Chimoterapia la cancerul de san

27-07-2011
Deanima
Nu este medic/terapeut
Deanima
Buna Ziua

Mamei i s-a despistat cancer la san, dupa medici Gradul II. I-a fost extirpata tumoarea iar acum va ajunge la a 5-a sedinta de terapie, care am inteles ca va fi deja diferita.I s-a prescris o injectie DEXAMED.As fi curios sa aflu daca banuieste cineva ce tip de terapie va urma, si daca acesta va fi mai agresiva decat cea precedenta cand primea doua flacoane una cu substanta alba si una rosie.Astept raspuns azi daca se poate! Multumesc
12 comentarii
0
27-07-2011, ora 10:48
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
tot asa va fi, nu se schimba regimul de chimioterapie mai ales cand, dupa toate probabilitatile, este in scop neoadjuvant/preoperator, decat in conditii speciale legate de intolerabilitate. momentan face o schema STANDARD de chimio neoadjuvanta, probabil AC sau EC, cu scopul de a micsora tumoarea. probabil urmeaza operatia cu scop curativ, apoi examen anatomopatologic si imunohistochimic si tratament adaptat in functie de rezultatele acestora.
totusi te asteptam sa ne furnizezi mai multe informatii medicale oficiale, dupa niste buletine cu semnatura si parafa, si sa nu mai persistam in speculatii si ipoteze, aflandu-ne pe langa subiect!
iti uram succes!
0
27-07-2011, ora 13:34
Deanima
Nu este medic/terapeut
Deanima
Operatia a avut loc, s-a extirpat tumoarea pana la tesutul sanatos.Pana acum a primit ADRIAMICINA 100.2 si CICLOFOSFAMIDA la fel. Maine ar urma sa schimbe tratamentul, drept urmare trebuie sa ia ijectie dexamed.Ii este teama legat de noul tip de tratament, privind tolerarea ei.Ii va fi mai rau sau va fi la fel.
0
27-07-2011, ora 23:11
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cum am zis: AC; A de la adriamicina si C de la ciclofosfamida. este o schema STANDARD preoperatorie. ce e curios/interesant este MOTIVUL pentru care se schimba tratamentul, in ce anume se schimba (probabil ceva cu docetaxel din ce descrii) si care devine scopul noului tratament.
afla aceste lucruri de la oncolog, te rog, precum si un diagnostic complet de boala, si apoi spune-ne si noua!
0
28-07-2011, ora 17:31
Deanima
Nu este medic/terapeut
Deanima
Buna Ziua. Revin cu problema mamei, dupa ce i-a fost extirpata tumoarea pe rezultatul parvenit apare urmatoarea formula pT2N3aMxL1V0Ca. Azi a facut cea de a cincea terapie de data asta cu Taxotere care am inteles ca este docetaxel. Rezultatele analizelor de azi sunt cred eu acceptabile. Sunt insa cateva valori in afara celor de referinta.Limfocit = 10.3 valoarea de referinta fiind intre 20-55 si Eozinofil 0 mii/ul valoarea de referinta fiind intre 0.05-0.7. Medicul a spus ca e ok, si din octombrie a programat-o pentru radioterapie, nementionand acum nimic despre alta interventie chirurgicala.
0
28-07-2011, ora 23:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
deci mama ta a facut intai 4 serii de chimioterapie, apoi s-a operat, apoi inca o serie de taxotere ? la acest stadiu nu era cazul de scos doar tumoarea, ci trebuia scos tot sanul, cu disectie ganglionara. radioterapia intra de asemenea in standard. la fel si studiul imunohistochimic al tumorii, pe care trebuia sa il ai pana acuma!
zi-mi exact ce tratament a facut, in ce ordine, cand si in ce a constat operatia si ce mai urmeaza sa faceti pana la radioterapie.
0
29-07-2011, ora 08:57
Deanima
Nu este medic/terapeut
Deanima
Buna Ziua

In primul rand as dori sa va intreb ca si curiozitate daca sunteti medic sau doar pasionat de medicina, in al doilea rand mama nu a facut nicio terapie inainte de operatie. Operatia s-a facut in martie dupa ce ea a facut o mamografie care a evidentiat tumoarea de origine maligna. Am sa citez din scrisoarea medicala. "Pacienta se interneaza cu diagnosticul de: tumora mamara stanga suspecta clinic si mamografic. Ex. obiectiv evidentiaza la nivelul sanului stang o formatiune tumorala de aprox 2 cm la unirea cadranelor externe de consistenta crescuta, relativ bine delimitate, fara adenopatii axilare decelabile clinic.Dupa o prealabila pregatire preoperatorie se intervine chirurgical si se practica rezectie sectoriala stanga largita si limfadenectomie axilara stanga" am incheiat citatul.Dupa acesta interventie chirurgicala pana acum a urmat 4 sedinte de chimoterapie cu Adriamicina si Ciclofosfamida si o sedinta cu Taxotere, mare inca 3 sedinte cu substanta respectiva dupa care urmeaza radioterapia cu durata de 5 saptamani.
0
29-07-2011, ora 21:59
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
sunt medic oncolog.
sunt curios care este diagnosticul ei, inclusvi cu stadiu, si ce zice examenul anatomopatologic si cel imunohistochimic. are METASTAZE ? probabil ca nu are, situatie in care tratamentul citostatic pe care il urmeaza, in forma in care il urmeaza, intai cu 4 AC apoi taxotere este standard, cel putin la americani, dar nu numai. la fel si iradierea e standard. ce e important este care e STADIUL si ce se va face ulterior, asta dictat de rezultatul examenului imunohistochimic.
0
30-07-2011, ora 21:59
Deanima
Nu este medic/terapeut
Deanima
Stimate Domnule Doctor

Multumesc pentru raspunsurile de pana acum si sper sa continuam acesta incursiune in domeniu si pe mai departe. Am sa va trimit in scurt timp si cuntinutul examenului anatomopatalogic, este analiza formatiunilor tumorale care au fost scoase si trimise spre examinare.Pana atunci as dori sa stiu altceva.Azi este sambata a doua zi dupa ce mama a primit Taxotere si are dupa cum spune ea niste dureri insuportabile la picioare pornind undeva de pe la spate.Este acesta o reactie adversa normala? Nu prea stiu ce pot sa-i administrez, deoarece are si un stomac mai sensibil, asa ca am optat pentru algocalmin, desi cred ca nu va avea efect.Sufera atat de mult si eu sunt neputincios.
0
30-07-2011, ora 22:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, din pacate lucrurile astea nu se clarifica pe internet. tot ce pot eu sa fac este sa-ti lamuresc diverse explicatii sau alte informatii oficiale primite de la medici, sau ce curiozitati mai ai tu DESPRE FAPTE CLARE, CUNOSCUTE. nu pot pune un diagnostic doar din discutii pe internet. ca atare orice durere nou aparuta trebuie evaluata de medic, in primul rand de medicul care conduce tratamentul cu citostatic. este absolut inutil sa speculez si sa-ti spun eu acuma "da, pote fi de la x" sau "mai degraba e de la y" pentru ca adevarul poate fi oriunde si lucrurile astea trebuiesc clarificate, nu maturate sub pres.
vorbeste cu oncologul despre asta, si eventual si cu medicul de familie !
0
30-07-2011, ora 23:12
Deanima
Nu este medic/terapeut
Deanima
Aveti perfecta dreptate, din pacate aroganta unor medici nu se limiteaza si la astfel de discutii.Esti ca pe o banda rulanta unde nu prea ai timp de discutii.Nu stiu unde sunteti medic, dar va felicit pentru deschiderea pe care o aveti ajutand pe altii chiar si cu informatii, lamuriri. Valorea umana reiese in astfel de actiuni.
0
31-07-2011, ora 13:10
Deanima
Nu este medic/terapeut
Deanima
Buna Ziua

Revin cu rezultatul anatomopatalogic al mamei care contine urmatoarele:

MACRO: 1. Sector de 8/8, 5/3, 5cm prezentand doua marcaje cu fir, cu o formatiune tumorala de 3/1, 5/2cm, situata la 0, 5cm de cea mai apropiata margine de rezectie, la 1.5cm de marginea de rezectie ora 12, la 3cm de marginea de rezectie ora 9 si la 1, 5cm de marginea de rezectie profunda.

2. PIESA DE REEXCIZIE MARCATA
3. AXILA STG.
4.ADENOPATIE AXILARA STG.
5. ggl. varf axila

MICRO: 1. Pe sectiunile examinate de la nivelul formatiunii tumorale descrisa macroscopic aspectul histologic corespunde unui carcinom invaziv grad Nottingham III (formare de tubuli - 3, grad nuclear - 2, grad micotic - 3, 26 mitoze/10 HPF, total-8).
Stroma peritumorala este fibroconjuctiva.Sunt prezente imagini de emboli tumorali intralimfatici. Nu sunt prezente imagini invazive perineurala pe sectiunile examinate. Marginea de rezectie profunda trece la 0, 5cm de celulele tumorale. Marginea de rezectie ora 12 vine in contact cu celulele tumorale. Marginea de rezectie anterioara trece la o distanta de 0, 4cm de celule tumorale.

2. Pe sectiunile examinate de la nivelul piesei de reexcizie este prezent tesut conjuctivo-adipos si parenchim mamar liber de malignitate.
3. Axila: au fost examinati 16 limfoganglioni cu dimensiuni cuprinse intre 0, 2-1, 9cm din care 10 prezinta metastaze de carcinom ductal invaziv.Sunt prezente imagini de efractie capsulara. Cel mai mare depozit tumoral intraganglionar masoara 1, 8cm.
4. Au fost examinati 5 limfoganglioni cu dimensiuni cuprinse intre 0, 5-2, 2cm din care 4 preyinta metastaze de carcinom ductal invaziv. Cel mai mare depozit tumoral intraganglionar masoara 2, 1cm. Sunt prezente imagini de efractie capsulara.
5. Au fost examinati 4 limfoganglioni varf axila cu dimensiuni cuprinse intre 0, 1-1cm fara semne histologice de malignitate.

Asta este tot.Dupa parerea dvs. cat de grav pare situatia ei si care sunt sansele de supravietuire?
0
31-07-2011, ora 16:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate diagnosticul este ceva de genul pT2N3aMx dar cu L1 si cu R1 adica invazie LIMFATICA si cu boala restanta dupa operatie (aka nu s-a putut scoate toata tumoara, exista celule tumorale restante). pentru acest motiv ea trebuie sa urmeze tratament citostatic si ulterior radioterapie, apoi se ramana pe tratament, daca se poate, pe termen lung. asta va spune examenul histopatologic.
din pacate sansele ei de a nu mai avea niciodata probleme din acestea, dupa tratament, sunt relativ mici. datorita multiplilor noduli limfatici invadati descoperiti la operatie (14 pe buletin), rata de recidiva la 5 ani este de peste 70%. stadiul III (nu metastatic, dar totusi destul de avansat) confera o sansa medie de supravietuire la 5 ani de aproximativ 50-60%.
examenul imunohistochimic furnizeaza si alte date suplimentare necesare pentru prognostic. sa ne spui si cand il primesti !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.