Dinte ciobit

07-06-2010
Catalina04
Nu este medic/terapeut
Catalina04
Am cazut ieri cu bicicleta si mi s-a ciobit un dinte din fata, s-a spart smaltul in coltul de jos. Nu ma durea, am fost astazi la dentist si mi-a pus o plomba. Acum arata bine, problema este ca imi este foarte frica sa nu se rupa dintele in viitor, ma simt ca si cum mi-as fi rupt un deget si nu ma pot opri din plans. Am 20 de ani si ma gandesc ca in mod sigur plomba aceasta nu ma va tine toata viata si ca mi-am stricat dintele. Mi s-a spus sa nu musc din mere, paine tare si ma gandesc cu groaza ca voi musca odata fara sa-mi dau seama.
In plus, am dintii din fata iesiti in afara si voiam sa-mi pun aparat dentar (am mai avut cand eram mica, dar au venit inapoi din cauza maselelor de minte, pe care le-am scos intre timp) si acum nu cred ca se mai poate. Si ma gandesc ca in viitor, daca imi voi pierde dintele, va fi greu de pus un implant dupa configuratia dintilor mei.
Nu stiu la ce sa ma gandesc ca sa ma linistesc.
7 comentarii
0
07-06-2010, ora 21:13
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Draga Catalina, nici o plomba nu tine o viata (chiar daca ramane la loc, in timp se coloreaza si trebuie schimbata). Nu are sens sa te stresezi pentru niste lucruri care probabil se vor petrece in viitorul indepartat. In ceea ce priveste aparatul, nu este prea tarziu nici la aceasta varsta, dar va trebui sa-l porti mai mult timp decat la o varsta mai frageda, trebuie doar sa apelezi la un ortodont si sa fii constincioasa in purtarea aparatului. Multa sanatate!
0
08-06-2010, ora 09:40
Catalina04
Nu este medic/terapeut
Catalina04
Se poate pune aparat dentar peste plomba? Multumesc
0
08-06-2010, ora 19:59
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Da, se poate
0
15-06-2010, ora 22:31
marius77
Nu este medic/terapeut
marius77
nepotul meu si-a pus aparat dentar invizibil chiar daca are o multime de plombe. Important este ca aceste plombe sa fie facute bine. Dar cum ne dam noi seama daca o plomba este buna sau nu?
0
16-06-2010, ora 18:22
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Printr-un consult stomatologic, un medic va poate spune daca nu sunt carii secundare (adica, carii care apar pe marginea unor plombe incorect adaptate) si cu o radiografie panoramica(la toti dintii) va poate spune daca exista recidiva de carie(adica, carii sub plombe, intr-o cavitate incorect curatata inainte de a pune plomba)
0
26-06-2010, ora 18:23
marius77
Nu este medic/terapeut
marius77
deci nu stim daca plomba e facuta bine si nici nu putem afla, in schimb stim daca e facuta rau atunci cand ori cade, ori se cariaza de jur imprejur, ori doare - lucru ce se intampla poate dupa destul de mult timp de la plombarea dintelui. Pentru ca sa se poata depista o carie cu ajutorul unei radiografii, ma gandesc ca acea carie ar trebui sa fie probabil foarte foarte mare.
0
27-06-2010, ora 08:20
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Daca plomba cade sau se cariaza de jur imprejurul ei, inseamna ca a fost facuta rau. Uneori mai poate insemna ca pacientul are o carioactivitate extrem de intensa (face carii multe intr-un timp scurt si care evolueaza foarte rapid).

Daca doare insa, asta nu inseamna neaparat ca plomba a fost facuta rau. Uneori caria este destul de avansata si, prin bacteriile prezente, poate afecta nervul dintelui fara ca medicul dentist sa poata evalua acest lucru si fara sa dea durere pe moment. Stomatologul curata caria corect, fara sa ajunga la nerv, pune obturatia si dupa un timp mai lung sau mai scurt incepe sa doara. Pulpa (nervul) dintelui reactioneaza cu intirziere. Aici nu este vina medicului, care a facut tot ce a depins de el. Nervul era afectat inca dinainte de a lucra medicul pe dintele respectiv. Faptul ca durerea a aparut mai tirziu, tine doar de reactivitatea individuala, care difera de la pacient la pacient.

Dar, e la fel de adevarat, ca de multe ori, durerea poate inseamna o plomba prost facuta.

"Pentru ca sa se poata depista o carie cu ajutorul unei radiografii, ma gandesc ca acea carie ar trebui sa fie probabil foarte foarte mare."
Da, asa este. Si de obicei situatia reala (caria dentara) e ceva mai avansata decit ceea ce se vede pe radiografie. Plus ca nu trebuie sa uitam ca radiografia este reprezentarea bidimensionala a unei situatii tridimensionale... si unele carii mai mari sub obturatii nu sint vizibile din cauza unghiului din care a fost facuta radiografia, cind pot fi mascate de obturatii.

Dr. Nicoleta Grosu.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cariile dentare
  • Eroziunea dinților
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  • Periuța de dinți manuală
  • Albirea dinților acasă
  • Obiceiuri care afectează dantura
  • Dinții antimicrobieni printați 3D
  •