Dezlipire de retina-vitrctomie

11-03-2016
Gabriel Szabo
Nu este medic/terapeut
Gabriel Szabo
Buna ziua, am fost diagnosticat cu dezlipire de retina acum 4 zile si voi fi operat prin vitrectomie peste 3 zile.Mi-am asumat si continui sa-mi asum ghinionul si operatia, dar asi avea cateva nelamuriri.
In OD, cel afectat, am o cortina neagra pe aprox o suprafata de 25% in coltul dreapta sus.Doctorul mi-a spus ca nu mi-a fost afectata viziunea principala ci doar cea periferica.Prin cortina vad forme si lumina, nu este opaca, dar neclara este viziunea.Am citit si m-am documentat, pe net, si nu mi-e clar un lucru.Retina mea daca este dezlipita ar trebui sa fie opaca si neprimind nutrienti sa-si piarda din capacitatile optice.Totusi cum nu e opaca inseamna ca functioneaza la un anumit randament deci primeste nutrienti si nu pierde din facultatile ei.E posibil acest lucru si daca exista un alt tratament?
Multumesc
4 comentarii
0
11-03-2016, ora 13:27
Dr. Cristescu Razvan
Oftalmologie, Ploiesti
Dr. Cristescu Razvan
2/3 ext sunt hrănite prin vasele retiniene, iar 1/3 int a retinei e hrănita de epiteliul pigmentar retinian. Fiind dezlipita de acest epiteliu retina int nu poate funcţiona, iar operaţia trebuie făcută cat mai repede pentru a reface anatomia normala. Dezlipirea regmatogena nu rămâne decat extrem de rar si in anumite cazuri speciale localizata in periferie. De obicei progresează către o dezlipire de retina totala.
0
11-03-2016, ora 13:54
Gabriel Szabo
Nu este medic/terapeut
Gabriel Szabo
Multumesc pentru raspuns, timpul trecut si cel ramas pana la operatie poate fi catalogat "cat mai repede", si pot sa specific ca dezlipirea este in partea inferioara(pata e pe partea superiooara) evoluind de la un procentaj de 15% la 25% datorita deplasarilor pentru analize, intreprindere anestezist, zilnice de luni pana astazi.Totusi am respectat indicatiile doctorului si in 80% din timp am stat pe partea recomandata.Miodeopsiile au disparut, apar cand sunt in miscare, din esperienta dvs va puteti hazarda sa dati un pronostic in privinta dezlipirii incontinuare de retina, ce camp imi va fi obturat pana ajung la operatie?E extrem de frustrant sa nu sti nimic despre aceste lucruriDaca aveti timp detaliile sunt binevenite!Multumesc anticipat
0
11-03-2016, ora 15:26
Dr. Cristescu Razvan
Oftalmologie, Ploiesti
Dr. Cristescu Razvan
Da, 7 zile este un interval rezonabil. In teorie reducerea mişcărilor oculare ar reduce tracţiunea vitrosului pe retina si dezlipirea ar evolua mai lent. Nu stiu sa zic cat de repede va evolua si daca va ajunge sa dezlipească si macula, adica partea centrală. Daca e dezlipita doar de câteva zile retina isi poate relua funcţia. Nu vreau sa va dau detalii care sa va sperie inutil. Va doresc multa sănătate si mult noroc la operatie pentru ca este o intervenţie dificila.
0
29-03-2016, ora 11:37
Gabriel Szabo
Nu este medic/terapeut
Gabriel Szabo
Buna ziua, operatia de vitrectomie si introducerea unei lentile in camera posterioara, pentru evitarea cataractei si corectarea miopiei a decurs foarte bine, fără incidente.Mii-a fost schimbat vitrosul cu un amestec de gaz si aer(SF6-20%) care a durat 2 săptămâni până la disipare, pozitia postoperatorie, cu gura in jos si privind solul s fost mentinuta in minim 95% din timp, fapt remarcat in timpul reviziei săptămânale, prin depunerile pe cornee a resturile postoperatorii.In principiu un postoperatoriu
corect.
Întrebările mele sunt următoarele:Care sunt riscurile unei recidive si cat de mari sunt acestea?
Acuitatea vazului este de 20% acuitate dobândită cat timp mai exosta gazul in ochi, începând de astăzi când gazul a dispărut in cat timp se va recupera, in condițiile in care macula nu a fost in nici un moment afectată?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: