chist sinovial genunchi

143 comentarii 1 2 345 Înainte ›
0
26-10-2011, ora 21:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Nu este vorba despre investigatii, cat despre o examinare clinica la un ortoped pediatru experimentat.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
26-10-2011, ora 22:18
angik222
Nu este medic/terapeut
angik222
Am inteles.
Multumesc.
0
14-11-2011, ora 10:41
junior_18_sgh
Nu este medic/terapeut
junior_18_sgh
Buna ziua, revin cu noutati legate de problema mea din pagina 3. In urma unui RMN facut acum 1 saptamana, medicul radiolog a zis ca am inflamat astragalul si calcaneul este deformat. Domnul doctor care se ocupa de cazul meu mi-a recomandat sa fac fizioterapie la un centru care are bazine cu apa sarata, iar daca fizioterpia nu va avea rezultate a zis ca imi va face infiltratii. Vreau sa va intreb care este parerea dumneavoastra
0
14-11-2011, ora 22:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Examenul RMN se utilizeaza rarissim in afectiunile acestei regiuni anatomice, atat datorita fiabilitatii scazute (comparativ cu Computer-Tomograf-ul), cat mai ales rezultatelor fals pozitive, cum ar fi inflamatia sau edemul osos.
Cel mai important este examenul clinic, eventual coroborat cu incidente radiologice specifice. Examenul Computer-tomograf este deseori util, cu sau fara substanta de contrast intra-articulara (artro-scanner).
Infiltratiile au efecte adverse redutabile, motiv pentru care va sfatuiesc sa le refuzati cu strictete.
Infinit mai important este sa scapati de excesul ponderal (25 kg) strict prin dieta si in nici un caz prin miscare.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
15-11-2011, ora 14:47
junior_18_sgh
Nu este medic/terapeut
junior_18_sgh
Buna ziua,
va multumesc pentru raspuns.
0
05-01-2012, ora 22:57
aex
Nu este medic/terapeut
aex
Buna seara.

Baiatul meu de 9 ani a fost diacnosticat cu chist sinovial Baker la piciorul stang acum un an si 2 luni nu a mai facut sportul timp de un an si in luna septembrie am fost la consult unde am fost informata ca acest chist a disparut.

Astazi din pacate am vazut ca a reaparut nu il doare si nu are nici o senzatie de durere.

Ce pot face am fost la mai multi medici care au recomandat operatia dar eu zic ca este prea mic pentru operatie ce ma sfatuiti ?

Multumesc
0
06-01-2012, ora 16:58
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Eu va sfatuiesc sa evitati cu orice pret interventia.
Pe termen scurt si mediu orice sport este interzis si trebuie sa fiti atenta la greutatea corporala (obezitatea si efortul sunt primele cauze ale acestei suferinte).
Exista in Bucuresti destui ortopezi pediatri priceputi.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
06-01-2012, ora 21:05
aex
Nu este medic/terapeut
aex
Buna seara si multumesc de raspuns doresc sa va informez ca, baiatul meu la varsta de 9 ani inaltimea de 1.37 cm are 26 kg deci nu se pune problema obezitati.Este posibil ca din cauza mersului pe role sau bicicleta sa avem aceasta problema.Este bine sa purtam genunchiera sau sa lasam piciorul liber.
Va multumesc
0
06-01-2012, ora 21:10
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
un chist Baker este foarte rar la aceasta varsta. cu ce metoda a fost diagnosticata? nu poate fi altceva?
0
06-01-2012, ora 21:19
aex
Nu este medic/terapeut
aex
Am fost la 10 medici ortopezi din jud.constanta si unul din el a fost si seful spitalului de ortopedie pediatrica din constanta si el acelasi lucru a zis ca este si trebuie infiltratie sa ii scoata lichidul
Dupa care doar unul singur ne-a trimis la radiografie care arata ceva diferit acolo si acela a fost doc.Lupescu.
La ceilalti doar au palpat si au dat diagnosticul din 10 doc.8 au zis ca trebuie operat iar doi au zis sa il las in pace ca este posibil sa se retraga in timp.Nu il deranjeaza si cand am fost la dr.Lupescu a zis sa ii facem infiltratie si sa ii traga lichidul.Nu am fost deacord si la un an cand am fost la control a zis ca sa retras dar acum a aparut iar din pacate am vrut sa ii facem rmn dar au zis ca il radiem degeaba ca nu poate sa fie altcvceva.
Din 10 doctori nici unul nu a zis ca ar putea fi altceva.
0
06-01-2012, ora 22:16
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
ce inseamna "la radiografie care arata ceva diferit acolo". ce arata?
oricum chistul nu este un os, deci raiografia nu este investigatia cea mai adecvata pentru a ne da seama de ce natura este si de unde vine, si ce contine
daca este un chist Baker este inutil infiltrat sau facut o punctie, pentru ca nu chistul este boala, ci chistul este unui semn de problema intraarticulara a genunchiului, care la aceasta varsa este foarte rara.
de operat iarasi nu are rostul pentru ca extirpand chistul Baker nu rezolvam problema genunchiului si chistul se va recidiva (la clinica unde lucrez eu facem cam 1500 de oparatii pe genunchi dintre care numai 1-2 chisturi Baker pe an, ce secvestrate si incapabile sa se retraga)
eu zic ca ar trebui o investigatie mai sensibila pentru a clarifica 1 daca este un chist Baker si nu altceva 2 daca este un chist Baker, care problema intraarticulara a produs-o
0
19-01-2012, ora 16:31
adrianadanaricu
Nu este medic/terapeut
adrianadanaricu
Buna ziua,
Sotul meu are o problema. Sub genunchi i-a aparut o umflatura. A fost la fizioterapeut.
I-a dat arcoxia 10 zile. N-a avut nici un efect. A fost la un ortoped care i-a spus ca nu e apa la genunchi, sa-si puna foi de varza. Intre timp s-a facut si mai mare. Astazi a fost la un alt ortoped care i-a spus ca are un chist, sa mearga luni sa-l extraga si sa-i injecteze dexametazona. Nu mai stim ce sa facem. Mentionez ca are o consistenta solida, tare.
va multumesc
0
18-06-2012, ora 15:44
catalin frunzaru
Nu este medic/terapeut
catalin frunzaru
Buna ziua,
Baietelul meu de 3 ani si jumatate a fost diagnosticat cu chist sinovial Baker. Initial chistul a aparut in spatele genunchiului drept, iar dupa cateva luni a aparut si la cel stang. Am consultat un doctor chirurg ce ne-a recomandat operatia. Ne-a avertizat totodata ca posibilitatea de recidiva este de 30%. Mi se pare extrem de mare avand in vedere ca perioada de recuperare (atele gipsate) este de 2-3 saptamani.
Am incercat sa inteleg cauza aparitiei acestui chist. Atat doctorul chirurg, pediatru, si fizioterapet (am cerut mai multe pareri) mi-au spus ca principala cauza, la varsta lui, ar fi hiperactivitatea sau posibile leziuni... Cel mic nu a acuzat niciodata dureri in acea zona.

Considerati ca analiza ASLO se recomanda in acest caz? O valoare mare a acestei analize poate fi cauza aparitiei chisturilor?

Va multumesc,
0
18-06-2012, ora 21:14
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
chistul Baker nu este o boala, deci daca nu produce simptoame, nu trebuie tratata, la adulti deseori este asociat cu diferite leziuni intraarticulare (menisc, ligament, cartilaj) si persista pana cand aceste leziuni nu sunt rezolvate si fara rezolvarea lor recidiveaza aproape 100%. punctia chistului are cam acelasi efecte.
la copii nu este o raritate, este mai frecvent la baieti si aproape niciodata nu se asocieaza cu leziuni intraarticulare, acestea fiind extrem de rare la aceasta varsta.
eu cand am inceput meseria chistul baker era inca o operatie de fiecare zi. la clinica unde lucrez sunt anual vro 2000 de operatii pe genunchi si anul acesta a fost un singur chist Baker. oare de ce? pentru ca intre timp lumea stiintifica a inteles ca nu chistul este boala, deci nu are rost sa-l operezi. daca se rezolva problema din genunchi, chistul se retrage singur. singura indicatie pentru operatie prezinta rarele ocazii cand chistul apasa un vas sau un nerv
la copii eu inca nu am vazut si nici nu am auzit sa fie cineva operat de chist Baker, ea se asocieaza cu diferite forme de inflamatii juvenile sau autoimune ale articulatiei, insa des nu se gaseste nimic care ar putea provoca chistul. se poate incerca cu antiinflamatoare insa deobicei se retrage de sine in 1-2 ani.
eu in viata mea nu am vazut ca cineva sa fie imobilizat cu atela ghipsata dupa aceasta operatie, nici in perioada cand lucram in romania si se faceau aceste operatii pe banda rulanta, nu inteleg ce rol ar avea?
marea intrebare este: cu ce examinare a fost pus diagnosticul de chist Baker? examen fizic? echografie? RMN? daca chistul prezinta tendinta de crestere, daca la echografie iese ca nu este chist ci o tumoare solida sau echoul detecteaza turbulente in chist trebuie facut neaparat un RMN, diagnosticul de diferenta la chistul Baker la acesta varsta este sarcomul synovial si hemangioamele.
puteti sa faceti un ASLO insa factorul de reuma si nicelul CRP ar fi poate mai importante
cititi despre aceasta tema articole din presa internationala, de ex
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10415188
http://www.wheelessonline.com/ortho/bakers_cyst_popliteal_cysts
0
19-06-2012, ora 09:35
catalin frunzaru
Nu este medic/terapeut
catalin frunzaru
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Asa cum va spuneam in mesajul initial, am consultat mai multi doctori:
- doctor ortoped chirurg de la Spitalul Grig. Alexandrescu a pus diagnosticul: "Chist sinovial bilateral popliteu. Necesita interventie chirurgicala". Diagnosticul a fost pus dupa examen fizic.
- Doctor fizioterapeut a pus diagnosticul "Chist sinovial de tip Beker" dupa examen ecografic. Recomandarea dlui doctor a fost sa asteptam si sa masam usor zona cu antiinflamatoare.

Pe noi ne-a speriat foarte tare dl. doctor chirurg care a recomandat operatia si ne-a povestit un pic in ce consta operatia: anestezie totala, atele gipsate timp de 2-3 saptamani, posibilitate de recidiva de 30%...

Vom tine cont de recomandarile dvs. Vom face un nou examen ecografic si vom reveni cand avem un rezultat.

Numai bine!
0
19-06-2012, ora 14:42
enegeorgeta
Nu este medic/terapeut
enegeorgeta
si eu am probleme cu un chist peripleu caruia i-am facut 4 operatii ultima fiind in urma cu 2 luni
la spitalul uiniversitar bucuresti la d-l doctor muresian horia. nu pot spune ca sunt pe depin multumita dar incerc de fiecare data sa trec mai usor peste
.
Am fost si la brasov si la tg mures dar toti medicii mi-au recomandat bucurestiul.Va sfatuiesc sa mergeti pentru un consult la d-l doctor
nu aveti ce pierde
0
22-06-2012, ora 19:56
mihagabi72
Nu este medic/terapeut
mihagabi72
buna ziua,
fiul meu are 17 ani si din toamna anului trecut lateral de articulatia genunchiului stang i-a aparut o formatiune cu consistenta semilichidiana, usor mobila. Pe parcursul iernii aceasta s-a marit de volum si a devenit dureroasa intermitent, fara sa ne dam seama daca ceva anume determina aparitia durerii.Am fost la ortoped, undeva in luna aprilie, pe la inceput, mi-a spus ca are un chist sinovial, l-a punctionat si apoi a injectat local dexametazona(n-as putea preciza ce cantitate).Medicul mi-a spus ca sunt 2 variante de evolutie:fie chistul se va reface deoarece capsula chistului a ramas pe loc, fie capsula va involua si chistul nu va mai recidiva.Din pacate chistul a recidivat, crescand in timp mai scurt mai mult in volum(e de marimea unui galbenus de ou)dar e mai putin dureros.
Astazi am consultat un alt ortoped care a pus acelasi diagnostic si care ne-a indicat interventia chirurgicala, care implica rahianestezie si tot ce decurge de aici, spunandu-ne ca, pentru a nu recidiva, va face o interventie "cu banda"(aici nu cred ca am inteles bine) pentru a putea exciza si capsula si ceea ce o mentine viabila si pasibila de recidiva(scuze daca nu sunt foarte explicita).Mentionez si faptul ca fiul meu merge la sala de sport aprox. o data pe saptamana unde face sarituri la trambulina, la cal, la lada, etc...
Cer sfatul dumneavoastra deoarece, desi sunt in sistem si stiu ca sunt mai multe pareri ale medicilor, in calitate de mama de pacient nu stiu ce varianta sa aleg ca si metoda terapeutica, sau daca sa mai temporizam, tinand cont de faptul ca medicul astazi ne-a spus ca oricum vom ajunge in final la interventie, atunci cand chistul va creste mai mult.
0
22-06-2012, ora 20:29
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
daca pot sa intreb ce investigatii s-au facut? echo? RMN?
daca este cauzata de o problema intraarticulara se va recidiva 100%, in prima faza nu ar strica de stiut de unde provine? ce a provocat aparitia chistului?
punctia a fost facuta aiurea, era clar ca se va recidiva, dexametazona locala iarasi nu vad ce rost are din moment ce aceste chisturi nu sunt de natura inflamatorie
0
22-06-2012, ora 21:39
mihagabi72
Nu este medic/terapeut
mihagabi72
buna seara,
multumesc pentru raspuns, in cazul nostru nu s-a facut nici o investigatie paraclinica deoarece nici unul din cei doi ortopezi pe care i-am consultat nu le-a indicat, fiecare doar a indicat metoda sa terapeutica.Daca dvs indicati, vom face echo si rmn si vom reveni cu rezultatele, pana atunci asteptam sfatul dvs si va salutam cu respect.
0
23-06-2012, ora 23:07
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
eu fiind departe de Dvs, nici nu am examinat genunchiul, deci nu ar fi corect sa indic o investigatie, insa eu cel putin nu operez ceva despre care nu stiu 100% ce natura are, cat de mare este, de unde provine, cu ce structuri anatomice este in legatura.
aceste chisturi deobicei comunica cu articulatia genunchiului si sunt provocate cel mai des de presiunea crescuta a lichidului intraarticular. presiunea in genunchi creste cand se produce prea mult lichid intraarticular cu care genunchiul incearca sa compenseze o leziune a cartilajului sau a meniscului, in alte cazuri se produce prea mult lichid din cauze inflamatorii. presiunea crescuta face ca cel mai slab punct a capsulei sa cedeze (acesta este deobicei dorsal) si sa se formeze acolo un chist care comunica cu articulatia. putem sa indepartam chistul insa cu asta nu va scade presiunea din articulatie si probabil chistul va recidiva
sunt si chisturi ale meniscului si multe altele, de acea nu este bine dupa parerea mea ca sa operam ceva despre care nu stim tot ce este posibil.
0
29-06-2012, ora 09:23
aex
Nu este medic/terapeut
aex
buna ziua am revenit dupa o perioada de 5 luni de cand nu am mai conversat cu dvs
in ianuarie va spuneam ca baiatul meu de 9 ani a fost diacnosticat cu un chist sinovial la genunchiul stang care a disparut si din pacate a reaparut la scurt timp
acum dupa 3 luni in care nu am ami fost vizibil a reaparut iar
noi stam la mare si a inceput cursuri de inot poate fi si acest efort prea mare pentru el, nu stiu ce sa mai fac nu il deranjeaza nici nu il simte
ce imi recomandati sa mai faca inot sau nu
mentionez ca dimensiunea chistului nu sa marit fata de cea care era prima data cand l-am descoperit acum 2 ani
multumesc anticipat
0
29-06-2012, ora 20:42
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
dupa parerea mea, daca 100% este un chist synovial Baker si nu cauzeaza nici o problema subiectiva, atunci eu as astepta. trebuie controlat periodic, mai ales daca cauzeaza probleme locale (durere, marire in volum, amorteala etc). inotul clasic (freestyle) nu este un efort major genunchiului, il recomandam si dupa operatiile genunchiului. fotbalul este care nu face bine genunchiului :)
0
29-06-2012, ora 22:21
aex
Nu este medic/terapeut
aex
multumesc de raspuns
inotul pe care il practica este pentru a invata el regulile de baza si sa se poata descurca la plaja.
deocamdata nu are dureri si nici nu sa marit mai tare decat atunci cand a aparut prima data si sper sa ramana asa.
0
05-07-2012, ora 12:47
MUNTEANU PAULA
Nu este medic/terapeut
MUNTEANU PAULA
Buna ziua.Am fost diagnoasticata cu chist synovial la genunchi, cauza fiind obezitatea.am slabit mai mult de 20 de kg si durerile din timpul mersului au disparut dar nu si umflaturile(care la mine nu sunt in spatele genunchiului cum vad ca mentioneaza majoritatea.Eu am cate o pernita :))rotunda chiar pe genunchi si in sus, ) Procesul meu de slabire este ingrozitor de greu (bazandu-ma doar pe diete)si am inceput cu miscarea. Dupa doar 15 min pe bicicleta apar durerile, care nu ma deranjeaza(suportabile).As vrea doar sa-mi spuneti daca nu fac vreun rau ireversibil genunchiului, fortandu-l. l
0
05-07-2012, ora 12:59
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Ce greutate/inaltime aveti, ce varsta, ocupatie si antecedente personale patologice?
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
05-07-2012, ora 14:31
danielh
Nu este medic/terapeut
danielh
Buna ziua,

Am facut un RMN la genunchiul stanga si am avut urmatorul rezultat:

Ligament incrucisat anterior cu modificari chistice degenerative
interfibrilare, cu traiect continuu, fara semne de ruptura.
Formatiuni chistice, polilobate peri-LIA de pana la 2, 5 cm.
Hipertrofia sinovialei la nivel intercondilian anterior, de aprox 2, 2 /
1, 2 cm ( AP/ CC) cu aspect polinodular, asociind si leziuni chistice

As dori sa stiu daca trebuie operat sau exista vreun tratament
Multumesc
0
05-07-2012, ora 14:34
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Decizia terapeutica nu depinde decat marginal de RMN, ci 100% de examenul clinic, care va cuantifica marimea instabilitatii articulare, prezenta semnelor de leziuni meniscale etc.
Examenul RMN este valoros, dar numai ca imagine nemijlocita, in mainile specialistului in artroscopia genunchiului, in timpul examenului clinic, care va analiza si datele D-voastra personale si patologice.
In rest (cu tot respectul pentru colegii radiologi), ramane o insiruire de termeni radiologici fara legatura cu realitatea clinica.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
05-07-2012, ora 14:37
danielh
Nu este medic/terapeut
danielh
Multumesc pentru raspuns, ce imi puteti recomanda?
0
05-07-2012, ora 15:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Sunt nevoit sa va repet: trebuie sa consultati un specialist in artroscopia genunchiului care, pe langa examenul clinic (decisiv), va putea lua in considerare si imaginile RMN.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
05-07-2012, ora 15:14
danielh
Nu este medic/terapeut
danielh
Multumesc,
Adaugă un comentariu / răspuns
143 comentarii 1 2 345 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •