Cum pot sa am greutatea ideală?

10-01-2016
TabacaruEmil
Nu este medic/terapeut
TabacaruEmil
Salut!Vreu sa iau in greutate dar nu ştiu cum, de mâncat mănânc mult dar tot sunt slab am 51 de kg 1, 73 înălţimea si 16 ani, acum ceva vreme am avut o problema cu digestia si mu am putut mânca, pana atunci am avut 52-53 kg iar apoi pt ca nu am mâncat aproape deloc vreo 5 zile am slăbit pana la 49 de kg.Alte persoane nu mănâncă aproape deloc si au o greutate buna.Am un prieten care are zic eu greutatea ideală de 64 kg 17 ani si 163 înălţimea, adevarul e ca mănâncă si mult dar are construcţia buna a masei musculare având spatele lat si ne având burta.Daca ma puteţi ajuta cu o dieta, ceva, poate si cu ore si alimente ar fi super!!!!!!
3 comentarii
0
10-01-2016, ora 15:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Faceti intai un examen coproparazitologic complet, corect, din 3 scaune consecutive (dati cautare pe Google Cum se face un examen coproparazitologic corect) sa excludeti posibilitatea unor paraziti intestinali.

Adresati-va unui medic nutritionist apoi.
0
10-01-2016, ora 22:43
TabacaruEmil
Nu este medic/terapeut
TabacaruEmil
Nu cred ca este vorba despre un parazit pentru ca aşa sunt eu din totdeauna.Eu ma refeream ca poate este ceva ce fac eu greşit in alimentaţie sau ceva.
0
06-04-2016, ora 10:14
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Este recomandat sa efectuati un set de analize pentru a identifica o posibila cauza medicala pentru pierderea in greutate despre care ati mentionat. Eventual, sa consultati un medic gastroenterolog.

Pentru a identifica o posibila greseala in alimentatie este indicat sa consultati un specialist in nutritie (medic nutritionist sau nutritionist-dietetician) in vederea evaluarii nutritionale (jurnal alimentar, evaluare greutate, inaltime, etc.).

Indicele de masa corporala are o valoare de 17, usor sub medie (formula de calcul difera la persoanele cu varsta sub 18 ani!). Insa aceasta este o valoare orientativa. Inaltimea si greutatea corporala pot fi influentate si de mostenirea genetica (puteti avea o constitutie mai slaba in mod natural).

Fiecare organism este unic, creste si se dezvolta in ritmul lui. Mai mult decat atat, adolescenta este o perioada in care se produc multiple schimbari la nivelul corpului, iar perioadele de crestere in greutate pot alterna cu perioade de stagnare ponderala, cresterea in inaltime poate alterna cu cea in greutate.

In orice caz, pentru a castiga in greutate nu trebuie sa mancati mult. Acel „mult” trebuie cunatificat in functie de alimentele consumate si valoarea lor calorica si nutritionala. In aceasta perioada este foarte important sa mancati sanatos si variat si sa fiti activ.

Dieta dumneavoastra zilnica trebuie sa includa:
cerealea integrale (paine integrala, orez si paste fainoase integrale, cereale pentru micul dejun fara zahar adaugat- consultati cu atentie eticheta!)
lapte si produse lactate, 1-2 portii/zi (de preferat variantele fara fructe, arome, alte adaosuri, in special de zahar)
carne slaba de pui, curcan, oua, peste (1-2 portii/zi)
legume, minim 3 portii pe zi
leguminoase, 1 portie/zi (naut, fasole boabe, mazare, etc)
fructe, 2 portii/zi, de preferat intregi, proaspete si nu sub forma de sucuri
diverse tipuri de nuci, alune (30 de grame, cat incape intr-un pumn) sau seminte (de in, dovleac, floarea soarelui, chia;1-2 linguri) - 1-2 ori/zi.

Alimentele sa fie impartite in 3 mese regulate si 1-2 gustari sanatoase intre mese (1 fruct, 1 iaurt, o portie de nuci sau alune, etc.).

Este recomandat sa evitati consumul de bauturi alcoolice si sa limitati aportul de bauturi carbogazoase, sucuri de fructe, cu arome de fructe, etc. și dulciurile concentrate in zaharuri si grasimi (biscuiti, napolitane, batoane de ciocolata, batoane proteice, snacks-uri, etc.).

Consumul de alimente tip fast-food (pizza, cartofi prajiți, etc.) ar trebui sa fie ocazional, de exemplu, de maxim 4 ori/luna.

Acestea sunt recomandari generale pentru o alimentatie sanatoasa. Consultand un specialist in nutritie, acestea pot fi personalizate in functie de preferintele, programul dvs., necesarul caloric si nutritional si puteti primi informatii cu privire la numarul si volumul portiilor alimentare. Dietele nu se pot recomanda in lipsa efectuarii unei evaluari amanuntite.

Este important sa fiti cat mai activ din punct de vedere fizic si sa va hidratati corespunzator, de preferat consumand apa.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.