deget inflamat inexplicabil

02-03-2009
oana_barbalata@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
oana_barbalata@yahoo.com
autor: hipohondra
Am o problema, care nu cred ca ma individualizeaza...imunitatea scazuta cu consecinte de-a lungul anilor: hepatita de tip A, TBC pulmonar, toxocaroza vindecata dupa 5 ani de tratament, in 2007 si imediat dupa, suspecta de borrelia, rezultat incert. Am ajuns sa fac testul acesta dupa doua probleme la articulatii, la piciorul drept (rotula) si la degetul mare al mainii stangi, ambele episoade repetandu-se la doi ani. Metoda utilizata pentru borrelia la Institutul Cantacuzino a fost Elisa, IgM cu rezultat pozitiv, valori 37, 92 U/ml si IgG, ser negativ; la interpretare scria ca rezultatul serologic nu are semnificatie diagnostica daca se exclude posibilitatea muscaturii de capusa, factorul reumatoid are titru ridicat, TPHA este pozitiv, prezente boli autoimune, infectii virale recente. S-a cerut confirmare Western Blot. La cateva zile am fost trimisa de medicul alergolog la Matei Bals unde am repetat o serie de analize si HIV (mi-a iesit negativ), iar la burgdorferi (IgM), au iesit C.O.=0, 617 si D.O.=0, 799. Toxoplasma a fost negativ, ureaplasma, micoplasma de asemenea. A trecut un an si problema a revenit cu problema de articulatie, deget mare picior. La reumatologie am fost diagnosticata ca suspecta de guta sau artrita. Dupa rezultate, respectiv acid uric 1, 6, fibrinogen 394, ASLO<200, CRP si FR negativ, nu am primit nici un diagnostic decat sa iau restul de pastile recomandate, arcoxia si sa caut sa iau toxicodendron. Problema mea este urmatoarea: ce am in definitiv? sa merg sa fac si alte analize?La neurologie am fost si in afara de o usoara spondiloza si sistem ventricular asimetric, cu dimensiuni la limita superioara a normalului (pentru care iau aspacardin). Problema este ca durerea va ceda in timp, presupun, de vreme ce s-a mai desumflat un pic de la arcoxia, dar ma gandesc daca nu va mai reveni, tot asa de subit ca in cele doua episoade anterioare. Care este cauza reala. Poate fi borrelia, fara sa fi avut un semn de muscatura sau eritem? ce analiza trebuie sa fac pentru TPHA?
Astept cu nerabdare o lamurire privind problema mea!
6 comentarii
0
26-05-2009, ora 00:24
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Buna seara,

Examenul serologic unclar indica un contact cu Borrelia, nivelul anticorpilor insa ar sugera mai degraba un contact nou, desi nu este neaparat necesar, uneori in plina bacteriemie apar rezultate contradictorii. Prezenta IgM sugereaza contactul proaspat. interesant ar fi un test serologic nou. Problema este insa la borrelioza ca rezultatele imunologice, o data cronicizata, nu mai sint concludente avind mai mult o valuare statistica. Simptomatica este cea care poate confirma sau infirma diagnosticul!

Cit despre eritem, cam 30% din pacienti consultati de mine n-au avut eritrem dupa muscatura, 10% nu au putut preciza un contact cu capusa.

Diagnosticul de borrelioza este unul grav si trebuie in orice caz monitorizata evolutia. In cazul infectiilor bacteriene o importanta metoda de tratament o constituie oxigenarea hiperbara (HBO sau la americani HBOT), in cazul borreliozei cronice fiind considerata una din principala metoda terapeutica.

Cu stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld (Germania)
Centrul de Medicina Hiperbara Constanat
0
26-05-2009, ora 20:10
oana_barbalata@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
oana_barbalata@yahoo.com
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns...Sincer, nu prea mai stiu ce sa cred...cei de la Matei Bals atunci m-au trimis la plimbare, excluzand contactul cu capusa si simptomalogia...in rest, de atunci durerea s-a ameliorat spre martie, in aprilie nu m-a mai durut deloc pentru ca in urma cu o saptamana sa reapara, ca o usoara senzatie de discomfort, deocamdata... In mod cert voi merge sa repet analizele pentru borellia sa vad daca mai reapare acea incertitudine "suspect de borellia"... Totusi, dupa atat timp, as avea ceva simptomalogie corspunzatoare acestei boli...Poate ca faptul ca am avut un tratament cu antibiotice cand am tratat ureaplasma...sa mai fi potolit simptomele si sa intre in recurenta dar sa nu dispara? In mod cert, ce ma sfatuiti sa fac pentru ca sunteti singurul dortor care mi-a raspuns pe acest forum dar si la spital, unde mi s-a spus sa stau linistita ca nu am borellia.
Astept cu nerabdare un raspuns de la Dvs.
Cu stima
Oana
0
26-05-2009, ora 22:50
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Buna seara,

suspiciunea de borrelioza trebuie clarificata deoarece este vorba de o maladie f. serioasa. Desigur serologia este bine de refacut, dar din pacate exista multe forme seronegative! Febra sau stari subfebrile repetate, durerile musculare si articulare, pareze si parestezii, stare de oboseala masiva, ameteli, migrene repetate, frecvente, rezistente la terapia conventionala, pot indica prezenta borreliei. Serologia si simptomatica d-voastra corespund intr-o masura destul de probabila cu borelioza, dar desigur un dignostic cert mi-e greu sa pun, eu unul sint terapeut si, de regula, noi primim pacientii spre tratament, nu si pentru diagnostic!

Ar fi absurd insa sa va recomand un cabinet "specializat in aceasta maladie" din Germania, deoarece sint convins ca si in Romania trebuie sa existe medici care numai de aceasta problema se preocupa. Eu caut sa-mi fac o echipa de medici dispusi sa conluncreze in cadrul unui tratament interdisciplinar, dar in domeniul care v-ar interesa pe d-voastra inca n-am gasit pe nimeni (am revenit partial in tara de mai putin de 2 luni asa ca inca sint la inceput).

Am citit o aparitie pe internet bine documentata despre aceasta boala in care se vorbeste de o clinica din Ungaria, dar nu am cunostiinte detailate sa v-o pot recomanda! incercati sa consultati si alti medici care se ocupa de aceasta problema.

Problema in cazul boreliozei o constituie posibilitatea acestor bacterii sa se capsuleze, forma ce nu raspunde la tratamentul antibiotic (numai la tratamentul cu oxigen hiperbar). De aceea se recomanda rapid consultarea unui medic dupa un contact cu capusa. O data infectat, fara tratamentul antibiotic imediat, este foarte probabil o evolutie cronica. Ca si cum n-ar fi de ajuns greutatile de diagnostic, aceasta infectie cronica poate ramane oculta (fara nici o simptomatica) ani sau chiar zeci de ani! in conditiile unor scaderi de imunitate, borreliile se inmultesc, ajung in singe (apar simptome) dupa care iar se capsuleaza si e liniste (o luna un an sau 10).
De aceea si gravitatea bolii! In cazul unei alte infectii poate reapare si crea o stare grava, septica, sau acea boala agrava incit pot ramane sechee majore sau chiar poate produce decesul (partea proasta e ca nici in astfel de cazuri nu apare ca si cauza)

Este iresponsabil din partea Ministerului Sanatatii Romane si a Directiilor de Sanatate pentru ca nu fac o campanie de informare corecta a pacientilor!

Iar ajungem in Germania, unde peste tot se atrage atentia de acest "pericol public" (la tv, in farmacii, in revista etc.). Conform unui studiu efectuat MHK Hannover 80% din capusele europene poarta borrelii, dar numai fiecare a 5 mauscatura de capusa duce la om la borrelioza, iar cu toate ca nemtii sint foarte bine informati si se adreseaza imediat medicului la contact cu capusa (sa nu mai vb de masurile de protectie pe care le iau cind umbla prin paduri) se considera ca in Germania apar 200.000 de cazuri noi de borrelioza acuta pe an (din fericire o mare parte se si trateaza la timp, dar peste 20% ingroasa rindurile pacientilor cronici!).

Personal imi place mult sa pescuiesc, dar cind vad cum umbla sute de oameni desculti pe malul apelor din Romania (si eu unul pina-n git in neopren) daca ne-am apuca sa-i cautam pe toti care au simptomatica "ciudata" (cum da de regula borrelia) cred ca am face o constatare cumplita!

Asa ca aviz tuturora, daca o infectie banala, o gripa se transforma in ceva f. grav, devine chiar mortala, nu medicul din spital e incompetent sau de vina ci exista si posibilitatea unei infectii oculte cu borrelii. De fapt insa medicul din spital ar trebui sa stie! Si eu ma intreb acuma chiar stiu colegii?

In cazul d-voastra e foarte important sa scapati de incertitudine, si anume prin a cauta tot ce poate confirma acest diagnostic, dar si prin a vedea ce alte maladii mai aveti daca nu cumva se confirma altceva si raspunde la tratament, astfel ca dispare suspiciunea de borrelioza.

Daca se confirma acest diagnostic atunci una din cele mai importante obtiuni de tratament ramane oxigenarea hiperbara! sper pina atunci sa putem face si contracte cu CNAS.

Cu stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
0
26-05-2009, ora 23:57
oana_barbalata@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
oana_barbalata@yahoo.com
Buna seara,
Va multumesc pentru detalierea simptomalogiei de borellia...Saptamana viitoare voi merge la Institutul Cantacuzino pentru a repeta testul de borellia (IgM), apoi va voi tine la curent. Problema este ca nu imi doresc sa am ceva dar...articulatiile mele dau semne de o infectie si VSH-ul arata o mica infectie...nimeni nu a putut sa precizeze unde ar fi localizata aceasta infectie...reumatism nu am pt ca am efectuat si testele, dupa cum am postat in mesajul initial (doar nivelul scazut de acid uric, sub limita ma ingrijoreaza un pic)...vorba medicilor...sunt ipohondra poate...de ce ma tot caut...sa astept sa-mi treaca... In final, daca nu am borellia, spre sa nu...ce am?
Tinem legatura,
Cu stima,
Oana
0
27-05-2009, ora 00:54
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Buna seara Oana!
Doamne fereste sa aveti! De fapt toate aceste investigatii sint menita sa infirme acest diagnostic si atunci putem vedea ce aveti sau daca se confirma totusi stim ce-i de facut!
Este insa important sa capatati o certitudine si mai ales sa gasiti o solutie.
Daca tot mergeti sa faceti testele discutati cu colegii si despre teste ce pot evidentia micoze (actinomicoza, aspergiloza etc.). Acestea sint ciuperci microscopice care pot fi luate de prin spitale sau apare in conditii de imunitate scazuta sau antibioterapia de lunga durata si pot da un tablou clinic asemanator borreliozei.
Si nu uitati de TPHA, verisorul borreliei!

Este foarte important de stiut daca intradevar aveti o infectie si daca da cu ce! Din pacate aceste ciuperci apar frecvent si nu prea se gindeste nimeni la ele, iar cit despre boala Lyme ce sa mai discut.
Primul pacient tratat in Constanta a fost un bebe de 1 an si jumatate cu o septicemie cu actinomices. Tratamentul insa este altul decit la borrelioza. Aceste ciuperci raspund si la tratamentul medicamentos de cele mai multe ori, iar HBO cind se aplica, se aplica pe maximum 10 sedinte. Pentru borelioza din pacate tratamentul este mult mai complicat si mai lung.

Cu stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
0
27-08-2009, ora 21:50
oana_barbalata@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
oana_barbalata@yahoo.com
Buna seara,
Am revenit cu ceva detalii despre boala Lyme. Am incercat sa mai scriu pe acest forum dar nu mai stiam sa caut unde am aplicat. Revenind la diagnosticul meu, se pare ca am borelia, confirmata prin Western Blot, efectuat la Cantacuzino.Ce nu inteleg, este ca in 9 nov.2007 la un test de Elisa IgM mi-a iesit pozitiv, 37, 92 U/ml si IgG negativ, la scut timp la Bals pe 21 nov.2007 a iesit la rezultate borelia incert C.O.=0, 617 si D.O.=0, 799. Abia dupa testul din 21 iulie 2009, prin Western Blot, sa iasa IgM pozitiv si IgG negativ. Am inteles ca asta denota faptul ca este o infectie recenta si nu cronica, cum ramane cu rezultatele din 2007. Nu am avut de atunci borelia?In fine, sa trec peste asta, in consecinta, in august doctorul mi-a prescris o luna cu antibiotic doxicilina, 2 cp/zi, dar nu prea a dat rezultate. Simt usoare dureri uneori ca de fulgerare prin gambe si maini, am avut dureri la articulatii, fara a putea sa inchid mana stanga. Nu sunt dureri intense dar enervante. In plus, durerea de cap nu pot sa o delimitez daca este de la borelia sau spondiloza (la radiografie s-a evidentiat afectiuni la nivelul 5, 6, 7). Azi, 27 august, am schimbat medicatia, voi lua timp de 2 saptamani, 4 cp/zi de zinat(cefuroxina). Sper ca dupa acest tratament sa imi treaca, avand in vedere ca totusi zinatul este un antibiotic f. puternic.
Voi reveni cu detalii dupa acest tratament.
Sanatate,
Oana
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Policele schiorului - primul ajutor
  • Vaccinul împotriva encefalitei de căpuşă
  • Mușcătura de căpușă
  • Cum scot căpușa - prin tragere sau rotire?
  • Repelente împotriva căpușelor
  • Profilaxia bolii Lyme după mușcătura de căpușă
  • Metode de evitat pentru îndepărtarea căpușei
  • Prevenirea mușcăturii de căpușă
  • Gelul cu acțiune antibiotică ce poate preveni boala Lyme
  •