Cum ma poate afecta o trauma suferita in copilarie? | Forumul Medical ROmedic

Cum ma poate afecta o trauma suferita in copilarie?

18-02-2008
me_pink
Nu este medic/terapeut
me_pink
Cand aveam in jur de 5 ani am avut parte de un eveniment neplacut, adica am fost agresata sexual daca pot spune asa, de catre un prieten de familie al parintilor mei. Am fost impreuna cu el (el avand vreo 24-25 de ani, casatorit si cu un fiu de vreo 8 luni) si cu parintii lui la taiat de porc. Toata lumea se afla in camera de sus a casei si se ocupa cu preparearea carnii, iar el era in camera de jos, care avea intrare separata, si se uita la tv. Eu copil fiind, si neavand stare si rabdare sa stau intr-un loc, la un moment dat am coborat in camera unde era Nicu, sa ma uit la tv. M-a chemat sa ma asez langa el in pat, dupa care mi-a luat mana si a inceput sa iti frece penisul cu ea, prima data pe pantaloni si pe urma pe viu. Dupa vreo 5 minute, cand deja eram foarte speriata si nu stiam ce sa fac, am incercat sa ma retrag, moment in care m-a luat in brate si m-a dus la o vitrina sa imi arate ceva bibelouri, ca sa imi distraga atentia si sa isi poata continua activitatea. Dupa putin timp i-am spus ca trebuie sa merg la baie si asa am reusit sa scap si am fugit repede sus la baie, m-am spalat pe maini si nu am mai iesit din casa pana nu m-am intors acasa!Nu am spus nimanui despre eveniment si am incercat sa uit, ceea ce am si reusit cativa ani, dupa care mi-am reamintit totul in cel mai mic detaliu iar acum ma gandesc tot mai des la ceea ce mi s-a intamplat si ma gandesc in ce masura si cum m-ar putea afecta aceasta intamplare. Si acum cand imi amintesc de intaplare, simt mirosul sapunului.
4 comentarii
0
22-02-2008, ora 00:00
Psih. Sorina Voicu
Identitate neconfirmată
Psih. Sorina Voicu
Draga Pink, imi pare foarte rau sa aud de ceea ce ti s-a intamplat. Traumele suferite in copilarie pot afecta diferite persoane in moduri diferite, nimeni nu-ti poate da un raspuns standard. Cel mai bine pentru tine ar fi sa consulti un psihoterapeut care sa te ajute sa-ti gestionezi emotiile intr-un mod cat mai eficient pentru tine. Din pacate ceea ce s-a intamplat nu mai poate fi schimbat si cu siguranta nu poate fi uitat. Poti doar sa inveti sa gestionezi aceasta intamplare astfel incat sa te afecteze cat mai putin, pentru a-ti putea trai viata linistita, libera. Cu alte cuvinte, psihoterapia te poate ajuta sa transformi o trauma intr-o non-trauma, daca putem sa-i spunem asa.
Repet, este vorba de o incarcatura emotionala destul de mare si doar printr-un contact direct cu psihoterapeutul poate fi abordata si gestionata intr-un mod sigur pentru tine, altfel risca sa-ti faca mai mult rau.
Iti doresc mult succes si toate cele bune, Sorina.
0
22-02-2008, ora 00:00
me_pink
Nu este medic/terapeut
me_pink
Va multumesc tare mult pentru raspuns...pana la urma cred ca acum asteptam confirmarea ca fara ajutorul unui specialist nu pot trece corespunzator peste ceea ce s-a intamplat si o sa am de suferit din aceasta cauza, ca ma poate afecta chiar subconstient
0
28-05-2008, ora 00:00
p386
Nu este medic/terapeut
p386
tot ceea ce ni se intampla ramane stocat in subconstient, si in momente similare ele reies la suprafata, ca si cum s-ar fi intamplat cu cateva zile in urma...mai ales cu cat trauma a fost mai mare si sentimentele pe care le-a implicat mai puternice cu atat isi va pune amprenta mai mult asupra vietii noastre, si este caracteristic copiilor, si nu numai, ca atunci cand esti intr-o situatie pe care din diferite motive nu poti sa o accepti, incepi sa o negi, sa aduci contraargumente, sa te minti singur cu alte cuvinte, ca sa poti digera informatia, psihoterapia te poate ajuta foarte mult dar cel mai mult te ajuti singur, pentru ca psihologul iti da niste sugestii, niste sfaturi pe care TU trebuie sa le aplici...
0
05-06-2009, ora 15:43
draguta22
Nu este medic/terapeut
draguta22
Buna me_pink! Inteleg perfect ce ti se intampla si vorbesc din dubla perspectiva, cea a unei persoane care a trecut printr-o astfel de trauma, cat din cea a psihologului.
Toata copilaria si adolescenta m-a urmarit acea amintire, chiar daca nu a fost un fapt dus pana la capat. In timpul facultatii m-am aplecat foarte des asupra efectelor abuzurilor sexuale si abia atunci am inteles cat poate cantari o astfel de intamplare.
Intr-adevar, cel mai bine e sa apelezi la ajutorul unui specialist care te va ajuta sa vezi lucrurile dintr-un alt unghi.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: