Ce parere aveti despre postul negru si despre scoaterea sarii din alimentatie

15-03-2012
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
As vrea sa stiu si eu daca este buna ideea scoaterii sarii din alimentatie. Am citit o carte scrisa de Paul Bragg - The Miracle of Fasting, iar aici se spunea ca e indicat sa scoti sarea de tot din alimentatie deoarece este un nonaliment care provoaca daune rinichilor. Cartea in principal trata problema postului negru... se spune ca e foarte sanatos sa tii post negru de cateva ori pe an cate 7 - 10 zile cu rezultate bune si in schizofrenie. Eu as vrea sa stiu daca poti sa iti procuri iodul si din alte surse decat din sare. Daca aportul din legume e destul pentru necesarul omului!
11 comentarii
0
16-03-2012, ora 10:02
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Probabil de aceea ti-au scazut pantalonii si tricoul... :)) Daniel. Toate sunt bune la timpul lor si cu masura lor.
Postul negru e f bun - tinut cand organismul e pregatit - sau are nevoie de asta - Si atunci el chiar te ajuta prin faptul ca poti tine acel post si nu ai senzatia de foame Dl IIsus a tinut post negru 40 zile - si dupa aceea I s-a facut foame. Asa scrie in Biblie.Inseamna ca nu ar fi fost indicat sa mai continue.

Cat despre sare -...poate fi o ipoteza bazata pe argumente stiintifice - sau poate fi o metafora frumoasa de-a lui Daniel. Ca e in stare :)). Nu stiu ce gust ar mai avea... viata...fara sare in alimentatie...
Mi-am amintit de talcul povestii " Sarea in bucate ". Poate medicina are alta parere - dar sa existe un inlocuitor macar care sa semene cu sarea. Iodul, la fel fiind f necesar.
0
16-03-2012, ora 15:32
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Sarea a fost introdusa in alimentatie datorita faptului ca ploile abundente la un moment dat au spalat sodiul din sol. Astfel alimentele nu mai aveau sodiu. Nemaiavand sodiu au introdus sarea pe care o stim noi in alimentatie. Insa ea este anorganica, nu este ca sodiul din legume spre exemplu. Sarea se acumuleaza in rinichi in general. Sarea este in fond si la urma urmei un condiment precum piperul, boia si altele. Din cate stiu eu creste si tensiunea. Deja cam tot ce bagi in gura contine sare- paine, salamuri, ciorbe. De asta zic... poate ar fi indicat... pentru cine vrea. sa scoata sarea din alimentatie. Oricum nu poti sa o scoti de tot. Cat despre iodul din sare... din cate stiu eu... e fixat cu ajutorul unor compusi chimici sintetici... deci sarea iodata nu e prea sanatoasa... iar la noi in tara numai sare iodata se produce.

Cat despre postul negru... il tin deja de 3 saptamani... cate o zi... vinerea. Ajuta la detoxifierea organismului.

Nu stiu ce vi se pare o absurditate? Sunt absurditati mult mai mari pe Romedic decat post si dieta fara sare. Pe mine nu ma intereseaza sa conving pe cineva sa urmeze asa ceva. Pe mine ma intereseaza sa imi spuna Nick daca e sanatos pentru organism scoaterea sarii.
0
16-03-2012, ora 17:13
utilizator_18918
Nu este medic/terapeut
utilizator_18918
Exista procese numeroase si complexe prin care se mentine echilibrul ionilor din organism pornind de la secretia de hormoni pana la mecanisme celulare de control ce implica modificarea cantitatii de apa din citosol si inchiderea canalelor ionice. Exceptand cazurile in care consumi excesiv sare, organismul ar trebui sa mentina starea de homeostazie (echilibru) cu succes. Numai in cazul unor afectiuni ce pericliteaza aceste mecanisme de control se impune un regim hiposodat.

Oamenii care au probleme cu inima nu renunta la sare pentru ca s-au imbolnavit din cauza sarii. Acesta e un mit. Renunta la sare pentru a evita complicatiile in cazul unei crize hipertensive si pentru ca, de multe ori, cei cu HTA au dereglat sistemul renina-angiotensina care interactioneaza cu reabsorbtia ionilor de sodiu.

Deci daca nu suferi de afectiuni cardiace nu vad de ce ti-ai impune sa renunti la sare avand in vedere ca lipsa sarii din organism poate face rau in egala masura ca prezenta in exces. Consuma cu moderatie.
0
16-03-2012, ora 18:24
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Multumesc mult Okto!
0
16-03-2012, ora 18:30
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Eu am probleme si cu hemoroizii, de asta m-am gandit sa renunt la sare de tot! Am vazut ca duce la marirea venelor hemoroidale, insa probabil ca doar in exces!
0
18-03-2012, ora 01:51
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salve!
Daniel D., scumpule, în primul rând, generalmente vorbind, sarea, sau clorura de sodiu (NaCl), este un aliment indispensabil pentru organism, în condiţiile în care ea face parte dintr-un ciclu organic în cadrul căruia contribuie activ la menţinerea volumului echilibrat al lichidelor extracelulare; conţine săruri minerale precum: potasiu, magneziu, calciu etc. Îţi vine să crezi sau nu, sarea este cel mai folosit condiment din lume, după zahăr!
→ Sare de masă iodată este forma de sare cea mai des întâlnită. Puternic rafinată, cu un conţinut substanţial de E-uri, cel mai cunoscut fiind E535, adică ferocianură de sodiu, un aditiv antiaglomerant foarte toxic, această formă de sare este foarte sărăcită în oligominerale. Este nocivă pentru organism!
→ Sarea grunjoasă (gemă) neiodată este forma de sare extrasă direct din zăcămintele subterane. Este nerafinată, fapt care îi oferă calitatea de a conţine peste 80 de substanţe minerale şi oligominerale. Este o formă de sare benefică pentru organism!
→ Sarea de mare neiodată naturală este considerată a fi ecologică, pentru că este, ea provenind în urma evaporării apei de mare. Având un conţinut mineralogic excepţional, foarte asemănător cu cel al sării grunjoase neiodate, este foarte benefică pentru organism, tocmai de aceea este şi cea mai recomandată pentru consum.
_

Deci NU, nu este bună ideea scoaterii sării din alimentaţie; oricum, sarea nici nu ar putea fi scoasă în totalitate.
Consumă sare cu moderaţie!
_

Sarea se recomandă a se consuma în doză de aprox. 5g/zi, în această concentraţie intrând atât sarea presărată peste alimente, cât şi sarea conţinută de diverse alimente precum: peştele, brânzeturile, sosurile, fructele etc.
ATENŢIE! Cea mai sănătoasă sare este sarea de mare naturală, nerafinată şi NEIODATĂ artificial!
Mai multe detalii despre sare şi, în genere, despre alimentaţie, poţi citi accesând link-ul de mai jos:
http://forum.romedic.ro/prod/Ave%C5%A3i_cuno%C5%9Ftin%C5%A3e_despre
_alimentele_de_baz%C4%83_%C5%9Fi_v%C4%83_alimenta%C5%A3i_s%C4
%83n%C4%83tos?_059396.html


În al doilea rând, iodul (necesar per adult: 80-100 mcg/zi; necesar per adolescent şi gravide: 150 mcg/zi) se găseşte în: cartofi, ciuperci, mazăre, usturoi, ceapă, morcov, varză, spanac, roşie, agrişe, cireşe, banane, sparanghel, vişine, pere, căpşune, ouă, fragi, peşte marin şi oceanic, fasole verde, alge (inclusiv spirulină şi laminaria), struguri, sare de mare etc. Ba chiar şi în apa de băut!
Ca şi fapt divers, iodul reglează: funcţiile glandei tiroide, calmează sistemul nervos, previne depozitarea colesterolului în şi pe artere şi stimulează gândirea.
Deficitul de iod produce: obezitate, scăderea ritmului metabolic, dereglări tiroidiene, imunodeficienţă, predispoziţie la a dezvolta afecţiuni autoimune.
Excesul de iod produce: guturai, migrene, tulburări de creştere, vertij, tulburări psihice, tulburări ale fanerelor (afectarea unghiilor şi părului), hipertrofie a glandelor submaxilare, bilă hiperkinetică.
Iodul organic, de pildă, poate fi consumat prin intermediul includerii în alimentaţia de zi cu zi a sării Fucosal ;)
Necesarul zilnic de iod poate fi procurat printr-o alimentaţie echilibrată, în mod cert - alimentaţie care să includă cel puţin o combinaţie de alimente care conţin iod (o combinaţie precum cartofi cu peşte oceanic sau ciuperci cu mazăre).
_

În al treilea rând, da, postul negru este foarte bun, dar ţinut cu moderaţie şi discernământ, ca de altfel şi cu binecuvântarea unui preot duhovnic, de preferat. Poţi ţine post negru miercurea şi vinerea, spre exemplu.
_

În al patrulea rând, Daniel D., (citind printre rânduri am aflat că suferi de hemoroizi) îţi poţi trata hemoroizii (dacă sunt externi) aplicându-ţi zilnic, seara, după spălare, în zona perianală, din jurul anusului, o cantitate optimă de cremă cu mărul-lupului şi gălbenele, timp de minim 28 de zile consecutiv. Documentează-te cu privire la crema indicată!

Dumnezeu să te binecuvânteze!
Iartă-mi răspunsul tardiv ;)
Multă sănătate.
Toate cele bune, cu iubire creştină şi respect,
Mr. Nick
0
18-03-2012, ora 16:24
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Multumesc mult Nick! Am auzit insa ca la noi e decret dat sa nu fie pe piata decat sare iodata. Parca asa am citit undeva. Sarea mare pentru muraturi are iod?
0
18-03-2012, ora 22:45
Laura85
Nu este medic/terapeut
Laura85
Buna Daniel! Iti trimit un link, azi a aparut stirea, desi si eu stiam de mai de mult despre controversele sarii cu iod:
http://ro.stiri.yahoo.com/sarea-iodata-imparte-romania-doua-cum-suntem-expusi-200900502.html

Sarea pentru muraturi, care nu are iod, are in schimb antiaglomerant (E536) si nu este nici ea prea sanatoasa. Incearca macar de proba cu sare marina, fara iod, care se gaseste la plafar sau magazine naturiste. Nu e scumpa, un pachetel de 500g de sare f fina costa in jur de 3, 5 lei si te tine mult timp.
Eu folosesc sare marina si conditia mea fizica este mult mai buna; nu ca inainte as fi avut neaparat o boala, doar neplaceri mai mici sau mai mari si totusi s-a vazut diferenta! Sa ne imaginam cum suporta cardiacii, de exemplu, sarea cu iod?! Cred ca le agraveaza conditia...
0
20-03-2012, ora 00:43
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Multumesc Laura!
0
22-03-2012, ora 01:41
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salve!
@Daniel D., ai auzit bine ceea ce ai auzit, dar nu este chiar aşa, pentru că o hotărâre de guvern permite chiar şi comercializarea sării neiodate.
În anul 2002, guvernul României a introdus Hotărârea de Guvern 568/2002 prin care obligă comercializarea sării iodate şi interzice producţia, comercializarea şi întrebuinţarea de sare neiodată pentru consumul uman.

Iată HG 568, pe scurt:

Capitolul I - Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta hotarare reglementeazä conditiile referitoare la iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, in scopul prevenirii tulburarilor prin carenta de iod.
Art. 2
In sensul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos semnifica dupa cum urmeaza:
a) tulburarile prin deficit de iod sunt starile patologice, manifeste sau fruste, aparute ca rezultat al disfunctiilor tiroidei cauzate printr-un aport insuficient de iod in organism;
b) prevenirea tulburarilor prin deficit de iod este ansamblul de masuri care au ca scop acoperirea nevoilor de iod ale organismului, consumul de sare iodata universal fiind mijlocul cel mai accesibil pentru realizarea acestui scop;
c) iodarea universala a sarii reprezinta procesul de introducere a iodului in sare, pontru orice tip de consum: uman, animal, industrie alimentara;
d) sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
e) sarea iodata este sarea destinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu.

Capitolul II - Conditii de calitate si de securitate
Art. 3
(1) In Romania, in alimentatia oamenilor se utilizeaza numai sare iodata.
(2) In hrana animalelor si in industria alimentara utilizarea sarii iodate este optionala, cu exceptia fabricarii painii si a produselor de panificatie.
Art. 10
(1) Pe teritoriul Romaniei este interzisa comercializarea cu amanuntul a sarii neiodate, atat pentru uzul personal, cat si pentru utilizarea in alimentatia publica si colectiva.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1) este permisa comercializarea sarii neiodate numai prin reteaua de magazine PLAFAR, magazine naturiste si farmacii, in segmentul produselor care nu necesita reteta pentru achizitionare, ambalata in cantitati ce nu depasesc 0, 5 kg.
CITEŞTE integral HG 568/2002, accesând link-ul de mai jos:----------*
_

Aşadar, sarea neiodată se poate comercializa pe teritoriul României, dar numai prin plafare, magazine naturiste şi farmacii ;)
_

Sarea mare pentru murături are iod!
_

Numai bine ;)
Cu multă şi deosebită plăcere,
Mr. Nick

(*modificat de administrator)
0
04-04-2012, ora 22:18
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Multumesc Nick!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul