cum pot sa scap de o sarcina nedorita?

77 comentarii 1 23 Înainte ›
0
29-11-2009, ora 20:49
gaby13579
Nu este medic/terapeut
gaby13579
Cititi cu atentie :

Intreruperea unei sarcini nedorite sau prin indicatie terapeutica

Avortul pune capat unei sarcini prin indepartarea ovulului implantat in uter. Complicatiile avortului pot ameninta sanatatea femeii, inclusiv posibilitatea de a avea copii in viitor. Avorturile frecvente pot afecta linistea si fericirea unei femei si pot influenta negativ relatia cu partenerul.


Daca o femeie recurge la avort, acesta trebuie facut cat mai devreme posibil si dupa aceea trebuie folosita o metoda contraceptiva. Atentie: o noua sarcina poate aparea la 11 zile de la un avort, chiar inaintea reaparitiei menstruatiei.


Avortul reprezinta intreruperea evolutiei unei sarcini normale, inaintea viabilitatii fatului, adica a capacitatii sale de a supravietui independent de mama, inainte de 24 de saptamini sau patologice, inainte de termen.

Procedura care poate fi folosita pentru a declansa un avort depinde in primul rind de virsta sarcinii, de starea medicala a sarcinii si a femeii si, nu in ultimul rind, de preferinta acesteia pentru o anumita metoda.

Decizia de a intrerupe o sarcina poate fi luata doar daca sarcina este diagnosticata, de preferinta cit mai devreme in evolutie. Cu cit este mai precoce diagnosticata, cu atit numarul de metode de avort este mai mare si mai variat, iar complicatiile post-avort sunt mai putine ca numar si mai putin severe.

Inainte de a opta pentru o metoda este necesar un control medical general si unul obstretico-ginecologic, pentru a diferentia sarcinile normale de cele patologice. O sarcina normala prezinta urmatoarele simptome: anorexie, greata, varsaturi, tumefierea sinilor, letargie si amenoree. Simptomele unei sarcini patologice sunt: durere abdominala, singerari vaginale, scurgeri vaginale ce contin tesuturi fetale, episoade de sincopa.

Avorturile la cerere sunt efectuate cel mai frecvent la femeile intre 20-24 de ani. Cele mai multe avorturi terapeutice sunt la femeile peste 35 de ani.



Indicatia avortului la cerere este sarcina nedorita de femeie.

Indicatiile avortului terapeutic cuprind:
-afectiuni patologice ale mamei, in contextul carora continuarea sarcinii pina la termen pune viata acesteia in pericol poate fi utilizata doar pina in saptamina a 7 sau 9 de sarcina - in functie de metoda aleasa.


Terapia medicala in cazul avortului medicamentos cu
-viol sau incest
-anormalitati fetale, care vor duce la nasterea unui copil cu defecte fizice si / sau psihice severe
-decesul intrauterin al fatului.

In majoritatea cazurilor se poate opta pentru un avort chirurgical sau medicamentos.



Intreruperea de sarcina medicamentos prinde urmatoarele metode:
- instilarea de substante abortive in uter
- administrarea de medicamente; sunt 3 variante posibile : mifepriston - misoprostol, methotrexat -misoprostol si misoprostol ca unic agent abortiv
- reductie selectiva.



Reducerea selectiva, tehnicile de instilare si utilizarea misoprostolului ca unic agent abortiv, sunt utilizate numai in scopuri terapeutice, atunci cind sarcina este patologica sau pune in pericol viata si sanatatea materna.


Urmatoarele metode sunt optiuni pentru avortul chirurgical:
-chiuretajul prin suctiune, se foloseste la 6-12 saptamini de gestatie, 99, 2% eficacitate
-dilatatia si evacuarea, intre 15-21 saptamini de sarcina
-dilatatia si chiuretajul-este folosita la 13-24 saptamini de gestatie
-dilatatia si extractia, dupa 21 de saptamini de sarcina
-histerectomia este folosita la 12-24 saptamini si este rezervata in cazurile rare in care restul metodelor sunt contraindicate. Histerectomia reprezinta inlaturarea chirurgicala a uterului cu sau fara anexele sale, in functie de caz.


Avantajele avortului medicamentos:
-poate fi efectuat imediat, fara anestezie si riscuri chirurgicale
-avantaj psihologic, controlul pacientului la a doua vizita.

-mai putin traumatizant emotional pentru pacienta

Avantajele chiuretajului cuprind:
- este mai eficient decit cel medicamentos, 99%
- efectuat intro perioada scurta de timp 15-20 de minute cu o perioada de singerare mai scurta
- fara expunera la efectele teratogene si cancerigene ale unor medicamente- Methotrexatul- folosite in cel medicamentos
- poate fi efectuat mai tirziu in evolutia sarcinii
- vizite la medic mai putine.



Dintre toate metodele de avort pentru trimestrul al doilea, cea mai sigura este dilatarea si extractia.

Inductoarele de travaliu prostaglandinice si dilatatoarele pasive prezinta un risc mai mare decit dilatatia si extractia, prin frecventa retinere a placentei.

Riscuri moderate de mortalitate apar la tehnicele de instilare. Instilarea de uree este mai sigura decit cea salina. Inducerea avortului prin prostaglandine in trimestrul al doilea este mai sigura decit solutia salina.

Cele mai mari rate ale mortalitatii pentru trimestrul al doilea sunt asociate cu procedeele chirurgicale majore: histerectomia.

Inaintea unui avort se recomanda urmatoarele examene medicale anterioare:

- consult medical general si obstetric - ginecologic
- testarea existentei anemiei - lipsa fierului din sange ; in caz de lipsa se administreaza fier inainte si dupa interventie
- determinarea Rh-ului - negativ/ pozitiv ; in cazul unei mame Rh- negative, i se va administra dupa avort o imunoglobulina Rh pentru a proteja viitoarele sarcini
- verificarea existentei unei infectii urinare
- ecografie abdominala sau transvaginala pentru a vedea marimea si forma uterului, aspectul sarcinii, varsta sarcinii. De mentionat ca ecografia transvaginala este mai exacta decat cea abdominala si poate identifica sarcina cu o saptamana mai devreme.
- testul Papanicolau sau testarea unei boli cu transmitere sexuale - sunt examene recomandate, dar fara a fi obligatorii
0
29-11-2009, ora 20:54
gaby13579
Nu este medic/terapeut
gaby13579
Avortul medicamentos cu Mifepriston si Misoprostol


Intreruperea sarcinii medicamentos cu Mifepriston si Misoprostol este o metoda in doi pasi:


1. Primul este administrarea de Mifepriston, tablete orale, sub supravegherea medicului.
Mifepriston determina separerea placentei de endometru, inmoaie cervixul si creste contractiile uterine pentru a permite continutului uterin sa fie expulzat.
Mifepriston este un steroid sintetic, care blocheaza progesteronul, hormonul care intretine sarcina. Este folosit si ca contraceptiv de urgenta.

2. Al doilea pas este administrarea tabletelor de Misoprostol, oral sau prin inserare vaginala, de obicei in 48 de ore de la Mifepriston. In functie de doza, administrarea se poate face la 6 ore dupa Mifepriston.
Misoprostolul este o prostaglandina E1 sintetica care induce contractii uterine si este folosita interapia ulcerelor post-AINS.
Misoprostolul determina contractii uterine. In aceasta perioada este indicata monotorizarea medicala atenta, in cazul in care apar efectele secundare si necesita interventie de specialitate.
Supravegherea este necesara in primele 6 ore de la administrare, sarcina putindu-se incheia acasa sau la spital.

Avortul medicamentos necesita doua vizite la medic, in prima se administreaza primul medicament, al doilea fiind luat acasa, iar la a doua vizita, la 2 saptamini, este verificata intreruperea sarcinii si daca nu au aparut complicatii.

Daca metoda nu a avut succes, se practica avortul chirurgical, pentru a completa procedeul, deoarece misoprostolul determina anormalitati fetale.

Pina la 7 saptamini, aceasta combinatie medicamentoasa este eficienta in proportie de 92%, iar pe masura ce virsta sarcinii avanseaza, pina la 9 saptamini, eficacitatea descreste.

In primele 4 ore de la administrarea misoprostolului, majoritatea femeilor prezinta singerari vaginale si crampe, iar sarcina se opreste din evolutie. Cele mai multe sarcini se sfirsesc in primele 24 de ore dupa doza de misoprostol. Daca acest lucru nu s-a intimplat, se administreaza a doua doza de misoprostol.


Unele studii au aratat ca administrarea intravaginala a misoprostolului actioneaza mai rapid si cu mai putine efecte secundare decit cea bucala. Dar majoritatea medicilor prefera calea bucala, datorita rapoartelor recente a unei infectii fetale rare, care afecteaza putine femei la a doua sarcina, dupa ce au folosit calea intravaginala.

Care sunt efectele secundare ale metodei
Aceasta metoda de avort determina simptome asemanatoare cu ale unui avort spontan ( crampe abdominale si singerari vaginale ), pe masura ce tesuturile fetale si singele sunt eliminate din uter.

Simptomele pot include:
- greata, varsaturi, diaree
- durere de cap, ameteli
- frisoane si bufeuri
- tremuraturi, fatigabilitate.

Efectele secundare pot fi mai severe daca femeia este la prima sarcina.

Mai putin de 1% dintre femei pot prezenta urmatoarele efecte secundare severe dupa avort:
-singerari severe: cheaguri de singe mai mari de o minge de tenis, cu o durata de 2 ore ; singerare peste 12 ore continua
-semne de infectie generala-sepsis: durere de cap, crampe musculare, ameteli, stare generala de rau; infectia poate evolua si fara febra.
-durere severa abdominala, care nu se remite la repaus la pat, analgezice sau caldura locala
-bufeuri sau febra peste 40 de grade Celisius peste 4 ore
-varsaturi peste 4-6 ore
-balonare rapida abdominala sau ritm rapid cardiac
-scurgeri vaginale care cresc cantitativ sau emana un miros urit
-durere, tumefiere sau roseata zonei genitale
-lipsa menstruatiei la 6 saptamini de la procedura
-semne sau simptome ale unei depresii.

Contraindicatii ale Mifepristonului:
Mifepristonul nu ar trebui administrat femeilor care prezinta una din urmatoarele conditii medicale:
-sarcina ectopica, masa tumorala ovariana, dispozitiv de contraceptie intrauterin
-terapie prelungita corticosteroidica, insuficienta adrenala, anemie severa, alterari ale coagularii sau terapie anticoagulanta, astm sever, afectiuni hepatice sau renale
-afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala necontrolata medicamentos, afectiuni respiratorii
-alergie la misoprostol, boli de piele mostenite.
Este importanta evitarea consumului de alcool si aspirina in timpul perioadei de administrare de mifepriston si misoproston.
Evitarea contactului sexual pentru cel putin o saptamina dupa avort.

Menstruatia urmatoare poate sa apara in timp de 6 saptamini dupa procedura; este necesara prezentarea la medic daca aceasta intirzie.
0
03-12-2009, ora 01:57
bia_976
Nu este medic/terapeut
bia_976
buna seara tuturor ca majorit d nelor si eu ma confrunt cu o situatie neplacuta si anume cm intirzie 2 sapt ceea ce la mine ar putea fi deja o problema luand in consid ca am un cm foarte punctual. daca ma poate ajuta cineva cu vreun sfat ce ar putea fi de folos v asi multumi. -* multumesc


(*modificat de administrator)
0
04-12-2009, ora 10:44
megghi
Nu este medic/terapeut
megghi
ciao Gaby,
am vazut ca ai facut o descriere destul de ampla in ceea ce priveste avortul cu toate metodele posibile, dar eu mi-am permis sa dau si niste informatii in ceea ce priveste "continutul uterin"

din pacate in romania avortul este prima metoda de contraceptie, iar toate acestea se intampla din lipsa informatiei.

Primul trimestru

Cum se dezvolta fatul in primul trimestru de sarcina?

Prima luna

"¢ Apar bobocei mici de membre, care vor fi mainile si picioarele lui.

"¢ Embrionul arata ca un mormoloc.

"¢ Incep sa se formeze inima si plamanii. Pana in cea de 25-a zi inima va incepe sa bata.

"¢ Tubul neural, care devine creierul si maduva spinarii, incepe sa se formeze.

"¢ La sfarsitul primei luni, embrionul are o lungime de aproximativ 3, 8 cm si cantareste mai putin de 28 de grame.

A 2-a luna

"¢ Se formeaza toate sistemele si organele corpului importante, dar nu se dezvolta complet.

"¢ Primele stadii ale placentei, prin care trec nutrientii din corpul tau la copil, sunt vizibile si functioneaza.

"¢ Se formeaza urechile, gleznele si incheieturile. Pleoapele se formeaza si cresc, dar sunt lipite si inchise.

"¢ Se dezvolta degetele de la maini si picioare.

"¢ Pana la sfarsitul celei de-a doua luni, copilul arata din ce in ce mai normal pierzand din aspectul de mormoloc, are o lungime de aproximativ 2, 5 cm si cantareste inca mai putin de 28 de grame.

A 3-a luna

"¢ Dupa 8 saptamani ca embrion, copilul se numeste "fat".

"¢ Degetele de la maini si picioare au unghii moi.

"¢ Gura are 20 de muguri care vor deveni "dintii copilului".

"¢ Poti sa auzi bataile inimii copilului tau pentru prima data (intre a 6-a si a 8-a saptamana) folosind un instrument special.

"¢ Pe tot parcursul sarcinii de acum incolo, organele se vor maturiza si fatul va lua in greutate.

"¢ Pana la sfarsitul acestei luni, fatul are o lungime de aproximativ 6, 2 cm si cantareste putin peste 28 de grame.
0
05-12-2009, ora 00:39
gaby13579
Nu este medic/terapeut
gaby13579
Avortul spontan - pierdera spontana a sarcinii General si cauze

Avortul spontan reprezinta intreruperea spontana a sarcinii (printr-o cauza naturala, fara o interventie din afara) inainte de saptamana 20 de gestatie (eliminarea spontana a produsului de conceptie dupa saptamana 20 poarta denumirea de pierdere spontana in stadiul avansat al dezvoltarii sarcinii).
Avorturile spontane au loc relativ frecvent, 1 din 4 femei gravide pierd sarcina. Pierderea produsului de conceptie in primul trimestru si inceputul celui de-al doilea trimestru, reprezinta 15- 25% din totalul sarcinilor diagnosticate clinic. De asemenea, avortul spontan in stadiul mic de dezvoltare este frecvent la femeile care nu stiu ca sunt insarcinate.

Cauze
Cauzele avortului spontan in primul trimestru, sunt aproape intotdeauna anomalii cromozomiale survenite pe parcursul gametogenezei (formarii oului) sau fecundatiei. De obicei, avortul spontan determinat de o anomalie genetica/cromozomiala este un eveniment unic; nu este vorba de o anomalie ereditara care poate sa afecteze urmatoarea sarcina. In majoritatea cazurilor nu exista o explicatie limpede a pierderii sarcinii.
Dupa saptamana 12 sau cand sunt detectate zgomotele cardiace, riscul de avort scade semnificativ.

Factori de risc

Factorii de risc pentru pierderea sarcinii sunt urmatorii:
-varsta inaintata a mamei, peste 35 ani
-istoric personal de avorturi spontane repetate (2-3)
-consumul de antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen sau naproxen) in timpul conceptiei sau in fazele precoce ale sarcinii
-consumul de alcool in timpul sarcinii
-consumul droguri (cocaina)
-fumatul
-expunerea la substante chimice ca benzen, arsenic, formaldehida, inaintea sarcinii
-consum de cafeina in timpul sarcinii
-afectiuni ginecologice precum fibroame uterine sau alte anomalii ale uterului
-declansarea unor boli sau infectii dobandite in timpul sarcinii, de exemplu afectiuni autoimune
-traumatisme fizice - contuzii abdominale
-cauze imunologice, imunizari Rh
-studii recente sugereaza implicarea carentei de acid folic in cresterea riscului de avort spontan.

Trei sau mai multe avorturi spontane repetate sunt neobisnuite la o femeie. Avorturile repetate (avort "habitual") sunt cauzate de existenta unei afectiuni medicale.

Alti factori de risc pentru avorturi spontane repetate:
-sindromul ovarelor polichistice
-istoric familial de avorturi spontane (pe linie maternal)
-un control terapeutic prost al unei boli cronice (diabet zaharat sau boli autoimune)
-anumite infectii virale sau bacteriene
-sindromul antifosfolipidic (afectiune autoimuna)
-anomalii structurale ale uterului (uter in forma de T), in 12-15 % din cazurile de avorturi repetate
-istoric de fat malformat
-accidente, raniri fizice
-prelevare de vilozitati coriale (1 din 100 de cazuri) sau amniocenteza (1 din 200 de sarcini)
-anomalii cromozomiale ale unui parinte.

Sunt cunoscuti, de asemenea, cativa factori care nu cresc riscul de avort spontan precum: expunerea la campul monitorului de computer sau la camp electromagnetic, actul sexual sau exercitiul fizic.


Simptome

Semnele si simptomele avortului includ:
-sangerari vaginale mici sau abundente, care pot apare constant sau neregulat; desi sangerarea vaginala este primul semn de avort, acestea pot apare fiziologic in primele trei luni de sarcina; totusi, asocierea sangerarilor cu durerile abdominale (crampe) reprezinta primele semne de avort
-durerea sub forma de crampe la nivel pelvin (in abdomenul inferior), durere abdominala sau durere surda lombara (de spate); durerea poate apare in primele ore sau zile dupa debutul sangerarii vaginale
-cheaguri de sange sau eliminari de tesut fetal de culoare gri la nivel vaginal.

Investigatii

Diagnosticul de avort spontan este pus cu ajutorul urmatoarelor examene:
-examenul clinic al regiunii pelvine, prin care ginecologul pune in evidenta dilatia colului uterin sau a unor sangerari la nivelul vaginului
-masurarea nivelului sanguin al HCG (gonadotropina corionica umana) care pune diagnosticul de sarcina; nivelul HCG va fi masurat in decursul mai multor zile pentru a se determina daca sarcina mai este in evolutie
-ecografia abdominala inferioara, poate da o imagine clara despre bunul mers al sarcinii: daca sacul amniotic este intact, daca fatul prezinta activitate cardiaca (daca sunt detectate bataile cardiace) si se poate estima varsta fetala.



In cazul unor avorturi repetate (mai mult de 3) exista mai multe metode de a depista cauzele si de pune in evidenta agentul patogen responsabil de producerea avortului:
-detectarea serologica a anticorpilor antifosfolipidici
-efectuarea cariotipului pentru evidentierea anomaliilor cromozomiale ale genitorilor
-masurarea nivelelor de hormoni
-histeroscopie sau ecografie vaginala prin care sunt depistate anomaliile anatomice uterine.

Tratament - Generalitati

Nu exista o modalitate terapeutica prin care sa fie stopat avortul spontan in evolutie (in curs). In cazul in care nu sunt prezente simptome ale hemoragiei masive, febra, slabiciune sau alte semne de infectie, nu se poate schimba prin interventie cursul avortului. Avortul spontan este ceva natural si de aceea medicii iau o pozitie de expectativa. De obicei, dureaza cateva zile.
Daca durerile provocate de avort sunt insuportabile, sangerarea este abundenta sau eliminarea produsului de conceptie mort dureaza o perioada prea lunga, ginecologul va interveni prin chiuretaj (procedura prin care este eliminat continutul uterin).

Tratamentul iminentei de avort sau a avortului incipient

In caz de iminenta de avort spontan (amenintarea de avort) sau de avort incipient, procesul se poate remite spontan sau sub influenta tratamentului; incepand cu etapa avortului in evolutie, el este ireversibil.
In cazul in care apar sangerari vaginale in cursul sarcinii, se recomanda urmatoarele masuri:


-evitarea efortului fizic excesiv si repaus sexual (evitarea contactelor sexuale); unii medici recomanda repaus strict la pat, insa majoritatea studiilor arata ca prin aceasta nu se opreste cursul avortului
-administrarea de progesteron poate fi utila in pastrarea sarcinii; insa prin aceasta metoda se intarzie doar desfasurarea avortului (progesteronul este eficient in prevenirea producerilor nasterilor premature in cazul sarcinilor cu risc)
-evitarea administrarii AINS (antiinflamatoarelor nesteroidiene) de tipul Ibuprofenului. Acetaminofenul (paracetamolul) poate fi folosit ca analgezic.


Tratamentul avortului incomplet

Avortul incomplet reprezinta expulzia partiala a produsului de conceptie. In cazul avortului incomplet sau avortului in curs, optiunile terapeutice sunt urmatoarele:
-expectativa vigilenta, in care se urmareste atent evolutia fireasca, fara sa se intervina terapeutic decat in cazul aparitiei complicatiilor
-tratament medicamentos Mifepristone si/sau Misoprostol, care faciliteaza eliminarea avortonului
-dilatatie si chiuretaj (DC) procedura chirurgicala rapida prin care se realizeaza avortul produsului de conceptie.


Alte tratamente
In cazul sangerarilor abundente se va efectua o analiza completa a sangelui si tratamentul anemiei daca aceasta e prezenta.
Daca mama prezinta Rh-negativ, dupa avort se va face imunizare anti-Rh (administrarea imunoglobulinei-anti D) care va conferi protectie in cazul unei sarcini ulterioare.
In situatii extreme, precum hemoragii incontrolabile sau infectii severe care nu raspund la tratamentul antibiotic, se va realiza histerectomia (inlaturarea chirurgicala a uterului).



Dupa avortul spontan

Daca se doreste o noua sarcina se va cere sfatul medicului. Majoritatea medicilor sau a asistentelor-moase recamanda ca dupa avortul spontan sa se astepte instalarea unui nou ciclu menstrual inainte de a se incerca o noua sarcina. Sansa de a ramane insarcinata este mare chiar dupa 2-3 avorturi spontane.
Dupa mai mult de 3 avorturi spontane repetate, trebuie cautate atent cauzele acestora. In 50- 70% din cazuri, nu s-a identificat nici o cauza evidenta in urma testarii. Studiile arata ca 60- 70% din cupluri cu avorturi spontane repetate inexplicabile, continua sa incerce sa aiba un copil fara sa faca tratament special.



De retinut!

Cercetatorii arata ca un numar mic de cazuri de avorturi spontane sunt datorate incompatibilitatii de Rh materno-fetala (mama cu Rh negativ, fat cu Rh pozitiv): sistemul imunitar al mamei va reactiona, nerecunoscand hematiile Rh pozitive ale fatului ca fiind self, astfel ca va fabrica anticorpi anti-Rh, distrugand hematiile incriminate.
Insa studiile de imunoterapie experimentala nu arata un beneficiu cert al imunoterapiei in aceste cazuri.

Consultul de specialitate

Nu exista modalitati profilactice in cazul unui avort spontan in stadiu mic de dezvoltare, care poate fi provocat de o anormalitate a produsului de conceptie sau de moartea embrionului.
Dupa aparitia primelor semne de iminenta de avort, se va contacta medicul pentru evaluare si aplicarea unor masuri generale, precum repaus pelvian (lipsa activitatii sexuale sau evitarea muncii grele).
Va fi contactat serviciul de urgenta cand o femeie gravida prezinta hemoragie abundenta si semne ale socului hemoragic:
-stari de lesin
-agitatie, confuzie, anxietate
-respiratie rapida si superficiala
-tegumente umede, reci sau transpiratii profuze
-slabiciune
-sete, greturi, varsaturi
-tahicardie (accelerarea ritmului cardiac).
Va fi contactat imediat medicul curant in cazul in care femeia insarcinata prezinta sangerari vaginale, crampe sau dureri abdominale, pelviene sau la nivel lombar inferior.
Medicul va cere gravidei sa colecteze intr-un mic recipient, daca este posibil, cheagurile de sange sau tesutul eliminat la nivel vaginal, pentru a fi examinat atent, in scopul de a fi identificat sacul embrionar eliminat si a se stabili cu siguranta, daca este vorba despre un avort spontan sau nu.

Complicatii

Cele mai frecvente complicatii, intalnite in 4-10% dintre cazuri, sunt hemoragile abundente si complicatiile infectioase.
Timp de 14 zile dupa avortul spontan, prezenta sangerarilor vaginale usoare sau moderate sunt normale; acestea trebuie sa alarmeze in cazul in care devin abundente, chiar daca acestea nu sunt insotite de tabloul clinic al socului hemoragic.
Semnele de infectie includ:
-febra, 38 0C sau mai mult
-dureri sau crampe abdominale moderate sau severe
-secretie vaginala urat mirositoare.

Revenirea fizica si emotionala dupa avort

Reactiile emotionale negative (autoblamare, anxietate, tristete sau doliu) sunt normale dupa pierderea unei sarcini. Totusi, in cele mai multe cazuri avortul spontan este un eveniment care se produce natural si care nu poate fi inlaturat.
Familiei care a suferit o astfel de pierdere, trebuie sa i se asigure suport emotional prin participarea la grupuri de suport, prin citirea unor materiale informative in care sunt descrise experiente similare ale altor cupluri, prin purtarea unor discutii cu prietenii sau cu preotul.
De asemenea, medicul va raspunde tuturor nedumeririlor si preocuparilor in legatura cu avortul.
Intensitatea si durata doliului variaza de la o femeie la alta, dar majoritatea revin la activitatea cotidiana la scurt timp dupa avort. In cazul in care simptomele de depresie se prelungesc mai mult de 2 saptamani este necesara vizita la medic. Dezechilibrele hormonale determinate de avort pot induce o simptomatologie asemanatoare depresiei post-partum.
Chiar dupa cateva avorturi spontane, sansa de a duce la capat o sarcina normala nu este pierduta. Dupa un repaus de 6 saptamani (reinstalarea unui nou ciclu menstrual) se pot relua cu optimism incercarile de a avea un copil.
0
11-02-2010, ora 23:48
Smara...
Nu este medic/terapeut
Smara...
Buna!. as dori un sfat. simt ca sunt insarcinata. perioada mea menstruala este peste 4 zile, insa as vrea sa stiu daca testul iese pozitiv ce as putea face inafara de chiuretaj. Ce fiole, pastile, plasturi exista care sa nu afecteze hormonal pentru ca si asa sunt instabila.astept un raspuns -*.multumesc anticipat.


(*modificat de administrator)
0
19-02-2010, ora 09:55
ella.rebek
Nu este medic/terapeut
ella.rebek
eu am folosit pastilele despre care se vorbea putin mai sus.am scapat de sarcina nedorita si am fost f multumita.acum un an am platit vreo 5 milioane pt ele.sunt 3 pastilute cred.am comandat pe net si au vfenit prin curier.totul se intampla acasa, la cateva ore dupa prima pastiluta, iti apare menstruatia.practic atuci se pierde si sarcina.doar ca tu nu ai nici o alta problema sau durere, ci durerile obisnuite ce apar la menstruatie.
0
26-02-2010, ora 22:16
mia_mia199292
Nu este medic/terapeut
mia_mia199292
mi a intarziat ciclu de 3zile nu mi s o intamplat niciodata si daca as avea o posibila sarcina ar insemna ca is in a trea saptamana si ce ar trebui sa fac in caz ca is insarcinata CE METODE TREBUIE SA APLIC PENTRU A SCAPA DE SARCINA ? CE MEDICAMENTE SAU CE FIOLE SUNT PENTRU A FACE AVORT? NU as DOri SA FAC CHIURETAJ daca nu is insarcinata de ce imi intarzie ciclul -*


(*modificat de administrator)
0
26-02-2010, ora 22:24
mia_mia199292
Nu este medic/terapeut
mia_mia199292
buna nu mi a venit ciclu de 3 zile si daca as fi insarcinata as fi in 3 saptamani CE METODE TREBUIE SA APLIC PENTRU A SCAPA DE SARCINA ? CE MEDICAMENTE SAU CE FIOLE SUNT PENTRU A FACE AVORT? NU DORESC SA FAC CHIURETAJ -*




(*modificat de administrator)
0
12-03-2010, ora 17:46
Elena1985
Nu este medic/terapeut
Elena1985
Am o problema foarte serioasa si as dori ajutor cat mai urgent! Desi am folosit prezervativul de cand mi-am inceput viata sexuala, acum o saptamana am aflat cu stupoare ca sunt insarcinata in 20 de saptamani, desi nu am avut nici cea mai mica simptoma de gravida, chiar si menstruatie am avut pana luna trecuta. As dori sa stiu ce se mai poate face pt a scapa de o sarcina asa de mare, avand in vedere ca pe durata sarcinii am luat tot felul de medicamente, iar prietenul meu fiind culturist foloseste steroizi etc. Va rog sa ma ajutati si sa imi trimiteti un raspuns cat mai urgent-*. Va multumesc



(*modificat de administrator)
0
13-03-2010, ora 21:04
florinnutza
Nu este medic/terapeut
florinnutza
aceiasi problema am si eu.am ramas insarcinata si nu pot sa pastrez copilul dar mie frica de avort. Spuneti-mi va rog si mie despre acele pilule miraculoase. Va implor, sunt disperata nu stiu ce sa fac.
0
14-03-2010, ora 13:18
Issa23
Nu este medic/terapeut
Issa23
@ florinnutza. pilule miraculoase ? inseamna ca toata lumea nu ar mai avea dureri de cap cand ar venii vorba de o sarcina. sunt ceva gen pastile ce provoaca avortul, deci tot avort ar fi, numa ca nu se produce prin sterilet, ci provoaca mai bine zis o "hemoragie". nu.s atat de miraculoase pe cat crezi tu, si nu se pot face la prea multe luni de sarcina din cate am inteles.. deci si cu alea si fara, tot avort s.ar numi..daca ti, e frica atat de mare de avort, si ti.e frica de durere sau ceva asemanator, sau mai stiu eu ce, ceri sa ti se faca cu anestezie totala. bafta.
0
15-03-2010, ora 17:27
claudiaroki
Nu este medic/terapeut
claudiaroki
imi pare rau sa aud ca apelezi la avort, la o crima, pilula asta "miraculoasa" asa cum o numesti omoara o creatura, o inima, o fiinta umana, un suflet iti este frica de avort? de durere? rabda atunci gandeste-te la acel sufletel pe care doctorul il va omora in tine cata durere simte el? imi pare rau nu vreau sa fiu dura, eu sunt un nimeni sa iti spun tie ce sa faci!!!
eu sunt insarcinata in luna a 6a si la 7saptamani am fost la primul eco am vazut cum ii bate inimioara am fost cea mai fericita femeie din lume si inca sunt!!! sunt mandra ca astept o fetita, bucuria mea, dragostea mea cea mare!!!
va rog fetelor protejati-va romania este prima tara in lume pe primul loc la avorturi, nu uitati un avort e o crima iar crima se pedepseste nu de noi oamanii ci de Domnul!!!

va pup pe toate
0
15-03-2010, ora 18:12
Issa23
Nu este medic/terapeut
Issa23
Corect, bine spus. dar nu avem noi ce sa le facem si sa le judecam, le.ar intra pe o ureche si le.ar iesii pe alta, si asta se datoreaza nestintei lor si necomunicarii cu parintii, majoritatea fetelor se feresc de parinti, mai bine zis mame.. ca e mai greu sa discuti cu un tata despre viatsa sexuala, anticonceptionale si tot asa. dar asta e, si culmea culmilor sunt destule metode de contraceptie ce pot sa fereasca de asta... majoritatea sunt si influentate de iubitii/prietenii/ futacii lor(scuze de expresie) si se culca pe o ureche si o fac fara si se gandesc ca daca nu isi da drumu in ea nu se poate intampla nimic, dar apoi apar semne de intrebare si dau din colts in colts. fiecare gandeste/face cum poate, da treaba e ca mai incolo or sa fie niste urmari ale avorturilor, cand o sa vina vremea sa aiba/vrea si X, y, z un pui al lor, nu o sa se poata sau or sa aibe probleme...[ si spunand astea nu ma refer neaparat la fetele care au au avut un accident, 1, 2, 3, 10000, ci la general, asta este, unii se complac in situatie si sunt inconstienti.. ] va pup.
0
15-03-2010, ora 18:19
Issa23
Nu este medic/terapeut
Issa23
ps:.. Dar daca e sa o luam pe cealalta parte.. decat sa nu il doresti, si sa il pastrezi din prostie, si sa iti bati joc de el, si sa fie abandonat prin spitale sau fel de fel de centre, sau sa nu poti sa il pastrezi, "ca esti vro minora idioata care nu stie nici de capul ei nu si nu e in stare nici de ea". NU ai incontro, dar de preferat daca nu se doreste o sarcina, sa fie atentia cat mai mare si sa fereasca.. si nu in ultimul rand ganditi.va si la voi si sanatatea voastra, nu numai placerea iubitilor vostrii, ca nu suporta "prezervativul domne". WTF !?
0
25-03-2010, ora 20:51
magieviolette
Nu este medic/terapeut
magieviolette
Buna seara, dragele mele! Inainte de a face un avort, trebuie sa te gandesti foarte bine...Eu am facut 4. NU sunt deloc mandra de mine. Ba din contra. De la un timp, nu am liniste nici zi n ici noapte stiind ca mi-am omorat copiii. Chiar asta am facut...Stiu ca se spune ca femeia moderna are dreptul sa-si aleaga cand doreste sa ramana gravida, bla, bla, bla. Asa am zis si eu atunci cand am facut avorturile. Ca nu e momentul, ca sunt prea tanara, ca nu e momentul ca abia ma angajasem, ca nu e momentul cine stie de ce... Acum, la treizeci si ceva de ani, doi copii (Dumnezeu m-a binecuvantat cu doua minuni, in ciuda aberatiilor pe care le-am comis), ma gandesc cu groaza la ce am facut. Acum doi ani am fost diagnosticata cu cancer mamar. Cu voi alui Dumnezeu, sunt bine. Dar nu pot sa-mi iert ce am facut. Nu stiu daca Dumnezeu m-a iertat, insa eu nu ma pot ierta. Vreau doar sa va rog sa va ganditi la toate aspectele inainte de a lua o asemenea decizie! Sa va ajute Dumnezeu! VA imbratisez! Nu considerati copilul o povara! Este o binecuvantare! indiferent cand vine!
0
02-06-2010, ora 21:57
alina.t
Nu este medic/terapeut
alina.t
buna ziua
am 17 ani si am avut un contact sexual fara nici o metoda de contraceptie, doar pe "siguranta":|
au trecut 4 zile de atunci dar stau intr-un stres.imi e groaza knd ma gandesc ca as putea ramane insarcinata.va rog spunetimi ce sa fac cat mai repede k nu trebuie sa afle familia si prietenii.
astept raspuns urgent va rog!multumesc anticipat
0
14-07-2010, ora 08:55
dede34
Nu este medic/terapeut
dede34
Sunt in aceiasi situatie..stiti ce se poate face..tinand cont ca sa intamplat cu mult in trecut..cum ati rezolvat??? sunt in a3a saptamana..ce pot face..nu stiu daca sunt.dar am fost la doctor si mi sa spus ca am lipsa de calciu si am stat cu perfuzii..dupa mia zis ca ar fii sigur sa fac un test de sarcina..Am dureri de burta si spate mi sa dat calciu si mi-am mai revenit..aveti idee despre ce e vorba..poate intra in categoria sarcina?
0
19-10-2010, ora 18:51
alesia23
Nu este medic/terapeut
alesia23
salut la toata lumeaa sunt insarcinata in 3 saptamani si nu vreau sa pastrez sarcina, va rog ziceti-mi niste metode de a pierde fara sa fac avort, va multumesc -*



(*modificat de administrator)
0
27-10-2010, ora 14:41
Charmed
Nu este medic/terapeut
Charmed
Eu am avut cu prietenul meu un sex neprotejat, si din intimplare a lasat sepermatozoizii in mine, eu desigur fuguta la wc da nu am luat ni un fel de contaceptive, si ce se poate intimpla...va rog frumos ajutatima ce pot sa fac inafara de test..ca sa nu am o sarcina nedorita.cit nu e tirziu ajutatima varog mult...puteti sam raspundeti -*...va rog frumos, o sa astep sms dumnevoastra cu mare nerabdare.mersi...




(*modificat de administrator)
0
29-10-2010, ora 02:30
adyse
Nu este medic/terapeut
adyse
Am aceasi problema ca Flo3
As dori si eu putin ajutor.
Acum 2-3 saptamani am avut relati sexuale cu prietena mea si nu am folosit prezervativ si mie frica sa nu fi ramas insarcinata deoarece de cateva zile sustine ca are greturi se simnte unflata in stomac, zice ca parca ii sta ceva in gat si ii vine sa vomite
Astept si eu o modalitate de avort daca se poate fara chiuretaj daca sar putea.
Va multumesc!
0
02-11-2010, ora 18:19
macavei
Nu este medic/terapeut
macavei
buna
am si eu o mica indoiala..:(
de o saptamana si cv mi-am inceput viata sexuala..mam protejat..:D
dar am dureri de burta si de spate..:(
va rog sa ma ajutati:(:(
0
27-11-2010, ora 20:26
ankaindi
Nu este medic/terapeut
ankaindi
Nu faceti avort! Acesta este sfatul meu. Eu am facut si este cea mai mare greseala pe care o poate face o femeie. Acum nu va dati seama, dar veti regreta cum n-ati regretat nimic altceva in viata voastra. Inainte de a face avort, cautati cateva detalii despre copiii salvati de la avort de un om minunat. Este vorba de Parintele Tanase. Locatie: Valea Plopului. Va imbratisez cu drag, Anca
0
30-11-2010, ora 10:32
adrianamoise
Nu este medic/terapeut
adrianamoise
sunt insarcinata si vreau sa scap de, sarcina nu stiu ce sa fac ? ziceti-mi ceva, un sfat..sau sunt pastile sau ceva..la ginecolog nu am cum sa merg...(probleme financiare)As dori si eu ajutor si sa stiu ce trebuie sa iau pentru a impiedica sarcina.am afflat abea acum 2 zile ca is insarcinata, am avut cu prietenu meu o relatie neprotejata...nu stiu ce sa fac sa scap de ea...
am nevoie de un raspuns cat mai redepe posibil, parintii mei nu mar intelege daca le-as spune
0
14-02-2011, ora 13:17
stan_alinna
Nu este medic/terapeut
stan_alinna
Buna ziua!! am si eu cateva probleme. in septembrie anul trecut am fost la ginecolog pentru ca aveam ciclu neregulat, mi-a prescris 12 pastile pentru provocarea ciclului si dupa aceea 3 luni de anticonceptionale Diane!! in decembrie am terminat tratamentul si am avut ultimul ciclu, iar din ianuarie nu mi-a venit din nou..vreau sa stiu daca se poate ca acest tratament sa nu-si fi facut efectul!!!
Mai am o problema, sambata am avut un contact sexual in care partenerul a ejaculat inauntru, am luat pilula de a doua zi ieri si vreau sa stiu, daca pot sa iau acum anticonceptionale??? pentru ca vad ca ciclu nu am avut si nici insarcinata nu sunt..se poate sa ramai insarcinata daca ai ciclu o luna si 3 nu??? multumesc si astept raspuns cat mai repede posibil!!! o zi buna
0
04-03-2011, ora 17:09
deeuzzu92ph803
Nu este medic/terapeut
deeuzzu92ph803
buna...am o intarziere a menstruatiei de 5 zile.iubitul meu spune ca este sigur 100%ca nu a ejaculat inauntrul meu...mi-am facut un test de sarcina ji a iesit negativ.nu am niciun fel de sintome inafara faptului ca ma dor sanii.e vb de o posibila sarcina??dak ar fi asa ce as putea lua pt a face un avort..de care sa nu afle parintii mei..(.nu m-ar intelege) va rog urgent dati-mi un raspuns va rogg:X:Xms anticipat sau dati-mi add ji vb mai multe -*

(*modificat de administrator)
0
19-04-2011, ora 17:00
madalina consuela
Nu este medic/terapeut
madalina consuela
cum as putea sa opresc sarcina daca am ramas?
mam proteja dar in timpul actului sa rupt prezervativul si si-a dat drumul in mine
am fost la baie am facut pipi miam facut un dus dar mie teama k am ramas ce as putea face dak am ramas s aopresc aceasta sarcina? ast rasp
0
09-07-2011, ora 17:59
adaylya
Nu este medic/terapeut
adaylya
Buna, nu stiu daca o sa ajute pe cineva experienta mea.De cateva luni m-am mutat in Marea Britanie unde stau cu prietenul meu.In urma cu 4 saptamani mi-am dat seama ca sunt insarcinata(imi crescusera sanii ff mult si erau ff durerosi si ma simteam mereu obosita).M-am dus la doctor si mi-a spus ca sunt insarcinata in 5 sapt, am decis sa nu pastrez copilul deoarece facusem si o radiografie in timpul sarcinii si nu am simtit ca este momentul sa am un copil acum.Dupa minutioase investigatii doctorii au decis ca cea mai buna metoda de avort este cea cu pilula avortiva(tin sa spun ca aici este cea mai folosita metoda pana la 9 sapt).Dupa cum puteti citi si pe internet este un proces efectuat in 3 etape, singura mai complicata fiind a 2, cand trebuie sa dai afara fatul si placenta si poti avea sangerari abundente, in cazul meu asa a fost si au durat 9 ore.nu pot spune ca este usor dar nici ca este ff greu, nu ai nici un fel de durere, nica macar ca o durere menstuala, plus ca nu ai senzatia ca cineva iti rascheteaza sau smulge fatul din pantec.din cate am inteles la noi in tara nu este inca folosita aceasta metoda deci urmatoarea cea mai la indemana este cea prin aspiratie.o prietena ff apropiata a folosit metoda aspiratie si a avut o usoara hemoragie dupa...nu pot sa dau nimanui o parere specializata dar recomand celor care au posibilitatea sa ia pastila in detrimenul altor posibilitati deoarece este, din cate am inteles, o metoda care este perceputa ca un avort spontan natural de catre organism.in final tot ce pot sa va mai spun este sa aveti grija de voi si sa incercati sa nu ajungeti in astfel de situatii din care numai noi femeile suferim, barbatii stiti f bine ce fel reactioneaza de cele mai multe ori.ca o buna metoda contraceptiva as recomanda pastile contraceptiva, stiu ca multa lume nu o agreaza dar eu am folosito multi ani si nu am avut nici o problema dupa..si acum o sa revin la ea.
0
11-08-2011, ora 13:28
yonnu
Nu este medic/terapeut
yonnu
Pentru fetele care spun ca parintii nu le-ar intelege..

Eu cred ca ar intelege... Poate ar fi dezamagiti, suparati, o perioada.. dar au motiv - nu ? Pe de alta parte macar v-ar ajuta, si ati avea un sprijin... Un iubit poate pleca oricand (chiar daca relatia pare solida) - dar parintii sunt parinti o viata.. de obicei voi sunteti cei care ii indepartati.. (normal ca tot timpul sunt pareri diferite intre generatii - dar asta e alta discutie)...

Daca treceti prin asta singure (sau cu ajutorul unui prieten care nu stie nici el cum sa reactioneze) - se pot intampla lucruri mult mai grave.. orice pastila poate avea efecte secundare.. la o adica - poti muri din asa ceva daca nu exista supraveghere medicala! fara gluma!

Si daca tot vorbiti cu parintii - cei cu capul pe umeri probabil ca v-ar sfatui sa nu faceti pasul asta... Un copil nu inseamna sfarsitul vietii... poate doar sfarsitul copilariei - dar asta nu e un capat de lume... Peste niste ani - veti fi bucuroase ca ati pastrat copilul - garantat!
Daca intrebi 80% din cuplurile pana in 30 de ani care nu au inca copii - o sa-ti spuna ca inca nu sunt pregatiti... nicioadata nu esti pregatit pentru un copil - la 17 ani cu atat mai mult - si totusi copilul va creste mare si vei avea multe bucurii din partea lui - si multe griji... si daca va fi fetita si va face 17 ani si va ramane insarcinata - vei vrea sa aiba destula incredere in tine sa iti spuna - am gresit - s-a intamplat - ajuta-ma!

Bafta in viata!
0
20-09-2011, ora 00:03
user101940
Nu este medic/terapeut
user101940
avortul medicamentos se efectueza dupa consultatie(testare papa nicolau, candida si alte BTS, ecografie vaginala--cel putin asa a fost in cazul meu)..si pastilele se iau in prezenta medicului.nu stiu cum naiba in Romania le poti cumpara de la farmacie.aici ti le da medicul, dupa consultatie.si pe tot timpul avortului medicamentos pastrezi legatura cu medicul (asta daca alegi sa-l faci acasa--au numar de urgente ginecologice).Din pacate Romania a ramas o tara inapoiata.-- nu numai din punct de vedere medical dar in primul rand din cauza mentalitatii..
nu mai dati sfaturi aiurea (de a pastra sarcina) unor copile de 17 ani--de aia suntem pe primul rand in ceea ce priveste copii abandonati.daca nu aveti posibilitati financiare sa oferiti un viitor copilului mai bine faceti avort...nu-l chinuiti aiurea.
si protejati-va...ca exista atatea metode de protectie in ziua de astazi...
cand citesc cat de neinformate sunt unele adolescente --ma ingrozesc.daca postati aici inseamna ca aveti acces la internet.mai lasati facebookul si hi5 ul si mai bine cititi despre metodele de contraceptie si bolile cu transmitere sexuala, ca sa nu aveti neplaceri dupa inceperea vietii sexuale.
nu stiu daca educatia sexuala este disciplina obligatorie in scoala generala si in liceu--dar nu cred.aici este obligatorie din clasa a 6 a-metode contraceptive, prezervative--se impat prezervative fiecarui elev si se explica aplicarea corecta pe un dispozitiv, informare despre bolile cu transmitere sexuale, sarcina etc. Si este vorba si despre o alta mentalitate--mamele discuta deschis despre sex cu copii, ii insotesc la medic pentru pilule anticoncepyionale, le cumpara prezervative etc.
din pacate Romania isi merita soarta--si in primul rand sunt vinovati parintii, sistemul de invatamant, sistemul medical si mentalitatea comunista care predomina...Suntem inapoiati cu 50 de ani fata de mentalitatea vestica..daca nu, poate si cu mai mult.
Adaugă un comentariu / răspuns
77 comentarii 1 23 Înainte ›

10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Ingrijirea dupa avort
 • Menstruația peste sarcină
 • Vaccinarea în timpul sarcinii
 • Sarcina după 35 de ani
 • Poziții de somn în sarcină
 • Sarcina și toxoplasmoza
 • Sarcina și răceala
 • Constipația în timpul sarcinii
 • Sarcina si fericirea
 • Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK