col scurt si sarcina in saptamana 23

07-07-2012
ana_maria2000
Nu este medic/terapeut
ana_maria2000
buna.sunt insarcinata in saptamana a 23 de sarcina, si in saptamana precedenta mi s a scurtat colul de la 41mm la 31mm.mi s a recomandat repaus la pat, nospa si diazepam.problema e ca am in continuare contractii si dureri.daca stau cumintinca in pat mi se lungeste colul?o sa treaca durerile astea?sau tin toata sarcina?

multumesc, o zi buna tuturor!
4 comentarii
0
08-07-2012, ora 12:00
Dr. Dimitrios Harsisis
Obstetrica-ginecologie, Cipru
Dr. Dimitrios Harsisis
Dragă Ana Maria,
În primul rând m-ar interesa câteva date despre istoricul tău, de exeplu câţi ani ai, câte sarcini ai avut până acum (inclusiv sarcina actuală), dacă ai avut probleme cu sarcinile anterioare (naştere prematură, avorturi etc în cazul în care ai avut sarcini anterioare), dacă ai probleme de sănătate, dacă ai fost operată, dacă ai avut operaţii pe colul uterin (cauterizări sau conizaţii), greutatea şi înălţimea ta. Datele de mai sus mi-ar folosi ca să îmi dau seama dacă vorbim despre o femeie cu factori de risc sau despre o sarcină cu absolut nici un factor de risc.
În al 2lea rând te-aş întreba de ce a ajuns cineva să-ţi măsoare colul uterin.
În al 3lea rând, Nu există nici un studiu serios internaţional care să fi demonstrat ca statul în pat, nospa sau diazepamul ar reuşi să prelungească o sarcină la risc. Diazepamul mi se pare deasemenea deplasat fiindcă o să te facă legumă şi o să-ţi dea dependenţă fără a avea vreun efect real pe sarcina ta şi pe riscul de naştere prematură.
În al 4lea rând. Singurul medicament dovedit prin studii internaţionale că ar preveni naşterea prematură la sarcinile cu risc este progesteronul (administrat fie pe gură. fie pe cale vaginală sub forma de supozitoare).
În al 5lea rând, un col de peste 25 de mm este considerat normal.
În al 6lea rând, când o persoană face un experiment (în cazul tău masuratul colului de către doctorul tău ginecolog) are o şansă substanţială ca la o a 2a măsurătoare să obţină nişte rezultate care să varieze cu +/- 10% faţă de valoarea obţinută anterior. Acest fenomen se întâlneşte în toate experimentele şi măsurătorile şi se numeşte variaţie intraobservatorie.
În al 7lea rând, te trimit câtre site-ul unui profesor cipriot de la Londra (Kypros Nikolaides, omul care a pus bazele ecografiei de prim trimestru pentru depistarea sindromului Down) pentru a vedea ce zice şi dânsul referitor la statul în pat ţi alte mituri legate de naşterea prematură. Google Fetal Medicine Foundation, şi după ce intrii pe site-ul Fetal Medicine Foundtion cauţi OnLine Education, Capitolul Cervical Assessment. Un curs foarte frumos despre prematuritate.
Sper să te fi ajutat cât de cât. Nu ezita să-mi mai scrii dacă mai ai nelămuriri.

Dimitrios Harisis MD
Specialist Obstetrică Ginecologie
Famagusta General Hospital
Cyprus
0
08-07-2012, ora 13:14
ana_maria2000
Nu este medic/terapeut
ana_maria2000
Buna ziua!va multumesc pentru raspunsuri.am 26de ani, 1, 72 inaltime, 74kg., sunt la prima sarcina nu am avut avorturi.am ramas foarte greu insarcinata, data ultimului CM nu corespunde cu cea in care am ramas(ultima menstruatie fiind in 12.01 si data reala este 2.02 ), dar dupa ce s a produs fericitul eveniment au inceput si durerile de spate, de burta, ma dureau foarte tare ovarele la palpare, am inceput sa scad in greutate.eu merg deobicei la control la Targu Mures deoarece nu am incredere in medicii de la Piatra Neamt.acum doua saptamani am inceput sa am contractii, cateodata dureroase, cateodata nu.mi am sunat dr meu si mi a recomandat sa merg la urgente daca continui sa am contractii, precizand ca e cam devreme ptr asta.dansul fiind in concediu am ajuns la piatra, si acolo mi au palpat colul si mi a zis ca e cam scurt si dupa mi au facut o endovaginala si au facut masuratorile colului.mi a recomandat sa nu fac efort, durerile au continuat si am ajuns si a doua oara tot la dansul si mi a recomandat sa iau nospa 2pe zi si jum de diazepam ptr a ma linisti si sa pot dormi.a trecut o saptamana de atunci, contractiile, durerile persista dar nu as vrea sa mai ajung la piatra, pentru ca acolo te trateaza ca si cum ai fi un obiect, nu o fiinta umana, din pacate ptr mine..dr meu vine din concediu abia pe data de 20iulie, si mie imi vine sa ma urc pe pereti de durere.
0
08-07-2012, ora 21:48
Dr. Dimitrios Harsisis
Obstetrica-ginecologie, Cipru
Dr. Dimitrios Harsisis
Din câte înţeleg ai o sarcină fără factori de risc. Având în vedere că durerile tale ar putea fi datorate (şi) unei infecţii urinare, recomand sa faci o cultură din urina de dimineaţa şi să foloseşti supozitoare cu progesteron (cyclogest). Acestea se introduc vaginal câte unul în fiecare seară. Deshidratarea poate de asemenea provoca contracţii. Mai ales vara, trebuie să bei în jur de 2 Lt de apă pe zi. Îţi urez toate cele bune.

Dimitrios Harisis MD
Specialist Obstetrică Ginecologie
Famagusta General Hospital
Cyprus
0
24-05-2014, ora 21:13
jenny_s
Nu este medic/terapeut
jenny_s
Buna seara, am si o problema, mie nu mi-a spus data concrete dct ginecolog, doar atat s-a exprimat..ca am colul scurt, si ca trebuie sa ma interneze..in spital vreo 3 zile, apoi sa mi dea medical.ca eu si lucrez in frig.am picioarele si mainile bocna, chiar daca afara swunt 30 de grade...astept si eu raspuns... cat de grava este problema mea...cu colul scurt si ceea ce vrea sa spuna, sunt in a 4 a luna de sarcina 17 saptamani, fatul are 134 de grame, e bn cate imi arata la ecograf sunt ffff ingrijorata, va mult sa ma ajutati cu un raspuns. o seara buna
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cât de periculoasă este o leziune pe colul uterin?
  •