Dependenta de masturbare (la femei si barbati) - tratament

26-07-2015
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Tratarea/tratamentul dependentei de masturbare este in general psihoterapeutic. In unele cazuri poate ajuta un tratament medicamentos care sa scada dorinta sexuala.
Abordarea trebuie individualizata, in functie de situatie, persoana, personalitate si comportament, etc. Rezultate foarte bune le aduce colaborarea cu un psihoterapeut-sexolog (care are o abordare complexa).
Inainte de toate insa exista niste elemente esentiale care trebuie avute in vedere, si care sunt stranse legate de mecanismele (oricarei) dependentei; sunt cele de care se leaga mare parte din tratament in sine:
- obisnuinta/repetitivitatea actului
- asocierea lui cu alte actiuni/situatii (de exemplu: cazuri ale barbatilor care se masturbeaza inainte de culcare pentru ca asta ii ajuta sa doarma mai bine; sau cazuri ale barbatilor care o fac dimineata pentru ca se trezesc cu o erectie si 'nu vor sa o iroseasca', etc.)
- starea asociata cu masturbarea: care are doua nuante:
1)o stare interioara dupa masturbare, care este in esenta o stare de placere (si cine vrea sa renunte la placerea proprie?!)
2)asocierea masturbarii cu un scop legat la randul lui de o emotie neplacuta ex. 'Masturbarea ma linisteste, ma masturbez ca sa ma linistesc' sau 'ca sa ma relaxez', sau 'ca sa dorm mai bine' sau 'ca sa uit' etc. Cu alte cuvinte, in mintea persoanei masturbarea: a)indeparteaza starea neplacuta si b)aduce o stare placuta (vezi pct.1).
In felul acesta se creeaza o conditionare puternica: 'daca ma masturbez ma voi simti mai bine' care nu face decat sa asigure repetarea mecanismului, intarind astfel un comportament nepotrivit si nesanatos.
Dependenta de masturbare are si o legatura cu dificultatile de socializare, interactiune si relationare. Persoana petrece mult timp in singuratate, fara prieteni, fara alte activitati asociate cu ei.
Aceasta dependenta are legatura si cu lipsa altor activitati care pot aduce bucurie, placere, relaxare dar si pot detensiona: sport, miscare, dans, hobbyuri, etc.In felul acesta persoana considera ca nu exista decat o cale pentru obtinerea unei stari de placere si bucurie: masturbarea.
Nu in cele din urma dependenta de masturbare poate avea legatura cu trasaturile de personalitate: sensibilitate ridicata, teama de relatii, insingurare sau timiditate accentuata, lipsa educatiei sexuale etc.
Un alt element important in tratarea situatiei este evitarea expunerii la stimuli sexuali: pornografie sub toate formele, situatii in care apar stimuli legati de celalalt sex (ex.mersul la strand/mare unde sunt persoane dezbracate), emisiuni sau filme cu continut sexual etc., mai ales in faza de inceput a tratamentului.
Toate acestea sunt cateva din subiectele ce trebuie avute in vedere atunci cand se doreste rezolvarea situatiei.

Valentin PESCARU
Psiholog-psihoterapeut-sexolog
2 comentarii
0
14-08-2015, ora 02:57
doctorandus
Nu este medic/terapeut
doctorandus
Inainte de a trata dependenta de masturbare trebuie raspuns la intrebarea: exista depedenta de masturbare? Nici DSM-5, nici ICD-10 (2015) nu raspund afirmativ la aceasta intrebare. ICD-10 (2015) desi are coduri pentru hipersexualitate si masturbare excesiva, nu le considera nicaieri drept "dependente". Am mai discutat despre asta pe forum, asa ca nu ma mai repet.
0
14-08-2015, ora 05:13
doctorandus
Nu este medic/terapeut
doctorandus
Sa consideram in mod ipotetic ca un medic ar trata un pacient pentru morgellons si i-ar interzice sa munceasca din aceasta cauza. Teoretic, e dreptul medicului sa-l trateze pentru orice afectiune considera el ca ar fi necesar. Insa apar probleme practice ca: tratamentul nu va fi compensat de asigurari, daca vrea pensie pe caz de boala pentru asta pacientul va fi considerat bolnav inchipuit si nu va fi pensionat, iar in final medicul va putea fi condamnat pentru malpraxis, toate din cauza ca morgellons nu e recunoscut drept boala si ca atare nu exista criterii obiective de a diagnostica pe cineva cu morgellons.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: