Decriptarea dependenţei de somnifere şi anxiolitice

14-08-2011
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicamentele de tip valium sau xanax actioneaza asupra creierului la fel ca heroina. Benzodiazepinele sunt niste molecule foarte utile care ii ajuta pe insomniaci, ii linisteste pe anxiosi, dar din nefericire creeaza dependenta. O echipa de cercetatori din Geneva, al carui studiu este publicat in publicatia Nature, a reusit sa decripteze mecanismul care creeaza aceasta adictie, scrie ziarul elvetian Le Temps.
'Se stia de multa vreme ca unele persoane isi pierd controlul, dar nu se cunosteau bazele neuronale', subliniaza cercetatorul Christian Lüscher, de la Departamentul de neurostiinte fundamentale.
'O suta de medicamente comercializate in Elvetia contin benzodiazepine, adauga acesta. Mai ales in cea mai mare parte a somniferelor si anxioliticelor.' Cel mai vechi este valiumul, dar se gaseste si in xanax sau dormicom. Aceasta clasa de molecule este in general administrata la crizele de epilepsie sau pentru relaxarea muschilor, de exemplu in cazuri de hernie de disc. Benzodiazepinele au un efect euforizant, unele fiind si hipnotice.
'Faptul ca benzodiazepinele creeaza dependenta limiteaza potentialul lor terapeutic', afirma Arthur Riegel si Peter Kalivas, de la Universitatea de Medicina din Carolina de Sud, referindu-se la studiul cercetatorilor elvetieni. 'Cea mai mare parte din substantele adictive activeaza acelasi circuit cerebral: sistemul dopaminergic care este stimulat si de recompense naturale, precum hrana sau sexul.'
Experientele facute de cercetatorii elvetieni pe soareci, in parte modificati genetic, arata ca benzodiazepinele impiedica celulele inhibitoare sa-si faca treaba intr-o zona a creierului numita arealul tegmental ventral. Ele fac acest lucru prin conectarea la un tip specific de receptor - GABAA alpha1 - de pe membrana neuronilor. Dar acest lucru nu este suficient pentru ca aceste substante sa creeze dependenta. Pentru acest lucru, ele isi modifica si conexiunile dintre celulele nervoase. Cercetatorii au reusit sa arate ca asa se intampla cu unele benzodiazepine, chiar dupa cateva zile, cand moleculele au fost eliminate prin rinichi.
Vestea cea proasta este ca efectul sedativ al acestor substante este provocat de actiunea lor asupra aceluiasi receptor, dar intr-o alta zona a creierului, trunchiul cerebral, care controleaza starea de veghe. Cele doua fenomene sunt indisociabile. Vestea cea buna este ca unele benzodiazepine experimentale actioneaza asupra tuturor receptorilor cu exceptia alpha1. Efectele anxioliticelor, care depind de un canal alpha2, se conserva, reducandu-se riscul de dependenta. Aceste noi molecule nu sunt disponibile pe piata, iar unele au fost scoase din motive de toxicitate. Dar daca una din ele s-ar dovedi utilizabila, ea s-ar putea substitui cu folos celor care sunt folosite acum. 'Cu atat mai mult cu cat persoanele anxioase sunt supuse unui risc crescut de dependenta, adauga Christian Lüscher.' Aceste molecule ar insemna ca nu se inlocuieste o dependenta cu o alta, conchide ziarul.
_
Sursa: Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul Romedicului pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
4 comentarii
0
20-08-2011, ora 07:07
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu mai crede toate sursele tampesti domne.

Ori recomanzi psihotrope ori nu.

Gandeste-te bine inainte sa trimiti oamenii sa inghita "boala" asa cum am facut eu pina acum !!!
0
20-08-2011, ora 07:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu te poti scalda in doua luntre deodata !

Nu poti fi sluga la doi stapani !!!
0
22-08-2011, ora 00:16
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Stimată dnă clara_p, nu cred că aţi înţeles bine natura subiectului tratat de acest topic.
Mulţumesc pentru mesajele postate, deşi ele se află în afara contextului.
Multă sănătate,
Nick
_
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
0
16-06-2012, ora 16:16
great15
Nu este medic/terapeut
great15
Buna ziua mr. Nick...v-am descoperit intamplator pe acest forum, intr-o discutie mai veche despre depresie in care spuneati ca sunatoarea sau produsele ce contin sunatoare sunt interzise in cazul in care persoana ia antidepresive.haideti sa va expun putin cazul meu...in urma cu 5 ani, in urma unor crize abdominale, dupa 5 internari in 6 luni, am fost diagnosticata cu porfirie acuta intermitenta, o boala rara care m-a facut sa stau ore in sir pe net sa aflu mai multe despre ea...tratamentul la noi in tara nu se rezuma decat la administrarea i.v. de glucoza...banala glucoza dar care mie imi ia durerile "cu mana"...dureri care sunt inimaginabile...in fine, timp de 5 ani nu am mai avut nici o criza insa nu am luat aproape nici un medicament, decat antinevralgic, caci sunt nenumerate medicamente care pot declansa o criza de porfirie...insa anul acesta crizele au reaparut, banuiesc din cauza stresului, drept pentru care iar am ajuns la perfuzii, glucoza 20 % 1 litru /zi, in picatura lenta timp de 7 zile..si iar 2 internari in 3 luni...si a intervenit, inevitabil si depresia anxioasa...caci durerile abdominale nu se pot masura pe nici o scala sau scara a durerii, din pacate...si am ajuns si la psihiatru...iar tratamentul este coaxil 1dim si 1 seara si xanax de 0.25 mg 1/4 prinz si 1/2 seara...dupa o perioada de aproximativ 2 luni de tratament am inceput sa am ganduri rele accentuate drept pentru care am redus doza de coaxil numai la 1 prinz si xanax luam in continuare la fel..insa am suplimentat si cu Antidepresiv de la Dacia Plant respectiv :1 antidepresiv dimineata, 1 coaxil+1/4xanax pranz si 1 antidepresiv +1/2 xanax seara...mergand la psihiatru si spunindu-i despre acest lucru, mi-a recomandat sa iau in continuare 2 coaxil pe zi si sa iau in paralel si Antidepresivul de la Dacia Plant..a spus ca nu este nici o problema..si normal acesta contine sunatoare!!...sincer, nu stiu ce sa mai cred...eu ma simt bine cu el, il iau de vreo 6 zile, in paralel cu coaxilul pe care am inceput iar sa il iau de 2 ori pe zi.nu pot sa spun ca ma pricep ca un medic, sunt doar asistent de farmacie insa nu stiu ce sa mai zic...medicul meu curant la care merg pentru perfuzii nu stie nici el prea multe despre porfirie, sunt singurul caz pe care il are..in tara asta nu face nimeni munca de cercetare a bolilor rare, din pacate.nu se implica nimeni.si pentru ca la ultimele analize nivelu lde copro si uroporfirine s-a mai normalizat, nici medicul nu mai crede ca durerile abdominale sunt de la porfirie!!...si psihiatru nici atat...insa dupa cate am mai citit, aceste valori se mai normalizeaza intre crize...si de la mine putere am ales sa fac analize la acidul delta-aminolevulinic si la porfobilinogen care au iesit peste valorile normale...in speranta ca nu am plictisit prea mult, astept un raspuns: ce naiba fac cu sunatoarea aia din antidepresiv?...o mai iau sau ma apuc de facultatea de medicina eu?...multumesc pentru rabdare..
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insomnia
  • Insomnia severă ar putea fi cauzată de slăbirea conexiunilor cerebrale
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  • Thim - dispozitivul care te ajută să dormi mai bine, monitorizându-ți somnul
  • Insomnia crește riscul de astm la adulți
  • Calitatea redusă a somnului la copii, asociată cu insomnia mamei
  •