Diabet Tip 1, dureri ciudate, stari si mai ciudate (sistem digestiv, gat, incheieturi)

25-07-2016
cest_mois
Nu este medic/terapeut
cest_mois
Buna ziua,

In primul rand va multumesc din suflet pentru orice sugestie, recomandare sau minim ajutor si imi cer scuze pentru postarea foarte lunga.
Am 35 ani si sufar de diabet tip 1 de la varsta de 6 ani. Nu a fost un diabet exemplar de bine controlat dar am incercat pe cat am putut sa am grija de mine. Asta mai ales dupa ce accesul la metodele de auto-monitorizare a devenit mai usor. Multa vreme, hemoglobina glicozilata a stat la valori in jur de 8% (de multe ori peste). De circa o saptamana folosesc Abbot Freestyle Libre care chiar ma ajuta.

De foarte multi ani ma confrunt cu un tranzit intestinal lent. Asta nu a reprezentat o problema majora foarte mult timp pana acum circa 6-8 luni. In acest moment, aproape orice mananc, imi provoaca o distensie abdominala extrema si aproape imediata (vorbim aici de circa 5 minute de la terminarea mesei). Ca sa va faceti o idee, mi-au aparut si vergeturi pe abdomen. As putea sa zic ca nici asta nu ar fi fost foarte ingrjorator, pentru ca sunt obsnuit deja sa incerc tot felul de motode sa ameliorez aceste simptome (fibre, fructe cunoscute ca fiind utile pentru tranzit - prune, pere, etc, etc). Problema este ca de multe ori, odata cu aceste distensii abdominale, apare si starea de ameteala si lesin iar de multe ori este insotita de durere in zona inimii si tahicardie. Uneori, pe durata a circa o ora dupa masa, abdomenul meu trece prin mai multe faze de distensie si relaxare intrucat intervine un episod de diaree (nu se inatampla des, dar se intampla).
Legat de scaun, acesta este extrem de rar de o consistenta normala. De cele mai multe ori este spre moale, ca o pasta si subtire. Am senzatia ca sunt constipat datorita ingustarii cumva a tubului digestiv. Nu vreau sa sugerez nimic pentru ca nu sunt in masura sa fac asta, dar asa simt. Interesant este ca o data la 2-3 luni, se intampla sa am o zi sau doua de normalitate. Este ceva incredibil sa poti fi normal din cand in cand.


Pe langa cele de mai sus, am mai remarcat ceva si asta tot de circa 6-8 luni. Se intampla uneori dimineata sa ma trezesc cu cate o articulatie la un deget inflamata. Stiu asta pentru ca este rosie, umflata si foarte dureroasa. Un astfel de episod ma tine circa 4-5 zile, iar apoi se desumfla si revine la normal. O oarecare durere ramane acolo dar doar la apasare mai puternica.


Un alt aspect care chiar ma sperie este faptul ca am dureri in zona gatului. Nu sunt dureri puternica dar se manifesta in corpul gatului si nu pe calea respiratorie. Prima data s-au manifestat mai mult sub marul lui Adam dar au migrat si ceva mai jos spre partea superiara a sternului. Nu este ceva permanent. Apar pentru o secunda sau cateva minute si dispar. Sunt foarte slabe ca intensitate. Un lucru interesant este ca in ambele parti laterale ale gatului simt ca niste umflaturi. Nu sunt foarte proeminente si nu sunt durereroase la atingere. Se simt cel mai bine daca treci cu mana de sus in jos pe piele apasand putin. Uneori se simte durere cand misc capul stanga-dreapta iar tot uneori, simt ca niste sageti in zona aia. Legat de traseul pe unde trece aerul, mentinez ca in permanenta trebuie sa-mi dreg vocea pentru ca simt ca un fel de mucus acolo.
Legat de asta, sunt zile si zile dar am remarcat ca atunci cand simptomele astea se manifesta mai tare, ma simt foarte obosit si simt ca si cum as fi anemic. Este acea senzatie pe care o ai cand te ridici de jos si parca vezi tot felul de stelute.
Inca ceva legat de asta este faptul ca de multe ori simt ganglionii limfatici de sub barbie inflamati sau simt tot felul de sageti in zona aceea. Legat de ganglioni, ii simt si pe antebrate. Sunt de mici dimensiuni, nu dor dar imi provoaca mancarime uneori.


Inca o data, imi cer scuze pentru postarea lunga. Traiesc de ceva timp in strainatate si spre deosebire de ce credem noi romanii cu toate complexele noastre de inferioritate, sistemele medicale din vestul Europei nu sunt deloc la nivelul la care credem noi. Ca sa va faceti o idee, eu in aproape 2 ani de cand sunt aici, nu am reusit sa vad un medic diabetolog. Ai senzatia ca nu exista medici deloc pentru ca nu ii vezi niciodata. Singurii medici cu care poti avea contact sunt medicii de familie care nu te ajuta cu nimic si care au o singura misiune aceea de a te tine departe de sistem pentru ca produci costuri. Este ceva incredibil.
2 comentarii
0
27-07-2016, ora 13:01
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Sunt cateva probleme si e nasol ca nu aveti acces la medici. Am sa le iau pe rand.

1. in primul rand trebuie sa controlati cat mai bine glicemia - hiperglicemia face rau zilnic putin cate putin in tot corpul pentru ca intereseaza nervii si vasele mici. In schimb un diabet controlat foarte bine prin dieta si medicatie e ca si cum n-ar fi.

2. balonarea asta extrema mi se pare cam prea deranjanta. E posibil ca simptomele cardiace sa fie tot de la cresterea presiunii intraabdominale cu compresiune pe plexul celiac si diafragm. Trebuie testate noi si noi alimente pe care sa le tolerati mai bine, sa le gasiti pe cele care produc cele mai rele simptome. Exista si medicamente, dar nu stiu cat sunt de eficiente. Cautati la farmacie - medicamente pentru balonare cu carbune. Sa le incercati macar.

3. artrita asta migratorie e in general autoimuna si nu prea aveti ce sa-i faceti. Bine ca trece in 5 zile... Tratamentele sunt doar simptomatice - antiinflamatorii local.

4. nu am inteles cu umflaturile de la gat - daca e tiroida mare sau daca sunt niste adenopatii cervicale. Probabil adenopatii. Insa mai jos de marul lui Adam (cartilajul cricoid), unde aveti durere, se afla tiroida. Adenopatiile submaxilare si cervicale pot aparea cand exista infectii in zona BMF si ORL, dar si in afectiuni mai grave (limfoame, cancer tiroidian). Si o artrita reumatoida se poate manifesta prin adenopatii, iar dvs aveti inflamatie articulara la degete.
La antebrate nu cred ca sunt adenopatii, mai degraba lipoame sau ceva pe piele.

Diagnosticul nu este usor si din pacate s-ar putea sa necesite implicarea a mai multor specialitati. Faptul ca sunteti in strainatate nu va ajuta. Un medic ORL sau internist (poate si medicul de familie) ar trebui sa stie sa evalueze adenopatiile alea si tiroida si sa va recomande explorari suplimentare la nevoie.
Un internist sau gastroenterolog mai bine ar putea sa va evalueze si simptomatologia digestiva, iar reumatologia se ocupa de inflamatiile articulare (dar si medicina interna se mai implica). Exista anumite teste sanguine care pot fi facute.

Multa sanatate si succes cu explorarile. Nu stati prea mult cu simptomele astea, mergeti la medic.
0
28-07-2016, ora 13:28
cest_mois
Nu este medic/terapeut
cest_mois
Va multumesc din suflet pentru sfaturi si recomandari.
Intr-adevar, aici unde sunt accesul la medici adevarati aproape ca nu exista daca simptomele nu ameninta viata in mod direct si brutal. Tot sistemul medical in tara asta actioneaza aproape ca o unitate primire urgente. Daca se intampla sa fii in punctul in care ai sanse mari sa mori, atunci da, esti bagat in seama. Altfel, nu. Trebuie sa treci printr-un lung si anevoios proces care implica zeci de vizite la medicul de familie. Este o practica obisnuita sa fii nevoit sa schimbi medicul si clinica la care mergi de obicei chiar si de 2-3 ori doar doar cineva te va baga in seama. Cand intri intr-un astfel de cabinet, nicio clipa nu ai senzatia ca discuti cu personal medical. Va voi da un exemplu. Cand am ajuns in tara asta, evident a trebuit sa ma inscriu la un medic diabetolog. Foarte repede am descoperit ca nu pot face asta direct ci trebuie sa merg la un medic de familie parte dntr-o clinica. O astfel de clinica este deservita de un numar de medici de familie care unii dintre ei manifesta un "interes crescut" pentru anumite categorii de afectiuni. Asadar nu vorbim de specialisti adevarati aici. In cazul meu, printre acesti medici de familie exista si unul care se ocupa si de partea asta legata de boli de nutritie. Nici asa, nu ajungi sa discuti prea mult nici cu un astfel de medic pentru ca pana la el vei da de doamna asistenta care ea prescrie insulina si alta medicatie. In cazul meu, unul dintre primele lucruri care m-au frapat a fost cand la un prim control, asistenta mea imi apasa niste vene groase pe laba piciorului sa vada cat de repede se reumplu cu sange astfel incat sa determine daca am circulatia buna. Am simtit ca sunt pe la 1800.

Legat de gat, am facut in ultimul an de doua ori analize pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni si au iesit bine de fiecare data. In mod evident, de cancer ma tem cel mai tare pentru ca am fost fumator vreo 15 ani (m-am lasat de vreo 8 luni). Cand ating acele zone laterale care prezinta usoare umflaturi, se simte relativ tare si usor mobil. Nu doare absolut deloc la apasare. Am remarcat ca sunt anumite zile cand scade usor sensibilitatea in zona aceea si parca am un fel de mancarime inauntru care transcende spre piele.

Intr-adevar niste medici trebuie sa ma vada si de aceea va trebui sa revin acasa. "Acasa" de unde am plecat pentru ca nimic nu era bine. Bun venit in "the real life".
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Plasturele „inteligent” pentru monitorizarea glicemiei
  • Includerea proteinelor din zer în dietă ar putea fi benefică în managementul diabetului zaharat tip 2
  • Un hormon recent descoperit ar putea trata diabetul tip 2 și obezitatea
  • O pastilă cu insulină ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici
  • Diabetul crește riscul unui deces cauzat de infarct
  •