coroana de portelan

16-06-2010
rodika22
Nu este medic/terapeut
rodika22
Am si eu o intrebare, maine trebuie sa merg la dentist pt a stabili culoare si forma coroanelor de portelan care urmeaza sa mi le aplice pe 6 dinti.Mi-a spus doctorul ca va fi si tehnicianul dentar acolo si ca o sa-mi ia masura pt cadrul metalic al coroanelor. Eu am platit deja jumatate de lucrare pt coroane integrale de portelan nu cu suport metalic care erau mult mai ieftine. Exista vreun suport metalic pt coroanele integrale de portelan ? Mi-a fost jena sa-l intreb pe stomatologul meu. Nu stiu ce sa cred. Se da vreo chitanta la sfarsitul lucrarii unde va scrie coroana de portelan sau coroana cu suport metalic ? Va rog sa-mi raspundeti.
36 comentarii 12 Înainte ›
0
16-06-2010, ora 18:17
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Exista coroane integral ceramice(care nu au suport metalic), coroanele metalo ceramice(cu schelet metalic)si coroane pe suport de oxid de zirconiu(care au un schelet de culoare alba, cu o rezistenta superioara a metalului. Daca dvs. ati convenit cu medicul sa faceti coroane integral ceramice, atunci nu exista nici un schelet metalic. Ar trebui sa discutati deschis cu medicul dvs, nu trebuie sa va fie jena- este vorba despre niste dinti care vor fi in gura dvs si in plus este vorba si de banii dvs
0
16-06-2010, ora 18:25
rodika22
Nu este medic/terapeut
rodika22
Proba metalului asta a zis ca va face maine. O sa discut, dar vroiam sa stiu daca exista aceasta proba a metalului in coroanele integral ceramice. Nu vreau sa cred ca as putea plati pt coroane integral din ceramica si el sa-mi puna metalo ceramica. Deja am platit jumate din bani
0
16-06-2010, ora 18:34
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
La coroanele integral ceramice nu exista proba de metal pt ca nu au metal
0
16-06-2010, ora 18:40
rodika22
Nu este medic/terapeut
rodika22
Coronita provizorie va fi cimentată provizoriu. Într-a doua sedintă, se va îndepărta coronita provizorie, se va face proba capei metalice a viitoarei coronite, după care se va cimenta din nou coronita provizorie. În sedinta a treia, se va proba macheta viitoarei coronite, capa metalică probată în sedinta anterioară deasupra căreia s-a aplicat portelanul. Asta am gasit pe internet si se refera la coroanele din ceramica integrala.Dar ma gandesc ca dv ca medic stomatolog stiti mai bine. O sa iau in considerare si ceea ce mi-ati spus dv. Nici nu vreau sa ma gandesc ca ar putea sa-mi faca asa ceva...
0
16-06-2010, ora 20:48
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Ar mai fi o varianta: poate va face lucrari metalo-ceramice CU INCHIDERE PE PRAG CERAMIC... desi acestea ar trebui sa fie la acelasi pret cu metalo-ceramica (sau la o diferenta foarte mica de pret), si nu mult mai scumpe (cum sint cele integral ceramice).
0
16-06-2010, ora 23:02
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
buna ziua. dvs nu aveti clarificat ce tip de coroane vi se vor face. acest aspect trebuia pus la punct de la bun inceput impreuna cu medicul dvs. nu e tarziu bineinteles sa discutati cu el si in acesta etapa.

legat de ceea ce ati gasit pe internet, etapele descrise, cu proba metalului, apoi proba metalului cu portelan deasupra. sunt valabile NU pentru coroanele integral ceramice, ci pentru coroanele METALO CERAMICE TOTAL FIZIONOMICE. adica pentru ceea ce presupun ca vrea medicul dvs sa va faca.
dupa cum v-a spus si dr AS, coroanele integral ceramice nu au metal, deci nu exista proba la metal pentru ele.
coroanele metalo- ceramice sunt si ele la randul lor de doua feluri:
- semifizionomice, adica cu portelan pe fata laterala a dintelui, in zona vizibila, si cu metal pe fata dinspre interiorul cavitatii orale care nu este vizibila
- total fizionomice ( de care veti avea dumneavoastra) care au metal in interiorul coroanei, ca structura interna de rezistenta, complet invizibila, iar pe exterior au portelan ce imbraca total metalul.

sper ca v-am oferit in plus cateva informatii care sa va lamureasca. repet... discutati cu medicul dvs, cu care evident aveti probleme de comunicare. tind sa cred ca de la bun inceput v-a propus sa va faca coroane metaloceramice total fizionomice, dar fie ati inteles dvs gresit, fie s-a exprimat el gresit spunand ca coroanele sunt integral ceramice. probabil s-a referit la faptul ca exteriorul coroanelor este integral ceramic, fara metal vizibil.
0
26-06-2010, ora 15:49
darius-ion
Nu este medic/terapeut
darius-ion
Buna, d-ra doctor,

Am o rugaminte la dvs..sa ma ajutati cu o informatie. In martie am facut o lucrare dentara de metalo-ceramica..mai multe coronite.Saptamana trecuta mi s-a spart o bucata de portelan la o coronita din partea de jos, exact pe molarul final.Stomatalogul mi-a ;;plombatadica un fel de plomba..zicea ca mi-a pus complecat cu material..locul lipsa si m-am bucurat mult.Dar dupa o saptamana mi-a cazut acea reparatie.Sunt foaret amagita..m-au costat lucrarile f multi bani si acum sunt nevoita sa am aceste stres ca oricand mi se poate intampla ceva cu portelanul. Va rog spuneti-mi daca exista vreo modalitate de reparare a dinteleui(specific ca e coronita formata din trei dinti.).As dori sa stiu daca se poate cumva repara ceramica lipsa..dar fara sa-mi cada dupa o saptamana. (este cam un sfert din dinte-portelan spart)

va multumesc mult pt rabdarea dvs de a-mi asculta problemele.
0
26-06-2010, ora 16:36
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Cel mai bine ar fi daca lucrarea nu ar fi cimentata definitiv (nu specificati asta), caz in care lucrarea se da jos si se retrimite la laborator pentru reparatie. Ar fi cea mai optima si mai rezistenta solutie pentru ca ceramica se arde in cuptor. Daca nu se poate apela la aceasta solutie, se poate repara in cabinet, dar cu material special, nu cu material de plomba obisnuita
0
26-06-2010, ora 17:13
darius-ion
Nu este medic/terapeut
darius-ion
Revin si specific ca lucrarea imi este cimentata definitiv, iar reparatia mi-a fost facuta cu material special cel putin asa mi-a zis stomatologul(doar eu am numit-o plomba)...Dar cu toate acestea, dupa o saptamana acea reparatie a cazut. De aceea va intrebam daca exista cumva o compozitie mai durabila pt reparat. Nu stiu daca se mai poate da jos lucrarea...eu as dori si acest lucru..dar nu cred ca se poate...

Multumesc enorm pt promptitudinea dvs.!!!!
0
26-06-2010, ora 18:01
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Din pacate, singura reparatie durabila se poate face doar in laborator.

Plus ca ar trebui depistata cauza pt care s-a ciobit lucrarea. Fara depistarea cauzei, problema se va repeta la nesfirsit, chiar daca ar fi posibil (teoretic vorbind) ca reparatia sa poata fi facuta in laborator.
0
26-06-2010, ora 18:41
darius-ion
Nu este medic/terapeut
darius-ion
dar va rog sa-mi spuneti..ce se poate intampla daca nu merg deocamdata sa repar acea spartura de portelan..se poate sparge mai rau?//eu ziceam daca nu ma deranjeaza..este in spate si nici nu se prea observa..s-o mai aman...dar dvs ce ma sfatuiti????


Va multumesc mult pt amabilitatea raspunsurilor dvs!
0
26-06-2010, ora 20:11
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
"dar va rog sa-mi spuneti..ce se poate intampla daca nu merg deocamdata sa repar acea spartura de portelan..se poate sparge mai rau?"

Posibil, dar nu neaparat.

In functie de zona unde e ciobita lucrarea, principalul dezavantaj este posibila migrare a dintilor de sus si dificultatea mai mare la o protezare ulterioara (din lipsa de spatiu).
0
27-06-2010, ora 08:22
darius-ion
Nu este medic/terapeut
darius-ion
va multumesc mult pentru sfaturile dvs!!! saptamana viitoare am sa incerc sa iau din nou legatura cu stomatologul meu si sa gasim o solutie. Eu-una mi-as dori sa poata da jos lucrarea..doar ca nu cred ca e posibil, avand in vedere ca-i cimentata definitiv.ramane sa vad cum se va proceda si voi reveni sa va anunt.
0
04-12-2010, ora 19:43
jitianu
Nu este medic/terapeut
jitianu
am si eu o problema ;eu si sotia mea am apelat la un medic stomatolog pt niste coroane din portelan, la mine a fost totul k in schimb la sotie i sau gresit culoarea coroanelor din portelan(6 la numar)!sotia a sesizat faptul ca este diferita culoarea coroaneleor din portelan fata de dintii sanatosi si i_a spus medicului ca nu este aceeasi culoare, medicul ia dat niste explicatii care numai el le intelegea.ia cimentat provizoriu si i-a spus sotiei ca o sa se obisnuiasca!dupa ceva timp sotia a mers inapoi la medic pt ai reface culoarea coroanelor potrivit cu cea a dintilor naturali, inainte de ai cimenta definitiv(mentionez ca lucrarea a fost platita integral)!surpriza a fost cand ni sa spus ca trebuie sa mai platim pt schimbarea culorii desi nu a fost greseala sotiei ci a medicului!am refuzat sa platim in plus pt asa geva iar medicul nu mai vrea sai cimenteze definitiv acele coroane din portelan pe motiv ca nu vreau sa platesc pt schimbarea culorii coroanelor!ceputem face in siutatie asta?rog vreun medic de pe acest forum sa-mi raspunda, va multumesc anticipat
0
04-12-2010, ora 23:33
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
va aflati intr-o situatie chiar neplacuta.
probabil medicul va cere sa platiti in plus pentru ca nu poate fi rectificata culoarea, ci trebuie refacuta lucrarea cu totul.
fie ca a fost greseala medicului fie ca a fost a tehncianului ( este posibil nici acesta sa nu fi respectat culoarea ceruta de medic), eroarea ar trebui sa si-o asume fie medicul fie tehnicianul, fie ambii. in orice caz, cum vina sigur nu va apartine dvs, nici pretul nu trebuie sa-l platiti dvs.
0
05-12-2010, ora 16:40
jitianu
Nu este medic/terapeut
jitianu
multumesc pt raspuns!problema este ca daca nu platim in plus pt ca s-a schimbat culoarea coroanelor medicul refuza sai cimenteze definitiv ci doar provizoriu!si eu am coroane din portelan puse de acest medic si in timp ce lucra la coroanele de portelan ale sotiei, eu am cautat alt medic pt a ne continua restul lucrari(specific ca dupa aceste coroane din portelan la care sa gresit culoarea urama sa se continue si cu alte coroane din portelan)si am avut aceeasi problema de a fi gresita culoare dar nu a fost nici o problema, mi sa schimbat culoarea in aceeasi zi si nu mi sa cerut nici un ban in plus fata de medicul la care a ramas sotia mea sa continue lucrarea inceputa!suntem intr-o situatie ciudata si nu stiu ce pot face pt ca am platit pt coroanele sotiei si ni se refuza terminarea lucrari adica cimentarea definitiva!in total sau pus si platit 10 coroane de portelan(6 la sotia mea si 4 la mine)la acest medic care ne cere bani in plus pt greseala lui si am platit 890euro!intre timp mie mi s-au mai pus in 3 coroane de portelan la alt medic si o voi duce si pe sotia mea la acest medic sperand ca la terminarea celorlalte coroane din portelan sa-i cimenteze si celelalte coroane din portelan refuzata in prima faza de acel medic care a gresit culoarea!e complicat cazul nostru dar ciudat este ca nu e vina noastra ca pacienti pt ca noi am platit cat ni sa cerut dar am refuzat sa platim si pt greseala medicului!asta e pe viitor voi fi mai atent
0
05-12-2010, ora 18:16
darius-ion
Nu este medic/terapeut
darius-ion
D-ra doctor,

Va dresez o rugaminte sa ma ajutati cu un sfat si pe mine. varul meu are un inceput de paradontoza. La radiografie nu se vede ff bine, dar printr-un consult live stomatologul i-a pus acest diagnostic si i-a recomandat vaccinul NEWPULPINE. Va rog sa ma lamuriti daca este ok acest tratament si mai ales de unde se poate procura?

Va multumesc mult!
0
05-12-2010, ora 20:23
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Parodontopatia se trateaza prin detartraj, chiuretaj subgingival, chirurgie parodontala (daca e cazul), controale frecvente la stomatolog si igiena dentara perfecta facuta acasa de catre pacient. Acestea sint suficiente.

Vaccinul? Uitati de el!
Toti pacientii care sufera de parodontopatie ar trebui sa afle ca daca nu se spala deloc sau nu se spala corect pe dinti, orice alta metoda de tratament e inutila.
0
07-12-2010, ora 15:48
AS_1986
Nu este medic/terapeut
AS_1986
Buna ziua! De curand mi-am pus 3 dinti imbracati in ceramica. Doar ca datorita faptului ca dintii mei naturali au culoarea/nuanta A3, medicul stomatolog mi-a recomandat sa aleg si pentru cei trei dinti aceeasi nuanta. In acest moment as vrea sa imi fac un tratament de innalbire si vreau sa stiu daca si nuanta celor 3 dinti din ceramica poate deveni A2 de exemplu, cum doresc pentru dintii mei naturali. Va multumesc anticipat!
0
07-12-2010, ora 16:01
AS_1986
Nu este medic/terapeut
AS_1986
Vreau sa adaug la comentariul meu, ca nu sunt dezamagit, din contra: doar ca mi-as dori dintii putin mai albi! Astept raspunsul dumneavoastra!
0
07-12-2010, ora 18:26
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Albirea dintilor trebuia facuta INAINTE de a alege culoarea pt dintii de ceramica. Ceramica nu se albeste.

Daca dintii de ceramica sint cimentati definitiv, atunci ori va multumiti cu culoarea A3 ori va faceti alta lucrare. Alta solutie nu exista.
0
14-05-2011, ora 16:20
mariiana
Nu este medic/terapeut
mariiana
Buna ziua am o mare problema de o saptamana sunt posesoarea unei lucrari dentare de portela si sunt foarte suparata, in primu rand am o jena ma incomodeaza in anumite locuri iar ieri spre necazu meu mi sa spart un dinte pe spate si m-a costat foarte mult iar medicu nu raspunde la telf. ce sa fac ?nu am nici o chitanta am cerot dar a spus ca e mai bn fara sunt disperata ajutatima va rog.Va multumesc
0
14-05-2011, ora 16:22
mariiana
Nu este medic/terapeut
mariiana
SCUZE PT GRESELI DAR SUNT DISPERATA SI DOAR VINERI I-AM SPUS DOCTORULUI CA CEVA NU E IN REGULA DAR A ZIS SA STAU LINISTITA
0
15-05-2011, ora 21:30
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Daca s-a spart (si mai ales la cateva zile dupa ce s-a pus lucrarea) inseamna ca ceva nu este in regula la muscatura (probabil este prea inalta). Banuiesc ca nu este cimentata definitiv, si in acest caz se pot face retusurile necesare. Nu trebuie sa disperati, lucrarile (de regula au garantie) si nu cred ca medicul dvs nu va rezolva problema
0
17-05-2011, ora 23:25
miki25rest
Nu este medic/terapeut
miki25rest
din cauza ca am radacinile scurte as dori sa stiu cat pot fii de lungi dinti mei? Toata dantura mea este imbracata in coroane de portelan, iar cei de sus mi-au cazut. Mi s-a pus pivot la toti cei 5 dinti din fata, dar doresc coroana dentara sa detina dintii mai lungi care sa se incadreaza cu restul danturii. Multumesc anticipat.
0
25-05-2011, ora 14:06
mariiana
Nu este medic/terapeut
mariiana
multumesc pentru raspuns da am reusit sa dau de d-n doctor si am rezolvat partial problema tot am o jena atunci cand musc si am impresia ca iar pocnesc ii spun dar spune sa nu imi fac griji si totusi nu am primit nici o chitanta si nu stiu daca e in regula si am prietene care au facut lucrari dentare si au primit chitanta
ce sa fac va multumesc.
0
25-05-2011, ora 21:16
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Simtiti o jena in sensul ca ii simtiti inalti? Pt ca daca este asa, mai devreme sau mai tarziu iarasi se va sparge ceramica.Muscatura trebuie sa fie perfecta, sa simtiti ca muscati la fel ca inainte de a se pune lucrarea. Toate aceste probleme trebuie discutate deschis cu medicul. Eu vad reletia medic-pacient o relatie deschisa in care in primul rand medicul sa explice pe intelesul pacientului toate manoperele, iar la randul sau pacientul sa poata sa discute deschis toate nelamuririle pe care le are. La fel si in privinta chitantei, daca medicul nu v-a eliberat-o, puteti sa o cereti dvs si nu cred ca nu va v-a da. Va doresc sanatate
0
04-06-2011, ora 15:22
mariiana
Nu este medic/terapeut
mariiana
Multumesc frumos pentru raspunsuri dar din pacate nu am dat de medicu care trebui, de chitanta nici vorba spune ca nu imi trebui si ca e mai complicat sa imi dea iar cu dinti ii spun ca nu calca bine dar spune ca trebui sa ma obisnuiesc si totusi ma strang desi nu sunt cimentuiti iar mai grav am facut infectie la in canin si mai grav o pacienta sa plans ca dupa nici un an are lucrarea praf iar dansu a zis ca de 10000 ce vrea sa tina un an
asta e nu mai sper nimic am facut cea mai mare greseala am crezut ca e un bun medic m-am inselat.o zi buna
0
04-06-2011, ora 20:36
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
E o atitudine nedemna de un medic. Nu exista nici o complicatie in a da chitanta, este obligatia medicului sa va dea si dreptul dvs sa o cereti. In privinta faptului ca o sa va obisnuiti cu o lucrare care nu este corespunzatoare din punct de vedere al muscaturii, este o prostie. O lucrare necorespunzatoare in privinta ocluziei antreneaza in timp alte probleme in special la nivelul articulatiei temporomandibulare. Parerea mea este ca nu ar trebui sa va resemnati si sa lasati lucrurile asa, ci sa insistati pt a beneficia de o lucrare corespunzatoare din toate punctele de vedere
0
07-06-2011, ora 09:47
ionescuami74
Nu este medic/terapeut
ionescuami74
Am o coronita din ceramica pe metal sus dreapta molarul nr. 16 cimentata de curand si nu se adapteaza perfect la colet, adica are un rost mic de 1 mm intr-o parte ca un punct. Intrebarea mea este daca trebuie data jos lucrarea si refacuta sau mai poate fi salvata fara a fi taiata lucrarea? Cred ca nu mi-a fost luata bine amprenta. Sa sper ca se lasa gingia putin?
Adaugă un comentariu / răspuns
36 comentarii 12 Înainte ›

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomanda un stomatolog sau cauta unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care va prezinta peste 7000 de cabinete si clinici de stomatologie din Romania. Avantajul acestui site este ca pune mare pret pe recomandarile pacientilor. Gasiti prezentari detaliate ale serviciilor stomatologice, cititi recomandari, va puteti programa online.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK