ce trebuie sa facem pe plan oncologic prima data radioterapie sau chimioterapie?

11-04-2012
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnul doctor am primit rezultatul anatomopatologic al soacrei mele si este urmatorul T2N0MX
16 GANGLIONI SCOSI FARA METASTAZE
DIMENSIUNE TUMORA 2, 5 CM
Tumora se afla in cadranul superior al sanului stang sa operat dupa rezultatul de la mamografie si ia sa tait aproximativ jumatate din san!
ce sanse de vindecare sunt si ce trebuie sa facem pe plan oncologic prima data radioterapie sau chimioterapie???
70 comentarii 12 3 Înainte ›
0
12-04-2012, ora 01:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dupa parerea mea cu siguranta sunt indicate amandoua, in scop ADJUVANT, adica pentru scaderea LA MAXIM a oricaror sanse de recidiva. boala e intr-un stadiu foarte mic (daca buletinul histologic atesta si ce ai scris tu, tot) si deci inalt vindecabila. despre care e recomandat a se face inainte, radio sau chimioterapia, asta va decide oncologul tau. nu exista un standard cert, parerile sunt impartite si conteaza oricum foarte mult particularitatile fiecarui caz. personal, de principiu eu prefer chimioterapie intai, apoi iradiere si apoi (daca e cazul pe baza imunohistochimiei) tratament hormonal mai de lunga durata. dar poate sa nu fie asa, dupa cum va stabili oncologul vostru. cert e ca trebuiesc facute, ordinea conteaza mult mai putin.
va urez multa bafta !
0
13-04-2012, ora 12:32
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
tin sa va multumesc foarte mult pentru raspunsul foarte promt !!! va doresc paste fericit si multa sanatate!
0
13-04-2012, ora 23:43
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Paste fericit !
0
18-04-2012, ora 16:08
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnule doctor mai am si eu o intrebare pentru dumnevoastra!azi am fost la oncolog si bineinteles a zis sa incepem cu chimoiterapie si ne-a prescris docetaxel+epirubicina+filgrastin dupa mine cel mai agresiv taratament(datorita REACTIILOR ADVERSE PE LE DAU TAXANI) la un stadiu asa de mic mai exact pe rezultatul de anatomopatologie scris la concluzi asa: carcinom ductal invaziv cu zone de necroza cu stroma hialina densa cu invazia tesutului adipos fara invazia tegumentului, cu redus infiltrat inflamator, cu zone de carcinom in situ de tip comedocarcinom, fara metastaze in cei 16 ganglioni examinati p T2NoMx..
intrebarea mea este daca nu este prea agresiv tratamentul la un stadiu asa mic ??? ne-a dat 6 secvente citostatic dupa primele 4 secvente urmeaza 25 cure de radioterapie si in functie de IMC se prescris herceptin pastile timp de 5 ani sau daca nu in fiecare luna timp de un an herceptin injecatbil odata la luna!
0
18-04-2012, ora 21:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
tratamentul propus suna foarte rezonabl, incradrandu-se, dupa parerea mea, in ceea ce constituie STANDARDUL de la ora actuala. in oncologie lucrurile sunt foarte standardizate, algoritmice chiar. nu cred ca e bine sa plecati la drum cu gandul ca e gresit ce vi s-a propus, daca nu cumva gasiti un oncolog care sa va spuna cu totul altceva, dar e putin probabil. taxanii sunt in general bine tolerati (printre chimioterapice), epirubicina in anumite doze cumulate poate sa dea o afectare cardiaca (deci este contraindicata daca persoana sufera deja de o insuficienta cardiaca sau alte probleme cardiace majore, dar nu cred ca e cazul); altfel ambele pot sa dea scaderea numarului celulelor din sange, mai ales la o saptamana dupa fiecare serie, probleme cu greata, varsaturi (lucru pentru care va directionez catre sectiunea acestui forum numita MARIJUANA MEDICINALA, foarte informativ), caderea parului (e important sa stie asta), posibile efecte adverse cutanate, cu descuamarea palmelor, si alte efecte adverse minore si mai rare. totusi nu pune probleme asa mari si oricum aceste lucruri nu se pot stii cu exactitate pana la inceperea tratamentului, care dupa mine e foarte important in acest moment.
0
19-04-2012, ora 11:24
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
inca o data va multumesc pentru informatiile pe care mi le dati!!!!sunt necesare in asemenea momente deoarece retraiesc inca o data momentele de acum 3 ani cand mama a murit de aceasta boala nemiloasa!!!!!:(((((((((
sincer am ramas profund marcata si acum incerc tot ce este posibil pentru a-mi ajuta soacra care nu are decat 50 ani!!!!
0
20-04-2012, ora 09:49
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnule doctor am rezultatul imunohistochimic:
HER2(DAKO);+3(POZITIV)
ER-POZITIV IN APROXIMATIV 40% DIN CELULELE TUMORALE, I=2, SCOR REMMELE=2*2=4(POZITIV)
PGR-POZITIV IN APROZIMATIV 75% DIN CELULELE TUMORALE, I=3, SCOR REMMELE=3*3=9(POZITIV)

Rog interpretarea analizei imunohistochimice va rog mult si va multumesc anticipat!
0
20-04-2012, ora 10:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
scopul imunohistochimiei este acela de a ghida tratamentul; pe baza rezultatelor scrise de tine interpretarea mea este ca pacienta va beneficia, dupa ce termina chimioterapia/iradierea, tratament HORMONAL, asta obligatoriu, cu sau fara un an de herceptin, asta dupa cum va decide oncologul ei.
0
27-04-2012, ora 15:54
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnule doctor dupa prima sedinta de chimio aplicata soacra mea sa simtit extraordinar de rau!!! dureri articulare foarte dure, dureri de burta( fibromul) a durut cel mai tare, nu a fost capabila sa se ridice din pat! Bineinteles si diaree dupa aplicarea vaccinului filgrastim !deci tot tacamul perfect a omului doborat fizic si pshic de citostatic!!!!
Sper din suflet sa fie mai bine la urmatoarele !!!!!!!! oricum pe 4 mai vin cu amanunte dupa efectuarea CT!
0
28-04-2012, ora 12:26
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
filgrastim nu este vaccin si este improbabil sa fi dat diaree. este o injectie destinata cresterii numarului de leucocite, a carui scadere probabil ca a cauzat probleme, posibila infectie localizata, etc. a avut febra ?

referitor la dureri si stari de greata si lipsa poftei de mancare, iti recomand cu caldura sa intri si sa citesti macar prima postare de pe threadul numit 'MARIJUANA MEDICINALA', scris de mine. cu siguranta vei gasi lucruri familiare acolo, referitor la ce s-a intamplat si cu soacra ta! de asemenea, trebuie sa-mi spui cam cat de problematica este GREATA/VARSATURILE dupa chimioterapie si ce antiemetice s-au folosit, poate mai e loc de ceva, dincolo de canabinoizii pe care nu-i poate mai nimeni obtine decat in mod ilegal inca, in romania.

numai bine !
0
28-04-2012, ora 16:06
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
dupa prima sednta de citostatice doctorul ne-a dat si 3 injecti de filgrastim fara sa urmarim cumva nr de leucocite! abia pe 2 mai fac hemoleucograma! probleme cu varsaturile si greata nu au fost foarte grave ! greata la anumite mirosuri da a existat si de aici lipsa de foame! problemele ei principale au fost durerile articulare si durerile pelviene(are fibrom) acolo a avut dureri insuportabile!!!! si bineinteles diaree!!!!!
Ca antiemetice sa folosit Aloxi si pregatirea cu dexametazona dozaj (6 fiole repartizate cate 3 )
0
28-04-2012, ora 17:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ca regula, se verifica hemograma exact INAINTE de seria de citostatice si, de rutina, in fix a 8-a zi (pe numarate) DUPA. desigur ca daca apare stare foarte severa de rau amestecata cu febra/frison, orice semne de infectie, se verifica si mai devreme. filgrastimul trebuie pastrat continuu la frigider, la temperatura de sub 8 grade (sau cat scrie pe cutie). daca sta si 10 minute la temperatura camerei, e bun de aruncat la gunoi. ca atare cand ati transportat fiolele, daca nu ati avut o lada frigorifica buna, aveti mari sanse sa fi compromis transa, asta suprapus peste faptul ca multe fiole, pe parcursul de la producere pana ajung sa se faca bolnavului, se intampla sa fie compromise.

ma bucur sa aud ca nu sunt probleme deosebite cu greata si varsaturile, cel putin.
0
28-04-2012, ora 20:16
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
inainte nu am facut hemograma dar o fac la a 8 zi fix! filgrastimul l-am facut eu si l-am tinut la temperatura cameri si cand l-am luat de la clinica erea tinut tot asa intr-un dulapior tot la temp. camerei din pacate!!! asta este sistmul medical din romania nu se respecta cum trebuie!!!
Problema mea sau mai bine zis a soacrei mele este acela ca este dejea la a 6 zi de la citostatic si tot are dureri pelvinene (mai bine zis genitale) mai dure si ii dau in continuare cate o fiola de algocalmin pe zi!!!!
GREATA SI VARSATURILE cred ca au fost amelioarte datorita Aloxi!!!!
0
28-04-2012, ora 21:09
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu siguranta. pentru dureri se poate folosi si paracetamol in combinatie cu algocalmin, daca nu e alergica sau alte probleme... reprezinta prima etapa in terapia anti-durere.
0
29-04-2012, ora 11:12
ugur
Nu este medic/terapeut
ugur
domnnule doctor mai am si eu o intrebare la dumnevoastra si sper sa nu va supar de aceia imi cer scuze anticipat!
De aseara soacra mea a inceput sa aiba scurgeri genitale(foarte putin nu un ciclu normal) mentionand ca ea de 6 luni se considera la menopauza!
Este ingrijorator??? sunt probleme genitale ? sau din cauza fibromului cumva?????
Va doresc o duminica placuta si o saptamana minunata!!!!
0
29-04-2012, ora 11:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
imposibil de spus. e o problema strict clinica pe care trebuie sa o elucidati cu medicul vostru, eventual un ginecolog... imi pare rau, nu pot sa va ajut cu ipoteze clinice.
0
22-05-2012, ora 17:25
negrumrn
Nu este medic/terapeut
negrumrn
Domnule RaulDuke eu fac parte, din pacate, dintr-o familie in care au fost multe cazuri de decese din cauza cancerului la colon, descoperite in diverse stadii cu metastaze la ficat, dar cu simptome foarte tarzii. Ultima persoana diagnosticata si, din pacate decedata, 0 ruda de gradul 1, a muncit si nu a simtit nimic pana cu 2 luni inaintea decesului. Cred ca mai am 2 cazuri de acest fel. Dar mai am un caz, tot al unei rude de gradul 1 care traieste dupa 12 ani de la operatia prin care s-a procopsit cu un anus contra naturii. Parerea mea este ca decat sa traiesti 12 ani ca tatal meu(eu stiu prin ceea ce trece), mai bine mori dupa 2 luni. Alegerea mea este(chiar daca am unele simptome) sa astept.O sa spuneti ca simptomele pot fi inselatoare si sunt de acord cu Domnia voastra, dar chiar am vazut ceea ce se poate intampla.
0
22-05-2012, ora 20:42
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
totusi eu cred ca daca singurul inconvenient este anusul contra naturii, plus o viata de 12 ani fara alte simptome, cu un cancer vindecat, eu cred ca este o optiune valabila si marea majoritate a pacientilor aleg aceasta varianta. multi o aleg si in speranta prelungirii vietii cu cateva luni/ani, chiar stiind ca nu se pot vindeca.
0
23-05-2012, ora 16:40
negrumrn
Nu este medic/terapeut
negrumrn
Din pacate acest cancer nu a fost niciodata vindecat si nu vreau sa vorbesc despre chinurile acestui om tocmai fiindca majoritatea oamenilor ar face orice pentru 3-6 luni de viata. Ceea ce as vrea sa aflu este daca in cazul unor analeze regulate(dupa cate stiu eu 4-5 ani), colonoscopie urmata de rezectia eventualilor polipi, este posibil ca formarea acestora sa se accelereze? Inca o data va spun ca eu observ ce se intampla in familia mea, deja injumatatita de aceasta boala, si nu vreau sa-mi fac aceste analize nu de frica mortii, ci a chinului.
0
24-05-2012, ora 23:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu cred ca inteleg foarte bine intrebarea. adica daca este posibil ca respectivele colonoscopii sa FAVORIZEZE aparitia de polipi sau cancer ? daca asta e intrebarea, raspunsul este cu siguranta NU.
0
25-05-2012, ora 17:33
negrumrn
Nu este medic/terapeut
negrumrn
nu intrebarea este daca indepartarea acelor polipi favorizeaza inmultirea lor.
0
25-05-2012, ora 23:35
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles. raspunsul este acelasi: nu.
0
26-05-2012, ora 07:43
1Cenusareasa
Nu este medic/terapeut
1Cenusareasa
cancerul la colon e aproape cel mai usor de vindecat si nu vezi nici un medic.
Se rezolva repede si simplu cu bicarbonat numai.. Bicarbonatul inghitit, ajunge tot in colon/ rectum, ca asa e facut corpul sa s e pazeasca de cele care sa ii aduca prea mare variatie de pH.
Dar la clon asta este solutia. Stiu ca e prea simpla si daca mai vreti mai sofisticat, luati cesium + rubidium chloride. la ultimuil este nevoie de ajutor pt ca veti ave a probleme cu Potassium.
Anusul contra naturii e de obicei o barbarie inutila ! Am auzit ca se face si e ingrozitor.
Din fericire, la colon este acces direct, si pe o parte si pe cealalta.
cesium si rubidium nu ajunge direct, ci prin singe. cautati pe cineva ce se pricepe si scapati de griji.
Mincarea e exact invers de cum s e face de obicei. Mincat ff gras, multe proteine ( stiu ca da acid, dar e neutralizat usor ). mult UNT, brinz a numai telemea.
celulel sanatoas e s e pot frani cu grasimi si proteine. celulel canceroase nu. pe timpul curei, cam 2 luni, nu inghititi nici o anta, fruct, leguma. semite sau iuleiuri. Numai cum maninca betivii la bufetul garii.
Alkalinitate a va opri cresterea si face un mediu imposibil de dezvoltare. Alkalinitatea va ajuta sa retineti suficient Oxygen.
E ieftin si bun.
Nu uitati ca cei care iau permanent bicarbonat pt stomac nu fac cancer.
autati pe cineva ce se pricepe si faceti singuri.
Este o vorba la batrinii de aici care zice " daca vrei ceva facut bine, fa-ti singur ! "
Numai bine si mai mult curaj in a invata si investiga ! Cine invata repede, scapa !
Si eu iau bicarbonat s a nu am nevoie s a ma duc la coloscop[ie. Iau bicarbonat si stiu ca nu au ce sa vada la colonoscopy sau altceva de la bu e pina la parte a cealalta. ca am auzit ca le baga ceva chiar acolo. Deh !
0
26-05-2012, ora 15:12
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
domnule doctor, am si eu o intrebare la care astept un raspuns cat mai urgent va rog;Am39 de ani si de aprox doua luni ma doare sanul stang am facut 3 eco rezultatul e acelasi chisturi numeroase si aspect de mastoza fibro chistica fara motive de ingrijorare, am fost la un medic oncolog la consultatie, mi-a recomandat tamoxifen 30 zile cate 2 dimineata, in aceasta perioada nu ma mai durut sanul, dupa intreruperea tratamentului durerile au re aparut ce este de facut?sa fac un markar tumoral? la bioclinika poate ar fii cv concludent?sunt f f ingrijorata spuneti-mi va rog parerea dumneavoastra. Mamografie nu cred ca se poate deoarece este prea snsibil sanul acum. Astept raspunsul d-vostra drept pentru care va multumesc!
0
26-05-2012, ora 15:48
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma tem ca nu pot sa te ajut cu privire la diagnostice. diagnosticele clinice nu pot fi puse decat in urma consultatiilor medicale, iar incercarea de a le substitui prin discutii pe internet, poate fi chiar daunatoare. dupa parerea mea nu trebuie sa te adresezi oncologului cu acest tip de problema. la oncolog se duce numai cineva care a primit diagnosticul de CANCER, ceea ce nu e cazul tau, cel putin pana in momentul de fata. mastita se trateaza de catre medicul de medicina de familie cu antibiotice, orale sau locale, cu antiinflamatoare. mastoza cu mastalgii se trateaza si cu tamoxifen, asa cum a procedat oncologul, dar pentru o perioada de cam 4 luni. ca atare orice problema de genul asta ai, nu o vei putea rezolva doar pe internet. trebuie sa reiei consulturile la medic, fie ca acel medic este oncolog fie, cel mai bine, medicul tau de familie cu care trebuie sa te intelegi bine si in care sa ai incredere.
0
26-05-2012, ora 15:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pentru cei care au probleme sau intrebari de discutat cu mine si care se simt bruiati de intruziunile nepoliticoase si fantasmagorice ale lui 1Cenusareasa, daca vi se pare ca va ignor intrebarea, este doar din cauza ca nu am vazut postarea din cauza lui. ca atare, scrieti-mi, va rog, pe privat, daca intarzii raspunsul !

1Cenusareasa, ai totusi o minima consideratie pentru oamenii care vor sa afle un raspuns DE LA MINE, pe un thread care are numele meu chiar in titlu ? nu poate sa te obige nimeni sa faci nimic, nici macar sa ai un minim de obraz, dar vrei totusi, din politete, sa iti duci minciunile si aberatiile pe alte sectiuni sau subsectiuni ale forumului ?
0
26-05-2012, ora 16:02
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
va multumesc inca o data domnul doctor pentru raspuns dar medicul meu de familie ma speriat si mai tare a spus asa ;maine de urgenta la cluj asa cv nu se tolereaza am crezut ca totul sa terminat in accea zi pentru mine si am ales cel mai apropiat spital din localitate si un oncolog bun asa se spune despre el, dar am niste dureri mari de san am folosit progestogel dar tot degeaba, credeti ca un markar tumoral ar putea ajuta?eu as vrea sa merg si la cluj poate acolo imi va face o punctie citologica si ar fi mai sigur, insa acolo e totul pe baza de programare iar programarile sunt acum pentru septembrie, pacat asta este sistemul la noi
0
26-05-2012, ora 16:26
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cancerul de san absolut rarisim se manifesta initial cu durere locala; markerul tumoral nu are nicio valoare in diagnostic, ci numai eventual in urmarirea unei boli deja diagnosticate; punctia nu se poate face decat daca ai vreo formatiune tumorala fie palpabila fie vizibila net pe o mamografie. cred ca abordarea oncologului a fost corecta: tratarea simptomelor date de infllamatie si reevaluare ulterioara, mai ales daca simptomele nu cedeaza. doar ca, dupa cum am zis, tratamentul a durat cam putin... o reevaluare este cel putin indicata.
0
26-05-2012, ora 16:41
mary koko
Nu este medic/terapeut
mary koko
domnul doctor a spus sa revin la consultatie peste doua luni au trecut doar trei saptamani de atunci cred ca am sa merg mai repede de data stabilita, medicul radiolog mi-a prescris movalis7, 5 am luat o perioada dupa care nu am mai luat credeti ca pot sa incep sa iau din nou?[ cate 3 pe zii am luat].Mentionez ca la palpare se simte un nodul mik si in zona respectiva este o pata mai rosie la culoare, si vreau sa va mai spun faptul ca la nici o farmacie nu am gasit acest medicament care mie personal mi-a facut bine tot domnul doctor mi la dat, si poate din aceasta cauza nu mi-a mai prescris in continuare deoarece nu se gasesc
0
26-05-2012, ora 17:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
movalis e un antiinflamator care are foarte multe medicamente care ii seamana, cu eficienta chiar mai mare. nu cred ca e cazul sa te duci mai repede decat prevazut, mai ales ca nu ai incheiat tot tratamentul. dar medic de familie nu ai ? de ce ai nevoie de un RADIOLOG sa-ti prescrie medicamente ? sau de ce trebuie sa ajungi direct la oncolog ?

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
70 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: