Dependent dupa 2-3 luni de consum ocazional?

17-03-2015
R159
Nu este medic/terapeut
R159
Salutare! Ma numesc Marius, am 21 de ani si ma apasa ceva pe suflet.

E posibil sa fiu dependent sau sa-mi fi afectat psihicul 2-3 luni de consum ocazional? In total am fumat de vreo 10 ori iarba(marijuana, naturala adica si m-a relaxat), odata am tras 2 fumuri de 'shop' si mi-a dat destul de urat si de vreo 3 ori am tras pe nas ( nu stiu ce, maxim 2-3 linii f subtiri, dar niciodata nu 'm-a luat'). M-am hotarat sa ma opresc din consum ptr ca incep sa ma gandesc mai des la marfa si nu imi place. Oare m-a dereglat in vreun fel? Ptr mine este f important sa am mintea intacta, lucida si sanatoasa, de aceea vreau sa ma si las. Sunt destul de 'panicat' ca voi avea probleme sau atacuri de panica.
4 comentarii
0
19-03-2015, ora 00:08
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
MARIUS aproape toate drogurile creeaza dependenta si mai rau de atat iti creeaza dorinta dar daca vrei cu adevarat te poti lasa sau macar sa folosesti ceva usor si din ce in ce mai rar pana vei reusi sa te lasi definitiv.Chiar daca nu ma crezi sa stii ca toti care consuma la fel ca tine spuneau si ei asta in trecut: am inceput din gluma sa vad cum e sau anturajul si nu sau mai putut opri, dar mai grav este ca au trecut de la usoare la cele grele, la a vinde din casa, scandaluri cu familia, si altele mai grave.
0
19-03-2015, ora 00:09
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna Marius,
tu esti singurul care isi poate da seama cum sau daca te-a afectat consumul (chiar si ocazional) acelor substante - observand orice schimbare aparuta in comportamentul si gandirea ta. Esti amuzant cand subliniezi ca "marijuana" e "naturala", de parca ar mai avea vreo importanta (are relevanta doar la capitolul efecte de moment = tipul si intensitatea halucinatiilor& senzatiilor in general), odata ce ai consumat. Nu stiu cum vezi tu ca stau lucrurile in privinta consumului de substante, dar multi tineri au inceput cu etnobotanice ("sunt mai usoare", "putem avea control asupra consumului", etc) si incet-incet au trecut spre alt nivel. Odata pornit un astfel de mecanism (dorinta de a testa/consuma), e foarte greu de oprit/controlat. La inceput, toti se pacalesc cu vesnica fraza "eu pot sa ma controlez si sa ma opresc cand vreau" - doar ca realitatea nu e asa!
Faptul ca vrei sa-ti pastrezi mintea "intacta si lucida" poate fi ancora care sa te tina departe de consumul de orice fel - insa nu e suficient. Intreaba-te care este motivul pt care ai dorit sa consumi? Ai pomenit ceva de "relaxare" - daca acesta e unul din motivele consumului, sa stii ca exista o multime de alte modalitati de a te relaxa fara a risca sa ajungi dependent de substante.
Daca ai dubii cu privire la sanatatea ta psihica, consulta un psihiatru sau psihoterapeut sau psiholog clinician si vei primi cu siguranta lamuriri(pt linistea ta), dar si recomandari.
Sanatate!
0
19-03-2015, ora 15:04
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ R159

Daca vreti sa faceti anxietate sau episod psihotic si sa stati inchis 5-6 luni la cheie la Obregia, puteti sa continuati linistit sa dati banii pe prostii si sa le inghititi/inhalati sau ce faceti dv. cu ele.

Daca vreti sa aveti mintea limpede, intelegeti ca e cazul sa va potoliti si actionati ca atare.
0
16-04-2015, ora 10:40
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
felicitari Marius ca te-ai lasat - de obicei afectarea nu apare dupa un astfel de consum ocazional (de 10-12 ori in 2-3 luni) decat in cazul unor persoane ce sunt mai sensibile.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anumite trăsături din adolescență pot crește riscul consumului de droguri la maturitate
  • Cele mai periculoase droguri în prezent
  • Obiceiul de a căuta droguri, un factor de risc pentru recidivă în rândul foștilor consumatori de droguri
  • Muzica indigenă ajută persoanele care se recuperează de dependența de droguri sau alcool să se vindece mai repede
  •