COMUNICAREA EMOTIONALA

19-10-2010
;
Nu este medic/terapeut
;
" Cei care gasesc cuvintele potrivite nu jignesc niciodata pe nimeni. Si cu toate acestea ei spun adevarul. Vorbirea lor este limpede, niciodata aspra. Nu umilesc si nu se lasa umiliti." -- Buddha

Nimic nu ne afecteaza mai mult creierul emotional decat faptul de a ne simti instrainati emotional de cei de care ne simteam foarte legati: partemerul de viata, copii, parintii.

In Laboratorul Dragostei, un cuvant dur, un zambet abia schitat de dispret sau de dezgust sunt suficiente pt a produce o acceleratie a ritmului cardiac al celui caruia ii sunt destinate. ( o intepatura bine plasata asezonata cu putin dispret si frecventa cardiaca ajunge brusc la peste 100 batai pe minut).

Odata ce creierul emotional este astfel provocat, intra in alerta si suprima complet capacitatea creierului cognitiv de a judeca rational.

Dupa cum am vazut cortexul prefrontal este "debransat". Barbatii sunt foarte sensibili la ceea ce Gottman numeste "inundatia " afectiva. Odata ce fiziologia lor a fost activata, sunt "inecati" in emotii si nu mai gandesc decat in termeni de aparare sau atac. Nu mai cauta o solutie sau un raspuns care ar putea calma situatia. Multe femei reactioneaza si ele in felul acesta.

Informatiile sunt selectate din cartea "Vindeca stresul, anxietatea si depresia fara medicamente si fara psihanaliza " - David Servan- Schreiber

Apocalipsa comunicarii - ca titlu urmator, cei patru"calareti" ai Apocalipsei in dialogurile conflictuale, sau cele patru atitudini incorecte pe care trebuie din start sa le evitam.

Mie mi s-a parut foarte interesant capitolul. Chiar am invatat lucruri noi -sau unele le-am reactualizat.
3 comentarii
0
23-10-2010, ora 14:43
;
Nu este medic/terapeut
;
Buna,
stiu ca unii dintre cei de pe forum au aceasta carte din care eu am luat informatiile - totusi, voi enunta doar pe scurt anumite lucruri cu care ne intalnim frecvent, dar nule dam importanta cuvenita.

cei patru "calareti ai lui Gottman" :

1- critica - in loc de a-ti exprima cuviincios nemultumirea;
2 - dispretul (de la cele mai simple cuvinte pana la cele usturatoare/umilitoare; ironia, sarcasmul) -
3 - contraatacul - faimasoasa lupta descrisa de marele fiziolog american -Walter B. Cannon, anii 30.

Forma aceasta poate avea 2 rezultate posibile :

1- in cel mai rau caz - se ajunge la escaladarea violentei ( cel ranit de contraatacul meu supraliciteaza; ciclul se perpetueaza pana la distrugerea relatiei, despartirea fizica -... un omor)
2 - in cel mai bun caz - contraatacul "reuseste" si celalalt este invins de verva aprinsa; sau victoria este obtinuta printr-o palma- asa cum fac adeseori parinti cu copiii.

Legea celui mai tare si-a impus cuvantul si reptila din noi e multumita. Insa prin forta lucrurilor, aceasta victorie il lasa pe cel infrant ranit si lezat. iaraceastarana nu face decat sa adanceasca prapastia emotionala si sa agraveze duficultatea de a trai laolalta.
Un contraatac violent nu l-a inspirat niciodata pe celalallat _ celllalalat cellalalit chellalait - CELALALT sa-si cara iertare si sa-si imbratiseze agresorul.
Totusi chiar si in relatiile foarte tensionate, aceasta este solutia dupa acre tanjim.

Cealalata optiune - retragerea totala - esteco specialitate masculina de natura sa exaspereze femeile. Ea anticipreaza de obicei ultima faza de dezagregare a unei relatii.

In Cocosatul de La Notre -Dame, Victot Hugo a ilustrat superb urmarirea inutila si si violenta a obiectului iubirii noastre care ne ignora. Abatele Frollo, pentru a fi accepatat de Esmeralda, .sfarseste prin a o tortura si a o condamna la moarte.

Retragerea emotionala nu e o modalitate eficienta de a solutiona conflictele. Dupa cum a aratat Gottman, si Hugo inaintea lui- finalul e cel mai adesea dezastruos.

.
0
23-10-2010, ora 15:05
;
Nu este medic/terapeut
;
Titlul urmator: SPUNE TOTUL, FARA VIOLENTA

Psihoogul Marshal Rosenberg, traind intr-un cartier sarac si deosebit de violent din Detroit - a fost interesat sa gaseasca moduri inteligente de rezolvarea conflictelor - fara recurgerea la violente.

Rosenberg preda aceasta abordare a comunicarii tinerilor medici care au mare nevoie de o metoda de comunicare cu pacientii dificili. Adesea ei isi noteaza ideile pt a le folosi la intalniriile dificile pe care le au.

modelul se poate folosi si in familie - in relatiile parinti -copii, etc.

PRINCIPII ALE COMUNICARII NONVIOLENTE:
1 - inlocuirea oricarei oricarei judecati/ sau critica cu o observatie obiectiva. (daca cuiva care ti-a prezentat un raport, ii vei spune ca nu este bun ce a facut se va simti jignit; insa daca ii vei spune ca mai trebuie 3 idei ca sa fie complet - va intelege tentativa de legitima comunicare; )


1 - Evitarea oricarei judecati legate de celalalt partener si concentrarea asupra a ceea ce simtim noi.
dac-i vei spune cuiva: "esti egoist, nu te gandesti niciodata la mine." - celalat - lat :D - va contesta.tu rurururu.insa daca ii vei spune; ma simt frustrata ca tu mereu intarzii..." - .hm...poate se intampla ceva...cine stie

asa...cred ca este clar. va las si va dau intalnire la o data viitoare care nu pot spune cu precizie cand se va intampla. Atentie, nu fiti frustrati, nu fiti fitosi ! ci pur si simplu : FITI.

un weekend palcut va doresc !
0
24-06-2011, ora 22:35
Ionica2011
Nu este medic/terapeut
Ionica2011
Da idei interesante, in timp poate mai adaugam cate ceva aici.Am observat in decursul timpului ca multe probleme apar si din cauza unei comunicari slabe sau defectuoase.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul