Coxartroza - Proteza de sold

10-11-2008
anduba
Nu este medic/terapeut
anduba
Am 35 ani si am Coxartroza secundara dreapta. As dori mai mule informatii despre proteza necimentata Stryker ABG II. Este indicata pt aceasta varsta? Cati ani este garantata? Ce trebuie sa fac si ce nu dupa operatie? Ce incaltaminte pot purta?
109 comentarii 12 3 4 Înainte ›
0
26-11-2008, ora 15:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate pacient!
Felul cum puneti D-voastra problema trebuie schimbat fundamental.
- Esentiala nu este marca protezei (la ora actuala toti producatorii au calitati sensibil egale), ci decizia operarii soldului.
- Nu ofera nimeni din lume nici o garantie;
- Aceeasi proteza la un pacient de varsta D-voastra se uzeaza de circa 5-20 ori mai repede decat in cazul unui pacient varstnic, fapt logic daca ne gandim la solicitarea pur mecanica.
- In decizia de a va opera trebuie sa cantariti faptul ca uzura primei proteze impune schimbarea acesteia, iar operatia de revizie (schimbare) este una importanta si grevata de o rata redusa de succes.
Prin urmare este preferabil sa amanati cat mai mult operatia, cu singura conditie de a va pastra tonusul muscular si relativa autonomie.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
21-09-2009, ora 20:33
ionica victor
Nu este medic/terapeut
ionica victor
Sunt din Bacau, am 35 de ani si trebuie sa fac o operatie de sold, doresc sa stiu, daca cineva ma poate ajuta cu detalii despre o proteza ABG, de unde si cum se poate obtine, eventual si un cost al acesteia. Se poate beneficia de gratuitate in cazul operatiei?In cazul in care exista posibilitatea de a obtine macar o reducere, doresc sa ma ajute cineva si sa-mi spuna care sunt pasi de facut, deorece situatia financiara nu-mi permite sa fac operatia, care am inteles ca ar fi in jur de 800 euro.
0
21-09-2009, ora 21:35
ionica victor
Nu este medic/terapeut
ionica victor
sunt un tanar din bacau.am 35 de ani.medicul specialis ortoped mi-a recomandat interventie chirurgicala cu o proteza abg, proteza de sold.cu, cupru de frecare ceramica, -.ceramica.daca cineva a avut o astfel de interventie, folosind a astfel de proteza, rog sa ma contacteze spunandumi si mie, daca a obtinuto gratis sau contra cost.-
0
28-09-2009, ora 13:41
anduba
Nu este medic/terapeut
anduba
Eu am facut aceasta operatie in septembrie 2008 la un spital din Bucuresti. Proteza ABG a fost gratuita din spital cu adeverinta de salariat. Am inteles ca si acum este tot gratuita. Ar trebui s-o aiba spitalul. Ce m-a costat pe mine in spital au fost cateva medicamente pe care l-am luat de la farmacie. Si eu am 36 ani acum si ce pot spune despre operatie este ca MERITA. Uiti total de durere, iti recapeti total mobilitatea, mersul este corect - esti un om normal.
0
28-09-2009, ora 22:31
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimati Pacienti,
ma alatur Colegului meu sustinind cele afirmate dar in plus asi dori sa aduc o mica precizare.

Ca tineri veti fii beneficiarii unei proteze noi-noute, probabil ca urmare a unei necroze aseptice de cap femural netratata si complicata cu coxartroza. Faptul ca aveti nevoie de o proteza la aceasta virsta s-a datorat, in cazul pasticular al osteonecrozei, absentei tratamentul in Romania pina nu de mult dar si a metodei de diagnostic RMN-ul.

Sfatul meu este ca daca tot va pune-ti problema Firmei producatoare ar trebui sa va ginditi la lucruri mai utile, cum ar fi compozitia protezei.

Importanta RMN-ul in diagnostic este extrema, de exemplu in a vizualiza o posibila necroza osoasa intr-un stadiu initial, tratabil, iar daca veti beneficia de o proteza ce contine FIER adio RMN!

Asa ca daca medicul ortoped nu-si face inca ginduri despre compozitia si aliajul protezei sau al materialului de osteosinteza, ar fi cazul sa va faceti ginduri despre acest lucru si anume sa cautati acele proteze care nu contin Fier, astfel ca sa puteti efectua in viitor un RMN, ori de cite ori aveti nevoie.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
29-09-2009, ora 17:04
ionica victor
Nu este medic/terapeut
ionica victor
multumim d-le anduba pntru ca ati raspuns intrebarii mele, dar rugamintea mea ar fi sa putem lua legatura telefonic, pentru a discuta unele amanunte cu privire la interventia chirurgicala.daca doririti sa luati legatura cu.mine nr meu este 0763621466.cosmote.va rog daca aveti amabilitatea de ami trimite un mesaj pntru a va contacta.va multumesc anticipat.victor ionica
0
29-09-2009, ora 17:38
ionica victor
Nu este medic/terapeut
ionica victor
d-mnului dr.bogdan cristian ion
as fi interesat d-le dr sa pot afla mai multe amanunte, cu privire la endoprotezarea indicata mie.dorinta mea ar fi sa pot lua legatura telefonic cu dumneavoastra- cu multumire ionica victor
0
10-10-2009, ora 00:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Ma alaturi celor descrise de colegul meu mai sus, cu un singur amendament: aceste amanunte le veti discuta cu chirurgul ce se va ocupa de endoprotezarea soldului D-voastra si in nici un caz cu firma constructoare-distribuitoare. Si aceasta din simplul motiv ca nu sunteti in nici un fel obligat sa cumparati proteza, ci veti beneficia de ea, asa cum a descris si un pacient mai sus, absolut gratuit, prin intermediul Programului National de Endoprotezare.
In cazul in care vi se va impune totusi achizitionarea ei, refuzati! Este in afara oricarei logici. Mai bine faceti demersuri pe langa Casa de Asigurari pentru obtinerea drepturilor ce vi se cuvin, ca asigurat.
Cu stima,
Dr. Marius Uscatu
Chirurg glezna si picior
0
11-10-2009, ora 13:51
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Probabil m-am exprimat gresit, desigur ca nu este cazul de achizitionat proteze in vedera operatiei!

Deseori insa discutia decurge intre pacient si operator referitor la tipul si felul protezei. In cadrul acestei discutii este cazul de pus problema aliajului protezei. Multe firme occidentale s-au adaptat la cerintele medicinei moderne si ale RMN-ului astfel ca anumiti producatori folosesc numai aliaje neferoase. Desigur ca nu ar trebui sa fie preocuparea pacientului ce fel de proteza se introduce CI DE DATORIA CHIRURGULUI sa se gindeasca la toate consecintele actului chirurgical si sa-i ofere pacientului toate sansele posibile pentru ca in viitor sa beneficieze de toate posibilitatile de diagnostic.

Este trist de a afla dupa protezare ca nu stiu ce proteza contine FIER, desi o alta, de aceeasi forma si acelasi pret poate n-ar fi avut acest inconvenient. Aceste detalii fac diferenta intre ortopezi si ortopezi! Iar daca ortopedul nu-si face astfel de probleme cu siguranta ca nu este cazul sa va cumparati singuri proteza ci, poate, sa va adresati unuia care cunoaste aceasta problematica mai in detaliu, deoarece, precum bine ati precizat, protezele sint finantate de catre Casa de Asigurare in totalitate.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
22-10-2009, ora 01:09
vicoli
Nu este medic/terapeut
vicoli
Buna seara.
Din ce am citit mai sus, am inteles ca aceste proteze nu se platesc. ok. Atunci operatia costa 5.000 ron? cunosc persoana care atat a platit. As dori sa stiu mai multe. Tatal meu (62 ani) are coxartroza. Daca aceasta operatie costa atat, urmatoarea intrebare, desi pare stupida, este: nu se poate plati si in rate?Sunt sigur ca exista foarte multi oameni care nu au suma necesara. Lui ii dau lacrimile de durerea soldului, mie imi dau lacrimile de durerea din suflet. Va multumesc pentru timpul acordat. Astept un raspuns.
0
07-03-2010, ora 21:19
juliaa
Nu este medic/terapeut
juliaa
buna seara, ma numesc Julia, am 22 de ani si am fost diagnosticata cu coxartroza secundara bilaterala la inceputul acestui an. precizez ca m'am nascut cu luxatie congenitala stanga care a recidivat in perioada de crestere.
as vrea daca se poate sa imi recomandati un specialist care sa ma poata sfatui si sa imi poata da toate detaliile despre ce reprezinta acest diagnostic si ce inseamna de fapt operatia aceasta.
multumesc, o seara placuta
0
07-03-2010, ora 22:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Starea D-voastra actuala trebuie bine cuantificata de catre un ortoped cu experienta, sa evalueze gradul de mobilitate articulara si de autonomie sociala.
Principial nu v-as sfatui sa recurgeti la 22 ani la proteza de sold, ci sa mai asteptati inca vreo 20-30 de ani pana atunci. Aceasta interventie are efecte spectaculoase, insa necesita o viata linistita, de "crutare a articulatiilor", presupunand si riscuri majore (infectie, mobilizare a protezei, ruperea unor componente metalice, etc etc).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
07-03-2010, ora 22:44
juliaa
Nu este medic/terapeut
juliaa
d-le doctor Uscatu, credeti'ma ca si eu as vrea sa astept acesti ani dar la ultima consultatie care a fost in noiembrie anul trecut mi s-a spus ca operatia trebuie facuta in cel mult un an de zile, dr in cauza dandu-mi argumentele necesare pentru aceasta afirmatie bazata pe imagine radiografiei facute atunci. de aceea am postat acest mesaj.
0
07-03-2010, ora 22:50
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Radiografia nu conteaza prea mult in situatia D-voastra, ci gradul de autonomie pe care-l aveti, intensitatea durerilor etc..
Trebuie stabilit insa daca nu puteti beneficia totusi de o eventuala interventie chirurgicala, alta decat inlocuirea articulatiei cu o proteza.
Puteti oricand consulta inca unul, doi sau zece ortopezi, pana ce va veti fi convins de necesitatea unui tratament sau abstentia terapeutica.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
11-03-2010, ora 22:25
b_kamelita
Nu este medic/terapeut
b_kamelita
Stimate D-le dr.MARIUS USCATU, ma numesc CAMELIA BALOG, am 31 ani, diagnostic coxartroza bilaterala secundara, luxatie congenitala stg operata la varsta de 4 ani .si mie mi-a fost recomandata proteza pt sold, insa nu am facut interventia.intrebarea me era daca se poate cu asa un diagnostic sa obtin cerificat de handicapat?
va multumesc1
0
11-03-2010, ora 22:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Criteriile pentru acordarea unui grad de handicap sunt la indemana comisiei de expertiza a capacitatii de munca teritoriale. Aceste criterii sunt destul de laxe si interpretabile, insa conteaza si gradului deficitului functional din prezent.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
22-05-2010, ora 10:18
sanda lucaci
Nu este medic/terapeut
sanda lucaci
buna ziua ma numesc sanda si am 36 ani.am fost la un medic si mi s-a spus ca am coxatroza bilaterala accentuata in partea stanga operabila urgent gradul 4 inaintare boala. as vrea sa stiu si parerea altor medici. ce sa fac sa ma operez sau sa mai astept ? va multumesc.
0
22-05-2010, ora 13:54
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Asa dupa cum veti remarca in raspunsurile anterioare, nu exista nici o urgenta in operatia de protezare a soldului, ci dimpotriva, trebuie amanata cat mai mult posibil, pana dupa 50-55 ani.
Singura indicatie este legata de gradul suferintei D-voastre si nu de aspectul radiologic.
Infinit mai important este normalizarea greutatii (daca este cazul, pentru ca nu ne-ati precizat acest detaliu esential).
Trebuie sa intelegeti ca proteza reprezinta o piesa mecanica, supusa uzurii. Dupa operatie este strict interzisa orice munca fizica, statul in picioare prelungit, tocami pentru a lungi "viata"protezei cat mai mult.
Uzura primei proteze, inevitabila la tineri, obliga la schimbarea acesteia cu o proteza infinit mai mare, mai scumpa si cu durata de viata limitata. Este motivul principal pentru care trebuie sa amanati cat mai mult operatia de protezare, pana dupa 50-55 ani.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
24-05-2010, ora 10:37
sanda lucaci
Nu este medic/terapeut
sanda lucaci
multumesc pentru raspunsul dumneavoastra d-l dr.
dar am uitat sa precizez ca de un timp incoace am dureri mari de sold si de aceea m-am gandit la proteza
tin sa mentionez ca diferenta dintre picioare este de 2 cm
nu depun efort ( nu am copii)
as vrea sa mai stiu daca se poate cat e durata aproximativ de viata a unei proteze la ani mei
va multumesc cu stima
0
24-05-2010, ora 17:26
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
La varsta tanara a D-voastra, cu o activitate statica, durata de viata este de circa 5-10 ani. Confortul si calitatea vietii cresc, intr-adevar, spectaculos dupa protezare. Va veti simti un om cvasi-normal, fapt recunoscut de toti pacientii ce au beneficiat de protezare.
Ceea ce ati auzit despre durata de viata a protezelor se refera la oameni varstnici, de 60-70 ani, cu activitate fizica minimala, unde proteza poate rezista chiar si 20 de ani.
Aveti libertatea de a decide momentul protezarii, insa trebuie s-o faceti in cunostinta de cauza, eventual dupa ce discutati cu pacienti tineri carora li s-a uzat deja proteza si care nu prea mai au solutii rezonabile.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
27-05-2010, ora 15:39
alina-redenciuc
Nu este medic/terapeut
alina-redenciuc
Buna ziua!
Ma numesc Alina Redenciuc, sunt din Galati si va scriu deoarece mama mea, in varsta de 62 ani a fost diagnosticata cu coxartroza si gonartroza si are niste dureri groaznice, in momentul de fata rezistand durerilor numai cu analgezice. As dori din suflet sa-mi spuneti daca dvs, d-le doctor o puteti opera si cum putem sa luam legatura cu dvs, deoarece dr din Galati, care a consultat-o nu au optat pt varianta operatiei, dar nici celelalte tratamente si metode recomandate de acestia nu au dat rezultate.
Astept cu speranta si nerabdare un raspuns din partea dvs.
Multumesc din suflet!
Alina Redenciuc
0
28-05-2010, ora 10:19
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Eu ma ocup direct doar de Glezna si Picior, prin urmare nu o pot opera la sold sau genunchi.
Nu exista decat solutii nechirurgicale paleative, de tip balneo-fizio-terapic.
In rest, protezele articulare sunt singura solutie viabila si utila, cu o singura conditie: absenta obezitatii, care reprezinta de fapt o contraindicatie absoluta pentru operatia de endo-protezare articulara.
In cazul existentei obezitatii, slabirea nu este numai imperativa in vederea operatiei, dar va asigura diminuarea spectaculoasa a durerilor articulare si amanarea protezarii cu 10-15 ani.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
28-05-2010, ora 10:46
alina-redenciuc
Nu este medic/terapeut
alina-redenciuc
Va multumesc din suflet, pentru raspunsul prompt, !
Exista problema greutatii, mama avand in jur de 85-90 kg.
A fost internata in urma cu 1 luna la un spital din Bucuresti, unde a facut exclusiv tratament balneo-fizico terapeutic, dar fara nici un fel de ameliorare.
La ce greutate ar trebui sa ajunga din punctul dvs de vedere(ea avand cam 1, 7m), ca sa poata fi operata?
Va multumesc inca odata pentru raspuns si va doresc o zi buna!
Alina Redenciuc
0
01-06-2010, ora 01:01
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Trebuie sa atinga un nivel acceptabil de 60-65 kg.
Greutatea excesiva determina uzura accentuata a protezei, mareste riscul de fracturi ale osului din jurul protezei si multe alte complicatii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
11-06-2010, ora 14:25
olivia-ioana
Nu este medic/terapeut
olivia-ioana
BUNA ZIUA! ma numesc OLIVIA OPREA si am 35 ani. In urma unor dureri resimtite la picior, am facut o radiografie, iar rezultatul suna asa: "eroziune la nivelul marginii antero-superioare cotil drept". Cred ca am reusit sa descifrez corect scrisul. Din cate mi s-a spus de catre medic, asta inseamna coxartroza. nu stiu, insa, in ce faza este, din moment ce durerile au aparut de aproximativ o luna. as vrea sa stiu daca exista vreo modalitate de a o tine sub control si, astfel, de a amana o eventuala interventie chirurgicala. as mai vrea sa precizez ca nu am copii, dar imi doresc foarte mult asta. daca va va permite timpul, v-as ruga frumos sa imi raspundeti. multumesc.
0
11-06-2010, ora 23:09
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
O simpla radiografie nu poate in nici un caz stabili un diagnostic, in absenta unui examen clinic specializat.
Chiar daca ar exista, coxartroza nu va impiedica sa aveti un copil.
De fapt, problema esentiala este combatarea obezitatii (daca este cazul), care supraincarca articulatia si determina simptomele descrise.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
11-06-2010, ora 23:16
olivia-ioana
Nu este medic/terapeut
olivia-ioana
Va multumesc mult pentru raspuns. pot spune chiar ca mi-ati adus un pic de liniste, cel putin pana la o examinare mai complexa. in tulcea, asta a fost tot ce am putut obtine: diagnostic plus tratament cu DONA.
0
12-06-2010, ora 09:11
vicoli
Nu este medic/terapeut
vicoli
Buna ziua. Ma numesc Vidroi Cosmin, sunt din Slatina, Olt. Tatal meu (62 ani, pensionar) are mari dureri de sold (diagnostic - coxartroza). Abia poate merge pana la piata. Nici pe scaun nu poate sta mai mult de 20-30minute. As dori sa stiu daca CAS suporta in totalitate pretul unei proteze(probabil de tip ABG-din ce am citit mai sus) si as dori sa mai stiu, daca se poate, cam cat costa operatia(inclusiv spitalizarea, uneori este mai scumpa decat interventia) si ce spital imi recomandati. O zi buna si multa sanatate tuturor.
0
12-06-2010, ora 09:17
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Principial protezele ar trebui sa fie 100% compensate prin Registrul National de Endoprotezare, iar interventia total gratuita, fiind vorba despre spitale de stat.
Din pacate insa, aprovizionarea "in salturi" determina medicii sa-i convinga pe pacienti sa-si cumpere protezele de la firmele distribuitoare, si cel putin statul si firmele se bucura teribil de castigul imediat, pe seama pacientilor obligati sa renunte la un drept fundamental.
NU ati precizat un detaliu fundamental: greutatea pacientului. Obezitatea reprezinta o cauza majora de suferinta articulara, dar si o contraindicatie absoluta pentru interventie.
In general aceasta interventie nu este urgenta, totul depinzand de durerile pacientului si de autonomia sa de mers.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
12-06-2010, ora 09:25
vicoli
Nu este medic/terapeut
vicoli
Multumesc pentru raspunsul foarte rapid. Tatal meu are o greutate de ~ 95kg(inaltime 1.76m). Are dureri foarte mari, dupa cum am spus, nu poate sta pe un scaun mai mult de 20-30minute. Cand merge, schioapata. Exercitii face zilnic pe bicicleta statica, dar fara nicio ameliorare. Deci, legal, proteza si interventia sunt gratuite. Daca "merg pana in panzele albe" pot rezolva aceasta problema cu un buget minim? O zi buna sa aveti.
Adaugă un comentariu / răspuns
109 comentarii 12 3 4 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un program de mers cu un obiectiv de distanță poate îmbunătăți funcționarea după operația de înlocuire a șoldului
  •