crize de nervi - crize maniacale (?)

30-12-2015
Andrew K.
Nu este medic/terapeut
Andrew K.
Buna ziua, am 20 de ani iar de aproximativ 4 ani, mama mea (47 ani) s-a schimbat total... voi incerca sa enumar schimbari majore in comportamentul ei si sa descriu cum pot problemele, respectiv de ce am facut acest topic.

1) Nu o mai vad zambind, nu mai 'gusta' glumele altora, cand zambeste e ca si cum ar fi sarbatoare.


2) Are perioade in care e calma, se poate discuta cu ea (de obicei dimineata)... iar dupa masa (dupa ora 17:00, in general) comportamentul si atitudinea, vorbele... se schimba DRASTIC. Insemnand ca e cu totul alta persoana, arunca vorbe urate tatalui... jigneste pe oricine, arunca cu obiecte si nu se calmeaza timp de 2-3 ore... dupa 2-3 ore de scandal si cearta ca la usa cortului, isi revine si nici nu mai 'realizeaza' ce a facut.


3) Cand incep 'crizele enumerate la punctul 2', am observat ca de fiecare data se leaga de trecut, de persoane din familie sau de chestii banale... ca de exemplu:

a) *deschizi un subiect pentru a povesti, legat de... orice (o chestie banala intampla la locul de munca), daca nu aprobi cele spuse de ea... este grav, izbucneste scandalul!*

b) locuim in apropierea bunicii (soacra mamei), iar tata mai merge in vizita la ea, doar e femeie batrana, trebuie ingrijita... DE FIECARE DATA cand se intoarce acasa de la bunica, incepe scandalul pe tema asta.. din nou, chestii banale precum: 'CE AI CAUTAT LA EA MA OMULE, TU ESTI CHIAR HANDI...?' - 'DA? O VIZITEZI? LAS-O DOMLE!.. ARE EA GRIJA DE EA' -- 'DACA MAI MERGI O SINGURA DATA LA EA CAT EU TRAIESC, CU MINE AI TERMINAT.' si asa mai departe.

c) se intampla si din chestii precum, o simpla greseala in bucatarie, cand tatal gateste si pune din neatentie sau din greseala putin prea multe condimente etc... izbucneste cearta, din nou! (pe motivul banal: prea condimentanta mancarea) un scandal de 2-3 ore, cu injurii... etc., dupa care apele se linistesc pana a doua zi.


4) A doua zi, dupa 'normalul' scandal, e ca si normala! Vorbeste normal ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic in urma cu 15 ore... e ca si cum nu mai realizeaza ce a facut ziua trecuta (jigniri, injurii - pe motive banale)

O CHESTIE INTERESANTA CARE MIE MI-A ATRAS ATENTIA ESTE:

De fiecare data cand e pusa pe 'scandal', observ cu 20-30minute inainte 'dezastrul ce va urma'... in sensul ca, atunci cand va urma sa tipe.. 'cauta' motive banale, pune intrebari stupide si isi schimba glasul/tonul, iar fata ei (ochii), comportamentul, se schimba total... capata o privire 'euforica' (gen ca atunci cand o persoana este putin ametita de la alcool - nu avem alcool in casa).


ALTE INFORMATII CARE AR PUTEA AJUTA:

De fiecare data cand incepe scandalul, nu o poti opri... repeta aceleasi injurii si cuvinte timp de 2-3 ore si orice i-ai spune, nu se calmeaza.. nu mai realizeaza ce face, oarecum.

De asemenea, a slabit ceva in ultimii 4 ani, se vede cu ochiul liber.

Nu este la pensie, inca lucreaza 5 zile pe saptamana cate 10 ore... nu a suferit de nici o boala in trecut s.a.m.d.

Tin sa precizez de asemenea ca acest lucru cu scandalurile zilnice s-a intamplat de la decesul mamei ei (in urma cu 4 ani), iar ea nu mai are frati sau surori, au decedat si ei acum cativa ani. Toata chestia cu scandalurile au inceput progresiv de la momentul decesului... la inceput nu facea asta, era mereu zambareata si cu pofta de viata, dar acum (in ultiele ~6 luni) asta se intampla tot mai des (3 zile pe sap. de scandal, cel putin). Am rugat-o sa consulte un medic, iar ea refuza de fiecare data, spunand ca este perfect sanatoasa si nu are probleme cu nervii sau cu capul (dupa parerea mea ceea ce face ea nu este normal).

Am discutat cu ea si a promis (sper sa se tina de promisiune) ca va cauta un medic pentru asta... dar nu stiu incotro sa merg pentru a o ajuta... ce trebuie facut in primul rand? Ce diagnostic ar putea fi pus, dupa cele enumerate.. in ce 'ramura' se incadreaza?


Scuzati-mi greselile gramaticale existente, postarea a fost facuta oarecum in graba.
Va multumesc mult, sper sa primesc un raspuns!
2 comentarii
0
30-12-2015, ora 22:30
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Bună seara,

este o tulburare depresivă cu manifestări violente, trebuie să meargă la un medic psihiatru, am văzut câteva cazuri de acest gen şi s-au remis sub tratament medicamentos, persoanele conştientizând mai târziu gravitatea faptelor lor (sub terapie). Manifestările de acest gen ascund gravitatea emoţiilor negative, agresivitatea se poate transfera şi asupra propriei persoane, ceea ce ar putea avea consecinţe grave.
0
31-12-2015, ora 18:52
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu e manie dar chiar daca i-ati gasi dv un diagnostic credeti ca puteti si prescrie medicamente pentru acel diagnostic si credeti ca puteti face rost de ele fara reteta si convinge mama sa le ia ?

Ar trebui un consult si o reteta de la psihiatru dar nu stiu daca vreodata va accepta sa mearga acolo.

Parerea mea e sa ii demonstrati stiintific ca are ceva. Faceti cumva rost de o pastila de extraveral si in momentul in care incepe scandalul ii dati sa o inghita. Ii spuneti ca numai una singura si apoi nu mai aveti alte pretentii de la ea. Majoritatea e facuta din plante. Cand va observa ca certurile nu vor mai dura 2-3 ore si ca pastila isi face efectul s-ar putea sa isi puna niste semne de intrebare si sa accepte sa mearga la medic.

Mania se manifesta altfel.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul