Cum facem rost de o paine sanatoasa ?

18-12-2017
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Eu de cand ma stiu am mancat orice mancare cu paine si nu pot sa renunt la ea orice ar fi. Evident ca ma refer la painea obisnuita, alba, intalnita pe toate drumurile si care se spune ca nu ar fi buna. Din cate am inteles, singura paine sanatoasa ar fi cea facuta din faina integrala. Ok, dar cum putem face rost de asa ceva ? In comert exista tot felul de paini sub tot felul de denumiri. De unde sa stiu eu care e aia adevarata integrala ? Si pot sa am eu incredere ca a pus ala ce trebuie in ea cand stim cu toti cum toate produsele din magazine sint facute la cea mai proasta calitate si cum toata lumea e pusa numai pe inselaciuni ?
Ar mai fi varianta sa o fac eu acasa, si in felul asta stiu sigur ce pun in ea. Dar si aici am o nelamurire. Ca sa faci o paine integrala, combini faina alba cu tărâțe sau trebuie sa folosesti o faina integrala speciala ?
6 comentarii
0
19-12-2017, ora 12:04
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Puteti afla mai multe detalii despre subiect in articolul de pe site-ul nostru: http://dieta.romedic.ro/cum-alegem-painea-in-functie-de-ingredientele-de-pe-eticheta

Multa sanatate!
Mihaela Acasandrei
Nutritionist-dietetician
0
19-12-2017, ora 13:21
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Multumesc ! Foarte informativ articolul.
Dar... nu ati spus nimic despre cat de rea este painea alba si cat de buna e cea integrala, cum se vehiculeaza in popor. Sau nu este adevarat ?
1
19-12-2017, ora 15:26
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nu exista alimente rele si bune. Consumul depaine alba in exces, in contextul unor alegeri alimentare nefericite, al stilului de viata sedentar si preferinta acesteia in detrimentul unor surse mult mai nutritive de cerealiere defineste un obicei. Obiceiurile alimentare pot fi nocive sau nu, si de noi depinde sa le schimbam. Recomandarile nutritionale vorbesc de consumul in portii controlate, pentru sustinerea activitatii fizice moderate, zilnice, a cel putin 1/2 din totalul de calorii provenit din cereale integrale.

De exemplu, daca am grija sa consum circa 3 portii de cereale integrale din 5 și ales sa mananc 1-2 felii de paine alba, ele nu sunt daunatoare in niciun fel, daca sunt activa si respect regulile pentru o alimentatie sanatoasa, le consum alaturi de legume si surse proteice de calitate.

Excesul de fainoase este la fel de periculos chiar daca este vorba de paine integrala. Doza face otrava. Nu recomand prin acest raspuns painea alba, dar nu pot sustine ca este rea, atat timp cat propriile noastre alegeri si lipsa noastra de control sunt responsabile de sanatatea organismului.
0
19-12-2017, ora 20:10
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Am inteles acum. In principal o sa mananc paine integrala iar ocazional, la sarbatori, un cozonac, o prajitura cu faina alba nu strica. Astazi am facut pentru prima data paine din faina integrala si e foarte buna ! Nici nu ma asteptam. :)
0
20-12-2017, ora 09:30
zaress
Nu este medic/terapeut
zaress
@Martin

O masina de facut paine este probabil cea mai buna alegere. Noi folosim din primavara si suntem forte multumiti. Pe langa faptul ca de la jumatate de paine la o masa am ajuns la o felie, are si alt gust si exact cum ai spus si tu, stii ce pui in ea.

Doamne ajuta!
0
06-02-2018, ora 21:22
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Daca mananc 250-300g de paine integrala home-made pe zi, e mult ?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile făinii de nucă în pâinea fără gluten
  • Cea mai bună pâine - ce să alegem în magazin
  • Pâinea albă și alcoolul în dietă ne predispun la apariția cancerului colorectal
  •