic.
E greu ca multi schizofrenici nu sunt constienti ca au ceva, au delir de persecutie, se simt neintelesi.
Eu stiu ca am boala, dar eu sunt constienta de ea.
Numai bine, imi pare rau sa aud ca cineva are asa ceva.
0
11-06-2009, ora 11:56
zgry
Nu este medic/terapeut
zgry
M-am gandit sa-i spun asta dar deja i-au spus mai multi oameni ca ar avea o priblema.El zice ca ceilalti il cred nebun pentru ca ei nu inteleg.Spune ca a ajung la un nivel de cunoastere superior si ca oamenii il fac nebun pentru ca nu il inteleg.Crezi ca ar trebui sa discut cu mama lui?Dar ce sa ii spun?Cum poate ajunge el sa constientizeze ca are o problema?Inca ceva, are momente cand e si lucid dar de foarte scurta durata si in momentele alea zice ca se sperie ca ar fi ceva in neregula cu el.Dar imediat revine la ideile lui fixe...
0
11-06-2009, ora 13:21
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
m-am tot gandit.
cred ca trebuie sa ai o discutie cu mama lui. Baiatul are neoie de ajutor specializat, adica de psihiatru.
Sa stii ca schizofrenicii au multe momente de luciditate, dar e suficient sa ai un fenomen psihotic pe zi ca sa ai acest diagnostic.
E o boala foarte grea, eu in familie am mai avut doua cazuri, rude apropiate. iseile delirante s-ar putea sa nu ii dispara toata viata. totul este sa primeasca un tratament antipsihotic care, desi nu totdeauna elimina acete idei care sunt "pe langa realitate ", il fac aceste doctorii sa suporte mai usor boala, il mai sedeaza.
E foarte trist, mai ales ca boala debuteaza in prima tinetete.
Eu insami am avut halucinatii auditive, noroc ca m-am lamurit repede, din experienta proprie si cu ajutorul medicilor ca e ceva in neregula cu sinapsele mele. de obicei de ce te temi, aia auzi cand ai asfel de probleme.
Inca o data, vorbeste cu mama baiatului si explica-i ca e o boala grava si deseori apar tentative de suicid deci nu trebuie neglijat tratamentul. Nu este obligaturiu sa ai aceste ganduri de moarte dar apar frecvent la schizofrenici. Uneori chiar "vocile" iit zic sa te omori. Nu se cunoate exact cauza acestor halucinatii, si eu as fi curioasa de ce am avut 2 ani si jumatate aceste vorbe in cap dupa care au cedat?
Iti doresc mult curaj si te felicit ca ai intentia buna de a ajuta aceasta familie greu incercata!
Numai bine
0
17-06-2009, ora 17:24
Lizz22
Identitate neconfirmată
Lizz22
poate fi schizofrenie...sau poate nu!
din punctul meu de vedere cred ca ar trebui sa fie vazut cat mai curand de un psihiatru, in ciuda faptului ca nu vrea-el nu vrea pentru ca nu si recunoaste boala, intrucat halucinatiile acelea auditive pot fi un real pericol (daca este intr-o dispozitie depresiva si vocile-i spun sa si curme zilele el o poate face!!!).Cel mai probabil nu veti reusi sa l aduceti de buna voie, insa la un puseu de agitatie/accentuare a simptomelor delirante si halucinatorii, putetzi solicita serviciul 112, si o data ajuns intr-o institutie specializata medicii ii vor putea acorda sprijin.e drept.ar fi de preferat sa vina de buna voie.dar uneori, in psihiatrie, internarea nevoluntara poate fi chiar folositoare.
succes!!!
0
17-06-2009, ora 17:27
Lizz22
Identitate neconfirmată
Lizz22
anastasia, ai avut acele voci in cap pentru ca frecvent, ele sunt parte componenta a bolii.au cedat pentru ca ai fost un pacient compliant la tratament.si-tzi doresc sa ramai asa in continuare!
Multa sanatate!
0
22-06-2009, ora 13:07
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
Multumesc Lizz 22. stiu ca este un simptom clar de schizo sa auzi voci dar as fi curioasa care e mecanismul, ce le declanseaza, prea multa serotonina, se fac sinapse aiurea?
Nu se cunoaste cu exactitate, sunt studii, se zice ca avem mai multa serotonina si dopamina, cine stie? asa o fi,
sanatate!
0
22-06-2009, ora 16:33
Lizz22
Identitate neconfirmată
Lizz22
draga anastasia,
pari genul de pacient destul de interesat de boala sa, lucru care nu poate fi decat de apreciat.
nu stiu in ce masura te as putea lamuri care sunt mecanismele bolii, pentru ca in lipsa unei pregatiri de specialitate, unele lucruri sunt destul de greu de inteles.
pot sa tzi spun doar ca este determinata de mai multi factori (genetici, biologici, psihologici, socio-culturali, leziuni perinatale, etc).
Factori genetici: riscul de imbolnavire este mai mare in cazul in care exista cel putin o ruda de gradul I diagnosticata cu boala (in cazul tau, tatal);
Factori biologici: in general, cresterea cantitatii de dopamina in creierul bolnavului cu schizofrenie (dar dopamina nu e singurul mediator ce sufera modificari calitative si cantitative) + afectarea receptorilor pentru diversi mediatori +afectarea realizarii sinapselor..
pe langa dopamina mai pot fi implicati : glutamatul, serotonina.
Factori psihologici : stari de stress, suprasolicitare psihica, conflicte.
Factori socioculturali: anumite obiceiuri/ritualuri in familie/societate, religia.
factori perinatali: eventuale leziuni la nastere care pot afecta ulterior dezvoltarea creierului;infectii ce pot surveni in timpul sarcinii la mama si care pot afecta dezvoltarea creierului copilului.
Cat despre halucinati, ele iau nastere tot in urma modificarilor ce survin in creierul bolnavului si NUsunt semne clare neaparat pentru schizofrenie-ele pot aparea si in cadrul altor boli.De aceea, sfatul meu este sa fii un pic mai prudenta-in sensul ca, nu e bine sa emiti afirmatii fara un fundament clar.(spun asta pentru ca am observat ca ti-ai oferit sfaturile altor persoane pe forum-asta nu e neaparat un lucru rau-si uneori sfaturile naevizate pot sa aduca nu cele mai bune lucruri).
e corect ca aici toti ne putem da cu parerea, dar hai sa lasam specialistii sa si faca treaba-pentru ca ei stiu cel mai bine sa dea sfaturi si sa faca recomandari!
Multa sanatate iti doresc!
0
22-06-2009, ora 19:52
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
Multumesc mult doamna ( sau domnisoara doctor) Lizz pentru raspuns!
Asa e, ar trebui sa ma mai abtin in a da sfaturi, eu am crezut ca experienta mea de 17 ani de boala precum si statul in sputal de 5 ori, mersul la policlinica si faptul ca tata a fost bolnav de cand aveam eu 7 ani m-ar fi facut sa cunosc cate ceva despre aceasta boala grea!
se prea poate sa fi facut rau cu sfaturile mele! Doamne fereste de asta! Nu as vrea sa dezvolt un sindrom de culpabilizare din cauza ca as fi facut rau, eu am vrut sa ajut lumea impartasind din experienta mea! Tocmai pentru ca boala e grea dupa cum stiti! Dumneavoastra ca medic cunoasteti despre aceasta boala, mai e vorba si de empatie, dar e foarte greu sa chiar ai boala!
azi mi-a fost asa rau din cauza ciclului care refuza sa vina si a vremii care s-a schimbat! Nici acum nu imi e bine.
neurolepticul pe care il iau eu acum, zyprexa, desi iau numai 2, 5 mg imi creste pulsul rau ( desi acest simptom apare la mai putin de 1 la 10000!) am sete puternica si deasa( am fost internata si la Parhon cateva zile pt asta), iar daca nu mai aiu deloc nu mai adorm decat la 7 dimineata!
Ce ziceti, sa schimb tratamentul? medicul mi-a propus sa incerc cu zeldox dar mie mi-e frica de alte efecte secundare care ar aparea, ca modificarea intervalului IQ!
Va rog frumos sa imi raspundeti la aceasta intrebare!
multumesc.
0
22-06-2009, ora 20:01
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
si inca un simptom, imi provoaca sindrom premenstrual accentuat!
credeti ca zeldox ar fi mai bun?
0
23-06-2009, ora 20:07
Lizz22
Identitate neconfirmată
Lizz22
Anastasia, imi pare rau ca m-am facut gresit inteleasa : nu e deloc un lucru rau sa dai sfaturi-in definitiv sunt parerile tale exprimate.faptul ca tu ai experienta bolii (a ta si a tatalui)face sa stii mai multe si sa poti vorbi, sa poti impartasi si altora din experienta ta.ceea ce e gresit in atitudinea ta este ca, in lipsa pregatirii de specialitate, tinzi sa crezi cumva ca manifestarile altor persoane sunt la fel ca ale tale, de unde concluzia ca poate fi vorba de schizofrenie. ceea ce am vrut eu sa intelegi este ca prin aceste supozitii poti sa faci rau cuiva (de exemplu:o persoana descrie pe forum anumite simptome;tu vii si spui "da, si eu am avut simptomele respective, si am fost diagnosticata cu schizofrenie".acesta este momentul in care o persoana mai slaba de ingeri se poate panica/se poate soca/poate incepe sa creada ca intr adevar are boala )..

cu siguranta ca multe persoane de pe forum se bucura de posturile tale, dar, din punctul meu de vedere, cel mai bun sfat pe care poti sa l dai unei persoane despre care tu crezi ca sufera de o boala psihica este sa mearga la medic!!!
tocmai pentru ca tu stii ce inseamna boala, ce ar insemna sa nu cooperezi cu medicul tau, sa nu iti iei tratamentul, trebuie sa sfatuiesti si pe altii sa faca la fel.
te felicit pentru modul cum faci fata bolii tale si iti doresc sa ramai la fel de complianta ca si pana acum, pentru ca numai asa vei reusi sa domini tu boala, si nu ea pe tine!
cat despre schimbarea tratamentului.consider ca nu sunt in masura sa emit pareri.
pe de o parte, daca mergi bine cu zyprexa, ai putea sa ramai asa.
daca, insa medicul tau considera ca zeldoxul ar avea efecte superioare, probabil ar fi bine sa l asculti.
prelungirea intervalului QT ca si efect secundar se refera la functionarea inimii, se observa pe electrocardiograma, dar efectele secundare nu apar intotdeauna, la toti pacientii, si nici nu au aceeasi intensitate.in principiu nu ai de ce sa te temi, pentru ca, presupunand ca ai avea manifestari cardiace, poti intrerupe tratamentul cu zeldox si poti reveni la zyprexa.
sper ca de data asta sa ma fi inteles corect. multa sanatate iti doresc!
0
23-06-2009, ora 20:26
Lizz22
Identitate neconfirmată
Lizz22
efectele secundare ale olanzapinei (zyprexa) eu tind sa cred ca au mai multe origini (daca pot sa zic asa):
-faptul ca tu te documentezi mult despre boala ta si despre medicamentele pe care le iei (citind in prospecte sau pe net despre efectele adverse, poti sa ai impresia ca si tie ti se intampla, si orice manifestare minora o asemeni si o asimilezi informatiilor citite.Ex.:ai citit ca zyprexa determina cresterea frecventei cardiace, si ti se pare ca si tie ti a crescut foarte tare.in realitate, exista posibilitatea sa ai o frecventa cardiaca mai marisoara, dar, avand in vedere ca doza zilnica de intretinere de zyprexa este cam 10 mg, iar tu iei de 4 ori mai putin, frecventa nu poate creste asa de rau.cred ca ideea e un pic alimentata de psihic, de teama ta de eventuale reactii adverse.
despre a renunta la tratament nu poate fi vorba-e de preferat sa ai o frecventa cardiaca un pic mai marisoara decat sa reapara halucinatiile, agitatia.
ti-am mai spus-o, cel mai avizat sa se pronunte in legatura cu tratamentul tau este medicul tau!!!
succes!!!
0
23-06-2009, ora 20:42
Lizz22
Identitate neconfirmată
Lizz22
efectele secundare ale olanzapinei (zyprexa) eu tind sa cred ca au mai multe origini (daca pot sa zic asa):
-faptul ca tu te documentezi mult despre boala ta si despre medicamentele pe care le iei (citind in prospecte sau pe net despre efectele adverse, poti sa ai impresia ca si tie ti se intampla, si orice manifestare minora o asemeni si o asimilezi informatiilor citite.Ex.:ai citit ca zyprexa determina cresterea frecventei cardiace, si ti se pare ca si tie ti a crescut foarte tare.in realitate, exista posibilitatea sa ai o frecventa cardiaca mai marisoara, dar, avand in vedere ca doza zilnica de intretinere de zyprexa este cam 10 mg, iar tu iei de 4 ori mai putin, frecventa nu poate creste asa de rau.cred ca ideea e un pic alimentata de psihic, de teama ta de eventuale reactii adverse.
despre a renunta la tratament nu poate fi vorba-e de preferat sa ai o frecventa cardiaca un pic mai marisoara decat sa reapara halucinatiile, agitatia.
-o alta origine a simptomelor poate fi insasi boala ta, care pe langa manifestarile psihice, poate include si manifestari somatice (ale corpului).
-nu in ultimul rand, poate fi vorba de o asa-zisa somatizare (bolnavul are analize normale, la examenul clinic e normal, dar simptomele psihice se " transforma" somatic).
ti-am mai spus-o, cel mai avizat sa se pronunte in legatura cu tratamentul tau este medicul tau!!!
succes!!!
0
24-06-2009, ora 10:43
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
Multumesc mult domnisoara sau doamna doctor Mi ati acordat din timpul dvs si asta e un lucru foarte frumos Multumesc din suflet si eu am de gand sa merg la medicul meu sa ii spun
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul