Diabetic?

04-12-2015
puscas_marin
Nu este medic/terapeut
puscas_marin
Buna seara! O sa postez mai jos mesajul pe care l-am postat in urma cu 7 luni pe un forum de specialitate, insa nu am primit un raspuns nici in ziua de azi.

Mesajul postat:

Sunt intr-o mare dilema, deoarece daca ma intreaba cineva daca sufar de o boala cronica nu stiu ce sa-i raspund.
Totul a inceput prin luna ianuarie cand am avut glicemia 306 a-jeun, pe nemancate (defapt, mancasem un Snickers, care este foarte bogat in glucide). Cea care mi-a gasit aceasta glicemie foarte mare a fost o asistenta de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Brasov, unde ma dusesem cu inca un prieten pentru a dona sange (era cam a 6-a oara cand donam sange, insa pana atunci nu au fost probleme). Bineinteles ca am fost respins si nu am putut dona iar medicii de acolo mi-au dat un bilet de trimitere pentru a merge la un laborator si pentru a face un set de analize amanuntite.Pe moment nu am mers sa fac acele analize, am asteptat inca o luna cand am mers la Centrul de Transfuzii Sanguine din Focsani - voiam sa vad daca aveam glicemia ridicata in continuare. Atunci am avut 250 asa ca am intrat putin in panica si am mers la un medi specializat in boli de nutritie si metabolism, care m-a trimis sa fac mai multe analize. Hemoglobina glicolizata (media glicemiile pentru ultimele 3 luni) a avut o valoare anoramala - un prim semnal de alarma. Apoi am mai facut o analiza numita anticorpi anti-GAD, pentru determinarea tipului de diabet I sau II. Am fost diagnosticat cu diabet zaharat insulino-dependent (tip I). A fost al 2-lea semnal de alarma, de atunci am inceput sa acord foarte mare atentie alimentelor pe care le consum. Medicul mi-a prescris niste medicamente (Siofor), insulina (pen si seringa) si am primit si glucometrul cu teste gratuite. Am urmat tratamentul cu pastile, am evitat grasimile, alimentele dulci, am respectat principalele mese ale zilei + gustari intre acestea, glicemia a revenit la normal - aveam de regula intre 70-80 a jeun iar la 2 ore dupa masa 100-110. In continuare am glicemii normale 70-80-90, in ultima perioad observ ca au mai crescut putin - am 90-95 a jeun. Insulina inca nu am inceput sa fac, doamna medic a spus ca n e nevoie (inca). Acum o luna am mai facut o analiza (peptic C) - pentru a determina cata insulina mai secreta pancreasul in momentl de fata. Intervalul de referinta al acestei analize este 0, 81 - 3, 85 iar rezultatul analizei mele a fost 1, 28. Asadar, pancreasul meu mai secreta ceva insulina insa nu stiu pentru cat timp. Urmez in continuare tratamentul cu medicamente - 1 pastia Siofor/zi (jumatate dimineata, dupa micul dejun si jumatate seara, dupa cina) si cate 2 pastile de DIavit * dupa fiecare masa principala (6 pastile pe zi) *Diavit e un supliment alimentar ce contine afine si ale produse naturiste care, pe semne, ajuta pancrasului. Mentionez ca am varsta de 23 ani si faptul ca am fost diagnosticat cu diabet, m-a afectat destul de rau. Insa mai rau este faptul ca nu stiu inca ce este de facut in continuare, daca o sa incep insulina sau o sa o pastrez la rece?



Asadar, in luna iulie am mai facut o analiza a hemoglobinei glicolizate, rezultatul fiind 5, 7. Acum 2 zile am fost la medicul diabetolog si mi-a spus sa repet analiza Peptic C si hemoglobina glicolizata, o sa merg luni sa fac aceste analize.
Insa ma framanta mereu gandul asta ca nu stiu ce este cu mine, sunt sau nu diabetic?
Momentant iau cate o pastila de Metfogama/Siofor in fiecare zi (jumatate dimineata, jumatate seara). Imi mentin glicemiile in limite normale poate si datorita faptului ca am optat pentru un stil de viata vegan, fara alimente de origine animala.
La inceputul anului am fost diagnosticat cu tip I si totusi nu am facut deloc insulina.
De cateva zile nu ma simt chiar in apele mele, ma dor picioarele, ca si cum as avea febra musculara cu toate ca nu am facut exercitii fizice.
3 comentarii
0
05-12-2015, ora 15:15
Dr. Rosculete Dinu Mariana
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Bucuresti
Dr. Rosculete Dinu Mariana
Buna ziua. Din datele relatate de dumneavoastra, aveti diabet zaharat, momentan echilibrat prin dieta si medicatie orala.Diabetul este o afectiune cronica, ce presupune monitorizare permanenta, cu adaptarea tratamenului in functie de evolutia glicemica.Recomandarile medicului specialist care va urmareste au fost cele corespunzatoare;mergeti la control cu rezultatele analizelor si puneti intrebarile ce va framanta. Medicul diabetolog ar trebui sa va dea toate explicatiile.
0
04-01-2016, ora 22:14
Lore1202
Nu este medic/terapeut
Lore1202
Incearca sa citesti despre perioada "luna de miere", prima faza in diabetul zaharat tip 1. Sanatate!
0
20-01-2016, ora 18:18
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Daca aveai glicemii de 250 dimineata e clar ca nu e bine, erai diabetic, ca acuma ai 70-80 sa nu cumva sa fie luna de miere cum zice colega de mai sus cand pancreasul mai da insulina ptr un timp, apoi brutal urca glicemiile f sus de o sa-ti fie rau si vei trece pe insulina.
Dar nu stim, poate ramai asa si nu trece luna de miere, cine stie.
Poate cine stie ce blocaj a fost la centrii de glicoreglare din creier si nu mai dadea pancreausl insulina, nu inseamna neaparat ca aveai diabet pe bune.
Am patit si eu asa ! Dupa putin dulce urcase glicemia la 2 ore la 159 si tot a urcat pana la 213 la 4 ore cam, apoi a stagnat la 184 ptr 2 ore, dupa care BUM a scazut la 79.
Iar cand mananc dulciuri, nu mai atinge valoarea aia.
Analiza aia peptid C ti-a iesit 1, 28 intrucat e si normal, secretia de insulina e mica dimineata pe nemancate, asa ca...nici peptidul C nu putea fi prea sus, nu inseamna ca nu esti in regula din moment ce te-ai incadrat in range.
Si daca faceai analiza sa vezi cata insulina da pancreasul direact, tot putea sa iasa intre 3 si 24, 9, in oricare din valori erai normal ! Range era parca 2, 7-24, 9
Unii au glicemie 80 cu insulina 4, altii tot 80 cu insulina 12, deci tot normal e.
Nu e relevant ce ai facut tu, alarma e cand glicemia sare de normal si insulina e mica !!!! Pana atunci nu conteaza atat timp cat e in range.

Doamna Dinu, asta nu e diabet controlat cu dieta, la diferentele astea si stabilitatea asta, e deja altceva, ori si-a revenit total cum am patit eu acum 7 ani, ori e in luna de miere a diabetului de tip 1 care va exploda in curand, nu stim inca, vom vedea, ca si daca baga dulciuri acuma tot 80-90 o sa aiba pe namancate !
Atunci facusem si testul cu glucoza si aveam la 2 ore glicemia 204 dupa cateva zile de la intamplarea aia, iar apoi niciodata nu am mai avut peste 93, deci...se poate intampla sa fie si de la creier pe fond anxios ca tot asa am avut si eu !

Monitorizeaza glicemia mereu sa vezi cum e bazal adica pe nemancate si la 2 ore dupa mese chiar si dupa dulciuri vezi cum e, de cat timp sta la 70-80 dimineata si 110 la 2 ore dupa mese ? Mai mult de o luna ? Sa ne tii la curent.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.