Cum să te comporți cu persoane closed minded?

03-04-2017
zxcvbnm,
Nu este medic/terapeut
zxcvbnm,
Mi se întâmplă des, prea des din păcate, să întâlnesc persoane closed minded, oameni care sunt extrem de tripați pe ceva, care au idei fixe și absurde, nu pentru că sunt nebuni (deși aici nu știu ce să zic...), ci pentru că sunt foarte încuiați la minte și nu pot sub nicio formă să accepte un punct de vedere diferit - doar ei au dreptate. Dar la modul absurd. Zilele trecute am întâlnit o tipă care era absolut convinsă că nimic nu e adevărat, că luna, soarele, planetele nu există, că nici noi nu existăm, că totul e o iluzie, că există un grup de oameni undeva în lume care vor să ne controleze mințile și să ne inducă în eroare. (De ce? Nu am reușit să aflu.) Astea cu toate că cel puțin lumina Soarelui o vede zilnic. Tipa era extrem de fixată pe chestia asta. Eu am încercat să îi înțeleg punctul de vedere, dar ea mi s-a părut foarte supărată și chiar agresivă odată ce am vrut să îmi vorbească mai multe despre „credința” ei, cum a ajuns la concluzia asta. De asemenea, a renunțat la școală din cauza faptului că era sigură că profesorii și sistemul de învățământ vor doar să-i controleze mintea...

Chiar și aici pe site am observat anumite persoane foarte supăratate, agresive, sufocante, omniprezente, care o țin una și bună, chiar dacă perspectiva lor e adesea neadevărată. Pe alte forumuri încep să te înjure și să-ți arunce blesteme grele, numai pentru că ai îndrăznit să-ți exprimi punctul tău de vedere, așa cum au făcut-o și ei. =))

Știu că nu trebuie să o iei personal, în fond problema e la ei, nu la tine. Dar ce faci în cazul în care te umpli de frustrare când întâlnești asemenea ființe umane? Evident că nu poți să le schimbi măcar un pic părerea. Însă eu, cel puțin, încep să mă enervez oarecum când dau peste așa ceva. Nu îmi manifest frustrarea și nervii în niciun fel. Țin lucrurile astea în mine și începe să mi se facă rău fizic. La mine e ceva care îmi înrăutățește cu mult depresia, pentru că nu pot să schimb cu nimic situația și mă gândesc că unii, relativ normali, se pot lua după acest tip de oameni și să se înmulțească prostia. Cum să nu te mai afecteze atât de mult lucrul ăsta???
2 comentarii
1
03-04-2017, ora 15:08
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua, faptul ca va afecteaza atat de mult "lucrul acesta" poate arata dificultatea Dumneavoastra de a accepta ca ceilalti sunt diferiti (indiferent in ce sens). In fond dorinta Dumneavoastra de a-i face pe ei sa accepte opinia Dumneavoastra va situeaza in aceeasi poveste, doar in partea cealalta...
Depresia poate fi vazuta din aceasta perspectiva, a unei sensibilitati accentuate, a lipsei unui sistem de aparare eficient, iar asta face ca multe situatii sa fie luate "personal", expresie care este definitia lipsei unui sistem de aparare.
Faptul ca va afecteaza atat de mult ("va umple de frustrare") arata tocmai aceasta deficienta "in aparare", si, cumva, credinta ca toti ceilalti ar trebui sa gandeasca intr-un fel anume...al Dumneavoastra; iar cand asta nu se intampla, cand parerea Dumneavoastra nu este luata in seama, apare sistemul defensiv depresiv (nesanatos) de retragere in suferinta (in propria suferinta).
Va recomand sa lasati siteurile si persoanele in cauza cu propriile pareri si sa va concentrati mai mult pe soarele care rasare in viata Dumneavoastra, sa va bucurati mai mult de el. Daca ceilalti nu-l vad, sau nu-l apreciaza la fel, este problema lor...
1
03-04-2017, ora 16:06
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
Faptul că vă deranjează faptul că ceilalți au păreri diferite, nu e vina lor, ci a dumneavoastră. Ei nu fac altceva decât să stimuleze ceva ce nu funcționează la dvs. Fiecare are tiparul lui de gândire și de comportament, are caracteristici individuale, care nu se potrivesc totdeauna cu ale noastre. Dacă veți reuși să acceptați faptul că nu suntem toți la fel, veți reuși să vă eliberați de stres.
Nu mai absorbiți ca un burete tot ce auziți: persoana respectivă poate avea dreptate sau nu, poate fi o nevoie a ei când susține și se comportă într-un anume fel, sau poate fi o nevoie a noastră de a nu fi contraziși sau de-a avea dreptate.
Ca și colegul meu vă recomand să nu mai căutați pe site-uri persoane cu păreri diferite de ale dumneavoastră și să vă concentrați pe ce aveți de făcut în așa fel încât să vă fie bine.
Nu uitați că depresia nu se vindecă dacă există în permanență factori care o mențin!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul