colt din radacina molar de minte ramasa dupa extractie

24-09-2014
ioanna.b
Nu este medic/terapeut
ioanna.b
Buna ziua,
Mi-a fost extras un molar de minte. Acesta era sanatos, dar nu a avut loc sa iasa si imi impingea restul dintilor, motiv pentru care a trebuit scos. Radacinile molarului erau foarte incolacite, iar in urma extractiei o bucatica mica din radacina a ramas acolo. Doamna doctor s-a chinuit sa o scoata dar nu a reusit si mi-a zis ca nu se va intampla nimic daca va ramane acolo. Este adevarat, sau pot face o infectie sau altceva in timp? Ideea este ca nu am avut puroi, nu era stricat, dintele era sanatos.
Dar acum imi pun si un alt semn de intrebare. In urma extractiei mi-a atins probabil un nerv, deoarece jumatatea inferioara a buzei (de acolo mi-a extras si molarul) imi e in continuare amortita (nu la fel ca la inceput dar nu si-a revenit de tot). Se poate ca bucatica aceea de radacina sa imi apese cumva pe nerv si din cauza asta sa nu imi revina in totalitate sensibilitatea la buza, sau sa isi revina mai greu?
Multumesc frumos
5 comentarii
0
24-09-2014, ora 22:19
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
buna ziua!
molarii de minte inferiori pot uneori sa prezinte radacini foarte curbate cu risc de fractura in timpul extractiei. De asemenea aceste radacini pot avea raport foarte apropiat de canalul mandibular, un canal prin care trec vase de sange si un nerv mare, ce da ramificatii catre dintii inferiori si catre buza.
Radacinile fracturate in timpul extractiei TREBUIE INDEPARTATE. Numai in anumite cazuri, cand dintele a fost perfect sanatos, cand restul radicular ar fi foarte dificil de indepartat, cu sacrificarea unei zone mari din os prin frezarea acestuia cu riscul de a leza diverse structuri anatomice prin frezare, se poate decide lasarea acestui varf de radacina pe loc. Cu alte cuvinte, trebuie cantarita foarte bine decizia de a lasa un varf de radacina in speranta ca el se va osifica si nu se va infecta in timp.

Pe de alta parte, discutand de amorteala buzei, aceasta poate fi temporara sau permanenta. Temporara, in cazul iritarii nervului alveolar inferior, definitiva, daca acest nerv a fost sectionat. Un rest radicular lasat sau impins in canal in incercarea de a fi scos, poate leza ireversibil nervul alveolar inferior. Este posibil ca in cazul dvs sa se fi intamplat acest lucru.
De asemenea insa este posibil ca acel rest radicular sa nu fie cauza amortelii buzei, ci doar manevrele brutale din timpul extractiei sa fi cauzat o iritare temporara a nervului alveolar, anestezia sa fie temporara.

Pentru siguranta v-as recomanda o tomografie de mandibula a regiunii extractiei. Aceasta radiografie tridimensionala este necesara pentru a fi localizat foarte exact varful respectiv in raport cu canalul mandibular. astfel puteti sti daca anestezia pe care o aveti acum este temporara si varful respectiv e la distanta de nerv sau daca varful este in canal si exista riscul ca anestezia sa fie definitiva.
0
24-09-2014, ora 22:44
ioanna.b
Nu este medic/terapeut
ioanna.b
Multumesc frumos pentru raspuns. Dar in cat timp ar putea sa imi revina sensibilitatea la buza in cazul in care nervul nu a fost sectionat? Deja au trecut 7 luni de la extractie... sunt diferente mari de sensibilitate fata de perioada de dupa extractie dar mi-e frica sa nu ramana asa.
0
24-09-2014, ora 22:47
ioanna.b
Nu este medic/terapeut
ioanna.b
Si este posibil ca bucatica aceea de radacina sa se deplaseze in timp? Adica daca pana acum nu mi-a lezat nervul, se poate ca pe viitor sa se deplaseze si sa imi atinga nervul?
Multumesc
0
24-09-2014, ora 23:13
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
Nu ati mentionat in prima postare cand s-a facut extractia.
In conditiile in care au trecut 7 luni de la extractie, acum este mult prea tarziu ca sa se mai poata discuta despre indepartarea restului radicular ramas. Acesta nu are cum sa se deplaseze prin os.
De asemenea, daca anestezia nu s-a remis complet pana acum, este clar ca un anumit grad de lezare a trunchiului nervos exista. Leziune nervoasa nu inseamna neaparat sectionarea completa a nervului. Compresiunea pe nerv a varfului de radacina sau a unui hematom produs imediat dupa extractie cauzat de prezenta acelui apex pot duce la leziuni irevesibile sau partial reversibile ale nervului.
Nu vreau sa fiu pesimista, dar discutam de 7 luni totusi, timp in care anestezia nu s-a remis complet. Daca in ultimele 3-4 luni nu ati observat o ameliorare continua, este foarte posibil ca gradul de sensibilitate al buzei sa ramana la nivelul la care este acum.

pentru regenerarea nervoasa se recomanda in primele saptamani dupa interventie complex de vitamina B, adica Milgamma cate un drajeu de 3ori pe zi timp de o luna. Pentru dvs este posibil sa nu mai aiba efect acum.
0
25-09-2017, ora 13:08
Adelle1
Nu este medic/terapeut
Adelle1
Buna ziua! As dori sa stiu, daca mi-am facut o extractie de masea de minte acum 2 ani aproape si doar recent la o panoramica am observat ca mi-au ramas radacinile nescoase...mai are sens sa merg acum sa le extrag sau daca nu am avut probleme pana acum, inseamna ca s-au integrat in os/calcificat? Intreb pentru ca a fost o experienta traumatizanta acea extractie, cu mult chin si dureri si chiar nu as mai vrea sa trec prin asa ceva inca o data :( Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Osteita alveolară (alveolita postextracțională)
  • Când tratăm molarul de minte
  • Ce rol are măseaua de minte?
  • De ce doare locul extracției?
  • Un nou studiu arată că extracția celui de-al treilea molar are efecte pozitive pe termen lung asupra gustului
  • Modalități de conservare a crestei alveolare în urma extracției dentare
  •