Dependenta emotionala

18-03-2018
Lorena_bicau
Nu este medic/terapeut
Lorena_bicau
Buna! Sunt intr-o relatie cu iubitul meu de aproape 6 ani.. de mult simt ca vreau sa "evadez", sa ma despart de el, simt ca nu mai e ce imi doresc, ca imi doresc sa evoluez, sa-mi fac o familie, sa am langa mine un barbat bun.. dar ceva ma tine.la psiholog nu pot merge doar peste 4 luni cand ajung in tara.. am mai fost la psiholog o perioada si a fost bine, ne-am despartit, dar pe urma a venit la mine sa ne impacam.. Odata simt ca vreau sa fiu cu el, odata nu-l mai suport.. acum, dupa atata timp realizez ca il iubesc din ce in ce mai putin.. lucrurile pe care le faceam pentru el acum 3 ani, nu le-as mai face acum! Simt ca am nevoie de respect si iubire dar in acelasi timp vreau sa scap de el. Cand nu e acasa imi este bine, dar cand vine parca nu l-as mai lasa sa plece si in acelasi timp as si vrea sa plece.. De fiecare data cand stau cu el...imi aduc aminte o multime de lucruri neplacute si il intreb de ce si-a batut joc de mine in trecut?dar el spune ca nu si-a batut.. sau ca l-am enervat. El nu prea stie sa comunice lucruri mai serioase, il inteleg pentru ca asa au fost si parintii lui, dar eu nu'l pot schimba. Eu spun mereu lucrurilor pe nume, indiferent de relatia pe care o am cu persoana respectiva, insa el e foarte respectuos, nu supara pe nimeni, dar cand vine vorba de mine, imi spune orice nu ii convine si scuza lui e ca noi avem o relatie mai apropiata si de aceea isi permite.Imi puteti da un mic sfat in legatura cu asta? Poate ca in momentul de fata eu nu judec corect.. Multumesc mult!
4 comentarii
1
18-03-2018, ora 18:42
Argent
Nu este medic/terapeut
Argent
pai nici tu nu stii ce vrei să faci, de unde sa stie cineva de pe un forum.. cert este ca esti foarte confuza si nu pare o relație de viitor deoarece tu nu prea mai vrei sa tragi la ea. ai grija sa nu descoperi dupa un timp ca de fapt el era cel mai bun..
1
18-03-2018, ora 19:42
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara,
De multe ori aceasta atitudine: "nici cu dar nici fara" este o alta definitie a dependentei. Probabil ca este si o relatie inceputa de foarte tineri cand nevoile erau altele. Nevoia de evolutie este fireasca, pare insa ca evoluati in directii diferite.
Puteti relua sedintele la psihoterapeut, exista si varianta online pana cand veti putea sta de vorba fata in fata.
Pana atunci incercati sa va ganditi ce va doriti cu adevarat, incercand sa faceti abstractie de existenta unui partener, oricare ar fi el.
1
18-03-2018, ora 20:35
Psiholog Roxana Alina Olaru
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Roxana Alina Olaru
Buna seara,

Este normal sa fie greu pentru ca orice relatie trece prin momente grele, dificile. Cred ca inca este si iubire in relatia dvs. Si mai cred ca aceasta problematica trebuie confruntata de amandoi. Mai curand va recomand psihoterapie de cuplu pentru a putea ajunge sa puteti comunica mai profund si fara teama, pentru a recrea acel spatiu de siguranta intre voi doi. Va recomand sa cititi si cartea Tine-ma strans in brate de Sue Johnson pentru a intelege mai bine dinamica dintre voi doi si ciclurile negative care apar si strategiile pe care le adoptati in acele momente dificile.
Ca psihoterapeut de cuplu cred ca exista sanse pentru orice relatie si ca dependenta nu este ceva negativ, dar devine negativa cand apare disperarea si panica.
Si cum spunea colegul meu, se poate face psihoterapie si on-line.
0
20-03-2018, ora 11:05
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
In primul rand Lorena ai putea sa incerci sa definesti de ce el « nu mai e ce-ti doresti ». Poate face ceva pentru a fi din nou cel dorit ? Sau pur si simplu ai obosit sa astepti sa fiti in sfarsit o familie stabila…iar restul gandurilor si sentimentelor tale sunt doar ceva care sa justifice faptul ca ‘familia intarzie’?

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu - Psihosexolog
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul