dementa mixtă - alzaimer

03-03-2017
apavie
Nu este medic/terapeut
apavie
Bună ziua,

Doresc să aflu părerea unui specilist în domeniu, dar și dacă există persoane care întâmpină probleme cu un bolnav și cum procedează:
Cazul pe care îl expun este legat chiar de soțul meu care are diagnosticul de demență mixtă, neuropatie axonală cronică severă, parapareza
Boala cred că s-a instalat cu mult timp în urmă, dar a știut să se ascundă extrem de bine până când totul a devenit evident și nu a mai reușit să ascundă, cel putin fată de familie, pentru că acum încă reușește să abată atenția persoanelor străine.

Nu vreau să fac referire la tratament, am confirmări că ar fi foarte bun, încerc (este destul de greu și complicat), dar sub rezerva anonimatului poate reușesc.

Nu știu cum să procedez față de el pentru că mă asaltează să facem sex. Tot vocabularul, manifestările (numai când sunt singură cu el) totul se rezumă la sex. Este obsedat și imi reproșează că plec de acasă pentru altcineva - eu plec la seviciu, imi spune că mă urmărește și el vede cum plec in altă parte decât serviciu, menționez că nu se poate deplasa decât foarte puțin prin casă.

Am vorbit acest lucru cu medicul neurolog și răspunsul pe care l-am primit a fost că ” și este ceva normal, doamnă”. Nu zic că n-ar fi normal, dar medicul nu m-a înțeles că chiar nu pot, soțul meu are pampers, urinează pe el, destul de frecvent are mici ulcerații pe penis, în plus nu are erecție.
Nu știu ce să fac, pentru că imi este milă de el, nu vreau nici să-l bruschez, dar trebuie să recunosc că mă aduce la un nivel de nervi maxim.
3 comentarii
0
03-03-2017, ora 16:09
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua, simtpomele descrise, respectiv dorinta exagerata de sex, vorbitul despre sex si comportamentul dezinhibat (nepotrivit) sunt intalnite la unele persoane diagnosticate cu dementa. Avand in vedere ca este un comportament iesit de sub controlul persoanei este dificil pentru aceasta sa inteleaga ce face si sa controleze astfel de iesiri. Inteleg ca este foarte complicat pentru Dumneavoastra dar nu prea aveti ce sa faceti intr-o astfel de situatie decat sa incercati sa va protejati psihic si emotional, intelegand ca sotul nu a ales sa fie bolnav de o astfel de boala si nici nu aveti ce altceva sa faceti.
De obiecei acest comportament dispare intr-o perioada de cateva luni.
Dementa are aceasta caracteristica, datorita careia bolnavii pot prezenta, odata sau pe rand, nenumarate simptome, unele dintre ele foarte neplacute sau ciudate.
0
03-03-2017, ora 16:23
apavie
Nu este medic/terapeut
apavie
Mulțumesc, sper să-i dispară acest comportament. Trebuie să recunosc că am incercat să fac sex, să văd dacă după acest episod mai are astfel de dorințe și de aici mi-am dat seama că este zadarnic. Cred că in următoarele ore a și uitat ce am făcut, pentru că iarăși a început ca și cînd nu s-ar fi întâmplat nimic.
1
04-03-2017, ora 19:45
Dr. Ungureanu Elena
Psihiatrie, Iasi
Dr. Ungureanu Elena
Buna seara!Imi pare rau ca trebuie sa treceti prin aceasta situatie, intr-adevar e foarte greu sa ingrijesti o persoana cu dementa.Sotul dumneavoastra, pe langa recomandarile neurologului, primeste si tratament psihiatric?In acest caz ar fi necesar pe langa tratamentul antidemential si o medicatie care sa ii tina in frau aceste porniri.Pentru aceasta insa trebuie sa va adresati unui medic psihiatru, sa-i povestiti exact cum a-ti descris aici, fara nici o rusine.Sa stiti ca multi dintre pacientii cu dementa au aceste manifestari, mai ales cei cu un substrat neurologic, iar noi, ca psihiatri suntem obisnuiti cu astfel de descrieri...asa ca spune-ti absolut tot ce se intampla cu sotul dumneavoastra pentru a putea primi tratamentul adecvat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: