cum putem sa-i ajutam pe cei din familie cu probleme psihice

26-04-2009
mihaela c.
Nu este medic/terapeut
mihaela c.
Locuiesc cu mama si de vreo 2 ani mama nu mai este mama.a intrat la menopauza si ainceput sa aiba tulburari :exagereaza, minte, deformeaza adevarul, traieste intr-o alta lume.Daca cineva ma poate sfatui in leatura cu problemele mamei voi incerca sa dau mai multe detalii pentru a intelege mai bine situatia Va multumesc anticipat
11 comentarii
0
27-04-2009, ora 01:10
user42557
Nu este medic/terapeut
user42557
Incearca sa o faci mai comunicativa, sa-ti spuna ce o deranjeaza si convinge-o sa mearga la medicul de familie.
0
27-04-2009, ora 09:18
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Faptul ca intra intr-o alta etapa de functionare neurohormonala, poate sa-i supuna intregul organism unui proces obositor de adaptare. Ea insasi poate trai stari fizice si psihice dificil de suportat si explicat, ceea ce nu inseamna neaparat ca sufera de tulburari psihice.
Va recomand sa va adresati unui cabinet de psihologie, de unde veti primi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a pune capat neintelegerilor dintre voi. Ideal ar fi sa mergeti impreuna, poate sunt aspecte din comportamentul tau pe care le interpreteaza altfel decat stii ca o face sau iti spune.

Simina Munteanu,
Psiholog clinician
0
28-04-2009, ora 09:43
danabv
Nu este medic/terapeut
danabv
Unele persoane au astfel de reactii cand intra in menopauza. Imi vine in minte exemplul mamei colegei mele, este o femeie extraordinara, dar in primii doi ani de menopauza a fost un adevarat cosmar! Din fericire totul a trecut cu ajutorul unui tratament prescris de un ginecolog bun.
0
28-04-2009, ora 12:31
mihaela c.
Nu este medic/terapeut
mihaela c.
Multumesc pentru raspunsuri dar, sunt 3 ani de cand s-a instalat menopauza si ar trebui sa-si revina.Sunt tare multe de povestit in ceea ce o priveste pe mama, de toata viata ei, de modul cum a fost crescuta, de faptul ca nu a putut nici o data sa se desprinda de parintii ei. A renuntat la propria ei familie pentru parinti.
Noi suntem acum 5 persoane intr-un apartament cu 3 camere.Locuim in aceasta formula de 7 ani si pina acum trei ani ne invidiau toti cum reusim sa traim 4 generatii sub acelasi acoperis fara sa avem nimic de impartit? Dar a venit momentul in care s-a produs o ruptura...
Mama mea a devenit insuportabila din toate punctele de vedere :vorbeste non stop nimeni nu poate sa aiba o alta opinie diferita de a ei, vorbeste extraordinar de tare spunindu-i ca ma deranjeaza nu numai pe mine si pe cei din jur, este foarte irascibila.
La un moment dat am ajuns la concluzia ca de fapt sufera foarte mult de singuratate, vrea sa-si traiasca viata ei prin propria mea viata., si asta nu e posibil.Sunt mult prea mule de zis si imi este foarte greu sa explic in scris sunt lucruri care trebuiesc explicate mai pe larg sa fie intelese bine.Cred ca acum spunind frinturi din ce se intimpla nu cred ca ma pot face inteleasa foarte bine.Sper sa gasesc un bun psiholog cu care sa pot vorbi deschis
0
03-05-2009, ora 15:59
Cinzia
Nu este medic/terapeut
Cinzia
Mihaela, cred ca mama ta are nevoie de psiholog. Probabil a controlat toata viata totul, ca sa fie totul in armonie si frumos ca la carte si o data cu schimbarea asta hormonala este data peste cap. Probabil trecutul ei, problemele ei nerezolvate s-au "razvratit" acum si este imposibila. Tind sa cred ca nu o face intentionat, pu si simplu nu mai poate...controla
0
03-05-2009, ora 17:24
VENUSIANA
Nu este medic/terapeut
VENUSIANA
BUNA MIHAELA!
intamplarea a facut sa ajung pe acest forum si mi-au atras atentia mesajele tale. Eu sunt de meserie de psiholog cu specializare in terapie de familie si cuplu. Evident, ceea ce ai scris tu sunt doar fragmente din viata mamei tale, fragmente care isi au perfecta lor logica si importanta. Nu intamplator, in aceasta etapa a vietii ei au aparut sub o forma aparte conflictele. Daca pentru tine, timpul poate deveni o adevarata resursa, ti-as sugera sa participi alaturi de mama la sedinte de terapie de familie din perspectiva intelegerii mecanismelor care au provocat noul vostru cotext familial.
Succes in toate (nimic nu este intamplator!)
0
03-05-2009, ora 17:35
Cinzia
Nu este medic/terapeut
Cinzia
Buna VENUSIANA,
ma bucur ca avem un psiholog intre noi si specializarea care o ai poate ajuta foarte mult. Sunt curioasa cum se procedeaza pt a avea o specializare pe o anumita categorie de persoane? Se face un curs post-universitar?Cati ani de studiu sunt necesari? Multumesc si sunt sigura ca sfaturile tale vor ajuta multe persoane
0
03-05-2009, ora 17:41
VENUSIANA
Nu este medic/terapeut
VENUSIANA
Buna Cinzia!
Iti multumesc de feedback. Specializarile in terapii specifice sunt accesibile si in Romania iar scolile care le furnizeaza ca si traininguri intensive de perfectionare au o durata cuprinsa intre3-4 ani de specializare. Eu cred ca in Romania accesarea acestor cursuri nu ar fi o problema cat punerea in practica terapeutica care necesita un bagaj amplu de abilitati si...calitati personale. Cred in aceasta profesie si in mesajele ei pozitive!!!
Nu are cum sa-ti faca rau daca e facuta cu simt de raspundere si in interesul clientului!:)
...evident ca as putea scrieeee.dar sunt prea curioasa sa va.citesc!
0
03-05-2009, ora 17:53
Cinzia
Nu este medic/terapeut
Cinzia
multumesc VENUSIANA! Era doar o curiozitate de-a mea. Am o prietena care a studiat in Franta si a facut 5 ani psihologie (sistemul Bologna 3+2) plus 2 ani un master post-universitar dar acolo poate face doar consiliere cu toata acesta pregatire (si te asigur ca e pregatire), adica nimic tulburari psihice. Pt a practica psihoterapie trebuie sa faca o scoala de specializare de 4 ani alegand acesta scoala poate alege si orientarea (psihanaliza, cognitiva etc). Nici nu se pune vorba de a face psihoterapie doar cu cei 5 ani de licenta. Scolile de specializare sunt numeroase si fiecare isi alege orientarea care i se potriveste. Ma intrebam cum e la noi. Eu lucrez in tehnologie Pc dar sunt pasionata de stiinte umane...si cine stie poate imi schimb orientarea.
0
03-05-2009, ora 17:54
Cinzia
Nu este medic/terapeut
Cinzia
am uitat Venusiana.numai bine!!!!
0
14-05-2009, ora 13:33
Mignoli Valentina
Nu este medic/terapeut
Mignoli Valentina
Tatal meu in virsta de 64 de ani are mari probleme psihice!
pe linga faptul ca acum cca 20 ani a suferit un grav accident la mina stinga si de atunci a ramas putin in urma cu lumea care ne inconjora, situatia lui s-a agravat de atunci din ce in ce mai mult...acum nu stiu daca acesta este motivul agresiuni lui de acum sau pur si simplu tot aici s-ar fi ajuns si fara acest accident.
este deosebit de periculot ne ameninta ca ne omoara (ba cu surubelnita,.ba cu bormasina)sau ne da foc, minte foarte mult, aduna gunoaie de pe strada si le aduce in casa, bea in fiecare zi, merge la cimitir la mama lui sa povesteasca groparilor ce rau ai face lui familia, vine acasa numai murdar de parca l-ar tavali cineva(EXEMPLU:CA AR FI MANCAT MICI IN PARC SI AU SARIT CAINII PE EL), multe alte lucruri grave ar fi un roman de scris...ba ca l-au atacat hotii si i-au furat banii ba el gaseste mai tot timpul bani pe strada...eu banuiesc ca el cerseste pt bautura in Parcul Herastrau.momentan este internat de o saptamana la spitalul Alexandru Obregia sectia xv, nu are inca un diagnostic..dar poate cineva ma poate ajuta cu citeva sfaturi in privinta asta.suntem toata familia disperata mai ales mama, fratele si cumnata mea care au un baietel de 5 luni si locuiesc impreuna.
Va multumesc anticipat
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Ce este uscăciunea vaginală?
  • Schizofrenia începe înainte de naștere?
  • Fumatul în cursul sarcinii a fost asociat cu un risc crescut de schizofrenie la urmași
  • Creierul afectat de schizofrenie ar putea avea capacitatea de a se recupera
  • Instalarea târzie a menstruației și menopauzei asociată cu prelungirea duratei de viață
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  •