Cum scap de pofta de mâncare?

12-05-2018
Mandici
Nu este medic/terapeut
Mandici
Bună tuturor.
Am 31 de ani si am nascut acum 7 luni prin cezariana. Sunt un caz fericit care a slăbit 15 kg in sarcină. Nu pentru că mi-a fost rau ci pentru că bebe a stat sus și apăsând pe stomac nu m-a lăsat să mănânc prea mult. Am tinut și tratament cu Eutyrox 25 pt problemele cu tiroida. Din pacate pun totul la loc...am pus deja 10 kg. Va rog sa imi spuneti daca exista vreo metodă de a opri pofta de mâncare. Vă rog să nu imi spuneți de sport și mâncat sănătos pentru că după muuuulti ani de sport și regim sănătos cu nutritionist am slăbit doar la portofel. Prin urmare nu mai vreau sa intru aici in detalii. Vreau sa stiu daca exista ceva ce poate tăia pofta de mâncare. Dacă cineva cunoaște vreo metodă va rog sa ma ajutați.
2 comentarii
0
14-05-2018, ora 09:26
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Imi pare extrem de rau de experienta nefericita. Este foarte probabil ca abordarea nutritionistului la care ati apelat sa nu fie una potrivita dvs., sunt multe necunoscute aici, insa acest lucru nu inseamna ca alimentatia echilibrata si activitatea fizica regulata nu joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii si a echilibrului ponderal.

Pofta de mancare nu trebuie suprimata doar cu medicatie. Tratamentul farmcologic al excesului ponderal cu astfel de preparate este atent ales de medicul specialist, deoarece nu este lipsit de efecte secundare. Printr-un orar mai riguros de mese cu alimente atent alese, care sa aduca un raport optim intre legume si fructe (pentru volum si fibre) și surse de proteine si grasimi sanatoase s-ar putea asigura satietatea astfel incat sa nu va confruntati continuu cu senzatia de foame. Restrictiile drastice, din contra, slabesc foarte mult controlul asupra aportului alimentar si a alegerilor alimentelor.

De asemenea, trebuie identificat de unde provine excesul caloric care favorizeaza cresterea in greutate.

Calitatea florei intestinale, stresul, dezechilibrul hormonal (ati mentionat si terapia de substitutie hormonala), sarcina si nasterea in sine, somnul, faptul ca in timpul si/sau dupa sarcina s-a redus gradul de activitate fizica, dar alimentatia nu a fost adaptata, toate pot contribui la cresterea nedorita in greutate. Aici sunt de acord ca doar sportul si alimentatia sanatoasa nu vor avea efect. Trebuie obligatoriu actionat si in cazul celorlalti factori pentru rezultate. Chiar si istoricul unor diete prost conduse isi manifesta efectele secundare, dupa o perioada atat de vulnerabila precum sarcina.

Cautati ajutor la un specialist, ghidati-va dupa recomandari, nu va lasati batuta din cauza unei dezamagiri. Cel care slabeste cel mai mult si mai repede nu este un factor cheie in alegerea lui. Cautati o persoana care sa va intelegea, sa asculte, sa investigheze, sa adapteze recomandarile la noile dvs. nevoi si la viitorele schimbari care pot sa apara in viata dvs. Un consult endocrinologic nu trebuie de asemenea exclus.

Alimentatia sanatoasa si sportul nu sunt pentru slabit. Sunt pentru a va proteja organismul de epidemia de boli cronice care ne afecteaza tot mai mult. Iar pofta de mancare trebuie educata.

Multa sanatate va doresc si succes, sa gasiti raspunsurile la toate intrebarile si solutii echilibrate, justificate stiintific si nu dupa ureche, pentru rezultate rapide, alaturi de un specialist care sa merite cu adevarat investitia dvs. in sanatate.

Cu stima,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist-dietetician
0
04-07-2018, ora 15:43
Emyllia
Nu este medic/terapeut
Emyllia
Doamna Mandici,
Din propria experienta, va spun ca eu confundam de multe ori setea cu foamea... mancam in prostie dar uitam sa ma hidratez. Incercati ca atunci cand va este foarte foame sa beti un pahar cu apa, este obligatoriu sa beti cei 2 l de apa pe zi. Si tot din proprie experienta va spun ca am reusit sa slabesc atunci cand am eliminat complet din alimentatie zaharul, fainoasele si alcoolul. Plus de asta trebuie sa va educati apetitul prin pauze lungi intre mese, fara sa "ciuguliti" nimic intre ele. Postul este si el o forma de educare a apetitului. Incercati sa tineti miercurea si vinerea post (doar fructe si legume). Eu tin lunea, miercurea si vinerea post... iar de aprox 2 luni vinerea tin post negru (nu mananc nimic, beau doar apa). Am observat ca, cu cat mananc mai putin creierul meu se obisnuieste sa nu mai transmita senzatia de foame... ca se pare ca de la creier pornesc toate. Poate vi se pare straniu, dar exista si un gen de muzica de o anumita frecventa care arde caloriile... daca intrati pe youtube si dati cautare dupa "muzica de pierdere in greutate" sau ceva de genul... sigur gasiti. Va doresc succes!!!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.