Dieta candida intestinala

06-06-2018
moldoveanu'
Nu este medic/terapeut
moldoveanu'
salutare! sa incep printr-o intrebare: exista riscuri majore daca incep o dieta anti candida ( eliminarea zaharurilor, cerealelor si alte alimente cu indice glicemic mare) avand in vedere ca am doar 60kg la 1.80, sunt baiat si am fost slabut de mic?
cunoaste site-uri de unde ma pot inspira cu retete?
ce sfaturi imi puteti da?
precizez ca sunt sigur 98% ca am candida avand miros corporal urat, dureri de cap, memoria slaba de o perioada buna, eczeme, inainte gaze excesive acum le-am mai vindecat, limba alba...
1 comentarii
0
05-10-2021, ora 18:25
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Înainte de toate trebuie confirmat printr-un diagnostic medical infecția cu candida si discutat cu medicul de familie care ar fi investigatiile necesare.

Dar întradevăr, o alimentație bazată pe alimente intens procesate ar putea produce dezechilibre la nivelul microflorei intestinale care să fie asociate intro oarecare masura cu cele descrise de dvs. Insa nu se poate stabili cu certitudine o relatie de cauzalitate.

In loc sa va ganditi ce anume sa eliminati din alimentatie, concentrati-va pe alimentele care ar trebui sa predomine pentru o buna functionare a organismului si sustinerea unei compozitii sanatoase a microflorei intestinale:
- vegetale variate, crude sau gatite dietetic, fara adaos excesiv de ulei
- leguminoase (naut, fasole boabe, linte, mazare) pentru aportul de fibre si nutrientii valorosi
- fructe, dar in cantitati moderate, consumate integral, avand un continut bogat de fibre intregi decat sub forma de suc/smoothie si o biodisponibilitate mai mare a nutrientilor cheie
- cereale integrale in locul celor rafinate, potrivit nevoilor calorice a organismului si adaptate nivelului individual de energie
- proteine de calitate din alimentele de origine animala, cu continut redus de grăsimi saturate; aparte discutam despre peștele gras care contine acizii grasi Omega 3 atat de importanti pentru santatea organismului nostru
- hidratare optima, mai ales daca se creste aportul de fibre dietetice pentru a preveni constipatia; cu apa, evitand bauturile indulcite cu zahar si consumul de alcool.

Retetele sa fie cat mai simple, preparate cu putin ulei, evitand prajirea, incluzand o gama variata de condimente si ierburi aromatice care si acestea pot avea beneficii antifungice, antibacteriene, antiinflamatorii.

Multa sanatate si spor la mancat sanatos!

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician, Educator in diabet
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Zahărul „hrănește” Candida
  •