Doresc un sfat, un raspuns...

09-08-2018
cinevanefercit
Nu este medic/terapeut
cinevanefercit
Buna seara,

Sunt casatorita de un an si locuiesc cu socrul si cu fratele sotului meu.
DIn pacate relatia noastra nu a fost prea roz de la inceput, dar acum e din ce in ce mai rau.
Un aspect negativ este urmatorul:
Daca locuiesc cu ei trebuie ca sotul meu sa ma oblige sa le fac de mancare? Soacra este plecata din tara nu are nicio treaba cu ei. Si ramanand doar ei sotul meu imi spune ca e corect din partea mea sa le fac lor de mancare ca doar stau aici si nu platesc chirie.
Am impresia ca sunt buna doar sa fac ce vrea el si daca ii spun ca nu sunt de acord ca nu e corect ca de cate ori vrea el sa le fac incepe si urla si foloseste un limbaj foarte urat si ma jigneste.
Va rog un sfat ca simt ca o iau razna!
13 comentarii
1
09-08-2018, ora 07:58
DariaAbd
Nu este medic/terapeut
DariaAbd
Buna cinevanefericit, sper ca in curand vei fi fericita!Sfatul meu ar fi sa discutati despre acest aspect, tu si sotul tau.Faptul ca gatesti si pentru ei nu cred ca e o mare problema, dar nu din prisma faptului ca daca locuiesti acolo, trebuie sa compensezi cu ceva.Eu cred ca atunci cand locuim impreuna cu cineva, trebuie sa existe toleranta si respect.Daca nu va puteti permite sa locuiti singuri, cred ca unde mananca doi, adica tu si el, poate manca si al treilea si al patrulea, socrul si cumnatul tau.o farfurie de mancare gatita in plus nu a omorat pe nimeni.Ar fi ciudat cand voi mancati, ei sa se uite.Incearca sa discuti cu sotul tau, puneti-va de acord si fii putin mai toleranta.Nimeni nu trebuie sa oblige pe nimeni sa faca ceva daca acesta nu vrea.iar in privinta jignirilor cred ca ar trebui sa i explici sotului tau ca nu ti plac astfel de iesiri.Multa bafta!
1
09-08-2018, ora 09:14
Psiholog Gabriela Gușoi
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Gabriela Gușoi
Buna ziua,
Nu, nu este "corect ". Faptul ca locuiti impreuna ar putea sa va determine uneori sa gatiti 2 portii in plus si sa mancati împreună dar nu pus sub semnul obligativitatii. Nu pentru ca nu platiti chirie. Aceasta abordare, in care dvs ar trebui sa fiti submisiva nu numai ca nu e constructivă pentru relație dar va aduce frustrare si nefericire. Discutați cu sotul, sa isi revizuiasca abordarea, daca se poate.
0
09-08-2018, ora 09:37
cinevanefercit
Nu este medic/terapeut
cinevanefercit
Multumesc pentru raspuns. Nu era o problema pentru mine ca fac pentru ei, ce ma deranjeaza este atitudinea lui si faptul ca trebuie sa fac din obligatie.
0
09-08-2018, ora 09:42
cinevanefercit
Nu este medic/terapeut
cinevanefercit
Din pacate chiar daca as vorbi cu el am impresia ca vorbesc cu paretii. Sa schimbat foarte mult de cand ne-am casatorit si ce ma doare cel mai tare e ca tot timpul ma compara cu mama lui. E frustrant pentru mine. Am uitat sa specific, locuim in aceeasi curte, dar in alta casa, sunt 2 corpuri dferite.
Imi cer scuze, dar chiar nu stiu ce sa mai fac.
1
09-08-2018, ora 10:35
Psiholog Gabriela Gușoi
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Gabriela Gușoi
Va puteti gândi la alte soluții, daca nu e receptiv la discutii?
0
09-08-2018, ora 10:56
cinevanefercit
Nu este medic/terapeut
cinevanefercit
Din pacate, pentru el femeia trebuie sa faca tot in casa si barbatul sa mearga doar la lucru. Chiar vrea sa renunt la servici si sa raman acasa si sa am grija de el si de casa. Vrea sa fac ce zice el ca asa e bine. Daca ii spun punctul meu de vedere zice ca e total gresit. Ca ce mi greu sa le fac si lor? Inseamna ca nu vreau sa am o familie cu el. Pentru ca lui ii trebuie o femeie harnica si care sa ii faca pe plac si apoi si el ii va face ei pe plac. Dar daca eu nu fac nimic pentru el sa nu ma astept sa fac el ceva pentru mine.
2
09-08-2018, ora 15:40
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
Se pare că soțul dvs. și-a internalizat un tipar familial disfuncțional, în care femeia e cea care face totul în casă, iar bărbatul numai serviciu. Nu-i o problemă că gătiți, problema e că treburile casei ar trebui făcute împreună, stabilit ce face fiecare, și dacă fiecare face câte ceva veți avea timp mai mult de petrecut împreună, timp care la vârsta dumneavoastră e necesar pentru menținerea relației.
De fapt un soț care-și iubește nevasta nu așteaptă ca ea să facă totul ci încearcă să o ajute în tot ce face, pentru că altfel se simte folosită.
Propuneți-i să mergeți împreună la terapie de cuplu, pentru că sunt convinsă că singură nu veți schimba mare lucru, mai ales că fiind 4 în casă nu puteți avea o discuție cu soțul în care să clarificați ce vă doriți.
Nu aveți rezolvare dacă din start spuneți nu fac „asta”, ci mai degrabă vreau să fac acest lucru, dar aș avea nevoie de ajutor(menționați ce doriți..). E importantă și atitudinea și modul cum o spuneți... E nevoie să clarificați ce vă doriți cu soțul, dar găsiți un moment când sunteți calmi, relaxați, fără să-i reproșați sau să-l învinuiți că atunci nu mai obțineți nimic.
3
09-08-2018, ora 16:10
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Ce mi se pare extrem de interesant este ca o alta persoana/femeie ii recomanda lui "cinevanefericit" sa fie "mai toleranta"?! Adica apara cumva tiparul nefericit, nesanatos si cam traditional romanesc al femeii supuse, care trebuie sa accepte orice, inclusiv jignirile, agresivitatea si violenta fizica, doar pentru a ramane casatorita, de altfel tipar pe care DariaAbd il aplica probabil in relatia proprie, despre care scrie intr-o alta postare.
NU, casatoria nu inseamna doar obligatii ci si drepturi, nu inseamna doar responsabilitati ci si libertati, inseamna apreciere, siguranta, respect, nu posesiune/posesivitate si agresivitate.
"Cinevanefericit" de fapt sotul va pus in rolul mamei care sa aiba grija de el si familie. Cu asa familie putem sa ne gandim de ce si-o fi luat soacra lumea-n cap...
Stiti deja ce aveti de facut, ramane sa scapati de frica si sa treceti la actiune. Timpul curge intr-o singura directie.
0
09-08-2018, ora 16:56
cinevanefercit
Nu este medic/terapeut
cinevanefercit
Va multumesc pentru raspunsuri. Cea mai buna solutie este sa mergem la terapie de cuplu. Poate asa putem sa rezolvam problemele. Daca nu, nu stiu. Daca nu se poate rezolva numai rezist in felul acesta.
Va multumesc din suflet. Aveam nevoie sa ma deschid sa vorbesc cu cineva, altfel o iau razna.
0
09-08-2018, ora 17:42
DariaAbd
Nu este medic/terapeut
DariaAbd
Domnule psiholog Pescaru Valentin, in primul rand descrierea situatiei sale era incompleta la momentul cand am citit-o eu, plus ca daca va uitati bine in ceea ce am scris eu exista un "Nimeni nu poate obliga pe nimeni sa faca ceea ce nu-i place".Daca sotul ei e indoctrinat, daca o jigneste si poate ca apeleaza si la maltratari fizice asta e cu totul o alta treaba.Cazul meu e diferit, sotul meu niciodata nu m a obligat sa fac ceva si mai ales sa mi vorbeasca urat sau jignitor, de asta si incerc sa mi salvez casnicia, pentru ca sotul meu nu e un om rau, poate avea o depresie si el habar nu are pentru ca majoritatea oamenilor nu recunosc ca au nevoie de ajutor.Pur si simplu am crezut ca sotul o roaga sa le dea de mancare si socrului si cumnatului, abia mai apoi am vazut ce si cum actioneaza.Deci daca asta a reiesit din cazul meu ca sunt o femeie supusa, imi pare rau sa va dezamagesc si sa va spun ca va inselati.
2
09-08-2018, ora 21:12
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
DariaAbd, ma bucur ca ma dezamagiti. Va doresc sa nu uitati ce inseamna respectul de sine si sa nu va agatati de un om care nu doreste o relatie cu dumneavoastra.
0
20-08-2018, ora 14:10
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Cred ca e neplacut sa auzi ca esti obligata sa faci de mancare pentru a compensa chiria. Probabil ca la fel de neplacut ar fi pentru sotul tau sa auda ca ar trebui sa-ti cumpere cate ceva dat fiind ca-l lasi sa faca sex. Ai dreptate, atitudinea pare a fi o problema in relatia voastra, avand probabil la baza modelul de interactiune sot-sotie, din familia lui.

Atat timp cat nu o sa ajungeti sa agreati impreuna niste limite sanatoase in acest model, relatia ta o sa se deterioreze probabil tot mai mult. Terapia de cuplu ar putea sa va ajute…cu o conditie…ca el sa realizeze cat mai curand posibil ca e si in interesul lui sa schimbe ceva. Cu alte cuvinte e important ca terapeutul de cuplu la care apelati sa fie clar orientat catre schimbare.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
0
02-10-2018, ora 17:25
cinevanefercit
Nu este medic/terapeut
cinevanefercit
Multumesc frumos de raspuns. DIn pacate inca nu sa schimbat nimic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul