cum verific ochelarii?

06-04-2008
diana_socaciu
Nu este medic/terapeut
diana_socaciu
Am o problema legata de ochelari, sper ca sa ma ajute cineva cu o lamurire.

Eu port ochelari din 99, ultima data mi-am facut in 2005, 3 perechi cu diferite rame sa se asorteze la tinuta si accesorii. Reteta e urmatoarea:
OD: sfera -1 cilindru -0.75 125 grade axa
OS: sfera -0.75 cilindru -0.50 65 grade axa

Vad bine cu toate 3, sunt super draguti, dar acum la un control de rutina la un medic unde ne-a trimis de la serviciu, mi s-a spus ca nici unul dintre ochelari nu este dupa reteta, adica dioptriile pt sfera si cilindru sunt corecte, doar axele la cilindri nu sunt chiar dupa reteta fiecare avind alta eroare.

Asta nu e tot, am fost simbata in oras la 5 magazine optica si i-am rugat sa imi masoare toti cei 3 ochelari si mi-au dat un fel de bon scos din aparatul de masurat pt fiecare pereche si nici unul nu coincide cu reteta, dar nici intre ele (au un aparat ca si microscopul ca si forma). Nici macar nu e sistematica eroarea sa pot trage vreo concluzie. Atita de aiurea sunt distribuite masuratorile axelor pe care mi le-a fat fiecare (dioptriile sunt corecte) incit nu stiu ce sa mai cred. Tot ce pot sa deduc este ca masurarea aceea ori are probleme ori tantile alea nu stiu masura. Nici nu imi dau seama cit e o eroare acceptabila la aceste axe. In plus, am fost si la 2 medici stomatologi buni si vestiti, unul mi-a zis ca sunt corecti ochelarii si unul ca nu. Sincer nu mai stiu ce sa cred, nu ar fi o problema sa imi fac altii, dar de unde stiu eu ca o sa fie buni?

Aveti vreun sfat pentru mine? A mai patit cineva asa ceva?

Multumesc.

Diana
2 comentarii
0
07-04-2008, ora 00:00
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna seara! Nu prea am inteles multe, dar o sa-ti spun ca de obicei ochiul tolereaza o deviatie fata de axul real de aproximativ +, - 5 grade; si masuratorile comporta un grad de eroare care ar trebui sa se incadreze in aceleasi limite, adica +, -5 grade fata de axul real; numai bine
0
09-04-2008, ora 00:00
diana_socaciu
Nu este medic/terapeut
diana_socaciu
Multumesc mult pt raspuns. Intre timp am mai fost la un consult medical si se pare ca ochiul meu sting nu sesizeaza diferenta la ax intre 65 grade si 90 grade (ceea ce e o diferenta de 25 grade). E drept ca si dioptria e mica la cilindru (-0.5).

Oricum, acum am facut o consultatie amanuntita cu masuratori cu picaturi si fara si am primit total o alta reteta (numai cu cilindru, fara sfera). Se pare ca problema mea e mai mult legata de astigmatism decit de miopie. Pt astigmatism exista vreo posibilitate ca in timp sa isi revina ochiul de la sine (cum la unii scade miopia)? Oare cum afecteaza purtarea sau nepurtarea ochelarilor astigmatismul?

Multumesc.

Diana
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: ochelarii de soare

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ochelarii de soare
  •