Dureri atroce sub coaste pe partea stanga (de doua luni) - fara diagnostic

26-07-2016
patrickpatriciu
Nu este medic/terapeut
patrickpatriciu
buna ziua
sunt un tanar de 35 care de acum 2 luni aprox. simt o durere puternica in partea stanga sub primele coaste care cateodata urca spre gat si in spate. simt ca uneori ma sufoc si sunt la un pas sa chem ambulanta. durerile sunt de intensitate si durata mare. aprox 10 12 ore. uneori ma panichez destul de rau. am ajuns si la urgente unde mi sa explicat ca am suferit un atac de panica. mi sa facut un manitol si am fost trimis acasa..cu cateva vitamine(eurovita.magne b6) fara nici un control amanuntit doar cateva analize de sange. durerile au continuat si am decis sa fac un examen ecografic.
Primul diagnostic a fost dislepidemie.cu ficat marit splina marita si cateva pietre la rinichiul stang. am urmat la recomandarea medicului un tratament cu ibutin si nexium fara rezultat.
Am facut o serie de analize in care rezultatul a fost negativ la infectii gen: helicobacter, ag hbs, anti hcv. in schimb au iesit peste limite glicemia :144 colest seric: 297 trigliceride serice:1085 !! ast-tgo 53 alt-tgp 74 gama gt 131 creatinina serica 1, 90.
rezultatele astea m au cam pus pe ganduri si am facut si un control la cardio. ekg a iesit normal fara probleme semnificative pentru varsta(fara valvulopatii, lichid pericardic) medicul cardiolog a prescris cateva medicamente pe care nu le am luat pentru ca alt specialist a spus ca i mi va pune ficatul si asa obosit mai rau. ( sortis 80, corlentor 5)
durerile au continuat si am mers la alt medic internist in bucuresti. am repetat analizele si valorile au scazut semnificativ. trigliceride la 280 tgo 32 tgp 65 colesterol seric 174.
mentionez ca in aceasta perioada nu am mai consumat suc carne de porc si tigari. beau cel putin 2 litri apa zilnic si incerc sa dorm cel putin 8 ore. am facut si control la diabetolog care mi a recomandat deocamdata regim strict.1600 kalorii am avut hemoglobina glicoIzata 8.1. am slabit aprox 10 kilograme. urmez in prezent un tratament cu controloc, esentin, liv 52, sargenor fiole, motilium. insa durerile persista.
precizez ca am grije de tatal meu care acum 2 ani a suferit un avc si situatia lui sa degradat ajungand la un inceput de altzheimer. stresul e destul de ridicat el nemai avand notiuni elementare de timp.. exprimare.. etc. rog pe cineva calificat sa mi sugereze un remediu asupra durerilor
multumesc !
9 comentarii
1
26-07-2016, ora 10:34
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Deci aveti(sau ati avut) un anumit grad de obezitate si un inceput de diabet. Trigliceridele mari arata o alimentatie cu prea multe grasimi insa colesterolul e ok...ceea ce e bine.
Daca ati renuntat la tigari, sucuri si carne de porc si ati scazut 10 kg si ati normalizat glicemia sunteti pe drumul cel bun in ceea ce priveste factorii de risc cardio-vascular.

Dar sa vedem ce facem cu durerea...
Deci:
- localizarea este: undeva sub clavicula stanga, la vreo 2-5 cm, spre stern sau spre axila? E in punct fix (o arati cu degetul) sau mai difuza (cu palma)? E intr-un spatiu intercostal, pe toata lungimea lui de la stern spre axila sau cuprinde mai multe spatii?
- cum apare: brusc sau progresiv
- iradierea durerii - in sus spre gat si in spate
- apare in repaos sau cand faceti efort? creste intensitatea durerii la efort?
- e legata de respiratie: doare mai tare in inspir profund? dar de deglutitie: doare mai tare cand inghititi?
- durata unui episod: 10-12 ore. Sunt episoade mai scurte, de ex cateva secunde sau minute?
- frecventa episoadelor: de cate ori au apartut in ultimele 2 luni (de cand acuzati simptomele)

In cat timp ati slabit 10 kg? Puteti pune slabirea numai pe seama modificarilor stilului de viata?

Va rog raspundeti la intrebarile astea. Trebuie sa explicati clar caracterele durerii pentru ca un medic pe specialitatea: medicina interna sau chirurgie toracica sau cardiologie sa poata face o prezumtie diagnostica.

Durerea cu topografia asta poate fi cauzata de:
1. peretele toracic - o nevralgie intercostala, artrita sau alta patologie osteoarticulara
2. pleurita (inflamatie a pleurei - foita ce inveleste plamanul) sau pleurezie inchistata
3. neo pulmonar sau alta patologie pulmonara cu localizare superficiala (plamanul nu doare, doar daca e interesata pleura) - sa speram ca nu
4. o adenopatie mediastinala sau alta formatiune mediastinala
5. durere de cauza cardiaca/aortica (dar cariologul a exclus-o; nu ati zis dar am presupus ca ati facut si o ecografie cardiaca, nu doar EKG; daca nu ati facut, sa faceti una) - eventual repetati ecografia cardiaca la alt cardiolog - si sa se uite cu atentie si la arcul aortic
6. nu as pune o durere asa de intensa si cu durata asa de lunga pe seama anxietatii (e normal sa te panichezi daca te doare asa de tare).

Pentru supozitiile 1, 2, 3, 4 eu as face un CT sau macar o radiografie toracica simpla pentru inceput. Dar cel mai bine o vizita la chirurgie toracica sau pneumologie si va fac ei.
0
26-07-2016, ora 11:16
patrickpatriciu
Nu este medic/terapeut
patrickpatriciu
durerea apare in zona unde se termina sternul in partea stanga si e difuza aprox 10 15 cm diametru. nu apare mereu. intervalul este cam de 2.. 3 zile. uneori mai des urmand tratamentul de mai sus ele mai scad putin in intensitate. apare brusc.. incep sa simt un val de caldura.. transpir intens si incep sa se auda zgomote in stomac ca si cum se transfera ceva dintr o parte in alta. problema e ca atunci ma panichez pentru ca stiu ca ma va durea destul de tare si intens si pe perioada de minim 6- 8 ore. nu apare la efort in schimb daca conduc de exemplu pe un drum mai accidentat este posibil ca durerea sa apara. uneori am episoade de bufeuri. nu cred ca are treaba cu deglutitia sau respiratia. de obicei at cand apare respir de cateva ori din stomac sau trag aer adanc in piept. am slabit de aprox 6 saptamani. am 187 inaltime si cantaream 107 -109kg. diferentele de greutate ereau de maxim 3..4 kg in interval de un an. este posibil sa fi slabit si din cauza regimului.. nu mananc nimic crud nici macar fructe o perioada. totul in tava sau gratar. pui peste sau vita. supe in fiecare zi. 10 oua pe luna fierte tari. branza slaba de vaca iaurt.. din pacate ma cam constip. am scaun la 2 poate chiar 3 zile uneori. am facut si ecografie cardio la polisano sb. fara mari probleme la inima. am facut si raze la plaman fara probleme majore.. mi a spus ca sunt fumator si cam atat. voi merge sa fac un rmn abdominal sau o colonoscopie. daca mai aveti nevoie de alte informatii va pot face poze dupa toate analizele care le detin. multumesc
0
26-07-2016, ora 11:42
patrickpatriciu
Nu este medic/terapeut
patrickpatriciu
uneori ametesc pana la limita pierderii cunostintei..asta mai rar.. trebuie sa stau jos sau sa ma sprijin. asta sa intamplat de aprox 3..4 ori. un medic cu mare experienta mi a recomandat sa schimb mediul atunci cand apar durerile. sa merg pe jos sa fac miscare. recunosc ca duc o viata mai sedentara.. nu fac sport insa incerc sa merg pe jos in fiecare zi 2.. 3 km. este posibil sa fie ceva si pe sistem nervos. avand in vedere ca decand tatal meu sa inbolnavit ma toaca marunt in fiecare zi.
exemplific cu examenul cardio:
ekg:rs. av- 72 b/min fara tulburari de repolarizare. eco cord: vs nedilatat nehipertrofiat cu cinetica segmentara si globala corecta. profil mitral normal pentru varsta. fara valvulopatii semnificative. vd nedilatat. tapse - 25mm. fara lichid pericardic. ao - 37 mm.
0
26-07-2016, ora 13:14
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
M-ati indus in eroare cu afirmatia initiala: "sub primele coaste".

Deci durerea este sus sub clavicula sau jos, sub coaste?
Ca asta schimba totul.
Tratament pentru gastrita ati facut?
Pentru ca ar putea fi o gastrita.

Introduceti si legume in alimentatie (pentru fibre) - ca sa scapati de constipatie, in rest regimul pare super.
0
26-07-2016, ora 15:05
patrickpatriciu
Nu este medic/terapeut
patrickpatriciu
durerea apare aproape unde se termina sternul in partea de jos in stanga. cateodata simt un murmur in acea zona.de exemplu azi nu simt durere dar maine sau cel tz joi cred ca va aparea. oricum cred ca e si psihica.. voi merge si la un pshiholog in curand. legume mananc in supe sau langa ceva cu proteine pui peste in ambele cazuri fierte( morcov fasole verde. telina. dovlecel. brocolli. si alte radacinoase) cartofi mai putin sau la cateva zile 200 300 gr. cu max de 3.. 4 felii de paine pe zi exclus paine alba proaspata.
ms
0
26-07-2016, ora 15:29
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Acum imi este clar unde e localizata durerea.
Durerea este de natura gastro-intestinala:
- gastrita sau ulcer gastric sau duodenal (cel mai probabil)
- colon iritabil (balonare, dar in general nu apar dureri asa mari)
- sindrom dispeptic biliar (pot aparea dureri, dar in general sunt sub coaste in partea dreapta, unde e vezica biliara)
- colica renala stanga (durerea ar trebui sa se duca in jos, pe traseul ureterului; poate fi declansata de trepidatii si poate aparea in reprize)

V-a vazut vreun gastro-enterolog?
Ati facut vreodata tratament cu Omeprazol? Ati putea face o proba terapeutica cu Omeprazol cateva zile sa vedeti daca mai apar durerile.
Dar cel mai bine sa va vada si un gastro-enterolog.

E posibil sa fie si ceva pe fond psihic. Cu siguranta va este foarte greu cu tatal dvs. Un psiholog ajuta mult in cazurile astea.
Dar trebuie excluse intai toate patologiile posibile.
0
26-07-2016, ora 16:59
patrickpatriciu
Nu este medic/terapeut
patrickpatriciu
am mai avut probleme cu gastro cand eream mai tanar pe la 20 de ani. ma trezeam noaptea traspirat si aveam reflux. la control la spit judetean unde locuiesc am facut un bariu si mi sa spus ca am mancat ceva mai gras si ca i mi va trece. simtomele au continuat si am mers la spit milit in sb. acolo la un consult mult mai specializat cu tehnologie ca la viena.. gen. foarte diferit de ce aveam la spit jud. alta tehnologie plus altfel de medici. acolo mi sa spus ca daca mai stateam cateva zile trebuia sa ma opereze de ulcer. asa m au tratat pe medicamente si regim. innainte sa apara simtomele astea de acum am cam abuzat de kfc. deobicei i mi trecea cu un rennie sau metoclopramid. oricum o sa iau in considerare sfatul dvs. multumesc
0
27-07-2016, ora 10:05
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Gastrita si ulcerul pot recidiva dupa o perioada. Trebuie obligatoriu un control gastro.
Kfc-ul si celelalte fastfood-uri pun kg rapid pe noi. Iar obezitatea e o boala foarte grea.
0
27-07-2016, ora 12:42
patrickpatriciu
Nu este medic/terapeut
patrickpatriciu
ce cantitate de omeprazol i mi recomanzi?
10 mg.. 20 mg ?
1 pe zi presuspun..
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: