Diferente de greutate

09-07-2016
Emanuel29
Nu este medic/terapeut
Emanuel29
Buna !

Am 17 ani, 1.93cm si in momentul de fata am 76kg, acum o saptamana, doua aveam 79kg, acum 3 saptamani aveam 77kg si tot asa... De ce nu am o greutate stabila, poate fi simptomul unei boli?
2 comentarii
0
10-07-2016, ora 23:04
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Examen clinic la medicul de familie + setul complet de analize de sange prescrise de el.
0
11-07-2016, ora 14:49
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Bună ziua, Emanuel!

Variațiile de greutate sunt normale, mai ales acum, când vă aflați în perioada de creștere specifică adolescenței.

Este important momentul în care v-ați cântărit. Pentru o precizie mai mare se recomandă cântărirea în jurul primelor ore ale dimineții, după ce ați fost la toaletă, îmbrăcat cât mai sumar și înainte de a consuma lichide sau alimente. De asemenea, acest lucru se va repeta de mai multe ori în cadrul unei săptămâni, respectând cu aproximație același interval orar și ulterior se face media aritmetică (greutatea corporala prezinta variatii fiziologice in functie de momentele diferite ale zilei in care va cantariti, in functie de particularitatile din ziua respectiva).

Deficitul si/sau surplusul de greutate pe care l-ați sesizat ar putea la fel de bine să fie reprezentat de aportul alimentar recent în raport cu momentul cântăririi, retentia normala de urină, bolul fecal, care nu au fost eliminate, pierderi de apă crescute determinate de creșterea temperaturii ambientale și/sau intensificarea gradului de activitate fizică desfășurată de dvs. În acest ultim caz, consumul rezervelor energetice de la nivel hepatic și muscular ar putea contribui și ele semnificativ la fluctuația de greutate.

Dacă manifestați și alte simptome alarmante (diaree, grețuri, vârsături, dureri de cap, oboseală, reflux, dureri abdominale etc.).. iar scăderea în greutate se menține, nu ezitați să consultați medicul de familie în vederea realizării unui set de analize și/sau a unei consultații de specialitate.

Scăderea involuntară în greutate reprezintă un semnal de alarmă în cazul în care se remarcă o reducere progresivă a greutății inițiale cu 5% în ultimele 6 luni, ceea ce reprezintă circa 4 kilograme, în urma evaluării riguroase a statusului ponderal.

Momentan aveți o greutate și un indice de masă corporală (IMC) în limite normale.

Asigurați-vă că vă alimentați și vă hidratați corespunzător.
Consumați zilnic cel puțin 3 porții de legume și 2 de fructe, 2-3 porții de lactate (atenție la cele din comerț cu fructe și alte adaosuri bogate în zaharuri).
Evitați consumul de băuturi carbogazoase și necarbogazoase dulci, implicit cele alcoolice.

Este important să vă atingeți potențialul de creștere determinat genetic. Ținta nu este doar creșterea în greutate vizibilă pe cântar (care trebuie calibrat, așezat pe o suprafață plană pentru a nu permite variații improbabile de greutate), care este influentata de numerosi factori externi și nu reprezinta un indicator precis al starii de nutritie și de sanatate.

Fiți activ din punct de vedere fizic, mâncați alimente corect preparate, evitați produsele tip fast-food cat mai des posibil si bucurati-va de adolescenta. Nu va creati o anxietate nejustificata.

Multa sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: greutate oscilanta