Coroane metalo ceramice

03-04-2009
volt
Nu este medic/terapeut
volt
Buna ziua,

Va rog sa-mi explicati si mie care sunt diferentele intre o coroana metalo ceramica semifizionomica si o coroana metalo ceramica total fizionomica.
Am vazut de curand o coroana iar pe partea linguala se putea observa deasupra gingiei, cativa mm, metalul de sub ceramica. As vrea sa stiu ce sa aleg pt ca nu vreau sa arate asa si la mine.
Multumesc pentru raspuns.
3 comentarii
0
03-04-2009, ora 13:23
Dr. Savu Razvan Alexandru
Stomatologie, Pitesti
Dr. Savu Razvan Alexandru
Diferenta intre fizionomic si semifizionomic este dat de coroanele acoperite numai vestibular( pe fata care se vede)de ceramica si care reprezinta semifizionomicul si coroanele care sunt acoperite integral( pe toate fetele) de ceramica si care reprezinta fizionomicul. Referitor la acele "colerete"pe acre dumneavostra le-ati observat pe fata linguala( la mandibula) sau palatinal( la maxilar) se intalnesc la, paradoxal la coroanele ceramice fizionomice. Cand sunt facute acestea si de ce? Sunt facute in cazul slefuiri tangentiale, pe care o practica peste 90% din stomatologii de pe la noi( pentru ca asta a fost predata in scoli). aceasta slefuire impinge tehnicianul la realizarea unui strat de ceramica in acea zona destul de subtire si deci in pericol de a se sparge. Aceasta slefuri impune intrarea zonei de terminare a coroanei, adanc subgingival. Cum ceramica este mult mai aderenta la placa si mai greu de curatat decat metalul, tehnicienii au preferat sa realizeze aceste colerete metalice, evitand astfel si aderenta placii, pericolul fracturii ceramicii, dar facand un compromis estetic. Cum se poate evita aceasta colereta? Prin slefuirea tangentiala, dar avanad pericolul spargerii din cauza stratului subtire si o igiena mai slaba din cauza aderentei mai mari a placii bacteriene la ceramica. Sau prin slefuirea cu prag. Aceasta confera tehnicianului spatiul necesar aplicarii ceramicii uniform si-n strat suficient sa nu se sparga, coroana se adapteaza pe dinte juxta gingival si poate oferi atat posibilitatea de detartraj ulterior la nivelul acestui dinte cat si o igina mult mai buna a zonei respective. Slefuirea cu prag are si alte avantage ca obtinereaunei fizionamii mult mai bune, nedistrugerea prin slefuire a santului gigival, refacerea formei anatomice initiale a dintelui, protejarea papilelor interdentare etc. Sfatul meu este sa ceri aceasta slefuire cand mergi la un stomatolog. Multa sanatate!
0
03-04-2009, ora 13:30
volt
Nu este medic/terapeut
volt
Va multumesc frumos pt raspunsul detaliat.
0
14-04-2009, ora 23:17
Dr. Octavian Fagaras
Identitate neconfirmată
Dr. Octavian Fagaras
Trebuie sa corectez afermatia ca placa bacteriana se ataca mai mult de ceramica si mai putin de metal. Este exact invers: placa bacteriana se ataseaza mult mai putin pe ceramica! Suprafata din ceramica este mult mai putin ruguasa decat decat una metalica. Asa se si explica, dece, la motoare cu performanta extrema, diverse piese sunt din materiale ceramice.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul