Depresia - prof. univ. dr. Dan Prelipceanu

16-07-2014
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Depresia, o afecţiune atribuită sferei afective a vieţii

Depresia este o tulburare pe care psihologii şi psihiatrii o atribuie sferei afective a vieţii, a psihismului şi care constă în pierderea plăcerii de a efectua orice activitate care în mod normal este considerată atrăgătoare. Această pierdere însoţeşte de cele mai multe ori o stare de tristeţe profundă a individului. "Nu întotdeauna individul realizează această stare, uneori este sesizată de alţii", a declarat prof. univ. dr. Dan Prelipceanu, Director Cercetare - Dezvoltare, Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia". Depresiei sunt predispuse persoanele cu o vulnerabilitate genetică, persoanele care provin din familii în care au existat cazuri de depresie, dar şi persoanele care suferă de diverse boli.
5 comentarii
0
16-07-2014, ora 17:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Depresia - Cauze

În ceea ce priveşte cauzele care declanşează apariţia depresiei, există o multitudine de ipoteze etiologice ale bolii. Cea mai vehiculată şi explorată ipoteză care a generat foarte multe tratamente a fost teoria monoaminică. Această teorie susţine că în creier are loc o pierdere a monoaminelor, adică a serotoninei, a nonadrenalinei, a dopaminei, ceea ce ar duce la o disfuncţie a activităţii creierului. De asemenea în această situaţie se poate vorbi şi de un determinism genetic, dar şi de prezenţa unor factori psihosociali, de mediu care determină apariţia depresiei. Cele mai importante cauze care determină apariţia depresiei sunt pierderile unor persoane semnificative din viaţa noastră dar şi divorţul, susţine prof. univ. dr. Dan Prelipceanu.
0
16-07-2014, ora 17:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Depresia - Semne şi Simptome

Depresia ca şi boală prezintă numeroase semne şi simptome. Depresia se manifestă prin modificarea apetitului, creşterea sau scăderea acestuia, diminuarea greutăţii corporale, precum şi prin stări de tulburare a comportamentului. Pacientul care suferă de depresie se simte lipsit de energie, simte o stare de oboseală, nu se mai poate concentra. Însă unul dintre cele mai importante semne este dat de apariţia gândurilor pesimiste, pacientul vede numai partea goală a paharului, vede viaţa în negru. În acelaşi timp pot apărea gânduri de vinovăţie nejustificată, şi gânduri de sinucidere, uneori reuşite. Acest tip de depresie se numeşte depresie melancoliformă sau psihotică şi este o formă de depresie foarte puternică şi gravă.
0
16-07-2014, ora 17:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Depresia - Diagnosticare

Controlul medical este recomandat în momentul în care pacientul solicită acest lucru, când conştientizează că are o problemă pe care trebuie să o rezolve. Într-o primă fază bolnavul se poate adresa medicului de familie. În funcţie de intensitatea şi suferinţa individului sau de eşecul tratamentului, pacienţii care suferă de depresie sunt redirecţionaţi către psiholog sau psihiatru. De asemenea diagnosticul se stabileşte fără nicio investigaţie, medicul specialist orientându-se în funcţie de simptomele clinice, având în vedere anumite criterii foarte clare. În diagnosticarea depresiei se poate vorbi de scale clinice care cuantifică în scoruri intensitatea depresiei, cea mai cunoscută scală fiind scala Hamilton.
0
16-07-2014, ora 17:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Depresia - Metode de tratament

Medicul specialist foloseşte ca şi metode de tratare a depresiei atât tratamentul farmacologic, cât şi terapia antidepresivă. În această situaţie se folosesc antidepresivele asociate cu alte tratamente pentru o mai bună eficientizare. De asemenea, un rol important în tratarea depresiei îl are psihoterapia cognitivă deoarece aceasta influenţează modul de construire a gândurilor depresive ale individului. Pacientul este ajutat să se detaşeze de gândurile negre şi să abordeze evenimentele dintr-un punct de vedere opus, mult mai pozitiv. Totodată terapia cognitivă asociată terapiei antidepresive este o combinaţie care duce la vindecarea mult mai rapidă şi de mai bună calitate a depresiei. Succesul terapeutic este foarte bine determinat de adecvarea tratamentului la forma de depresie şi la individualizarea lui de la pacient la pacient.
0
16-07-2014, ora 17:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Depresia - Complicaţii

Depresia se cronicizează din cauza lipsei de tratament sau a unui tratament insuficient, neacdevat. Principala complicaţie în cazul unei depresii majore este suicidul care poate fi în multe cazuri reuşit. Din acest motiv jumătate din cazurile de suicid sunt din cauza depresiei susţine prof. univ. dr. Dan Prelipceanu. Ca şi consecinţe psihosociale, persoanele depresive pot manifesta: scăderea randamentului, disfuncţii familiare care duc la o conflictualitate permanentă în familie, incapacitate temporală de muncă.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Pericolele utilizării Facebook-ului
  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnia cronică
  • Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore
  • Depresia
  •