Depresie - un tratament ok?

18-02-2013
dinamy
Nu este medic/terapeut
dinamy
Buna seara, Mr. Nick te-as ruga mult sa-mi spui care 5-htp de pe piata romaneasca il consideri cel mai OK ca pret versus calitate si cam in cat timp ar trebui, teoretic, sa se simta efectele acestui medicament intr-o depresie moderata, declansata pe fondul unei giardioze netratate de foarte mult timp. Multumesc mult.
58 comentarii 12 Înainte ›
3
22-03-2013, ora 11:24
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salut!

@dinamy, scumpule,

Din punctul meu de vedere, cel mai okay 5-htp de pe piaţa românească (la nivel de raport preţ/calitate) este cel comercializat de Natures Harmony, cel pe care mi l-am administrat şi eu într-o cură de trei luni, în urmă cu mult timp, pentru a-mi trata o tulburare de stres posttraumatică.
Ca şi fapt divers, L-5-htp-ul este prezent în mod normal în organismul fiecărei fiinţe umane şi nu numai, pentru că ori este transformat din L-triptofan, un aminoacid esenţial ingerat prin diferite alimente (lapte, carne, etc.), în cantitate şi concentraţie optime, prin procese biochimice moleculare, ori este ingerat ca atare prin intermediul anumitor nutraceutice, el fiind precursorul direct al serotoninei (5-hidroxitriptaminei - 5HT) - cel mai important neurotransmiţător al creierului. Biosinteza 5-hidroxitriptofanului la nivelul creierului este relativ simplă, dar comportă o complexitate nevăzută extraordinară. L-triptofanul, un aminoacid esenţial, este hidroxilat în 5-HTP (5-hidroxitriptofan) via (prin intermediul enzimei) enzima triptofan hidroxilază. 5-HTP-ul, mai departe, este decarboxilat în 5-hidroxitriptamină (5-HT - serotonină) via enzima aromatic-L-aminoacid-decarboxilază, cu ajutorul vitaminei B6. 5-HT, adică serotonina, neurotransmiţătorul denumit şi neurohormonul fericirii, este şi ea, mai departe, transformată, în celulele pinealocite din epifiză, (glanda pineală) în melatonină, la lăsarea întunericului via enzima 5-hidroxiindol-O-metiltransferază.
Carenţa de 5-htp, în organism, apare în condiţii de stres intens, în intoxicaţii grave cu metale grele, în parazitoze sistemice (invazive), dar şi datorită unei alimentaţii eronate/dezordonate, printre altele, în principal, la un nivel de importanţă semnificativ.
Acestea fiind scrise, în mod normal, în cazul unei depresii induse de o cauză pe care 5-htp-ul o poate înlătura, efectele pozitive ale oricărui supliment pe bază de 5-hidroxitriptofan îşi fac simţite prezenţa după aproximativ 3 luni de zile (3 luni în care se ţine o cură cu 5-htp, cură care presupune administrarea zilnică de 5-htp (de minim 50 mg per capsulă) de două ori pe zi, strict pe stomacul gol, cu 30 de minute - o oră înainte de masă), în mod normal, însă timpul este relativ de vreme ce organismul fiecărei persoane în parte reacţionează diferit (la unele persoane efectele pozitive ale 5-htp-ului apar mai devreme de 3 luni de zile, pe când la altele apar mai târziu; de menţionat este şi faptul că unele persoane nu experimentează niciun efect pozitiv în urma curei cu 5-htp, în special datorită insensibilităţii dobândite în urma unor îndelungi tratamente cu antidepresive sintetice!).

ATENŢIE!
5-htp-ul NU se administrează persoanelor care folosesc medicamente cu efect similar (inhibitori de MAO, antidepresive din clasa SSRI dar nu numai (chiar şi alte medicamente neuro-psihiatrice), medicamente care conţin fenfluramină) sau suferă de boala Parkinson, ulcer, boala Crohn, colon iritabil, celiachie.
Èšinând cont de principiul naturaleţii sale, 5-htp-ul NU poate dăuna organismului uman decât în două situaţii:
1) Când administrarea lui se face, în mod inadecvat şi fără aviz medical, fără a ţine cont de precauţii şi contraindicaţii, simultan cu medicamente care fac parte din clasa celor neuropsihiatrice (antidepresive, anxiolitice, timoleptice, neuroleptice, analeptice, simpatomimetice, psihotrope, antihistaminice etc.), cu suplimente alimentare care conţin compuşi organici cu proprietăţi psihoactive incompatibile cu 5-htp, sau cu alcool, cafea, tutun şi diferite droguri!
2) Când administrarea lui se face în cantiţăţi şi/sau concentraţii mult prea mari, care ar putea mări sau măresc clar riscul major de hipersecreţie serotoninică şi hipermetabolizare (hipersecreţia serotoninică poate conduce la producerea cel puţin a uneia dintre următoarele indispoziţii: insomnie, anxietate, hiperprosexie (exagerarea atenţiei), hiperreflectivitate (exagerarea reflexelor), anorexie (suprimarea apetitului alimentar), vomismente, greaţă, frisoane, convulsii etc., simptome specifice sau nu tabloului clinic al sindromului serotoninergic).
Deşi este un supliment alimentar, această calitate conferindu-i dreptul de a fi eliberat din plafaruri şi farmacii fără prescripţie medicală, deci, astfel putând fi administrat şi fără aviz medical, se recomandă a fi luat cu acordul medicului, respectând indicaţiile din prospectul însoţitor.
5-htp-ul NU tratează depresia cauzată de un deficit de dopamină sau noradrenalină şi nici depresia sau insomnia cauzată de unul sau mai mulţi factori spirituali. Pentru tratarea depresiei(sau insomniei) induse de cel puţin un factor spiritual, accesează link-ul de mai jos şi citeşte primul posting al topicului psihoterapic, pentru a te informa cu privire la ce anume trebuie să faci pentru a te vindeca, punând în practică sfaturile duhovniceşti:
http://forum.romedic.ro/prod/Psihoterapie_pentru_trup_si_suflet, __din_perspectiva
_medico-spirituala:_suferinta_!_059479.html

Cam atât! ;)

(Re)consultă medicul!
Toate cele bune îţi doresc, îmbrăţişând frăţeşte sufletul tău.
Însănătoşire grabnică!
Dumnezeu să te binecuvânteze cu tot ce ai nevoie.
Cu iubire creştină, respect şi preţuire,
Mr. Nick ♥

Post SCriptum - Giardiaza (sau lambliaza, cum i se mai spune) se tratează cu ajutorul tincturii de cimbru (administrare internă după cum urmează: 20 picături de 3 ori pe zi diluate în 100 ml apă, timp de 30 de zile).
0
23-03-2013, ora 14:35
dinamy
Nu este medic/terapeut
dinamy
Multumesc mult pentru toate recomandarile. Consideri ca o gastrita cronica netratata ar putea influenta cumva instalarea unei stari depresive?!..In cazul unui raspuns afirmativ, ce tratament recomanzi in cazul gastritei, bineinteles, cu respectarea regimului igienico-dietetic corespunzator. Mentionez ca, in trecut, am fost un mare consumator de cafea indulcita cu zahar, fumator si adept al mancarurilor condimentate, ceea ce consider ca a influentat aparitia acestei gastrite. DUMNEZEU SA TE BINECUVANTEZE!
0
24-03-2013, ora 18:17
claudiu.61
Nu este medic/terapeut
claudiu.61
Mr. Nick

Buna ziua!
Revin dupa ceva timp cu un subiect destul de interesant zic eu.De 3 saptamani iau in paralel cu tratamentul psihiatric :seroquel 500 mg/seara, trttico 150 mg /seara, un tratament recomandat de d-na Dr.Constantina Ruxandra, medic de familie si apifitoterapeut, mai exact tratament naturist.Mi-a fost recomandat %:capsule de ulei de levantica 3/zi, extract de muguri de frasin 50 picaturi/dimineata, extract de muguri de smochin 50 picaturi/pranz, meltonic cu ulei de catina 2 cps/dimineata si o caps/pranz.Deocamdata, dupa 3 saptamani de utilizare ma simt ok, parca mai bine decat inainte de a le lua.Pe langa cele enumerate mai sus, mi-a recomandat pentru o luna de zile, mai exact de luna viitoare, sa iau Rhodiola Rosea 1cps/zi dimineata.Spuneti-mi va rog daca aveti cunostiinta despre acest produs, reactii adverse posibile.Drept sa va spun, nu l-as mai lua atata timp cat ma simt ok cu cele pe care le iau in prezent.Astept parerile voastre, in special al celor care iau sau au luat acest produs naturist.As fi recunoscator daca la cele precizate de mine si-ar da cu parerea Mr. Nick, pentru ca am abservat ca este foarte documentat.
Toate cele bune şi însănătoşire grabnică tuturor!
3
25-04-2013, ora 19:05
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salut!

@dinamy, scumpule,

Incredibil sau nu, DA, o gastrită cronică netratată POATE influenţa (în sens negativ, direct sau indirect) producerea, instalarea şi întreţinerea unei stări depresive. De ce? Cum? Simplu!
O gastrită presupune cel puţin inflamarea mucoasei stomacului, inflamare care PERTURBĂ funcţiiile acestuia, în special funcţia secretorie, în primul rând, dar şi, parţial, funcţia motrică, în al doilea rând, cele două funcţii lucrând împreună la realizarea digestiei, în principal. Ei bine, pe de o parte, dereglarea funcţiei secretorii presupune în mod automat şi tulburarea mai mică sau mai mare a metabolismului factorului intrinsec, eventual, în cazuri rare, chiar stoparea producerii acelui factor deosebit de important (factorul intrinsec este o glicoproteină produsă de stomac, asigurând protecţia şi asimilarea vitaminei B12, o vitamina din complexul B deosebit de importantă pentru sănătatea sistemului nervos, dar nu numai). Tulburarea metabolismului factorului intrinsec produce în mod automat în organism o carenţă moderată spre severă de vitamina B12, ceea ce poată să conducă la intalarea stărilor depresive. De ce? Cum? Simplu!
Vitamina B12, draga de ea, este vitală biochimic în buna funcţionare a unor reacţii biologice importante pentru organismul uman, pentru că participă în calitate de cofactor la activitatea unor enzime din clasa izomerazelor şi transferazelor, participă la procesul de formare a glucozei, mai ales în ficat şi rinichi, participă la procesul de biosinteză a deoxiribonucleotidelor din structura ADN şi, bineînţeles, participă, alături de vitaminele B6 şi B9, la reglarea nivelului homocisteinei din sânge. Se găseşte în lapte, ouă, ficat de vită, somon, etc. Forma primară a vitaminei B12, şi anume ciancobalamina, odată ajunsă într-un organism al cărui stomac este bolnav, el nemaiputând să secrete optim factorul intrinsec, NU mai poate fi convertită în forma bio-activă a vitaminei B12, şi anume metilcobalamina, ea având astfel efecte aproape NULE asupra întreţinerii sănătăţii organismului respectiv. Atunci se produce o dereglare deosebit de serioasă. În lipsa vitaminei B12 bio-active, homocisteina, un aminoacid cu acţiune proaterogenă se acumulează în sânge şi determină modificări patologice la nivelul sistemelor cardiovascular şi nervos, iar în lipsa biosintezei de sfingomieline şi sfingolipide, componente ale sistemului nervos a căror biosinteză este determinată de vitamina B12, se acumulează unii acizi graşi la nivelul membranelor neuronale şi generează apariţia unor manifestări neurologice negative.
Într-o singură expresie, deficienţele severe de vitamina B12, induse de o gastrită cronică, pot conduce în timp la disfuncţii neurologice similare cu demenţa, iar deficienţele moderate conduc la anemie, hipomnezie (slăbirea memoriei), astm, DEPRESIE NERVOASĂ, acufene, neuropatie diabetică, scleroză multiplă, oligospermie (scăderea numărului de spermatozoizi), parestezie periferică (amorteţi la extremităţi), etc. Acesta este motivul pentru care majorităţii oamenilor cu probleme de stomac li se prescrie metilcobalamină, ea dovedind că are efecte neuro-terapeutice excelente, fiind preluată şi utilizată direct şi imediat de către organism, indiferent de cât de bolnav este stomacul, de regulă.
În alt plan, dereglarea digestiei apărute în cadrul gastritei cronice netratate la timp sau netratate deloc, produce tulburări la nivelul absorbţiei în sânge a aminoacizilor. Nivelurile de aminoacizi (AA) din circuitul sanguin din timpul zilei variază în funcţie de rutina zilnică (ritmul de lucru, ritmul de antrenament, stres, frecvenţa meselor, tipul de nutriţie, sănătatea digestiei, etc.). Dacă organismul duce lipsă de aminoacizi, apare astfel PERICOLUL instalării depresiei, dar NU numai, pentru că TOŢI neurotransmiţătorii cu efect antidepresiv sunt biosintetizaţi din aminoacizi (L-triptofan = L-5-htp = 5-HT (serotonină), serotonina având următoarele acţiuni: antidepresivă, anxiolitică, antipanică, antibulimică, antifobică, antiobsesională, anticompulsivă, etc; L-fenilalanina = L-tirozină = L-DOPA = DA (dopamină), dopamina având următoarele funcţii: reglare umorală (funcţie antidepresivă, timostabilizare comportamentală, motivare şi recompensă etc.), funcţie cognitivă (rol foarte important în memorizare, atenţie, concentrare şi învăţare), etc.; în unii neuroni, dopamina este mai departe transformată în norepinefrină - NE (sau noradrenalină - NA), care are un rol foarte important în tratarea depresiei şi a ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder). etc., etc. etc.).
Deci, dragule, după atâtea explicaţii pe care am ţinut în mod expres să ţi le scriu, încă o dată îţi spun că DA, o gastrită cronică netratată ar putea influenţa cu un SUCCES ENORM instalarea unei DEPRESII ÎN TOATĂ REGULA.
Îţi sugerez să faci, cu acordul medicului tău curant, un tratament cu:
- Vitamina B12, sub formă de metilcobalamină: (în România se găseşte foarte rar; unul dintre puţinele produse care se comercializează este Methyl B12, de la Now), un comprimat masticabil administrat o dată pe zi, dimineaţa, după micul dejun, în regim zilnic, timp de minim o lună de zile, maxim 3 luni (apoi faci o pauză de două săptămâni după care reiei cura; după facerea curei a două oară, ţii iar pauza de două săptămâni după care reiei pentru ultima dată cura, pentru că bolnavilor de gastrică cronică, de obicei, în Canada, li se recomandă trei astfel de cure pe an. În România nu prea li se recomandă astfel de cure. NU comentez de ce, pentru că nu-mi stă în caracter să discreditez pe nimeni!).
- Gastrocalm, 2 comprimate de 4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, administrate în regim zilnic, timp de 3 luni de zile. Un comprimat de gastrocalm conţine: gălbenele (100mg), salcâm (100mg), roiniţă (75mg), zmeur (75mg), lemn-dulce (50mg), obligeană (50mg), scorţişor (50mg), plante a căror acţiune sinergică este extraordinară pentru tratarea oricărei forme de gastrită. Comprimatele se înghit cu apă sau se sfărâmă în gură (absorbţia substanţelor bioactive este mult mai rapidă). În dificultăţi de înghiţire, comprimatele se pot rupe în două.
Gastrocalm NU se administrează persoanelor care prezintă alergie la oricare dintre componentele produsului, ca de altfel şi intoleranţă la lactoză!

Acestea fiind scrise, dragă frate întru Hristos, îţi doresc toate cele bune.
Sărută frăţeşte inima ta,
Mr. Nick

P.S. - Să ai un Paşti în care lumina Învierii să strălucească în sufletul tău.
2
25-04-2013, ora 19:22
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salut!

@claudiu.61, scumpule,

Ceea ce ţi-a fost recomandat este OKAY. Respectă ÎNTOCMAI indicaţiile medicului.
Tratamentele pe care le iei sunt bune; chiar extraordinare, în condiţiile în care te simţi ok, mai bine decât înainte de a le lua, după cum bine ai scris chiar tu.
Menţine o legătură strânsă cu cadrele medicale care te au în grijă!
NU uita de faptul că ai atât un trup, cât şi un suflet. Îngrijeşte-ţi şi sufletul, dacă vrei să fii sănătos (să crezi şi să te încrezi în Dumnezeu, roagă-te la El, spovedeşte-te corect şi complet, folosind un îndreptar de spovedanie, împărtăşeşte-te, ţine post, mergi la biserică; fă tot posibilul să ai un regim de viaţă echilibrat, ţinând cont de trilogia funcţională esenţială pentru supravieţuirea trupului şi a sufletului - funcţia fizică (să ai grijă de trupul tău, folosindu-l în scopuri pozitive), funcţia mentalo-psihică (să ai grijă de gândirea şi sentimentele/emoţiile tale, menţinându-le cât mai mult pe lungimea de undă a pozitivismului) şi funcţia spirituală (să ai grijă ca gândurile, cuvintele şi faptele tale să nu te îndepărteze de Dumnezeu, ci să te apropie); fă cât mai multe fapte bune NECONDIŢIONATE, care să izvorască din bunătatea sufletului tău, nu din interes ascuns, frică, ruşine, obligaţie, compromis, etc.!; bineînţeles, ţine cont de poruncile date de Dumnezeu şi înfrânează-te de la păcate).
Toate cele bune îţi doresc, îmbrăţişând frăţeşte sufletul tău.
Însănătoşire grabnică!
Dumnezeu să te binecuvânteze cu tot ce ai nevoie.
Cu iubire creştină, respect şi preţuire,
Mr. Nick ♥
0
26-04-2013, ora 03:51
dinamy
Nu este medic/terapeut
dinamy
Mr. Nick,

Iti multumesc enorm pentru toate aceste exceptionale informatii oferite cu o deosebita generozitate.
Ca observatii complementare la cele abordate anterior, experimental am constatat manifestarea unei intolerante, intr-o mai mica sau mai mare masura, la paine, dulciuri (mai scazuta la ciocolata neagra dar mai accentuata la celelalte sortimente de prajituri, torturi, eugenii, biscuiti etc.; n-am consumat in nici un caz sistematic, dar dupa consumarea lor, rar si in cantitati reduse, am avut acuzat reactii astenice serioase pe care le-am depasit numai dupa somnul de noapte) si carne (desi consum numai peste si pui, preparate la cuptor sau gratar).
Am remarcat, totodata, diferenta enorma (in ceea ce ma priveste!) intre 5-htp-ul de la Natures Way (cel distribuit de SECCOM), avand in compozitie vitaminele C si B6, si alte forme de 5-htp (compozitie clasica, fara cele 2 vitamine mentionate anterior) achizitionate de pe e-bay din considerente atat financiare cat si de compozitie (sunt mult mai ieftine, substanta activa 100mg in loc de 50mg, numarul comprimatelor este cel putin dublu (poate fi si triplu sau cvadruplu!) iar din informatiile primite de la alti importatori (sau distribuitori, ex. Vitaking) am aflat ca este contraindicata folosirea simultana a vitaminei B6 cu 5-htp, ceea ce am si constatat experimental).
As dori, in masura in care poti, sa-mi precizezi daca pot folosi si L-Glutamina (si in ce doza!) simultan cu 5-htp-ul (actualmente iau 300mg pe zi, dimineata+pranz+seara, cate 100mg la fiecare masa si e OK!...apropos, pana la ce doza maxima pot merge, in caz ca se diminueaza efectul?...), pe considerentul tratarii inflamatiei si eventualelor leziuni ale mucoasei intestinale (eu am suferit in trecutul apropiat si de giardia!)...sau daca ai si alte recomandari de tratament naturist in acest sens!...
Iti sunt recunoscator, inca o data, pentru indrumari (sincer, personal am mult mai multa incredere in teoriile si sfaturile tale decat in ale doctorilor, a caror superficialitate in stabilirea si tratarea unui diagnostic sunt, din pacate, de notorietate) si iti doresc multa sanatate, succes in toate demersurile si un Paste Fericit!
0
26-04-2013, ora 17:04
claudiu.61
Nu este medic/terapeut
claudiu.61
Salut,

Mr Nick,
iti multumesc pentru comentul tau, pentru bunavointa de a-mi raspunde si pentru timpul acordat raspunsului.Inteleg ca tratamentul pe care il iau este bun.Ok, din pacate de o saptamana nu ma mai simt asa bine crescandu-mi starea de anxietate in paralel cu o mica agitatie motorie.Ajungand din nefericire la aceasta stare, am marit la indicatia medicului meu psihiatru seroquelul la 800 mg/seara.trittico la 1 cp si 1/3 prima zi, 1 si 2/3 a doua zi, toate astea pentru 5 zile.Acum sunt la a doua zi de cend le iau cum am precizat mai sus si nu pot spune k ma simt f bine.Din cand in cand imi apare axietatea marita.Iti spun ca doctorita mi-a recomandat ca dupa 5 zile daca nu ma simt ok, sa iau in plus spitomin de 0, 5 gr dimi si pranz.Daca nici dupa 3-4 zile de cand introduc si spitominul tot nu ma simt ok, sa introduc Gabapentin 2/zi de 300mg.Spune-mi te rog ce parere am de aceasta scema de tratament psihiatric, ne mai luand in calcul tratamentul naturist pe care il iau.Specifica-mi te rog, ce parere ai despre acest Gabapentin, ce stii despre el, cam ce reactii adverse ar putea avea.Am citit pe net despre el, despre reactii adverse, dar as vrea sa stiu poate de la cineva care il ia ce reactii adverse a avut de la el.
Aspet raspuns si de la alte persoane care eventual au luat Gabapentin.
Multumesc mult pentru raspunsurile tale avizate.Sanatate multa iti doresc si un Paste fericit ! Dumnezeu sa va aiba in paza pe toti !
0
27-04-2013, ora 10:46
dinamy
Nu este medic/terapeut
dinamy
Mr. Nick,

Revin cu o alte doua mari rugaminti...este recomandata lecitina (din soia) pentru refacerea mucoasei intestinale, atat ca structura cat si ca rol? A doua problema, extrem de sensibila, ar fi o recomandare privind analizele care trebuie facute pentru diagnosticarea bolii celiace (intoleranta la gluten) precum si, in cazul unor rezultate pozitive, tratamentul si dieta in cazul acestei afectiuni. Multumesc mult inca o data si Un Paste Fericit!
0
04-06-2013, ora 15:51
utilizator_81247back
Nu este medic/terapeut
utilizator_81247back
Doamne ajuta si Hristos a Inviat, Mr Nick.
Am revenit pe aici...am mai multe intrebari in legatura cu acneea rozacee si nu numai. Prin 2011 am mai discutat despre asta. Ar putea Clearogenul sa vindece cuperoza sau nu?
Va pot scrie pe mail, desi stiu ca sunteti ocupat?
Astept un raspuns.
Multumesc si spor in toate.
0
09-06-2013, ora 12:04
ana_delia
Nu este medic/terapeut
ana_delia
Mr. Nick
Am devenit fan citind postarile tale, multumesc Bunului D-zeu ca existi si poti da asemenea sfaturi cu atata dragoste!

Problema mea este, cred, de aceeasi natura. Dupa 2 luni de la primul symptom fizic de slabiciune pe care l-am avut ( atac de panica dupa o ameteala puternica) am incercat diverse tratamente pentru oarecum acelas diagnostic: tulburari depressive. Am incercat: cipralex + anxiar eram si mai molesita si m-am simtit f prost, dupa 3 zile le-am abandonat. Am urmat apoi tratamentul naturist: extrasedyl + sedocalm + nutricalm ( DPS). Dupa o luna de tratament, simptomele s-au schimbat, inrautatit pentru ca acum simt plumb in picioare, o istovire totala a mainilor si picioarelor, acufene, o stare letargica. Am inceput tratamentul ce deprexil + sedocalm, nu vad nici o schimbare dupa 0 saptamana. Intrebarea mea este daca pot sa adaug: complexul B sau numai B12 sau calciu, magneziu ( le-am luat o luna si mi s-a spus sa nu abuzez). Va rog din suflet daca aveti alte sugestii, nu stiu unde sa mai merg si ce sa mai cumpar pentru tratatrea acestei stari, ,
Sa va dea D-zeu Gandul cel bun!
0
28-10-2013, ora 14:18
vanitas
Nu este medic/terapeut
vanitas
se poate lua gaba in acelasi timp cu remotiv?schema asta mi a prescris o enodcrinologul.multumesc
0
17-12-2013, ora 15:46
Vietta77
Nu este medic/terapeut
Vietta77
Buna ziua Mr. Nick

Am citit despre acest antidepresiv natural 5 HTP in cateva postari ale dumneavoastra, si as vrea sa incerc cu precizarea ca nu am mai luat antidepresive pana acum, doar Remotiv ale carui efecte se simt dar nu foarte semnificativ.

Anul trrecut in urma unei perioade de oboseala si slabiciune, stari de greata, fotosensibilitate, au survenit cateva atacuri de panica din care unul foarte sever in urma caruia am ajuns pe la urgenta. Dupa acest atac mai sever starea mea s a inrautatit, abia daca ieseam din casa 2-3 zile pe saptamana avand teama ca s-ar putea repeta episodul.
Intre timp mi-a facut foarte multe analize RMN Cerebral, RMN Cervical, ecografii abdominale, tiroida, EKG si test de efort, Somnologie, CT al sinusurilor, analize sange etc. iar ceea ce am eu sunt urmatoarele:

colecist malformat ( de foarte multe ori am satri de rau si nu neaparat din cauza alimentelor desi tin regim),
Reflux gastroesofagian, Colon iritabil, o deviatie de sept, o spondiloza care nu este foarte accentuata.
Tin sa mai precizez ca la varsta de 9 ani am avut o hepatita tip B, iar in urma analizelor de sange antigenul nu a mai fost prezent.
Activitatea mea zilnica de acum 1 an inainte de a trece prin aceste stari era:
program 10 ore de lucru intr-un mediu tensionat stresant
nu prea reuseam sa mananc la timp si nu ma hidratam
seara cand ajungeam acasa mai zaboveam la televizor, aveam impresia ca in felul asta reusesc sa ma relaxez si ma culcam foarte tarziu si nu reuseam sa dorm mai mult de 5 ore pe noapte, apoi iarasi trezit la 7. ( M am gandit ca plasma TV pe care o am de mari dimensiuni poate sa ma afecteze, avand aceasta stare de oboseala permanenta )
Pana in prezent nici un dosctor nu a reusit sa faca un tablou complet al simptomelor mele si sa se poate pronunta, doar psihiatrii care in primele 5 minute m au indrumat catre antodepresive gen Efectin 75 9 luni / Zoloft 6 luni, pe care am refuzat sa le iau datorita neincrederii si a efectelor negative.
Starea mea s a imbunatatit cu aproximativ 50%, doar din regim alimentar, hidratare, vitaminte, Omega 3-6-9, ceaiuri, odihna in special dupa amiaza mai stau intins 1-2 ore si atunci starea mea se imbunatateste.
As dori sa stiu daca la baza acestor simptome sta acest colecist care ma supara cel mai mult, sau trebuie sa incerc un antidepresiv ?
Am trecut de starea critica nu mai am atacuri de panica, dar mai sunt zile cand ma simt mai slabit, mai cu ceva migrene, inca ma mai deranjeaza lumina artificiala, si peste zi simt o usoara stare febrila, stare care nu exista pe perioada verii.
Spuneam ca am trecut de starea critica alaturi de Dumnezeu, anul acesta a fost unul exceptional din toate punctele de vedere, mai putin ultima parte a anului in urma cu aproximativ o luna cand in urma unei boli crude mi-am pierdut tatal.
Dar Dumnezeu mi-a dat putere sa trec peste asta, si sa inteleg ca fara El nu putem face nimic.
Cum as putea sa administrez acest antidepresiv 5 HTP Ultra ?

In asteptarea unui raspuns va multumesc anticipat !

Catalin
0
07-07-2014, ora 00:13
costaflavia35@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
costaflavia35@yahoo.com
Buna ziua, v-as ruga sa imi spuneti care ar fii consecintele uneo lovituri in 2 locuri la cap puternica si netratat si vazute de um medic specialist. Am cazut in baie si am dat cu capul de usa de la baie cazand spre gresie unde m-am lovit de doua ori si la usa si pe gresie in doua locuri diferite aveam cate un cucui foarte dureros, desi nu a curs deloc sange, dar nu puteam atingwe locul deoarece simteam intepatura pe acel loc timp de 2 sapt. Acest lucru s-a intamplat in ianuarie, acum suntem in iulie. circa 6 luni. Au inceput niste dureri groaznice de ceva timp sa spunem de 1 sapt pe care nu le pot suporta si nu trec cu nici un fel de medicamente, doar dupa ce ma trezesc dimineata ma alina putin si apoi spre amiaz iar incep acele dureri pe toata ziua. Mentin caci m-am angajat la o fabrica unde e mare stres si sunt presata psihic. Mai mentionez caci am o semipareza la membrul superior drept cu afectiune usoara aceea a fost diagnosticata acum 3 ani cand am efectuat analize ptr diabet si RMN la coloana desi nu e vorba sa fie de acolo acea pareza. Se poate sa fie problema, , partea craniana, , ? Precizez ca ametesc uneori, dureri de ochi, tulburari de vedere si am simtit parca sange care curge din cap in gat, asa ceva, nicidecum din nas. Am sinuzita de circa 5 ani si am probleme de tiroida si uneori amorteli a mainii drepte si dureri articulare severe. La fel in zona pieptului si am facut o radiografie in Italia spunandu-mi ca am 2 vertebre fisurate. Sa fie vb de arteroscleroza, tumoara pe creier etc? Uneori simt infart caci fac si am luat Clexane si Fraxiparina de capul meu, uneori iau Aspirin cardio si Medazepam deoarece am fost diagnosticata si de spasmofilie, discopatie lombara etc
Momentan nu am bani ptr toate analizele de care as avea nevoie si as dori sa stiu de care cauza sa incep sa o consult? Va multumesc frumos!
0
07-07-2014, ora 15:30
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Stimata doamna costaflavia35-, nu sunt eu cadru specialist medical, dar sfatul meu cel mai la indemana este sa va duceti la spitalul de urgenta sau judetean din orasul/judetul de care apartineti pentru o tomografie in zona capului. Nu v-ati facut nici una pana acum?

Daca sunteti angajata cu contract de munca inseamna ca aveti asigurare medicala. Daca totusi este cu plata, sper sa nu fie mai mult de cateva milioane de lei vechi. Sincer, habar nu am cat mai costa. Mergeti si consultati un medic specialist (neurolog), ca vad ca dvs. la orele 12 noaptea nu aveti somn, imi imaginez ca din cauza durerilor de cap, ceea ce nu e bine deloc.

In rest, alt sfat sincer de al meu este sa nu mai luati medicamente de capul dvs., fara control prealabil din partea unui medic specialist si prescriere a medicamentelor din partea lui, ca mai rau va faceti cu ele decat fara ele, luate asa, de capul dvs. (Sper sa nu va suparati pe mine pentru aceasta ultima fraza, dar cred ca asa stau lucrurile).

In alta ordine de idei, va urez mult success in a reusi sa va faceti tomografia capului, multa sanatate si multe binecuvantari divine! :)

Cat despre celelalte afectiuni de care suferiti, eu una nu cunosc nimic despre ele, sper sa va mai raspunda si alt membru al forumului, care cunoaste mai multe din punct de vedere medical.
0
07-07-2014, ora 15:37
costaflavia35@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
costaflavia35@yahoo.com
Va multumesc frumos the_eye, ptr.moment e si acest raspuns foarte mult pentru mine. Asa am sa fac, am sa merg in scurt timp ptr un consult tomograf.Sunt angajata cu carte de munca si voi analiza mai bine fiecare pas pe care trebuie sa-l urmez. Va multumesc inca o data si voi astepta si alte pareri cum ar fii al Mr.Nick.

O zi binecuvantata va doresc! Multa sanatate! :)

ps: nu e suparare ptr nimic e ok. Iar ce tine de somnul meu este ptr ca eu lucrez in 3 schimburi de aceea am scris la ora aceea, sosisem de la munca si aveam dureri puternice asa este.
0
07-07-2014, ora 19:55
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Stimata doamna costaflavia35-, nu aveti pentru ce imi multumi. Tot ce trebuie sa faceti este sa va duceti la medicul de familie pentru a va lua trimitere la neurologie, cu care va puteti prezenta la un medic neurolog.

Daca nu aveti medic de familie, va rog mult, inscrieti-va de urgenta la unul!

Multa sanatate si numai bine va doresc! Dumnezeu sa va binecuvanteze!
0
07-07-2014, ora 20:18
costaflavia35@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
costaflavia35@yahoo.com
Am medic de familie, chiar prietena mea scumpa si am multe cunostinte si prieteni in medicina. Dar nu am dat importanta prea mare la cate probleme avem in jur si munca, ptr rezolvarea sanatatii mele. De aceea am sa merg chiar cat mai curand..

Va multumesc foarte mult inca o data, putine sunt persoanele care iti ofera chiar si un sfat in ziua de azi.

O seara minunata si linistita va doresc!

Cu respect,

Flavia C !
0
20-06-2015, ora 17:34
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
Buna ziua.Am'rascolit'toate forumurile pana v-am gasit.Ma adresez d-lui Nick, sau oricarui ar putea sa ma indrume si pe mine.Strig dupa ajutor, dar din pacate nu poti vorbi cu orice persoana, despre problemele gen, depresie, anxietate si restul.Am inceput de 3 saptamani sa iau 5-HTP.Nu simt mare lucru inca, stiu ca trebuie sa am rabdare si incredere, dar simt ca ma prabusesc in anumite momente.Mi se intampla lucruri tare ciudate, nu ma pot concentra, dureri de cap groaznice, slabiciune in membre(superioare si inferioare)nu am chef de nimic, sunt ca un robot.Ma gandesc tot timpul aiurea.Nu mai fac nimic cu plecere, fac doar ca trebuie si atat.Va rooog ajutati-ma.Vreau sa mentionez ca in trecut, mai exact in 2004, m-am confruntat cu sindromul depresivo-anxios, m-am chinuit asa cred ca pana prin 2008, cu perioade bune si mai putin bune.Am facut trat medicamentos la acel moment, dar nu mai vreau, il urasc, mi-au schimbat multe medicamente, nu gaseam o schema potrivita pt mine, as putea sa enumar cateva, efectin, asentra, lexotan, doxepin, mianserin, coaxil, sertralina, seroxat.Luam doua saptamani spre exemplu un medicament, ma simteam si mai rau, apoi mi-l schimbau.In decursul a 4 ani asta mi s-a intamplat.M-am ambitionat atat de mult si am renuntat la ele, vazand ca nici un medic(3 la nr)pe la care m-am perindat nu-mi gasea o schema corespunzatoare.Mi-am schimbat modul de gandire, am lucrat cu mine, am inceput sa lucrez, (din 2008 merg la sevici).Acum, dupa o perioada de stres maxim din mai multe motive, am cazut din nou.Nu mai am aceeasi putere ca acum 7, 8 ani, nu o gasesc pur si simplu, fac eforturi supraomenesti sa par un om normal, dar..din pacate nu-i asa.Va rog mult, mult, sfatuiti-ma, sa apelez din nou la un medic de specialitate?poate a mai avansat tehnica intre timp, ce sa zic...mi-e frica dupa experienta care am avut-o.Va rog frumos veniti cu sfaturi.Multumesc frumos!Doamne ajuta!!
0
20-06-2015, ora 20:27
david90
Nu este medic/terapeut
david90
@sara43: Ati incercat vreo planta adaptogena pana acum? Din experienta mea cu depresia si anxietatea, va pot spune ca simptomele fizice pe care le descrieti si dvs au drept cauza principala un dezechilibru biochimic al sistemului neuro-endocrin, in special glandele suprarenale cred ca sunt cele in cauza;acestea sunt cele mai solicitate in situatii de stres fizic sau psihic prelungit, iar cu timpul cedeaza, nu mai functioneaza la parametri optimi.
Puteti incerca suplimentele pe baza de Rhodiola Rosea, Lemn Dulce(Licorice Root), Ashwagandha, Ginseng Siberian, s.a., si observati daca se imbunatateste starea dvs.Acestea ar fi cateva plante adaptogene pe care personal le-am incercat.Pt problemele de concentrare si slabiciunea generala de care va plangeti, cred ca cel mai mult v-ar ajuta rhodiola sau lemnul dulce.In cazul meu, acestea au mers cel mai bine pe aceste simptome.Ele trebuie probate separat, nu luati suplimente ce contin amestecuri, si incepeti cu doze cat mai mici, de ordinul zecilor de mg si cresteti treptat doza daca simtiti nevoia.In cazul meu, chiar si o doza de 5 mg de rhodiola imi ameliora semnificativ simptomele, iar la 500 mg, doza recomandata pe flacon, aveam insomnii(asta ca sa aveti un reper).Rhodiola va recomand de la Solaray(Super Rhodiola).

Pe langa asta, trebuie sa va odihniti suficient, in jur de 7-8 ore pe noapte, nici mai mult nici mai putin, pt ca somnul este principalul mecanism prin care organismul se reface.De asemenea, aveti grija si cu alimentatia, incercati sa aveti o alimentatie cat mai sanatoasa, fructele si legumele ar trebui consumate zilnic.Evitati mancarurile prajite, fast food! Iar daca va simtiti in stare, puteti face si putin sport, fie alergat in parc/pe banda, fie bicicleta, etc, 30 min pe zi, de preferat seara, cu 4-5 ore inainte de culcare.O sa dormiti ca un prunc facand asta.
0
20-06-2015, ora 21:57
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
Multumesc frumos david90! Nu am incercat, Rhodiola rosea mi-a sugerat o prietena sa incerc, am sa tin cont de sfatul dv.si in mare parte cred ca aveti dreptate in ceea ce priveste dezechilibrul biochimic al sistemului neuro-endocrin, intentionez sa merg la un endocrinolog inainte de a ajunge la psihiatru, am deja o programare, dar e cam tarziu, la inceputul lunii august, e f ocupata d-mna dr., si vreau cu orice pret doar la dumneaiei sa ajung.Sunt foarte dezorientata, si trebuie sa fac fata si la servici, ametesc foarte rau, si fac eforturi sa-mi tin echilibrul.Sa mai continui cu 5-htp?dv ce ziceti?Am si zile putin mai bunisoare, dar mai mult rau.In privinta alimentatiei sunt f atenta, multumesc mult pt sfaturi, si pt timpul dv.
0
20-06-2015, ora 22:10
david90
Nu este medic/terapeut
david90
In cazul meu, 5htp nu a ameliorat deloc acele simptome fizice.Am probat o sumedenie de suplimente pana sa ajung la acelea pe care vi le-am recomandat si dvs.Sa stiti ca rhodiola este foarte puternica, mai ales cea de la Solaray.Incepeti cu doze minime, in caz ca doriti sa probati.(incepeti cu 5-10 mg dimineata;desfaceti o capsula si presarati din jumatatea de capsula plina in jumatatea goala, in functie de cum apreciati...5 mg ar fi a 100 parte dintr-o capsula intreaga, deci trebuie sa puneti foarte putin;iar doza o puteti pune in ceai de exemplu, are o aroma placuta, ca de scortisoara).Sanatate!

p.s. Sa stiti ca are un pret destul de piperat, in jur de 120 lei flaconul de 60 de capsule, de la Solaray.Nu degeaba i se mai spune si 'the golden root'.:))
0
20-06-2015, ora 22:53
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
david90: Multumesc!Am sa mai iau cateva zile, aproximativ o saptamana 5-htp, si daca nu apar rezultate incerc rhodiola cum m-ati sfatuit.Seara frumoasa!
0
23-06-2015, ora 20:47
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
david90:
Buna seara.Multumesc pentru parerea dvs ca as avea un dezechilibru neuro endocrin.Mi-ati dat'tema pt acasa', desi v-am spus ca am o programare pe 04/08 la endocrine.Dimineata m-am dus la d-mna doctor la cabinet(la 07.30 eram in fata cabinetului) si cu scuzele de rigoare am rugat-o sa ma primeasca, ca pana in august nu stiu ce o mai fi..Si, surpriza, este o dereglare mai mult decat ma asteptam, am un nodul pe lobul drept al glandei tiroide de 17, 1mm, destul de mare, ce este peste 1 cm deja trebuie investigat amanuntit.Astept sa merg la analizele recomandate de d-mna dr, trebuie sa merg in anumite zile, si ma rog la D-zeu sa nu fie nevoie de operatie.De aici si perioada de stres si probleme din ultimele luni de care am amintit, s-au cam declansat toate, inclusiv depresia.Eliminam cauza, si o sa apara imbunatatiri, speram.A zis sa mai continui cu 5 htp, (zaresc o oarecare imbunatatire a starii mele), si bineinteles cu medicatia data de dmna dr pana la analize.Multumesc ca m-ati trimis pe o pista ok.Numai bine.Revin cu noutati, sper bune.Seara frumoasa!
0
23-06-2015, ora 22:24
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Ma bucur ca v-am putut fi de folos. Sanatate va doresc!
0
16-07-2015, ora 08:55
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
Buna ziua.Va deranjez din nou cu problemele mele, dar multumesc ca existati.Sunt in asteptarea rezultatelor analizelor pt nodulul glandei tiroide.V-am zis ca iau 5htp, care incepuse sa-si faca efectul, il iau de 2 luni, 2 cps pe zi.De cateva zile au reaparut starile alea f urate de rau general, slabiciune maxima, ameteala, dicultate in concentrare, privire incetosata, fara chef de nimic.Credeti ca sunt trecatoare?Nu stiu ce sa fac, ajutati-ma cu alte sugestii, incerc cu toate fortele sa ma adun, si cu greu reusesc, lucrul care ma supara cel mai rau este faptul ca vad cum sufera fiica mea, este destul de mare(20 ani), un copil extraordinar de bun, incerc sa nu-i arat tot ce mi se intampla, dar maturizata fiind, ma simte si ma vede, imi este alaturi.Fac fata cu greu la serviciu, nici programul nu ma ajuta, de dimineata pana la 19.00, weekend liber.Cum sa fac cu 5htp-ul, iau in continuare 2 cps pe zi inca o luna sau le reduc, ce parere aveti?Luam cate jumatate de frontin seara, la inceputul trat cu 5 htp, dar nu mai iau deloc de o luna si cv, eram prea tulburata a-2-a zi.Va rog frumos sfatuiti-ma, fug de psihiatru, dar ceva imi zice ca tot o sa ajung, nu stiu ce sa mai zic.Sa incerc rhodiola? Lemnul dulce l-ati luat sub forma de capsule sau ceai?Orice informatie imi este de un real folos.Va multumesc frumos!Doamne ajuta!
0
16-07-2015, ora 18:40
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Mergeti la un psihiatru. Nu mai pierdeti momente din viata. Cereti antidepresiv.
0
16-07-2015, ora 20:03
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
Buna seara.Dupa cum v-am scris si in cealalta sectiune, ro medica, sunt tare suspicioasa in privinta tratamentului, avand in vedere ca am schimbat atatea medicamente fara rezultat, sa astept toate rezultatele analizelor de la tiroida?Credeti ca are vreo legatura nodulul si dezechilibrul hormonal cu tot ce mi se intampla?Totusi am fost f bine cu 5htp pana acum cateva zile, altceva nu mai iau, decat spirulina.Ceva a facut"click", si nu stiu ce.Daca as intrerupe 5htp-ul, pot sa-l intrerup brusc?Multumesc.
0
16-07-2015, ora 21:21
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Eu cred ca daca 5 htp nu v-a ajutat nu mai trebuie sa il luati.
Mai cred ca v-a ajutat seroxatul ca dovada ca dupa v-ati angajat.
Si mai cred ca aveti pe langa problemele cu tiroida si un sindrom anxios depresiv care trebuie tratat medicamentos. Mai sunt si alte medicamente pe care trebuie sa le incercati. Efectele secundare trec dupa primele 3-4 saptamani de tratament.
Nodulul se poate opera la nevoie. Sunt mijloace la ora actuala.
0
16-07-2015, ora 21:47
sara43
Nu este medic/terapeut
sara43
Multumesc! Da, sindrom depresivo anxios a fost diagnosticul si acum 8ani, trebuie sa iau cea mai buna decizie in ceea ce mă priveşte, nu mă sperie nodulul absolut deloc, suport mai uşor o boala fizica dacă e sa fie, decât una psihica.Sincer, nu mai mai ştiu ordinea in care am luat sirul acela de medicamente, din câte îmi amintesc doxepinul a fost cât de cât ok, trebuie sa rascolesc prin agendele unde mi-am notat, îmi e f greu la servici ca trebuie sa mă concentrez, poate am sa merg peste puţin timp când intru in concediu.Va multumesc, contează f mult orice sfat, cu atât mai mult de la persoane care au avut aceste trairi.Seara frumoasa!
0
17-07-2015, ora 00:44
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Incercati prima data lemn dulce, sub forma de capsule, dar incepeti cu doze mici.Renuntati la 5htp daca nu va ajuta.

p.s.Nu luati foarte in serios sfaturile clarei_p, pt ca va veti 'arde'.Cunoasteti zicala 'Cine s-a fript cu ciorba, sufla si-n iaur'...Deja aveti experienta cu tratamentele psihiatrice, stiti deja cat sunt de ineficiente in cazul dvs, asa ca nu are rost sa lungiti agonia, sa va faceti sperante desarte...Problema dvs are cauza endocrina, va garantez.Rezolvati cauza si simptomele vor disparea de la sine.
.
Adaugă un comentariu / răspuns
58 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul