De ce nu pot manca in public?

25-07-2010
Irenna
Nu este medic/terapeut
Irenna
Fobie sociala?Pana mai zilele trecute, puneam totul pe seama timiditatii.Niciodata nu puteam raspunde cand eram ascultata la lectii, ma balbaiam, ma sufocam, transpiram.Mi-am dat examenul de definitivat, desi invatasem, cand am ajuns in fata profesorului mintea mea era ca o tabla stearsa, nu imi mai aminteam nimic.Tot asa am patit si la examenul de master.Decat sa vorbesc in public, mai bine fac orice, numai nu asta.Incerc sa spun si eu ceva intr-un cerc de prieteni, ma balbai cumplit, spun lucruri alambicate, nu pot sa ma exprim clar, uit ideile.Asta o numim timiditate?!?
Nu am dat prea mare importanta pana acum acestui fapt, dar incep sa supar persoanele din jurul meu, si asta m-a facut sa caut raspunsuri.De ce nu pot manca in public?Care ar fi explicatia?O fobie?Daca trebuie sa mananc intr-o casa straina, chiar si in casa mamei sau surorii mele, abia ciupesc.Nu are legatura cu curatenia sau cu modul de preparare al mancarii, pur si simplu nu pot inghiti.Daca sunt cu cineva si ne cumparam impreuna ceva, abia gust, daca imi place ma duc si imi cumpar si eu numai sa nu mananc de la altcineva.Numai ce cumpar eu mananc.As vrea sa stiu ce se intampla.
3 comentarii
0
25-07-2010, ora 05:49
verticala
Nu este medic/terapeut
verticala
e greu sa-ti spuna cineva pe forum, care nu te cunoaste, doar din cateva propozitii ale tale unde este problema... dar e clar ca tine de lipsa de incredere in tine, de modul in care ai fost crescuta... si pe undeva mintea ta a facut conexiuni cu mancarea tot din cauza unor evenimente din trecutul tau... prin urmare sfatul meu e sa te duci la un psihoterapeut si sa "sapati" putin pentru a gasi solutia...

succes!
0
25-07-2010, ora 11:28
elenu_tza
Nu este medic/terapeut
elenu_tza
nu sunt specialist deci nici un sfat profesionist, dar am mai cunoscut o fata care avea acceias problema ca tine, nu manca in public, nu accepta ca cineva sa-i cumpere ceva de mancare in pofida faptului ca se descurca foarte greu financiar ea tot nu manca de la nimeni, prefera sa manance doar acasa cu toate ca avea o bucatarie destul de saraca, accepta orice de la oricine dar nu accepta mancarea, si cand o intrebam DAR BINE FATA DE CE NU AI MANCAT ACOLO imi zicea, CATEGORIC MAI BINE PREFER SA MOR DE FOAME DECAT SA MANANC LANGA ALTII, nu stiu care poate fii problema dar sigur nu esti singura cu aceasta problema, succes
0
03-08-2010, ora 09:15
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Buna, Irenna

Bunul simt va spune, sau mai bine zis va striga din rasputeri ca nu, asta nu poate fi doar o chestiune de timiditate. Are dreptate (ca de fiecare data), asa ca ascultati-l si luati in serios toate aceste comportamente dezadaptate si disturbante.
Din informatiile pe care dvs. le furnizati, ipoteza pe care o formulez cu precautia necesara contextului de comunicare, este cea a anxietatii si, de dragul preciziei informatiei, putem vorbi de anxietate de performanta si/sau fagofobie. Prima forma de anxietate se manifesta ca un episod de anxietate acut atunci cand persoana se afla intr-o situatie de evaluare (un examen, un discurs public etc.) sau crede acest lucru (a manca in public, a-si spune parerea in fata unor persoane care o privesc etc.), iar in al doilea caz persoanei ii este teama ca se va ineca in momentul in care va incerca sa ingita alimentele mestecate.
Ambele forme de anxietate se trateaza psihologic, prin psihoterapie, si nu prin (si) mai multa vointa si autocontrol, conform credintelor destul de raspandite in jurul nostru.

Prin urmare, va recomand cu multa caldura sa va adresati unui cabinet de psihoterapie cat mai repede, pentru a va bucura cat mai curand de savoarea unei inghetate servite la o terasa.

Succes!

Psiholog clinician,
Simina Munteanu
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frică, timiditate sau... fobie socială?
  •